07.11.2019

Przepis na zupę Tom Kha Kai z tofu

przepis zupa tom kha kai

Kuchnia tajska przez wiele lat kształtowała się pod wpływem tradycji kulinarnych z północnych Chin i zachodnich Indii. Jej cechy charakterystyczne to stosowanie aromatycznych przypraw, takich jak trawa cytrynowa, imbir i liście limonki. Często wykorzystuje się też pikantne mieszanki curry, których ostrość łagodzi chętnie używane delikatne mleczko kokosowe. Jedną z najbardziej popularnych w Tajlandii potraw jest zupa Tom Kha Kai o wyrazistym smaku i intensywnym, niepowtarzalnym aromacie, na którą przepis znajdziesz poniżej.

Spis treści:

  1. Mleczko kokosowe
  2. Jakie wybrać?

Mleczko kokosowe

Wykorzystywanie mleczka kokosowego do przygotowania większości potraw jest jednym z najbardziej charakterystycznych elementów kuchni tajskiej. Otrzymuje się je przez zalanie gorącą wodą miąższu kokosa, a następnie odciśnięcie go przez gęste sitko. W zależności od ilości użytej wody, może zawierać do nawet 25% tłuszczu, dzięki czemu sprawia, że przygotowane na jego bazie dania są kremowe i aksamitne.

Kokos dostarcza wielu wartościowych składników odżywczych. Jest dobrym źródłem manganu, magnezu, żelaza, fosforu, miedzi i selenu oraz witamin z grupy B, witaminy C i lecytyny. Więcej na ten temat przeczytasz we wpisie o właściwościach kokosu.

Delikatny, lekko słodki smak mleczka kokosowego sprawia, że produkt ten świetnie sprawdzi się zarówno jako składnik deserów, jak i dań wytrawnych. Doskonale komponuje się z pikantną papryczką chili, intensywnym sosem rybnym oraz kwaśną trawą cytrynową. Dzięki takiemu połączeniu smaków, tajska zupa Tom Kha Kai zyskała wielu miłośników na całym świecie, stając się jedną z najbardziej rozpoznawalnych tradycyjnych potraw Tajlandii.

Jakie wybrać?

W Europie mleczko kokosowe najczęściej sprzedawane jest w puszkach lub kartonach. Wybierając je, warto zwrócić uwagę na skład. Najlepsze będzie to o jak najwyższej zawartości kokosa i niezawierające sztucznych konserwantów, cukru, przeciwutleniaczy oraz stabilizatorów.

Warto zaznaczyć też, że w temperaturze pokojowej mleczko kokosowe ma jednolitą konsystencję, natomiast po włożeniu do lodówki rozwarstwia się. Wystarczy je ogrzać, żeby obie części z powrotem się połączyły.

przepis na zupę z tofu

Składniki:

  • makaron ramen: 30 g
  • pasta tom yum: 5 g
  • mleko: 20 ml
  • mleczko kokosowe: 40 ml
  • bulion warzywny: 100 g
  • tofu: 30 g
  • świeża kolendra: 5 g
  • słodzik: 1 g
  • sos rybny: 1 g
  • świeży imbir: 2 g
  • trawa cytrynowa: 5 g

Zobacz też:  Tofu w pięciu smakach - przepis

Wykonanie: Bulion warzywny doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy rozgniecioną w moździerzu trawę cytrynową, pastę tom yum oraz słodzik. Następnie przyprawiamy sosem rybnym oraz startym na tarce świeżym imbirem. Dodajemy mleko oraz mleczko kokosowe i tofu pokrojone w kostkę. Całość gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut, żeby wszystkie smaki połączyły się. W tym czasie przygotowujemy makaron ramen zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Na koniec zupę łączymy z makaronem. Przed podaniem dekorujemy listkami kolendry, dzięki której danie będzie jeszcze bardziej aromatyczne. Smacznego!

 

Kawałki arbuza na białym tle
Ciekawostki
24.09.2024

Dieta arbuza – zasady, efekty oraz jadłospis

Mimo postępów w edukacji w zakresie racjonalnego odżywiania nie brakuje zwolenników tak zwanych diet cud. Często są one oparte na jednoskładnikowych posiłkach lub głodówkach. Należy do nich również rzekomo oczyszczająca dieta arbuzowa. Czy taki model żywienia może korzystnie wpłynąć na zdrowie?

Dieta arbuza – zasady, efekty oraz jadłospis
Różne produkty bez glutenu na szarym tle
Przepisy, Porady dietetyka
22.09.2024

Dieta bezglutenowa – zróżnicowany jadłospis bez glutenu

Dieta bezglutenowa jest zalecana najczęściej u osób mających alergię na pszenicę lub chorujących na celiakię – chorobę uwarunkowaną genetycznie, wywołaną nieprawidłową reakcją immunologiczną na zawarty w produktach spożywczych gluten. W poniższym artykule przedstawiamy smaczne przepisy kulinarne diety bezglutenowej na śniadanie, obiad, kolację i deser, dzięki którym stworzysz pyszny bezglutenowy jadłospis.

Dieta bezglutenowa – zróżnicowany jadłospis bez glutenu
Zestaw produktów bezglutenowych
Przepisy, Porady dietetyka
21.09.2024

Dieta bezglutenowa — efekty i korzyści dla zdrowia

Dieta bez glutenu znajduje zastosowanie w przypadku celiakii, czyli tzw. choroby trzewnej oraz rzadziej spotykanej nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten. W ostatnich latach ten sposób żywienia zyskał dużą popularność wśród celebrytów w social mediach, jednak czy dieta bezglutenowa jest wskazana u osób zdrowych, które nie chorują na celiakię? Dowiedz się, jakie są skutki braku glutenu w diecie.

Dieta bezglutenowa — efekty i korzyści dla zdrowia

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję