07.11.2019

Przepis na zupę Tom Kha Kai z tofu

przepis zupa tom kha kai

Kuchnia tajska przez wiele lat kształtowała się pod wpływem tradycji kulinarnych z północnych Chin i zachodnich Indii. Jej cechy charakterystyczne to stosowanie aromatycznych przypraw, takich jak trawa cytrynowa, imbir i liście limonki. Często wykorzystuje się też pikantne mieszanki curry, których ostrość łagodzi chętnie używane delikatne mleczko kokosowe. Jedną z najbardziej popularnych w Tajlandii potraw jest zupa Tom Kha Kai o wyrazistym smaku i intensywnym, niepowtarzalnym aromacie, na którą przepis znajdziesz poniżej.

Spis treści:

  1. Mleczko kokosowe
  2. Jakie wybrać?

Mleczko kokosowe

Wykorzystywanie mleczka kokosowego do przygotowania większości potraw jest jednym z najbardziej charakterystycznych elementów kuchni tajskiej. Otrzymuje się je przez zalanie gorącą wodą miąższu kokosa, a następnie odciśnięcie go przez gęste sitko. W zależności od ilości użytej wody, może zawierać do nawet 25% tłuszczu, dzięki czemu sprawia, że przygotowane na jego bazie dania są kremowe i aksamitne.

Kokos dostarcza wielu wartościowych składników odżywczych. Jest dobrym źródłem manganu, magnezu, żelaza, fosforu, miedzi i selenu oraz witamin z grupy B, witaminy C i lecytyny. Więcej na ten temat przeczytasz we wpisie o właściwościach kokosu.

Delikatny, lekko słodki smak mleczka kokosowego sprawia, że produkt ten świetnie sprawdzi się zarówno jako składnik deserów, jak i dań wytrawnych. Doskonale komponuje się z pikantną papryczką chili, intensywnym sosem rybnym oraz kwaśną trawą cytrynową. Dzięki takiemu połączeniu smaków, tajska zupa Tom Kha Kai zyskała wielu miłośników na całym świecie, stając się jedną z najbardziej rozpoznawalnych tradycyjnych potraw Tajlandii.

 

Jeśli cenisz sobie zdrowe tłuszcze i unikalne smaki, warto rozważyć dietę pudełkową ketogeniczną od Wygodnej Diety, która w swoim menu uwzględnia składniki takie jak mleko kokosowe. Ten catering dietetyczny pozwala na wygodne utrzymanie diety niskowęglowodanowej, jednocześnie ciesząc się różnorodnością i bogactwem smaków. Sprawdź szczegóły diety ketogenicznej.

 

Jakie wybrać?

W Europie mleczko kokosowe najczęściej sprzedawane jest w puszkach lub kartonach. Wybierając je, warto zwrócić uwagę na skład. Najlepsze będzie to o jak najwyższej zawartości kokosa i niezawierające sztucznych konserwantów, cukru, przeciwutleniaczy oraz stabilizatorów.

Warto zaznaczyć też, że w temperaturze pokojowej mleczko kokosowe ma jednolitą konsystencję, natomiast po włożeniu do lodówki rozwarstwia się. Wystarczy je ogrzać, żeby obie części z powrotem się połączyły.

przepis na zupę z tofu

Składniki:

  • makaron ramen: 30 g
  • pasta tom yum: 5 g
  • mleko: 20 ml
  • mleczko kokosowe: 40 ml
  • bulion warzywny: 100 g
  • tofu: 30 g
  • świeża kolendra: 5 g
  • słodzik: 1 g
  • sos rybny: 1 g
  • świeży imbir: 2 g
  • trawa cytrynowa: 5 g

Zobacz też:  Tofu w pięciu smakach - przepis

Wykonanie: Bulion warzywny doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy rozgniecioną w moździerzu trawę cytrynową, pastę tom yum oraz słodzik. Następnie przyprawiamy sosem rybnym oraz startym na tarce świeżym imbirem. Dodajemy mleko oraz mleczko kokosowe i tofu pokrojone w kostkę. Całość gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut, żeby wszystkie smaki połączyły się. W tym czasie przygotowujemy makaron ramen zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Na koniec zupę łączymy z makaronem. Przed podaniem dekorujemy listkami kolendry, dzięki której danie będzie jeszcze bardziej aromatyczne. Smacznego!

 

zakazane produkty na diecie lekkostrawnej
Przepisy, Porady dietetyka
20.10.2025

Dieta lekkostrawna – produkty zakazane dla lepszej przyswajalności

Dieta lekkostrawna nazywana także dietą łatwostrawną jest wskazana przed niektórymi badaniami i w pewnych stanach chorobowych. Co można jeść, a czego nie na diecie lekkostrawnej? Przedstawiamy, jakie są zasady diety lekkostrawnej i jak komponować jadłospis.

Dieta lekkostrawna – produkty zakazane dla lepszej przyswajalności
model żołądka otoczony żywnością
Przepisy, Porady dietetyka
17.10.2025

Dieta przy nadżerkach żołądka – czyli co jeść, aby nie doprowadzić do wrzodów żołądka?

Zapalenie błony śluzowej żołądka to uszkodzenie najczęściej wywołane przez bakterię Helicobacetr pylori, ale może być też wynikiem ostrej gastropatii krwotocznej (nadżerkowej). Leczenie zapalenia żołądka zależy od przyczyny. Najczęściej stosuje się leczenie farmakologiczne, ale istotna jest także zmiana stylu życia, w tym zmiana modelu żywienia. Sprawdź, co jeść przy zapaleniu żołądka i jaka dieta na chory żołądek jest zalecana przez dietetyków.

Dieta przy nadżerkach żołądka – czyli co jeść, aby nie doprowadzić do wrzodów żołądka?
grillowany filet z kurczaka z warzywami
Przepisy, Porady dietetyka
17.10.2025

Dieta wysokobiałkowa — przepisy na białkowe dania

Białko dostarczane w diecie to składnik, który pełni funkcje budulcowe w organizmie i bierze udział w różnych reakcjach enzymatycznych. Jest niezbędne dla wzrostu, regeneracji i odbudowy tkanek, a także uczestniczy w obronie organizmu przed drobnoustrojami. To tylko kilka z powodów, dla których warto zadbać o odpowiednią ilość tego makroskładnika w jadłospisie. Sprawdź, jak według dietetyka powinny wyglądać przepisy diety wysokobiałkowej.

Dieta wysokobiałkowa — przepisy na białkowe dania

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję