21.09.2020

Przepis na tofu w pięciu smakach

tofu z makaronem

Coraz więcej osób postanawia ograniczyć spożywanie mięsa lub zupełnie z niego rezygnuje, a na półkach sklepowych pojawiają się produkty, które jeszcze niedawno były bardzo trudno dostępne. Jednym z nich jest tofu, czyli twarożek sojowy, który stanowi świetną alternatywę dla produktów pochodzenia zwierzęcego i zawiera mnóstwo cennych dla zdrowia substancji. To produkt bardzo uniwersalny, który znalazł zastosowanie w rozmaitych potrawach. Stanowi obowiązkowy składnik wielu dań kuchni azjatyckiej. Nasza propozycja to aromatyczne i proste do przygotowania tofu w pięciu smakach.

Spis treści:

  1. Tofu – co to takiego?
  2. Tofu w pięciu smakach

Tofu – co to takiego?

Tofu pochodzi z Chin, gdzie znane było już ponad dwa tysiące lat temu. Powstaje w wyniku koagulacji mleka sojowego, a wyglądem przypomina twarożek. Ma bardzo delikatny smak, dlatego sprawdzi się jako składnik ogromnej ilości rozmaitych dań. Przed przygotowaniem może wydawać się nieco mdłe, dlatego kluczowe jest to, żeby odpowiednio je przyrządzić. Żeby nadać mu wyrazistego smaku, tofu należy delikatnie odcisnąć z zalewy za pomocą ręcznika papierowego, a następnie zamarynować i odstawić na jakiś czas. Dzięki temu, podobnie jak gąbka, wchłonie aromat naszych ulubionych przypraw.

Dowiedz się więcej:  Dieta wegańska - na czym polega? Co można jeść?

Tofu, tak samo jak inne produkty sojowe, jest bogatym źródłem białka. Dostarczy nam także sporo manganu, wapnia, fosforu, selenu, magnezu i żelaza, dlatego osoby będące na diecie wegańskiej i wegetariańskiej, komponując swój jadłospis, powinny zwrócić na nie szczególną uwagę. Tofu jest także niskokaloryczne (około 80 kcal w 100 gramach), ma niski indeks glikemiczny i nie zawiera cholesterolu, co sprawia, że bezpiecznie mogą spożywać je osoby odchudzające się oraz cierpiący na cukrzycę, insulinooporność i choroby układu sercowo-naczyniowego.

Zobacz również:  Białko w diecie - rola, niedobór, nadmiar

Tofu w pięciu smakach

Składniki:

  • Tofu naturalne – 300 g,
  • Brokuł – 250 g,
  • Czosnek świeży – 5 g,
  • Papryka czerwona – 200 g,
  • Orzechy nerkowca – 25 g.

Sos:

  • Sos sojowy – 5 g,
  • Syrop klonowy – 5 g,
  • Sok pomarańczowy – 15 g,
  • Sól, pieprz do smaku,
  • Przyprawy do smaku: anyż, goździki, cynamon, kozieradka, pieprz, imbir.

Sałatka z makaronem vermicelli:

  • Makaron sojowy vermicelli – 125 g,
  • Marchew – 150 g,
  • Rzodkiewka – 150 g,
  • Sezam czarny – 10 g,
  • Dressing: czosnek świeży, erytrytol, ocet ryżowy, sos sojowy, olej sezamowy, chilli, imbir – proporcje według uznania.

Przygotowanie:

Tofu w 5 smakach:

Tofu wyjmujemy z opakowania, owijamy ręcznikiem papierowym i delikatnie przyciskamy, żeby odcisnąć zalewę. Następnie kroimy je w niedużą kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy sos sojowy, syrop klonowy, sok pomarańczowy, sól, pieprz i pozostałe przyprawy. Wszystko mieszamy i zostawiamy na co najmniej pół godziny (zamarynowane tofu można również odstawić do lodówki na całą noc, żeby jego smak był jeszcze bardziej intensywny). Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę paprykę, podzielony na różyczki brokuł i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy zamarynowane wcześniej tofu i orzechy nerkowca. Całość dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez około 15-20 minut, co jakiś czas mieszając.

Zobacz również:  Wegańskie źródła białka - białko roślinne w diecie wegańskiej

Sałatka z makaronem vermicelli:

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Marchew i rzodkiewkę kroimy w bardzo cienkie słupki, a następnie łączymy je z ugotowanym makaronem. W oddzielnym naczyniu przygotowujemy dressing: łączymy ocet ryżowy, sos sojowy, olej sezamowy, chilli, imbir oraz erytrytol i dokładnie mieszamy. Tak przygotowany sos dodajemy do pozostałych składników. Wszystko ponownie mieszamy, a na koniec posypujemy czarnym sezamem. Tofu podajemy wraz z sałatką.

Smacznego!

 

Kobieta wyjmuje warzywa z torby
Przepisy, Porady dietetyka
17.07.2024

Dieta przy chemioterapii – jak powinien wyglądać jadłospis przy nowotworze?

W procesie leczenia chemią warto zadbać o odżywianie, które pomoże złagodzić skutki uboczne cytostatyków, czyli odpowiednio zbilansowane, bogate w witaminy i minerały oraz dopasowane do dolegliwości i schorzeń towarzyszących. Najlepiej skonsultować się w tej kwestii z lekarzem, który doradzi, jaka dieta przy chemioterapii w konkretnym przypadku może okazać się korzystna.

Dieta przy chemioterapii – jak powinien wyglądać jadłospis przy nowotworze?
Mężczyzna trzyma się za bolący brzuch
Porady dietetyka
13.07.2024

Dieta przy jelitówce – czyli co jeść podczas grypy żołądkowej?

Jelitówka to zakaźna choroba, której objawy może złagodzić żywność uspokajająca układ pokarmowy. Dieta przy jelitówce powinna być przede wszystkim lekkostrawna i rozszerzana stopniowo. Warto ograniczyć jadłospis do pokarmów płynnych, kleików i koktajli. Aby zrekompensować straty witamin i minerałów, warto pić elektrolity. Należy też zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu.

Dieta przy jelitówce – czyli co jeść podczas grypy żołądkowej?
Zdrowy obiad na talerzu
Porady dietetyka
11.07.2024

Dieta przy refluksie gardłowo-krtaniowym — co jeść a czego lepiej unikać?

Pierwszym krokiem, by dowiedzieć się, co jeść, a czego unikać przy refluksie gardłowo-krtaniowym jest obserwowanie reakcji organizmu na poszczególne pokarmy. Dolegliwości w tej chorobie są uwarunkowane indywidualnie. Wśród potencjalnie refluksogennych produktów znajdują się m.in. cytrusy, pomidory czy czekolada, natomiast w łagodzeniu dyskomfortu i zniwelowaniu nieprzyjemnych objawów pomocne są napary ziołowe, np. z rumianku lub kopru włoskiego.

Dieta przy refluksie gardłowo-krtaniowym — co jeść a czego lepiej unikać?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję