21.09.2020

Przepis na tofu w pięciu smakach

tofu z makaronem

Coraz więcej osób postanawia ograniczyć spożywanie mięsa lub zupełnie z niego rezygnuje, a na półkach sklepowych pojawiają się produkty, które jeszcze niedawno były bardzo trudno dostępne. Jednym z nich jest tofu, czyli twarożek sojowy, który stanowi świetną alternatywę dla produktów pochodzenia zwierzęcego i zawiera mnóstwo cennych dla zdrowia substancji. To produkt bardzo uniwersalny, który znalazł zastosowanie w rozmaitych potrawach. Stanowi obowiązkowy składnik wielu dań kuchni azjatyckiej. Nasza propozycja to aromatyczne i proste do przygotowania tofu w pięciu smakach.

Spis treści:

  1. Tofu – co to takiego?
  2. Tofu w pięciu smakach

Tofu – co to takiego?

Tofu pochodzi z Chin, gdzie znane było już ponad dwa tysiące lat temu. Powstaje w wyniku koagulacji mleka sojowego, a wyglądem przypomina twarożek. Ma bardzo delikatny smak, dlatego sprawdzi się jako składnik ogromnej ilości rozmaitych dań. Przed przygotowaniem może wydawać się nieco mdłe, dlatego kluczowe jest to, żeby odpowiednio je przyrządzić. Żeby nadać mu wyrazistego smaku, tofu należy delikatnie odcisnąć z zalewy za pomocą ręcznika papierowego, a następnie zamarynować i odstawić na jakiś czas. Dzięki temu, podobnie jak gąbka, wchłonie aromat naszych ulubionych przypraw.

Dla osób, które chcą w prosty sposób włączyć tofu i inne roślinne produkty do codziennej diety, dieta pudełkowa wegańska od Wygodnej Diety to wygodne rozwiązanie. Catering dietetyczny oferuje zbilansowane, roślinne posiłki, które ułatwiają utrzymanie zdrowych nawyków żywieniowych bez konieczności samodzielnego planowania i gotowania.

Dowiedz się więcej:  Dieta wegańska - na czym polega? Co można jeść?

Tofu, tak samo jak inne produkty sojowe, jest bogatym źródłem białka. Dostarczy nam także sporo manganu, wapnia, fosforu, selenu, magnezu i żelaza, dlatego osoby będące na diecie wegańskiej i wegetariańskiej, komponując swój jadłospis, powinny zwrócić na nie szczególną uwagę. Tofu jest także niskokaloryczne (około 80 kcal w 100 gramach), ma niski indeks glikemiczny i nie zawiera cholesterolu, co sprawia, że bezpiecznie mogą spożywać je osoby odchudzające się oraz cierpiący na cukrzycę, insulinooporność i choroby układu sercowo-naczyniowego.

Zobacz również:  Białko w diecie - rola, niedobór, nadmiar

Tofu w pięciu smakach

Składniki:

  • Tofu naturalne – 300 g,
  • Brokuł – 250 g,
  • Czosnek świeży – 5 g,
  • Papryka czerwona – 200 g,
  • Orzechy nerkowca – 25 g.

Sos:

  • Sos sojowy – 5 g,
  • Syrop klonowy – 5 g,
  • Sok pomarańczowy – 15 g,
  • Sól, pieprz do smaku,
  • Przyprawy do smaku: anyż, goździki, cynamon, kozieradka, pieprz, imbir.

Sałatka z makaronem vermicelli:

  • Makaron sojowy vermicelli – 125 g,
  • Marchew – 150 g,
  • Rzodkiewka – 150 g,
  • Sezam czarny – 10 g,
  • Dressing: czosnek świeży, erytrytol, ocet ryżowy, sos sojowy, olej sezamowy, chilli, imbir – proporcje według uznania.

Przygotowanie:

Tofu w 5 smakach:

Tofu wyjmujemy z opakowania, owijamy ręcznikiem papierowym i delikatnie przyciskamy, żeby odcisnąć zalewę. Następnie kroimy je w niedużą kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy sos sojowy, syrop klonowy, sok pomarańczowy, sól, pieprz i pozostałe przyprawy. Wszystko mieszamy i zostawiamy na co najmniej pół godziny (zamarynowane tofu można również odstawić do lodówki na całą noc, żeby jego smak był jeszcze bardziej intensywny). Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę paprykę, podzielony na różyczki brokuł i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy zamarynowane wcześniej tofu i orzechy nerkowca. Całość dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez około 15-20 minut, co jakiś czas mieszając.

Zobacz również:  Wegańskie źródła białka - białko roślinne w diecie wegańskiej

Sałatka z makaronem vermicelli:

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Marchew i rzodkiewkę kroimy w bardzo cienkie słupki, a następnie łączymy je z ugotowanym makaronem. W oddzielnym naczyniu przygotowujemy dressing: łączymy ocet ryżowy, sos sojowy, olej sezamowy, chilli, imbir oraz erytrytol i dokładnie mieszamy. Tak przygotowany sos dodajemy do pozostałych składników. Wszystko ponownie mieszamy, a na koniec posypujemy czarnym sezamem. Tofu podajemy wraz z sałatką.

Smacznego!

 

węglowodany na diecie low carb
Ciekawostki, Porady dietetyka
05.11.2025

Dieta niskowęglowodanowa, ile powinno się na niej spożywać węglowodanów

Liczba osób zmagających się z otyłością, cukrzycą typu 2 i innymi schorzeniami związanymi z nadmiernym spożyciem węglowodanów prostych rośnie w zastraszającym tempie. Na szczęście na popularności zyskuje dieta niskowęglowodanowa. Ile węglowodanów dziennie uwzględnia się w tego typu menu? Dowiedz się, ile węgli na diecie low carb można spożywać i zainspiruj się przykładowymi niskowęglowodanowymi posiłkami.

Dieta niskowęglowodanowa, ile powinno się na niej spożywać węglowodanów
co jeść na diecie bezglutenowej i bezlaktozowej
Przepisy, Porady dietetyka
05.11.2025

Dieta bezglutenowa i bezmleczna – co jeść?

W dzisiejszych czasach coraz więcej osób zmaga się z nietolerancjami pokarmowymi czy chorobami, które wymagają wykluczenia z diety konkretnych grup produktów. Dieta bezglutenowa i bezmleczna stają się często koniecznością dla osób z celiakią lub alergią na białka mleka krowiego. Na szczęście istnieje wiele smacznych i zdrowych produktów, które można włączyć do codziennego menu. W artykule przedstawimy przepisy bezmleczne i bezglutenowe, które nie tylko zaspokoją głód, ale również dostarczą niezbędne składniki odżywcze.

Dieta bezglutenowa i bezmleczna – co jeść?
jadłospis na diecie odchudzającej
Odchudzanie
04.11.2025

Dieta odchudzająca – zdrowy jadłospis dla skutecznego schudnięcia

Dieta odchudzająca może być naprawdę smaczna, tania i przede wszystkim skuteczna. Poznaj przepisy dla diety odchudzającej na śniadanie, obiad i kolację, które ułatwią Ci przejście na dietę i utratę kilogramów oraz dowiedz się czego unikać przy odchudzaniu. Dzięki poniższym przepisom stworzysz pyszny i zbilansowany jadłospis dla diety odchudzającej bez stosowania restrykcyjnych diet czy głodówki.

Dieta odchudzająca – zdrowy jadłospis dla skutecznego schudnięcia

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję