Aromatyczny piernik z rabarbarem
Tradycyjne ciasta bożonarodzeniowe to przede wszystkim pierniki. Ich słodki smak i niesamowity korzenny aromat sprawiają, że trudno im się oprzeć. Cynamon, kardamon i goździki rozgrzewają, poprawiają krążenie i wzmacniają odporność, dlatego szczególnie w okresie jesienno-zimowym możemy sięgać po nie bez wyrzutów sumienia. Piernik z rabarbarem to doskonałe połączenie delikatnego, puszystego ciasta i orzeźwiającego rabarbaru.
Składniki:
- Rabarbar: 100 g
- Powidła śliwkowe: 25 g
- Masło: 25 g
- Jajko: 1 szt
- Mąka: 60 g
- Ksylitol (lub inny słodzik): 40 g
- Przyprawa do pierników
- Esencja pomarańczowa
- Soda oczyszczona: 0,6 g
Wykonanie: Masło roztapiamy w rondelku i zostawiamy do ostygnięcia. Mąkę łączymy z ksylitolem lub innym słodzikiem, sodą oczyszczoną i przyprawą do pierników. Do oddzielnego naczynia wbijamy jajko, dodajemy masło oraz powidła śliwkowe, a następnie mokre składniki mieszamy z suchymi. Do otrzymanej masy dodajemy obrany i pokrojony w kosteczkę rabarbar. Całość jeszcze raz dokładnie mieszamy i przekładamy do posmarowanej masłem formy. Pieczemy przez około 45-50 minut w 180°C.
Puszyste ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe to kolejny wypiek, który gości na naszych stołach głównie jesienią i zimą. Jest wyjątkowo proste do zrobienia i delikatne w smaku, a dodatkowo znajdziemy w nim mnóstwo składników o korzystnych dla zdrowia właściwościach. Z pewnością polubią je z także najmłodsi biesiadnicy.
Składniki:
- Jajko 2 szt.
- Mąka pszenna 30 g
- Mąka pszenna pełnoziarnista 15 g
- Ksylitol (lub inny słodzik) 15 g
- Marchew 30 g
- Proszek do pieczenia 1,5 g
- Olej z pestek winogron 6 g
Wykonanie: Jajko ucieramy z olejem i ksylitolem. W oddzielnym naczyniu łączymy mąkę i proszek do pieczenia. Marchewkę ścieramy na tarce na średnich oczkach, lekko odsączamy, a następnie płynne składniki dodajemy do suchych i wszystko dokładnie mieszamy. Otrzymaną masę przekładamy do foremki i pieczemy 30 minut w 180 °C.
Ciasto czekoladowo-gryczane
Przygotowując ciasta bożonarodzeniowe, warto wyjść poza utarte schematy i oprócz tych tradycyjnych wypróbować także nowe rozwiązania. Nasza propozycja to intensywnie czekoladowe ciasto, którego głównym składnikiem jest mąka gryczana – produkt o nieocenionych dla zdrowia i urody właściwościach. Kakao poprawia humor i zapewnia wieczną młodość, a dodatek kawy i wanilii nadaje niepowtarzalnego aromatu, któremu trudno się oprzeć.
Składniki:
- 2 jajka
- 330 g mąki gryczanej
- 65 g fruktozy
- 1 g wanilii
- 40 g masła
- 12 g proszku do pieczenia
- 100 g gorzkiej czekolady
- 4 g kawy
- 225 ml mleka (0,5% tłuszczu)
Wykonanie: W dużej misce łączymy mąkę gryczaną, proszek do pieczenia, fruktozę, wanilię oraz kawę rozpuszczalną. W osobnym naczyniu mieszamy roztrzepane widelcem jajka i mleko oraz rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladę z masłem. Następnie do suchych składników dodajemy mokre i całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 45 minut w 180°C.
Ciasta bożonarodzeniowe wcale nie muszą być bardzo wysoko kaloryczne, pełne cukru i rafinowanej mąki pszennej. Równie pyszne desery możesz przygotować używając znacznie zdrowszych składników. Piernik z rabarbarem, ciasto marchewkowe i gryczane brownie to słodkości, które doskonale wpiszą się w klimat świąt, a przy tym nie wpłyną negatywnie na zdrowie i sylwetkę.