HACCP – Certyfikat messenger
Infolinia: 22 730 00 69 22 723 31 87 22 110 50 88
19.12.2019

Przepisy na ciasta bożonarodzeniowe

Ciasta bożonarodzeniowe stanowią smaczne dopełnienie świątecznego posiłku spędzonego wśród najbliższych. Przedstawiamy, aż trzy propozycje na smaczne i lekkie ciasta bożonarodzeniowe, których przygotowanie nie jest czasochłonne.
 

Aromatyczny piernik z rabarbarem

Aromatyczny piernik to tradycyjne ciasto bożonarodzeniowe. Ma przyjemnie słodki smak, który zawdzięcza obecności pszczelego miodu. Jego niesamowity korzenny zapach gwarantują aromatyczne przyprawy, takie jak cynamon, anyż, goździki, gałka muszkatołowa, pieprz, ziele angielskie i kardamon. Dodatek soczystych jabłek, powideł śliwkowych lub konfitury morelowej sprawia, że to ciasto bożonarodzeniowe zyskuje wilgotną strukturę. Ta słodko-korzenna kombinacja sprawia, że kawałkowi dobrego piernika trudno się oprzeć. Zwłaszcza gdy za oknem prószy śnieg, a w domu panuje ciepła rodzinna atmosfera.

Mówiąc o pierniku, nie sposób pominąć fakt dobroczynnych właściwości obecnych w cieście korzennych przypraw. Te nie tylko odpowiadają za wyjątkowy smak i aromat wypieku, ale mają też dobroczynne zdrowotne właściwości. Rozgrzewają, poprawiają krążenie i wzmacniają odporność, działając przeciwdrobnoustrojowo. Dlatego szczególnie w okresie jesienno-zimowym, warto sięgać po nie jak najczęściej. Pasują jako dodatek do kawy, owsianki czy mlecznego kakao, a przede wszystkim do wypieku ciasta. 
Poznaj nasz przepis na szybki piernik z jabłkami, który stanowi doskonałe połączenie delikatnego, puszystego ciasta i kwaskowych jabłek przełamujących słodycz ciasta.

Składniki:

  •  2 jabłka np. odmiany szara reneta, 
  •  2 jajka,
  •  1/4 szklanki ksylitolu,
  •  1/3 szklanki oleju rzepakowego,
  •  2 łyżki miodu pszczelego,
  •  szklanka mąki orkiszowej jasnej,
  •  łyżka kakao,
  •  2 łyżeczki przyprawy do piernika,
  •  1 łyżeczka sody oczyszczonej.  

Wykonanie

  1. Jabłka obierz ze skórki, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w drobną kostkę.
  2. Białko oddziel od żółtek. Białka ubij na puszystą pianę.
  3. Żółtka utrzyj z ksylitolem i miodem. Następie dodaj olej i ponownie ucieraj do uzyskania kremowej konsystencji. 
  4. Do masy z żółtek dodaj mąkę z sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika. Wymieszaj do połączenia składników, a następnie dodaj pianę z białek. Delikatnie wymieszaj, aby nie stracić puszystości białek. 
  5. Do masy dodaj jabłka i wmieszaj je do ciasta, tak aby zostały nim pokryte.
  6. Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 °C na 30-40 minut (piecz do tzw. suchego patyczka).
  7. Ciasto po wystudzeniu można przekroić wzdłuż na pół i posmarować powidłami śliwkowymi lub morelową konfiturą.

aromatyczny piernik

Puszyste ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe to aromatyczny i wilgotny wypiek, który gości na naszych stołach jesienią i zimą. To wyjątkowo proste do zrobienia ciasto o delikatnym smaku, w którym za sprawą marchewki znajdziemy dodatkowo cenne składniki odżywcze. Marchew jest zasobnym źródłem beta-karotenu, który pełni role przeciwutleniacza. Wspiera narząd wzroku oraz wspomaga właściwości ochronne skóry. To warzywo zapewnia również cenny błonnik pokarmowy, który reguluje pracę przewodu pokarmowego i sprawia, że wypiek zyskuje wilgotną konsystencję. Ciasto marchewkowe zyska aprobatę zarówno dorosłych, jak i najmłodszych biesiadników. Poznaj nasz przepis na puszyste ciasto marchewkowe z lekkim kremem i orzechami włoskimi.

Składniki:

  •  3 jajka, 
  •  szklanka mąki owsianej (mogą być zmielone w młynku do kawy płatki owsiane)
  •  pół szklanki erytrytolu lub ksylitolu,
  •  2 szklanki marchwi startej na tarce o drobnych oczkach i odciśniętej z nadmiaru soku, 
  •  3 łyżki oleju rzepakowego,
  •  1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  •  łyżeczka cynamonu,
  •  łyżeczka imbiru.

Do ozdoby:

  •  garść orzechów włoskich,
  •  łyżka miodu,
  •  opakowanie serka philadelphia light (125 g).

Wykonanie

  1.  Białka oddziel od żółtek, a następnie białka ubij na sztywną pianę. 
  2.  W drugiej misce żółtka utrzyj z erytrytolem i olejem do uzyskania kremowej konsystencji. Wówczas dodaj startą marchewkę i wymieszaj do połączenia składników.  
  3.  W oddzielnym naczyniu połącz mąkę, przyprawy i proszek do pieczenia. Mieszankę dodaj do mokrych składników i wymieszaj. Na koniec dodaj do masy ubite białka i delikatnie połącz z resztą składników, tak aby nie stracić puszystości białek.
  4.  Ciasto przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 40-50 minut (piecz do tzw. suchego patyczka). 
  5.  W trakcie pieczenia przygotuj krem mieszając za pomocą łyżki lub rózgi, serek philadelphia z miodem.
  6.  Ostudzone ciasto posmaruj kremem i posyp posiekanymi orzechami.

ciasta bożonarodzeniowe

Ciasto czekoladowo-gryczane z powidłami śliwkowymi

Przygotowując ciasta bożonarodzeniowe, warto wyjść poza utarte schematy i oprócz tych tradycyjnych wypróbować także nowe rozwiązania. Nasza propozycja to intensywnie czekoladowe ciasto, którego głównym składnikiem jest mąka gryczana. To produkt o nieocenionych dla zdrowia i urody właściwościach, będący bogatym źródłem błonnika pokarmowego, magnezu i potasu. Wykorzystana do ciasta gorzka czekolada nada mu ciemnej barwy i kremowej konsystencji, a także dostarczy cennych dla zdrowia przeciwutleniaczy. Dodatek kawy i wanilii zapewni niepowtarzalny aromat, któremu trudno się oprzeć. Warto wiedzieć, że jeśli wszystkie składniki użyte do ciasta będą bezglutenowe, wpisze się ono w zasady tej diety eliminacyjnej. 

Składniki:

  •  2 jajka,
  •  szklanka mąki gryczanej,
  •  łyżka mąki ziemniaczanej,
  •  ¾ szklanki mleka 1,5 % tłuszczu,
  •  pół szklanki ksylitolu lub erytrytolu,
  •  kilka kropel aromatu waniliowego,
  •  2 łyżki oleju rzepakowego, 
  •  2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  •  100 g gorzkiej czekolady,
  •  4 g kawy rozpuszczalnej, 
  •  6 łyżek powideł śliwkowych.

Wykonanie: 

  1. W dużej misce połącz mąkę gryczaną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i erytrytol. 
  2. W osobnym naczyniu wymieszaj roztrzepane widelcem jajka, mleko, aromat oraz rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladę z olejem i kawą rozpuszczalną. 
  3. Do mokrych składników dodaj suche i całość dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. 
  4. Masę przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 45 minut. Piecz do tzw. suchego patyczka.
  5. Przestudzone ciasto posmaruj z zewnątrz powidłami śliwkowymi.

Ciasta bożonarodzeniowe wcale nie muszą być wysokokaloryczne, pełne cukru i rafinowanej mąki pszennej. Równie pyszne desery możesz przygotować używając znacznie zdrowszych składników. Piernik z jabłkami, ciasto marchewkowe z lekkim kremem i gryczane brownie to słodkości, które doskonale wpiszą się w klimat świąt. Zjedzenie ich małych kawałków nie wpłynie negatywnie na zdrowie i sylwetkę. 

×