Przewodnik po owocach egzotycznych

Owoce tropikalne są nazywane też egzotycznymi lub południowymi. Rosną w ciepłych krajach śródziemnomorskich, tropikalnych lub subtropikalnych. Na tle innych owoców wyróżniają się nietypowym wyglądem i nazwą. Po przekrojeniu zaskakują miąższem, a po skosztowaniu ciekawym smakiem i aromatem. Jakie tropikalne owoce mamy do wyboru w sklepach? Przyjrzyjmy się im bliżej.
Spis treści:

  1. Przewodnik po owocach egzotycznych
  2. Kaki 
  3. Mango
  4. Awokado
  5. Kiwi
  6. Karambola
  7. Granat
  8. Ananas
  9. Miechunka (Physalis)
  10. Liczi
  11. Marakuja
  12. Rambutan
  13. Papaja
  14. Figa

Przewodnik po owocach egzotycznych

Owoce egzotyczne budzą nasze zainteresowanie nietypowymi kształtami, kolorami, a także nazwą. Nie tylko ich niecodzienny wygląd zewnętrzny przykuwa naszą uwagę podczas zakupów, ale ciekawość ich wnętrza i smaku. Pod oryginalnie prezentującą się skórą kryje się często kolorowy miąższ o ciekawej strukturze. Kolejnym zaskoczeniem jest smak owoców tropikalnych. To mieszanka różnych sprzeczności. W zależności od owocu może być słodki, kwaśny, a nawet lekko gorzki. Z pewnością warto spróbować różnych owoców egzotycznych, aby wyrobić sobie zdanie na ich temat, a także z uwagi na ich wartości odżywcze. Przyjrzyjmy się bliżej najpopularniejszym rodzajom.

Sprawdź również:  Jakie warzywa i owoce jeść wiosną?

awokado papaja ananas - owoce egzotyczne

Kaki

Kaki znane jest również pod nazwami persymona i śliwka chińska. Pochodzi z Chin i Japonii, toteż mieszkańcy tych krajów, jako pierwsi docenili zdrowotne właściwości tego egzotycznego owocu.  Persymona przypomina wyglądem dużego pomidora – jest okrągła i lekko podłużna. Ma intensywnie pomarańczową, jadalną skórkę, która skrywa równie barwny mięsisty miąższ. Dojrzałe kaki jest dość miękkie i bardzo słodkie. Twardość i mało intensywny smak świadczą o niedojrzałości owocu. Persymona swoje pomarańczowe zabarwienie zawdzięcza barwnikom karotenoidowym. Wśród nich największe znaczenie dla zdrowia ma beta-karoten, czyli roślinna witamina A. Owoc jest jego bardzo dobrym źródłem. Ponadto dostarcza sporo potasu, witaminy C i witamin z grupy B. W 100 gramach zapewnia ok. 70 kcal, 18,6 g węglowodanów,  3,6 g błonnika pokarmowego, a także mniej niż 1 g białka i tłuszczu. 

Mango

Mango to jeden z popularniejszych owoców tropikalnych w naszym kraju. Rośnie na drzewach o rozłożystych koronach w Indiach, Brazylii, Filipinach i Meksyku. Dojrzały owoc jest miękki, lecz pod wpływem dotyku nie traci swojego kształtu. Jego skórka powinna być żółto-pomarańczowo-czerwona – w całości zielona świadczy o niedojrzałości, podobnie jak twarda struktura owocu. Mango ma włóknisty żółto-pomarańczowy miąższ o bardzo słodkim i tropikalnym smaku, który przypomina brzoskwinię. Dla organizmu stanowi dobre źródło witaminy C, beta-karotenu, a także potasu. Ma właściwości antyoksydacyjne i wspiera koloryt cery. W niedużych ilościach dostarcza żelazo, cynk i magnez, czyli ważne składniki dla zdrowia organizmu. W 100 g zawiera ok. 60 kcal, 15 g węglowodanów, 1,5 g błonnika pokarmowego, 0,8 g białka i 0,4 g tłuszczu.

Awokado

Awokado nazywane jest również smaczliwką wdzięczną. Pochodzi z Meksyku, natomiast spotykane jest też w innych krajach Ameryki Północnej, a także Południowej. To owoc tropikalny, który kształtem i kolorem przypomina naszą rodzimą gruszkę. Ma zieloną niejadalną skórkę, a także zielony miąższ, w którym skrywa sporą, okrągłą pestkę. W przeciwieństwie do innych owoców, awokado nie jest słodkie. Ma neutralny, lekko orzechowy smak i aromat, dlatego sprawdza się zarówno w daniach wytrawnych, jak i deserowych. Dojrzały owoc jest miękki, dzięki czemu z powodzeniem można rozsmarować jego miąższ na pieczywie, zastępując w ten sposób masło. Awokado jest bowiem zasobnym źródłem zdrowych tłuszczów i steroli roślinnych, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu. Zapewnia też inne cenne składniki odżywcze: cynk, potas, żelazo, magnez, kwas foliowy i inne witaminy z grupy B, a także witaminę K i C. W 100 gramach dostarcza ok. 160 kcal, 2 g białka, 14,5 g tłuszczu, 8,5 g węglowodanów i 6,7 g błonnika. Więcej na ten temat przeczytasz we wpisie o właściwościach awokado.

Kiwi

Kiwi to inaczej agrest chiński. Podobnie jak mango, należy to popularnych owoców tropikalnych w Polsce. Wielkością przypomina jajko i wyróżnia się cienką, brązową skórą pokrytą delikatnymi włoskami. Co ciekawe kiwi nie trzeba obierać, ponieważ jego skórka jest jadalna. Przekrój poprzeczny, odkrywa piękne wnętrze owocu, które w smaku jest kwaśno-słodkie. Od zewnątrz miąższ ma intensywnie jasnozielony kolor, a pośrodku jest biały. Te dwie barwy oddziela charakterystyczny pierścień z drobnych, czarnych pestek. Kiwi jest owocem, który zachwyca nie tylko wyglądem, ale i dobroczynnym wpływem na zdrowie. Jego największą zaletą jest bardzo wysoka zawartość witaminy C – spożywanie jednego owocu dziennie pokrywa dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej. Kiwi wzmacnia odporność, poprawia jędrność skóry i działa przeciwobrzękowo. Ten tropikalny owoc dostarcza również kwas foliowy, magnez i potas. W 100 gramach zapewnia 60 kcal, 15 g węglowodanów, 1 g białka i 3 g błonnika pokarmowego.

sałatka z owoców egzotycznych

Karambola

Karambola pochodzi z południowo-wschodniej Azji. Nazywana jest też gwiezdnym owocem (ang. starfruit), ponieważ po przekrojeniu ma kształt pięcioramiennej gwiazdy. Delikatna, cienka skóra karamboli ma żółto-zielony kolor. Jasnożółty miąższ wyróżnia się oryginalnym kwaśno-słodkim smakiem. Ten owoc tropikalny jest niskokaloryczny i stanowi zasobne źródło witaminy C, antyoksydantów i witamin z grupy B. W 100 g dostarcza jedynie 31 kcal, 6,7 g węglowodanów, 2,8 g błonnika pokarmowego i 1 g białka.  

Granat

Granaty rosną na drzewach w Azji Zachodniej, obszarach Kaukazu i półwyspu Indyjskiego. To owoce tropikalne o bardzo nietypowym wnętrzu. Są okrągłe, wielkością zbliżone do jabłka i zwieńczone niewielką koroną. Gruba, dość twarda i niejadalna różowa skórka, skrywa wiele soczystych nasion wielkością zbliżonych do ziaren kukurydzy. Na ich wyłuskanie bez naruszenia jest wiele sposobów. Jeden z nich to obieranie granatu w miseczce z wodą. Warto poczynić te kroki, ponieważ granat ma ciekawy, słodko-cierpki smak i wiele cennych zdrowotnych właściwości. Jest przede wszystkim bardzo bogatym źródłem przeciwutleniaczy, witamin z grupy B i składników mineralnych. Ma działanie przeciwzapalne i pomaga obniżyć poziom cholesterolu. W 100 g dostarcza 84 kcal, 19 g węglowodanów, 1,7 g białka, 4 g błonnika i 1,2 g tłuszczu.

Zobacz też:  Smoothie bowl - przepisy na pyszne śniadanie

Ananas

Ananasy rosną naturalnie w Ameryce Południowej, Hawajach, Tajlandii, Filipinach, Tajwanie, Indiach i Chinach. To duże owoce, gdyż jedna sztuka waży 1-2 kilogramy, ale występują też 5-kilogramowe olbrzymy. Angielska nazwa ananasa to pineapple, co oznacza jabłko o wyglądzie sosny. Część jadalną stanowi duży owoc o owalnym kształcie, którego szczyt zwieńcza rozeta sztywnych, krótkich zielonych liści. Skóra owocu jest twarda, niejadalna i ma wypustki, które przypominają korę drzewa. Natomiast wnętrze ananasa skrywa soczysty, żółty miąższ o słodkim, lekko kwaskowatym smaku. Choć w sklepach można z powodzeniem kupić plastry ananasa w puszce zatopione w słodkim syropie, zdecydowanie więcej wartości odżywczych ma świeży owoc. Ananas jest bogatym źródłem witaminy C, potasu, żelaza, magnezu i wapnia. W 100 gramach dostarcza 50 kcal, 13 g węglowodanów, 1,4 g błonnika pokarmowego oraz 0,5 g białka.  

Miechunka, Physalis

Miechunka nazywana jest też physalis, wiśnią peruwiańską lub rodzynkiem brazylijskim. Pochodzi z Ameryki Południowej, ale obecnie uprawiana jest też w innych krajach m.in. Nowej Zelandii, Kolumbii czy Indiach. Miechunka jest wielkości małego okrągłego koktajlowego pomidora. Ma złoto-pomarańczowy kolor i mięsisty miąższ. Jej smak jest słodko-kwaśny z odrobiną goryczy, przez niektórych określany jako połączenie pomarańczy z agrestem. Co ciekawe owoc miechunki jest ukryty w jasnobrązowej niejadalnej otoczce, podobnej do chińskiego lampionu. Ten oryginalny wygląd sprawia, że physalis wykorzystuje się do dekoracji zarówno dań wytrawnych jak i ciast. Miechunka stanowi źródło potasu, witaminy C, witaminy z grupy B i beta-karotenu, któremu zawdzięcza swoje zabarwienie. W 100 gramach dostarcza ok. 60 kcal, 4,5 g węglowodanów, 5,7 g błonnika, 0,9 g białka i 3 g tłuszczów.

Liczi

Liczi to owoc tropikalny, który pochodzi z Chin. Wielkością przypomina śliwkę węgierkę, a kolorem maliny. Rubinowa skórka liczi jest pokryta charakterystycznymi drobnymi, stożkowatymi wypustkami. Ma sztywną strukturę, ale z łatwością można rozerwać ją za pomocą paznokci. Ukazuje się wówczas biały, szklisty i lekko przezroczysty miąższ o śliskiej konsystencji, który ukrywa sporą brązową pestkę. Liczi ma przyjemny słodko-kwaśny smak. Owoc jest dobrym źródłem witaminy C i folianów, dlatego warto włączyć go do diety w sezonie jesienno-zimowym. W 100 gramach dostarcza 66 kcal, 16,5 g węglowodanów, 1,3 g błonnika pokarmowego i mniej niż 1 g białka oraz tłuszczu.

Marakuja

Marakuja znana jest także jako passiflora lub męczennica jadalna. To owoc pochodzący z Ameryki Łacińskiej. Ma okrągły kształt zbliżony do limonki i intensywnie fioletową skórkę, podobnie jak bakłażan. Po przekrojeniu ukazuje ciekawe wnętrze w postaci pestek pokrytych śliskim, żółto-pomarańczowo-zielonym miąższem. Można wybrać go łyżeczką wraz z jadalnymi pestkami i jeść bezpośrednio po przekrojeniu. Marakuja ma charakterystyczny słodko-kwaskowaty smak, który dobrze komponuje się ze słodkim mango. Stanowi świetny dodatek do deserów, koktajli, jogurtów, a nawet potraw z kurczaka czy wieprzowiny. Owoc jest bogatym źródłem witaminy C, żelaza i błonnika pokarmowego. W 100 gramach dostarcza 97 kcal, 23 g węglowodanów, 10 g błonnika, 2,2 g białka i 0,7 g tłuszczu. 

owoce egzotyczne - przewodnik

Rambutan

Rambutan nazywany jest też śliwką chińską lub jagodzianem. Pochodzi z Indonezji i Wietnamu. To nieduże czerwone owoce o wielkości orzecha włoskiego w łupince, które ze względu na liczne włoski na powierzchni skórki przypominają owłosione kuleczki. Ich galaretowaty miąższ jest biały, a w smaku kwaśny i orzeźwiający. Kwaśne odmiany spożywa się po obróbce kulinarnej, a słodkie na surowo. Owoce zawierają witaminę C, pewne ilości potasu, żelaza, miedzi. Są natomiast bogate w antyoksydanty, dzięki którym pozwolą nam na dłużej zachować młody wygląd. W 100 gramach rambutan dostarcza ok. 68 kcal, 16 g węglowodanów, 3 g błonnika pokarmowego i 1 g białka.

Pitaja

Pitaja nazywana również smoczym owocem. To jeden z owoców tropikalnych, który swoim wyglądem najbardziej przykuwa uwagę. Ma owalny kształt wielkości średniego ziemniaka. Jego skórka jest intensywnie różowa i pokryta spiczastymi liśćmi w jaskrawo zielonym kolorze. W zależności od gatunku miąższ ma drobne czarne pestki, a w zależności od odmiany może być czerwony lub biały. Przekrój smoczego owocu cieszy oczy, a smak zaskakuje. Pitaja jest orzeźwiająca, słodko-kwaśna, idealna na ciepłe dni. Smakiem przypomina połączenie melona i kiwi. Najwygodniejszym sposobem spożywania pitai jest przekrojenie jej na pół i wybieranie miąższu łyżeczką bezpośrednio ze skórki. Smoczy owoc zawiera przeciwutleniacze hamujące procesy starzenia. Stanowi źródło witaminy C, witamin z grupy B i potasu. W 100 gramach dostarcza 50 kcal, 12 g węglowodanów, 1,9 g błonnika i 1,4 g białka. 

Papaja

Papaja nazywana też melonowcem właściwym to owoc tropikalny, który pochodzi z Ameryki Centralnej. Papaja przypomina kształtem gruszkę, natomiast jest od niej większa. Skórka owocu jest zielonkawa lub żółto-pomarańczowa, a miąższ koloru łososiowego. Wnętrze papai kryje dużo okrągłych i jadanych pestek o gorzkim smaku. Ich obecność sprawia, że po przekrojeniu owoc wygląda bardziej egzotycznie. Miąższ jest słodki i orzeźwiający, a smakiem przypomina połączenie melona z mango. Nie tylko ze względu na ciekawy smak warto jeść papaję. To owoc egzotyczny, który jest wartościowym źródłem likopenu i beta-karotenu. To substancje antyoksydacyjne, które niwelują szkodliwe działanie wolnych rodników i mogą zapobiec rozwojowi wielu chorób, w tym nowotworów. Ponadto zapewnia potas, witaminę C oraz witaminy z grupy B. Papaja dostarcza w 100 g 43 kcal, 10,8 g węglowodanów, 1,7 g błonnika pokarmowego i 0,5 g białka. 

Figa

Figa to owoc egzotyczny charakterystyczny dla krajów śródziemnomorskich i państw Półwyspu Arabskiego. Ma ciemnofioletową skórkę, a kształtem przypomina mały, skórzany woreczek lub niedużą wydłużoną gruszkę. Ich wnętrze jest mięsiste, pomarańczowo-czerwone i słodkie w smaku. Figi są bogatym źródłem witamin i składników mineralnych. Stanowią źródło wapnia, potasu, żelaza, magnezu oraz witamin z grupy B. Zawierają także sporo błonnika pokarmowego, który usprawnia proces trawienia i zapewnia uczucie sytości. Owoce można spożywać w całości razem ze skórką. Dużą popularnością cieszą się figi suszone. Figi świeże dostarczają w 100 g ok. 74 kcal, 19 g węglowodanów, 3 g błonnika i 0,8 g białka.

   
Owoc  Kaloryczność  w 100 g   Węglowodany   Białka    Tłuszcze   Błonnik   Witaminy i składniki mineralne
Kaki 70 kcal  18,6 g < 1 g  < 1 g 3,6 g wit. A, C, B, potas
Mango 60 kcal 15 g 0,8 g 0,4 g 1,5 g  wit. C, beta-karoten, potas, żelazo, cynk, magnez 
Awokado 160 kcal  8,5 g 2 g 14,5 g 6,7 g sterole roślinne, cynk, potas, żelazo
magnez, kwas foliowy, wit. B, K, C
Kiwi 60 kcal  15 g 1 g 0,5 g 3 g wit. C, kwas foliowy, magnez, potas
Karambola 31 kcal  6,7 g 1 g 0,3 g 2,8 g wit. C, B
Granat 84 kcal  19 g 1,7 g 1,2 g 4 g przeciwutleniacze, wit. z grupy B
Ananas 50 kcal  13 g 0,4 g 0,1 g 1,4 g wit. C, potas, żelazo, magnez, wapń
 Miechunka  60 kcal 4,5 g 0,9 g 3 g 5,7 g wit. C, B, beta-karoten
Liczi 66 kcal 16,5 g < 1 g < 1 g 1,3 g wit. C, foliany
Marakuja 97 kcal 23 g 2,2 g 0,7 g 10 g wit. C, żelazo, błonnik
Rambutan 68 kcal 16 g 1 g < 1 g 3 g wit. C, antyoksydanty, potas, żelazo, miedź
Pitaja 50 kcal 12 g 1,4 g < 1g 1,9 g wit. C, B, potas
Papaja 43 kcal 10,8 g 0,5 g 0,1 g 1,7 g likopen, beta-karoten, potas, wit. C, B
Figa 74 kcal 19 g 0,8 g 0,3 g 3 g  wapń, potas, żelazo, magnez, wit. B



Owoce egzotyczne to ciekawy sposób na urozmaicenie codziennej diety o nowe, nietypowe smaki i aromaty. Ponieważ zależy nam na różnorodności posiłków, w menu naszych diet występują owoce tropikalne w ciekawych formach. Pojawiają się takie propozycje jak mango lassi, ananas pieczony z korzennymi przyprawami czy cząstki owoców dodane do deseru. Zachęcamy do zapoznania się z przykładowymi jadłospisami naszych diet, które są inspirowane kuchniami całego świata. Sprawdź przykładowe menu naszej najbardziej różnorodnej diety pudełkowej niskokalorycznej oraz najbardziej zasobnej w owoce pudełkowej diety wegańskiej

 

Wysportowana kobieta w kuchni trzyma hantel i jabłko
Przepisy, Porady dietetyka, Odchudzanie
20.04.2024

Dieta sportowca – co powinna jeść osoba uprawiająca sport?

Diety dla sportowców korzystnie wpływają na proces adaptacji do wysiłku i gwarantują skuteczną realizację planów sportowych. Odpowiednie składniki wspierają wydolność, zapewniają energię i podnoszą efektywność treningów. Co jedzą sportowcy i jak powinno wyglądać jedzenie dla sportowców? Wyjaśniamy, jakie diety zaleca się sportowcom i jaki jadłospis diety sportowca warto stosować.

Dieta sportowca – co powinna jeść osoba uprawiająca sport?
Osoba pokazuje bliznę po wycięciu wyrostka
Przepisy, Porady dietetyka
18.04.2024

Jak powinna wyglądać dieta po wycięciu wyrostka robaczkowego?

Ostre zapalenie wyrostka robaczkowego należy do najczęstszej przyczyny zapalenia otrzewnej w każdej grupie wiekowej, a operacja wyrostka robaczkowego stanowi metodę leczenia. Odpowiednie żywienie po usunięciu wyrostka jest ważnym elementem wspierającym organizm w procesie rekonwalescencji. Przeczytaj poniższy artykuł i dowiedz się, co można jeść po wycięciu wyrostka, czego nie wolno robić po operacji wyrostka i jaką dietę warto stosować.

Jak powinna wyglądać dieta po wycięciu wyrostka robaczkowego?
Zdrowa żywność w kształcie serca
Porady dietetyka
17.04.2024

Dieta antycholesterolowa – jakie zmiany w sposobie odżywiania należy wprowadzić?

Czy masz świadomość, że w Polsce główną przyczyną zgonów są choroby sercowo-naczyniowe? Każdego roku w szpitalach pojawia się 70 tysięcy pacjentów, u których diagnozuje się zawał serca. Dieta antycholesterolowa nie jest jedynie trendem – to przemyślana zmiana w sposobie odżywiania mająca realny wpływ na zdrowie układu krążenia. Poznaj najważniejsze zasady diety na wysoki cholesterol.

Dieta antycholesterolowa – jakie zmiany w sposobie odżywiania należy wprowadzić?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję