17.05.2019

Przepis na szpinakowe kaszotto z pieczarkami

kaszotto z pieczarkami

Kasza pęczak

Pęczak to najzdrowsza odmiana kaszy jęczmiennej. Stanowi prawdziwe bogactwo witamin i minerałów i charakteryzuje się szeregiem właściwości prozdrowotnych, które docenią przede wszystkim osoby zmagające się z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi oraz nieprawidłową pracą układu pokarmowego, osoby stosujące dietę odchudzającą i diabetycy.

Kasza pęczak dostarcza duże ilości błonnika pokarmowego, zarówno tego rozpuszczalnego, jak i nierozpuszczalnego. Dzięki niemu szybciej czujemy się najedzeni, a uczucie sytości towarzyszy nam na dłużej, co może ustrzec nas przed niekontrolowanym podjadaniem. Dodatkowo, błonnik pokarmowy przyspiesza perystaltykę jelit. Dieta bogata w błonnik zmniejsza także ryzyko wystąpienia wielu nowotworów i pozytywnie wpływa na profil lipidowy, zmniejszając stężenie złego cholesterolu (frakcji LDL) we krwi.

To również skarbnica witamin z grupy B, witaminy K i E, folianów, magnezu, cynku, miedzi, fosforu, selenu i manganu. Dzięki tym właściwościom włączenie pęczaku do diety może przyczynić się do poprawy pracy układu krążenia, wzmocnienia układu nerwowego, czy też pozytywnie wpłynąć na pamięć i koncentrację.

Sprawdź też:  Witaminy A i E, czyli sekret młodości i piękna

Należy jednak pamiętać, że kasza jęczmienna zawiera gluten, dlatego nie mogą spożywać jej chorzy na celiakię, alergicy oraz osoby z nietolerancją glutenu.

kaszotto z pieczrkami

Składniki:

  • Kasza pęczak: 35 g
  • Bulion warzywny: 50 g
  • Czosnek świeży: 1 ząbek
  • Cebula: 10 g
  • Masło: 1,5 g
  • Szpinak: 50 g
  • Pieczarki: 40 g
  • Śmietanka UHT 18%: 40 g
  • Parmezan: 5 g
  • Koperek: 2 g
  • Sok z cytryny
  • Sól i pieprz

Dowiedz się więcej:  Superfoods - co to takiego?

Wykonanie: Cebulkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle, a kiedy się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy jeszcze około minuty, a następnie dodajemy oczyszczone, pokrojone w plasterki pieczarki. Gdy pieczarki zaczną robić się miękkie, na patelnię wsypujemy surową kaszę pęczak i co chwilę mieszając smażymy przez 1-2 minuty. Całość zalewamy bulionem warzywnym. Przyprawiamy solą i pieprzem i dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około 20-25 minut. Kiedy kasza będzie już miękka, dodajemy śmietanę, szpinak, koperek i starty parmezan. Wszystko mieszamy i podgrzewamy jeszcze przez kilka minut, żeby ser się roztopił, a wszystkie smaki mogły się połączyć. Na koniec danie skrapiamy jeszcze kilkoma kroplami soku z cytryny i gotowe! Smacznego!

 

Kobieta wyjmuje warzywa z torby
Przepisy, Porady dietetyka
17.07.2024

Dieta przy chemioterapii – jak powinien wyglądać jadłospis przy nowotworze?

W procesie leczenia chemią warto zadbać o odżywianie, które pomoże złagodzić skutki uboczne cytostatyków, czyli odpowiednio zbilansowane, bogate w witaminy i minerały oraz dopasowane do dolegliwości i schorzeń towarzyszących. Najlepiej skonsultować się w tej kwestii z lekarzem, który doradzi, jaka dieta przy chemioterapii w konkretnym przypadku może okazać się korzystna.

Dieta przy chemioterapii – jak powinien wyglądać jadłospis przy nowotworze?
Mężczyzna trzyma się za bolący brzuch
Porady dietetyka
13.07.2024

Dieta przy jelitówce – czyli co jeść podczas grypy żołądkowej?

Jelitówka to zakaźna choroba, której objawy może złagodzić żywność uspokajająca układ pokarmowy. Dieta przy jelitówce powinna być przede wszystkim lekkostrawna i rozszerzana stopniowo. Warto ograniczyć jadłospis do pokarmów płynnych, kleików i koktajli. Aby zrekompensować straty witamin i minerałów, warto pić elektrolity. Należy też zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu.

Dieta przy jelitówce – czyli co jeść podczas grypy żołądkowej?
Zdrowy obiad na talerzu
Porady dietetyka
11.07.2024

Dieta przy refluksie gardłowo-krtaniowym — co jeść a czego lepiej unikać?

Pierwszym krokiem, by dowiedzieć się, co jeść, a czego unikać przy refluksie gardłowo-krtaniowym jest obserwowanie reakcji organizmu na poszczególne pokarmy. Dolegliwości w tej chorobie są uwarunkowane indywidualnie. Wśród potencjalnie refluksogennych produktów znajdują się m.in. cytrusy, pomidory czy czekolada, natomiast w łagodzeniu dyskomfortu i zniwelowaniu nieprzyjemnych objawów pomocne są napary ziołowe, np. z rumianku lub kopru włoskiego.

Dieta przy refluksie gardłowo-krtaniowym — co jeść a czego lepiej unikać?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję