HACCP – Certyfikat messenger
Infolinia: 22 730 00 69 22 723 31 87 22 110 50 88
28.02.2022

Szpinakowe muffinki z jagodami goji

Jagody goji zaliczamy do superfoods, czyli żywności naturalnej, która wykazuje pozytywny wpływ na organizm człowieka. Ich główne wartości odżywcze to obecność:

  •  żelaza; 
  •  cynku; 
  •  wapnia; 
  •  selenu. 

Ponadto jagody goji to świetne źródło przeciwutleniczy, głównie flawonoidów, które neutralizują wolne rodniki w naszym organizmie.

Czy wiesz, że w jagodach goji znajduje się więcej beta-karotenu niż w marchewce? Chyba już nie musimy Cię dłużej przekonywać, że warto je wykorzystać w kuchni. Przygotowaliśmy przepis na szpinakowe muffinki z jagodami goji. Obecność szpianku nada im ciekawy zielony kolor oraz wzbogaci o błonnik pokarmowy, wapń i witaminę A. 

jagody goji - źródło przeciwutleniaczy

Przepis na szpinakowe muffinki z jagodami goji

Składniki: 

  •  jogurt naturalny - 125 g;
  •  masło - 75 g;
  •  świeży szpiank - 60 g;
  •  jaja - 2 sztuki; 
  •  erytrytol - 125 g;
  •  skórka z cytryny - 1 łyżka;
  •  mąka pszenno-żytnia - 150 g;
  •  soda oczyszczona - pół łyżeczki;
  •  jagody goji - 20 g.

Przygotowanie:

1. Masło ogrzej do temperatury pokojowej. 
2. W naczyniu umieść jogurt, masło i szpinak. Zmiksuj wszystko, aż uzyskasz gładką masę. 
3. Dodaj jajka, erytrytol, skórkę z cytryny, jagody goji i wymieszaj. 
4. Mąkę i sodę oczyszczoną przesiej przez sitko, a nastepnie dodaj do powstałej masy. 
5. Formę do muffinek wyłóż papilotkami.
6. Muffinki piecz w temperaturze 170°C przez około 25 minut. 

Smacznego!

 

dietetyk w cateringu dietetycznymPaulina Przytuła-Woszczak

Magister dietetyki w cateringu dietetycznym WygodnaDieta.pl. Wiedzę zdobyła podczas studiów na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie oraz licznych kursów. Główne zainteresowania to profilaktyka chorób cywilizacyjnych oraz wsparcie kobiet z zespołem policystycznych jajników.
 

 

×