Jagody goji zaliczamy do superfoods, czyli żywności naturalnej, która wykazuje pozytywny wpływ na organizm człowieka. Ich główne wartości odżywcze to obecność:
- żelaza;
- cynku;
- wapnia;
- selenu.
Ponadto jagody goji to świetne źródło przeciwutleniczy, głównie flawonoidów, które neutralizują wolne rodniki w naszym organizmie.
Jeśli cenisz sobie różnorodność i chcesz mieć wpływ na to, co jesz, warto rozważyć dietę pudełkową z wyborem menu od Wygodnej Diety. Ten catering dietetyczny pozwala na codzienny wybór spośród wielu posiłków, dzięki czemu zdrowe składniki, takie jak jagody goji, łatwo włączyć do codziennej diety.
Czy wiesz, że w jagodach goji znajduje się więcej beta-karotenu niż w marchewce? Chyba już nie musimy Cię dłużej przekonywać, że warto je wykorzystać w kuchni. Przygotowaliśmy przepis na szpinakowe muffinki z jagodami goji. Obecność szpinaku nada im ciekawy zielony kolor oraz wzbogaci o błonnik pokarmowy, wapń i witaminę A.
Sprawdź także:
Superfoods - co to takiego?

Przepis na szpinakowe muffinki z jagodami goji
Składniki:
- jogurt naturalny – 125 g;
- masło – 75 g;
- świeży szpinak – 60 g;
- jaja – 2 sztuki;
- erytrytol – 125 g;
- skórka otarta z połowy cytryny;
- mąka pszenno-żytnia – 150 g;
- soda oczyszczona – pół łyżeczki;
- jagody goji – 20 g.
Zobacz również:
Przepis na owsiankę z bakaliami i jagodami goji
Przygotowanie:
1. Masło ogrzej do temperatury pokojowej.
2. W naczyniu umieść jogurt, masło i szpinak. Zmiksuj wszystko, aż uzyskasz gładką masę.
3. Dodaj jajka, erytrytol, skórkę z cytryny, jagody goji i wymieszaj.
4. Mąkę i sodę oczyszczoną przesiej przez sitko, a nastepnie dodaj do powstałej masy.
5. Formę do muffinek wyłóż papilotkami.
6. Muffinki piecz w temperaturze 170°C przez około 25 minut.
Smacznego!