Jagody goji zaliczamy do superfoods, czyli żywności naturalnej, która wykazuje pozytywny wpływ na organizm człowieka. Ich główne wartości odżywcze to obecność:
- żelaza;
- cynku;
- wapnia;
- selenu.
Ponadto jagody goji to świetne źródło przeciwutleniczy, głównie flawonoidów, które neutralizują wolne rodniki w naszym organizmie.
Czy wiesz, że w jagodach goji znajduje się więcej beta-karotenu niż w marchewce? Chyba już nie musimy Cię dłużej przekonywać, że warto je wykorzystać w kuchni. Przygotowaliśmy przepis na szpinakowe muffinki z jagodami goji. Obecność szpinaku nada im ciekawy zielony kolor oraz wzbogaci o błonnik pokarmowy, wapń i witaminę A.
Sprawdź także:
Superfoods - co to takiego?
Przepis na szpinakowe muffinki z jagodami goji
Składniki:
- jogurt naturalny – 125 g;
- masło – 75 g;
- świeży szpinak – 60 g;
- jaja – 2 sztuki;
- erytrytol – 125 g;
- skórka otarta z połowy cytryny;
- mąka pszenno-żytnia – 150 g;
- soda oczyszczona – pół łyżeczki;
- jagody goji – 20 g.
Zobacz również:
Przepis na owsiankę z bakaliami i jagodami goji
Przygotowanie:
1. Masło ogrzej do temperatury pokojowej.
2. W naczyniu umieść jogurt, masło i szpinak. Zmiksuj wszystko, aż uzyskasz gładką masę.
3. Dodaj jajka, erytrytol, skórkę z cytryny, jagody goji i wymieszaj.
4. Mąkę i sodę oczyszczoną przesiej przez sitko, a nastepnie dodaj do powstałej masy.
5. Formę do muffinek wyłóż papilotkami.
6. Muffinki piecz w temperaturze 170°C przez około 25 minut.
Smacznego!