HACCP – Certyfikat messenger
Infolinia: 22 730 00 69 22 723 31 87 22 110 50 88
wegetariańskie spaghetti bolognese
12.07.2018

Przepis na wegetariańskie spaghetti bolognese

W restauracyjnych menu króluje pizza i makarony, ale bardzo popularne jest również calzone, focaccia i rozmaite tarty. Mówiąc o włoskiej kuchni nie sposób zapomnieć także o doskonałych serach, jak mozzarella di Buffala, parmezan, Grana Padano czy ricotta. Cechą charakterystyczną włoskich dań jest ponadto aromatyczna oliwy z oliwek. Dania tej kuchni, choć pyszne i aromatyczne mogą być bardzo wysokokaloryczne, dlatego osoby na diecie redukcyjnej starają się ich unikać. Jednak zamiast rezygnować z ulubionego spaghetti można przygotować jego zdrowszą dietetyczną wersję.


Nasza propozycja to pełnoziarniste spaghetti z wegetariańskim sosem bolognese. Będąc na diecie odchudzającej zalecamy wybór makaronu razowego, ponieważ w porównaniu do tego wykonanego z oczyszczonej mąki pszennej jest bogatszym źródłem błonnika, który poprawia perystaltykę jelit i zapewnia uczucie sytości na dłużej. Zawiera także więcej witamin z grupy B i składników mineralnych m.in. żelaza, potasu i cynku. 


Makaron pełnoziarnisty jest odpowiedni dla osób z insuliniopornością i cukrzycą typu 2, gdyż ma niski indeks glikemicznym. Ugotowany al dente jest wolniej trawiony w przewodzie pokarmowy, dzięki czemu zapewnia sytość na dłużej. Ponadto poziom cukru we krwi podnosi się stopniowo, nie gwałtownie, dzięki czemu ma korzystny wpływ na glikemię. 

wegetariańskie spaghetti

Do przygotowania sosu niezbędne są świeże pomidory, będące wartościowym źródłem przeciwutleniaczy (m.in. likopenu), a także potasu. Cebula, czosnek i zioła sprawią, że danie będzie jeszcze bardziej aromatyczne. Źródłem sycącego białka jest tofu, a zdrowe tłuszcze zapewni aromatyczna oliwa.

Składniki:

  •  60 g pełnoziarnistego makaronu spaghetti,
  •  pół małej kostki tofu (ok 90 g),
  •  łyżka oliwy z oliwek,
  •  pół szklanki pomidorów krojonych z puszki,
  •  1 ząbek czosnku, 
  •  2-3 pieczarki,
  •  ćwiartka małej cebuli, 
  •  łyżka tartego parmezanu,
  •  przyprawy: pół łyżeczki oregano, pieprz i sól, 
  •  kilka listków świeżej bazylii do ozdoby.

Wykonanie: 
Makaron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na patelni z rozgrzaną oliwą z oliwek. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone w plasterki pieczarki oraz rozkruszone w dłoniach tofu. Smaż ok 5 minut, aż pieczarki będą miękkie. Następnie dodaj pomidory oraz przyprawy. Gotuj sos na małym ogniu mieszając od czasu do czasu do momentu, aż uzyska odpowiednią konsystencję. Gotowy wykładaj na ugotowany makaron. Danie posyp startym serem i udekoruj świeżą bazylią.

Buon appetito!

×