12.07.2018

Przepis na wegetariańskie spaghetti bolognese

wegetariańskie spaghetti bolognese

W restauracyjnych menu króluje pizza i makarony, ale bardzo popularne jest również calzone, focaccia i rozmaite tarty. Mówiąc o włoskiej kuchni nie sposób zapomnieć także o doskonałych serach, jak mozzarella di Buffala, parmezan, Grana Padano czy ricotta. Cechą charakterystyczną włoskich dań jest ponadto aromatyczna oliwy z oliwek. Dania tej kuchni, choć pyszne i aromatyczne mogą być bardzo wysokokaloryczne, dlatego osoby na diecie redukcyjnej starają się ich unikać. Jednak zamiast rezygnować z ulubionego spaghetti można przygotować jego zdrowszą dietetyczną wersję.


Nasza propozycja to pełnoziarniste spaghetti z wegetariańskim sosem bolognese. Będąc na diecie odchudzającej zalecamy wybór makaronu razowego, ponieważ w porównaniu do tego wykonanego z oczyszczonej mąki pszennej jest bogatszym źródłem błonnika, który poprawia perystaltykę jelit i zapewnia uczucie sytości na dłużej. Zawiera także więcej witamin z grupy B i składników mineralnych m.in. żelaza, potasu i cynku. 

Jeśli zależy Ci na wygodzie i zdrowym odżywianiu podczas redukcji wagi, warto rozważyć dietę pudełkową niskokaloryczną od Wygodnej Diety. To zbilansowany catering dietetyczny, który dostarcza pełnowartościowe posiłki o odpowiedniej kaloryczności, idealne dla osób dbających o linię i zdrowie. Więcej informacji znajdziesz na stronie Dieta pudełkowa niskokaloryczna.

Sprawdź także:  Wegetarianizm – co jeść i czym zastąpić mięso?

Makaron pełnoziarnisty jest odpowiedni dla osób z insuliniopornością i cukrzycą typu 2, gdyż ma niski indeks glikemicznym. Ugotowany al dente jest wolniej trawiony w przewodzie pokarmowy, dzięki czemu zapewnia sytość na dłużej. Ponadto poziom cukru we krwi podnosi się stopniowo, nie gwałtownie, dzięki czemu ma korzystny wpływ na glikemię. 

wegetariańskie spaghetti

Do przygotowania sosu niezbędne są świeże pomidory, będące wartościowym źródłem przeciwutleniaczy (m.in. likopenu), a także potasu. Cebula, czosnek i zioła sprawią, że danie będzie jeszcze bardziej aromatyczne. Źródłem sycącego białka jest tofu, a zdrowe tłuszcze zapewni aromatyczna oliwa.

Zobacz również:  Dieta wysokobłonnikowa - zasady, przeciwwskazania, źródła błonnika

Składniki:

  •  60 g pełnoziarnistego makaronu spaghetti,
  •  pół małej kostki tofu (ok 90 g),
  •  łyżka oliwy z oliwek,
  •  pół szklanki pomidorów krojonych z puszki,
  •  1 ząbek czosnku, 
  •  2-3 pieczarki,
  •  ćwiartka małej cebuli, 
  •  łyżka tartego parmezanu,
  •  przyprawy: pół łyżeczki oregano, pieprz i sól, 
  •  kilka listków świeżej bazylii do ozdoby.

Wykonanie: 
Makaron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na patelni z rozgrzaną oliwą z oliwek. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone w plasterki pieczarki oraz rozkruszone w dłoniach tofu. Smaż ok 5 minut, aż pieczarki będą miękkie. Następnie dodaj pomidory oraz przyprawy. Gotuj sos na małym ogniu mieszając od czasu do czasu do momentu, aż uzyska odpowiednią konsystencję. Gotowy wykładaj na ugotowany makaron. Danie posyp startym serem i udekoruj świeżą bazylią.

Buon appetito!

 

co jeść przy zatruciu pokarmowym
Ciekawostki, Porady dietetyka
03.12.2025

Dieta lekkostrawna po zatruciu pokarmowym – jak przyspieszyć powrót do zdrowia?

Zatrucie pokarmowe i towarzyszące temu dolegliwości potrafią doprowadzić do znacznego osłabienia organizmu. Niemal każdy choć raz w życiu zmagał się z objawami takimi jak ból brzucha, nudności, biegunka, wymioty czy odwodnienie organizmu, dlatego warto wiedzieć, jak odpowiednio zadbać o swoje ciało w tym trudnym czasie. W poniższym artykule omawiamy, co na zatrucie pokarmowe u dorosłych zalecają lekarze, aby wspierać organizm w powrocie do zdrowia.

Dieta lekkostrawna po zatruciu pokarmowym – jak przyspieszyć powrót do zdrowia?
jak zmniejszyć ryzyko cholesterolu przy pomocy diety niskowęglowodanowej
Porady dietetyka
03.12.2025

Dieta niskowęglowodanowa a cholesterol – jak zmniejszyć ryzyko wysokiego cholesterolu?

Diety niskowęglowodanowe określane (diety low-carb) są bardzo popularne, szczególnie jako metoda odchudzania czy w kontekście poprawy zdrowia metabolicznego i zwiększenia ogólnego poziomu energii. Niektórzy twierdzą, że niskowęglowodanowe żywienie może negatywnie wpływać na metabolizm, zdrowie wątroby czy normy cholesterolu. W poniższym artykule wyjaśniamy, czy dieta niskowęglowodanowa to dobra dieta na wysoki cholesterol.

Dieta niskowęglowodanowa a cholesterol – jak zmniejszyć ryzyko wysokiego cholesterolu?
co jeść przy zapaleniu stawów
Ciekawostki, Porady dietetyka
03.12.2025

Dieta przeciwzapalna na stawy – jakie produkty wspierają zdrowie stawów?

Zapalenie stawów to częsta dolegliwość, która może znacząco obniżyć komfort życia, ponieważ ogranicza ruchomość oraz powoduje przewlekły ból i sztywność. Odpowiednie żywienie, bogate w składniki przeciwzapalne, może odgrywać kluczową rolę w łagodzeniu dolegliwości oraz wspomaganiu regeneracji stawów. Jak dietą i suplementacją wspierać zdrowie stawów i kości? Co z suplementów działa przeciwzapalnie na stawy? Sprawdź, jaka dieta przy zapaleniu stawów jest rekomendowana przez dietetyków.

Dieta przeciwzapalna na stawy – jakie produkty wspierają zdrowie stawów?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję