12.05.2018

Zielona herbata podczas odchudzania

zielona herbata na odchudzanie

Zielona herbata jest powszechnie znana ze swoich prozdrowotnych właściwości. Nie jest również tajemnicą jej pozytywny wpływ na odchudzanie. Czy faktycznie przyczynia się do spalania tkanki tłuszczowej oraz jak duży ma wpływ na redukcję masy ciała? Poznaj właściwości zielonej herbaty i przekonaj się, czy warto sięgać po ten napar. Zapraszamy do lektury!

Spis treści:

  1. Jak skorzystać z cennych właściwości zielonej herbaty?
  2. Wpływ zielonej herbaty na odchudzanie

Jak skorzystać z cennych właściwości zielonej herbaty?

Napar z zielonej herbaty doceniany jest od tysiącleci dzięki swojemu zbawiennemu wpływowi na organizm. Aby skorzystać z właściwości zielonej herbaty należy nie tylko wybrać wysokiej jakości listki, ale również odpowiednio ją zaparzyć i spożywać minimum 2-3 filiżanki dziennie. Swoje właściwości zielona herbata zawdzięcza wysokiej zawartości katechin (antyoksydantów). Warto zadbać o to aby cenne przeciwutleniacze zawarte w zielonej herbacie trafiły w jak największej części do naszego organizmu. Odpowiednie przechowywanie zielonej herbaty w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu to pierwszy krok. Następnie warto nauczyć się parzyć zieloną herbatę. Nigdy nie zalewamy jej wrzątkiem, traci wtedy większość swoich właściwości prozdrowotnych oraz staje się cierpka. Temperatura około 70-80°C będzie odpowiednia. Długość parzenia również ma wpływ na właściwości naparu. Zieloną herbatę parzymy krótko przez około 2-3 minuty. Warto kilkukrotnie zaparzyć te same listki, aby wydobyć z nich cenne składniki. Napar należy wypijać zaraz po przygotowaniu. Zostawiony na dłużej traci cenne antyoksydanty.

Zobacz też:  Biała herbata na odchudzanie

zielona herbata na odchudzanie

Wpływ zielonej herbaty na odchudzanie

Zielona herbata przyspiesza przemianę materii, wspomaga rozpad cząsteczek tłuszczu ułatwiając jego spalanie. Według badań włączenie spożycia naparu z zielonej herbaty do diety odchudzającej pomaga stracić nawet o 7% więcej tłuszczu z brzucha. Po osiągnięciu wymarzonej wagi również nie warto rezygnować z cennych właściwości zielonej herbaty. Wypijanie 2-3 szklanek tego naparu dziennie zmniejsza tendencję do tycia i pomaga utrzymać szczupłą sylwetkę. Zawarte w zielonej herbacie katechiny oraz teina wspomagają termogenezę, co wpływa na wzrost tempa przemiany materii przez całą dobę. Poza wspomaganiem redukcji masy ciała napar z zielonej herbaty ma liczne właściwości prozdrowotne, o których więcej pisaliśmy już tutaj. Jest to napój który z pewnością warto włączyć do swojego menu nie tylko w trakcie odchudzania. Ma bowiem korzystny wpływ również na poziom cholesterolu, metabolizm glukozy kondycję skóry oraz oczyszczanie organizmu.

 

Kobieta wyjmuje warzywa z torby
Przepisy, Porady dietetyka
17.07.2024

Dieta przy chemioterapii – jak powinien wyglądać jadłospis przy nowotworze?

W procesie leczenia chemią warto zadbać o odżywianie, które pomoże złagodzić skutki uboczne cytostatyków, czyli odpowiednio zbilansowane, bogate w witaminy i minerały oraz dopasowane do dolegliwości i schorzeń towarzyszących. Najlepiej skonsultować się w tej kwestii z lekarzem, który doradzi, jaka dieta przy chemioterapii w konkretnym przypadku może okazać się korzystna.

Dieta przy chemioterapii – jak powinien wyglądać jadłospis przy nowotworze?
Mężczyzna trzyma się za bolący brzuch
Porady dietetyka
13.07.2024

Dieta przy jelitówce – czyli co jeść podczas grypy żołądkowej?

Jelitówka to zakaźna choroba, której objawy może złagodzić żywność uspokajająca układ pokarmowy. Dieta przy jelitówce powinna być przede wszystkim lekkostrawna i rozszerzana stopniowo. Warto ograniczyć jadłospis do pokarmów płynnych, kleików i koktajli. Aby zrekompensować straty witamin i minerałów, warto pić elektrolity. Należy też zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu.

Dieta przy jelitówce – czyli co jeść podczas grypy żołądkowej?
Zdrowy obiad na talerzu
Porady dietetyka
11.07.2024

Dieta przy refluksie gardłowo-krtaniowym — co jeść a czego lepiej unikać?

Pierwszym krokiem, by dowiedzieć się, co jeść, a czego unikać przy refluksie gardłowo-krtaniowym jest obserwowanie reakcji organizmu na poszczególne pokarmy. Dolegliwości w tej chorobie są uwarunkowane indywidualnie. Wśród potencjalnie refluksogennych produktów znajdują się m.in. cytrusy, pomidory czy czekolada, natomiast w łagodzeniu dyskomfortu i zniwelowaniu nieprzyjemnych objawów pomocne są napary ziołowe, np. z rumianku lub kopru włoskiego.

Dieta przy refluksie gardłowo-krtaniowym — co jeść a czego lepiej unikać?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję