HACCP – Certyfikat messenger
Infolinia: 22 730 00 69 22 723 31 87 22 110 50 88
14.06.2022

Biała herbata – kto i dlaczego powinien ją pić?

Biała herbata jest wytwarzana z zachowaniem tradycyjnych metod w tylko kilku prowincjach Chin. Ten słomkowej barwy napar wyróżnia się subtelnym smakiem i zapachem. Ponieważ obórka liści ogranicza się do procesu więdnięcia i suszenia, biała herbata jest zasobnym źródłem antyoksydantów o dobroczynnym działaniu na organizm człowieka. Właściwości białej herbaty to m.in. korzystny wpływ na poziom cholesterolu we krwi, funkcjonowanie układu odpornościowego czy wspieranie procesu odchudzania. Podpowiadamy, jak parzyć białą herbatę, jakie są jej zdrowotne właściwości oraz wyjaśniamy czy picie białej herbaty w ciąży jest bezpieczne.

Spis treści:

  1.  Biała herbata – jak powstaje?
  2.  Biała herbata – właściwości
  3.  Biała herbata dobra na odchudzanie
  4.  Jak parzyć białą herbatę?
  5.  Biała herbata – jak często pić?
  6.  Biała herbata w ciąży
     

Biała herbata – jak powstaje?

Biała herbata to najdroższa i najszlachetniejsza z herbat. Wytwarzana jest zgodnie z zachowaniem tradycyjnych metod i receptur w zaledwie kilku chińskich prowincjach – przede wszystkim w Fujianie. Białą herbatę otrzymuje się wyłączenie z młodych pączków liściowych pokrytych delikatnymi srebrnymi włoskami. Zrywane są wiosną przed ich rozwinięciem z wiecznie zielonego krzewu herbacianego (Camellia sinensis). W przeciwieństwie do herbaty czerwonej lub czarnej, młode pączki białej herbaty nie podlegają procesowi fermentacji. Poddawane są wyłącznie więdnięciu, a następnie suszeniu na słońcu, czemu zawdzięczają swój wyszukany i subtelny smak oraz aromat. Niski stopień przetworzenia liści jest kluczowy w kontekście zawartości substancji aktywnych, które determinują jej zdrowotne właściwości. 

Napar z liści białej herbaty charakteryzuje się jasną słomkową barwą i delikatnym smakiem. Duża zawartość związków garbnikowych nadaje mu orzeźwiający i lekko gorzkawy posmak. W smaku i aromacie naparu dominuje subtelna jaśminowa nuta.

biała herbata a insulinooporność

Biała herbata – właściwości

Biała herbata nazywana jest eliksirem młodości, ponieważ może poszczycić się wysoką zawartością związków przeciwutleniających (antyoksydantów). Warto wiedzieć, że w zależności od rodzaju może zawierać ich nawet trzykrotnie więcej niż herbata zielona. Antyoksydanty chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, w ten sposób obniżając ryzyko rozwoju licznych chorób. Napar białej herbaty jest zasobnym źródłem związków przeciwutleniających z grupy polifenoli reprezentowanych przez katechiny. Przypisuje się im szereg prozdrowotnych właściwości, do których należą:

  •  działanie przeciwzapalne, 
  •  działanie przeciwnowotworowe, szczególnie w kontekście rozwoju nowotworów przewodu pokarmowego,
  •  obniżenie ryzyka rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego,
  •  obniżenie ryzyka rozwoju chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Parkinsona i choroba Alzhaimera,
  •  zmniejszenie insulinooporności,
  •  działanie przeciwwirusowe, 
  •  działanie przeciwbakteryjne, 
  •  działanie przeciwgrzybicze.

Warto wiedzieć, że biała herbata (podobnie jak zielona) jest zasobnym źródłem EGCG (galusan epigallokatechiny). To związek o silnym działaniu antyoksydacyjnym należący do grupy katechin. Substancja w połączeniu z naturalną kofeiną obecną w herbacie ogranicza wchłanianie tłuszczu i przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej, wykazując wspierające działanie odchudzające. Co więcej EGCG stymuluje układ odpornościowy, co może przyczynić się do mniejszej częstotliwości rozwoju chorób infekcyjnych, jak przeziębienie czy grypa.

Do właściwości białej herbaty należy również jej działanie przeciwmiażdżycowe. Regularna konsumpcja naparu pomaga zwiększyć poziom tzw. dobrego cholesterolu HDL we krwi i obniżyć poziom tzw. złego cholesterolu LDL we krwi. Ponadto zapobiega utlenianiu cząsteczek cholesterolu LDL, które wówczas chętniej odkładają się w postaci blaszki miażdżycowej w naczyniach tętniczych. Redukują również stan zapalny, który towarzyszy miażdżycy.  

Biała herbata dobra na odchudzanie

Biała herbata wykazuje szereg korzystnych dla zdrowia właściwości, do których należy również działanie wspomagające odchudzanie. Polifenole zawarte w naparze przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej, a także ograniczają wchłanianie spożytego tłuszczu. Warto jednak nadmienić, że samo picie białej herbaty, bez zmiany nawyków żywieniowych, nie przyniesie spektakularnych efektów w postaci ubytku masy ciała. Kluczowe w kontekście redukcji masy ciała jest stosowanie diety o obniżonej kaloryczności i ew. włączenie dodatkowej aktywności fizycznej. Regularne picie białej herbaty wspiera ten proces, dlatego osoby dbające o linię powinny zwrócić na nią szczególną uwagę.

Jak parzyć białą herbatę?

Aby w pełni wykorzystać dobroczynne właściwości białej herbaty i cieszyć się jej niepowtarzalnym smakiem i aromatem, warto wiedzieć jak parzyć białą herbatę prawidłowo. W tym celu porcję listków należy zalać ciepłą, lecz nie wrzącą wodą. Optymalna temperatura to około 70-85°C. Parzenie białej herbaty powinno trwać ok 2. minuty. Pozwoli to uzyskać słomkowej barwy napar o subtelnym smaku. Jeśli zależy nam na mocniejszym i intensywniejszym naparze, należy użyć większej porcji listków bez wydłużania czasu parzenia. Biała herbata parzona zbyt długo może stać się gorzka i tracić swoje cenne właściwości. Warto także pamiętać, że ten sam susz możemy wykorzystać nawet trzykrotnie.

polifenole w białej herbacie

Biała herbata – jak często pić?

Aby zauważyć korzystne efekty picia białej herbaty należy spożywać ją regularnie. Przyjmuje się, że optymalna ilość to 2-4 filiżanki dziennie, jako jedno ze źródeł wody dla organizmu. Z uwagi na wysoką zawartość tanin w naparze, spożywana w nadmiernych ilościach utrudnia wchłanianie żelaza z pożywienia. Dlatego nie należy pić jej bezpośrednio przed, w trakcie lub po posiłku. Optymalnym wydaje się spożycie jej ok 30 min przed lub po jedzeniu.

Biała herbata w ciąży

Biała herbata w ciąży może być spożywana w ograniczonych ilościach. W szklance naparu o pojemności 250 ml zawarte jest od 6 do 67 mg kofeiny w zależności od rodzaju użytych liści. Dla bezpieczeństwa dziecka kobiety ciężarne i w okresie laktacji nie powinny dostarczać wraz z dietą i płynami więcej niż 300 mg kofeiny na dzień. Jej źródłem są także:

  •  kawa
  •  kakao, 
  •  czekolada, 
  •  napoje energetyzujące,
  •  guarana,
  •  i napoje typu cola.

Biała herbata jest znacznie droższa od pozostałych odmian, jednak bogactwo jej dobroczynnych właściwości sprawia, że jest warta swojej ceny. Jeśli będziesz zaparzać ją w odpowiedni sposób i pić regularnie z pewnością wesprzesz swój organizm! A jeśli potrzebujesz smacznej i różnorodnej diety skorzystaj z oferty cateringu dietetycznego


Bibliografia:
1. Stańczyk A.: Właściwości zdrowotne wybranych gatunków herbat. Bromatologia i chemia toksykologiczna, 2010. 
2. Plust D., Czerniejewska-Surma B., Domiszewski Z., Bienkiewicz G., Subda R., Wesołowski T.: Jakość wybranych herbat białych. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2011.
3. Czernicka M., Zaguła G., Puchalski C., Cebulak T., Kapusta I.: Ocena wartości zdrowotnej naparów wysokogatunkowych herbat liściastych białych i zielonych w oparciu o analizę zawartości fluorków, kofeiny i składu mineralnego Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 2015.
4.  Cieślik P.: Biała herbata – właściwości, działanie i wpływ na organizm [dostęp online].

 

dietetyk w cateringu dietetycznymMartyna Jaros 

Absolwentka SGGW z tytułem magistra dietetyki. Z zamiłowaniem poszerza swoją wiedzę dotyczącą psychodietetyki oraz zmiany nawyków żywieniowych. Obecnie doradza klientom cateringu dietetycznego WygodnaDieta.pl jak zdrowo i skutecznie osiągać swoje żywieniowe cele. Prywatnie amatorka zdrowego trybu życia, treningu siłowego, CrossFit oraz jogi.
 

 

×