To doskonały wybór dla wegan i wegetarian, a także dla osób, które starają się ograniczyć spożycie mięsa bądź po prostu pragną zdrowiej się odżywiać, zadbać o swoje ciało i szukają sposobów na włączenie większej ilości warzyw do codziennego jadłospisu.
Bataty
Bataty, nazywane także słodkimi ziemniakami, ostatnio zyskały dość dużą popularność. To bardzo uniwersalne warzywo – doskonale sprawdza się jako składnik zup, sosów, curry, dodatek do obiadu, a nawet jako baza do dietetycznego brownie czy słodkiego puddingu. Bataty są bogatym źródłem witamin z grupy B, A i C oraz składników mineralnych (potas, fosfor, wapń, sód, magnez). Jednak dietetycy doceniają słodkie ziemniaki przede wszystkim za ich wysoką zawartość beta-karotenu, czyli prowitaminy A. Regularne spożywanie batatów poprawi pamięć i koncentrację, wspomoże działanie narządu wzroku, zmniejszy ryzyko rozwoju niektórych nowotworów, a także ureguluje poziom glukozy we krwi.
Dynia
Dynia, podobnie jak bataty i inne ciemnożółte i pomarańczowe warzywa, jest skarbnicą beta-karotenu, który należy do grupy silnych antyoksydantów. Ta substancja zapobiega szkodliwemu działaniu wolnych rodników, dzięki czemu nie tylko doskonale wpływa na stan naszej cery, sprawiając, że staje się gładka i promienna, ale także ma działanie przeciwnowotworowe. To warzywo dostarczy nam również sporo potasu, wapnia, magnezu, fosforu i cynku oraz witamin z gruby B, E i K. Warto wspomnieć też, że dynia jest niskokaloryczna i stanowi bogate źródło błonnika pokarmowego, dzięki któremu szybciej się najadamy i dłużej czujemy się syci, a zatem idealnie sprawdzi się jako składnik diety redukcyjnej.
Składniki:
Burgery:
- dynia – 250 g
- batat – 100 g
- marchew – 50 g
- komosa ryżowa – 125 g
- pasta sezamowa tahini – 25 g
- mąka pełnoziarnista – 50 g
- sezam – 20 g
- cebula czerwona – 25 g
- mięta (świeża) – 5 g
- kolendra (świeża) – 5 g
- kumin – 5 g
- chili, cynamon, kolendra ziarna, sól, pieprz do smaku
Frytki:
- korzeń selera – 600 g
- świeży tymianek – 10 g
Wykonanie:
Burgery:
Bataty, dynię i marchewkę obierz, pokrój w mniejsze kawałki i upiecz w piekarniku lub ugotuj na parze, aż warzywa zrobią się miękkie i zblenduj je na gładkie purée. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oliwie. Komosę ryżową ugotuj według instrukcji podanych na opakowaniu, bardzo dokładnie odciśnij na sitku nadmiar wody i przełóż do dużej miski. Dodaj zblendowane wcześniej warzywa, podsmażoną cebulkę, mąkę, pastę tahini, sezam, zioła i przyprawy. Wszystko wymieszaj i wilgotnymi dłońmi formuj nieduże kotleciki. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz po około 15 minut z każdej strony w 180 stopni C.
Frytki:
Korzeń selera pokrój w cienkie, podłużne paski. Skrop oliwą i posyp tymiankiem. Piecz około 30 minut w 180 stopni C.