14.06.2018

Tłuszcz w odchudzaniu – wróg czy przyjaciel?

tłuszcz w odchudzaniu

Przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić około 20-30% całkowitej energii z diety. Ich niedobór może przynieść wiele problemów zdrowotnych. Najczęstsze to zaburzenia widzenia, zmiany skórne, wypadanie włosów oraz zaburzenia układu nerwowego i hormonalnego.

Spis treści:

  1. Rola tłuszczów w diecie
  2. Podział i główne źródła tłuszczów
  3. Jakie tłuszcze wybrać?
  4. Czy trzeba jeść tłusto, aby zapewnić odpowiednią podaż tłuszczów?

Rola tłuszczów w diecie

Tłuszcze są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ponieważ:

  • Są odpowiedzialne za transport i wchłanianie witamin A, D, E i K
  • Stanowią źródło energii dla tkanek i narządów
  • Są źródłem kwasu linolenowego, odpowiedzialnego za regenerację skóry i paznokci
  • Uczestniczą w transporcie lipidów, w tym cholesterolu
  • Budują błony komórkowe
  • Zmniejszają ładunek glikemiczny pokarmów
  • Tłuszcz około narządowy zapewnia stabilizację narządów wewnętrznych

Sprawdź też:  Witaminy przyspieszające odchudzanie

Podział i główne źródła tłuszczów

Ze względu na rodzaj kwasów tłuszczowych, tłuszcze dzielimy na nasycone i nienasycone. Główne źródła tłuszczów nasyconych to: masło, mleko, mięso, olej kokosowy i palmowy.

Wśród tłuszczów nienasyconych możemy wyróżnić jedno- i wielonienasycone. Jednonienasyconych kwasów tłuszczowych dostarczą nam: orzechy, oliwa z oliwek oraz oleje: rzepakowy, kukurydziany, sojowy, słonecznikowy. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe to Omega-3 i Omega-6. Dobrym źródłem kwasów tłuszczowych Omega-3 są oleje: rzepakowy, lniany i arachidowy, siemię lniane, awokado, orzechy włoskie, migdały, tłuste ryby morskie i skorupiaki. Kwasy Omega-6 znajdziemy natomiast w oleju słonecznikowym, sojowym, kukurydzianym, z pestek winogron i z kiełków pszenicy oraz w nasionach i orzechach.

Dowiedz się więcej:  Jak zacząć odchudzanie?

tłuszcz na odchudzanie

Jakie tłuszcze wybrać?

Jak wiemy, tłuszczów nie może zabraknąć w zbilansowanej diecie. Stosunek spożywanych tłuszczów widocznych (np. oleje, masło) do niewidocznych (np. orzechy, awokado) powinien wynosić 1:1. Warto pamiętać jednak, że nie wszystkie mają te same właściwości i nie są jednakowo korzystne dla zdrowia, dlatego w ich spożyciu należy zachować odpowiednie proporcje. Na szczególną uwagę zasługują niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), które powinny pokrywać około 10% dostarczanej energii. Są to wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Nasz organizm nie jest w stanie wytworzyć ich sam, a więc muszą znaleźć się w naszym codziennym jadłospisie. Bardzo ważne jest również ograniczenie spożywania tłuszczów nasyconych oraz tłuszczów trans zawartych głównie w margarynach, tłuszczach piekarskich i tłuszczach wykorzystywanych kilkukrotnie do smażenia. Przyczyniają się one do zwiększenia stężenia frakcji LDL cholesterolu (tzw. „złego cholesterolu”) i zmniejszają stężenie frakcji HDL (tzw. „dobrego cholesterolu”).

Zobacz również:  9 najczęstszych błędów w odchudzaniu

Czy trzeba jeść tłusto, aby zapewnić odpowiednią podaż tłuszczów?

Absolutnie nie! Warto jednak wybierać te o cennych dla zdrowia właściwościach i zadbać o to, by znalazły się one w każdym posiłku. Spróbuj dodać łyżkę oleju lnianego lub oliwy z oliwek do sałatki, garść orzechów do śniadaniowej owsianki lub trochę nasion chia do koktajlu. Zamiast margaryny, do posmarowania chleba możesz przyrządzić pastę z awokado. Pamiętaj, że tłuszcze są wysokokaloryczne, a ich nadmierne spożycie również nie jest wskazane. Jeśli prowadzenie zbilansowanej diety i zachowanie odpowiednich proporcji konkretnych składników sprawia Ci trudność, być może dobrym pomysłem będzie catering dietetyczny. Przygotowane przez dietetyków potrawy zawarte w diecie pudełkowej dostarczą Ci wszystkich niezbędnych dla zdrowia wartości odżywczych.

Jeśli chcesz mieć pewność, że Twoja dieta dostarczy odpowiedniej ilości wartościowych tłuszczów i innych składników odżywczych, warto rozważyć dietę pudełkową z wyborem menu od Wygodnej Diety. Ten catering dietetyczny pozwala na elastyczny dobór posiłków, dzięki czemu łatwiej utrzymać zbilansowany jadłospis dostosowany do indywidualnych potrzeb.

Zobacz też:  Superfoods - co to takiego?

 

jadłospis na diecie przeciwzapalnej dla dziecka
Ciekawostki, Porady dietetyka
01.12.2025

Dieta przeciwzapalna dla dzieci. Jak kształtować zdrowe nawyki żywieniowe od najmłodszych lat?

Bardzo ważną rolę w żywieniu dziecka odgrywają rodzice, którzy powinni dbać, aby dieta pociech była racjonalna, zbilansowana oraz bogata w składniki odżywcze. Wprowadzenie diety przeciwzapalnej od najmłodszych lat może przyczynić się do poprawy pracy układu odpornościowego dziecka, zmniejszać ryzyko wystąpienia chorób przewlekłych, zapobiegać otyłości, zmniejszać ryzyko nowotworów i wspomagać prawidłowy rozwój młodego organizmu. Podpowiadamy, jak wspierać zdrowe nawyki żywieniowe od najmłodszych lat i jak może wyglądać dieta przeciwzapalna dla dzieci.

Dieta przeciwzapalna dla dzieci. Jak kształtować zdrowe nawyki żywieniowe od najmłodszych lat?
przepisy na diecie keto
Przepisy
01.12.2025

Przykładowy jadłospis na diecie ketogenicznej – co jeść, by osiągnąć sukces?

Dieta ketogeniczna swoją sławę zawdzięcza dość subiektywnym opiniom na temat szybkich efektów redukcji wagi, które można zauważyć już po kilku tygodniach. Dieta keto opiera się na ograniczeniu węglowodanów do około 5–10% dziennego spożycia kalorii, zwiększeniu tłuszczów do 70–80% oraz utrzymaniu białka na poziomie 15–20%. Taki rozkład makroskładników wprowadza organizm w stan ketozy – proces metaboliczny, w którym energia jest czerpana głównie z tłuszczów. Podpowiadamy, jak powinien wyglądać szczegółowy jadłospis diety keto na tydzień oraz jakie przepisy diety keto warto wykorzystać.

Przykładowy jadłospis na diecie ketogenicznej – co jeść, by osiągnąć sukces?
dieta keto w leczeniu padaczki
Ciekawostki, Porady dietetyka
28.11.2025

Dieta ketogeniczna w leczeniu padaczki – czy i jak dieta keto pomaga w kontroli ataków?

Około 30% pacjentów z padaczką lekooporną nie udaje się kontrolować napadów, mimo stosowania różnych metod farmakoterapii. W takich przypadkach lekarze coraz częściej zwracają się ku diecie ketogenicznej, która od dekad znajduje zastosowanie w terapii zaburzeń neurologicznych. Wyjaśniamy, jakie są zasady diety ketogenicznej w padaczce i jaki jest mechanizm działania żywieniowych restrykcji.

Dieta ketogeniczna w leczeniu padaczki – czy i jak dieta keto pomaga w kontroli ataków?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję