Dieta bezglutenowa staje się coraz bardziej popularna, nie tylko u osób z celiakią, które muszą ją stosować, ale również u tych, którzy po prostu pragną wprowadzić zmiany w swoim jadłospisie. Jedne z częściej pojawiających się pytań to, czy wykluczając gluten, konieczna jest dieta bez alkoholu oraz czy istnieje jakiś alkohol bezglutenowy. Oto wszystko, co musisz wiedzieć na temat alkoholu w diecie.
Spis treści
- Jakie alkohole są bezpieczne na diecie bezglutenowej?
- Na co zwracać uwagę, wybierając alkohol na diecie bezglutenowej?
- Alkohol a celiakia – jakie są zagrożenia?
Jakie alkohole są bezpieczne na diecie bezglutenowej?
Mówiąc o alkoholu na diecie bezglutenowej, warto na początku w ogóle zastanowić się, czy alkohol jest zdrowy. Badania epidemiologiczne od dawna dostarczają dowody na jego szkodliwość. Alkohol oraz jego metabolity wywierają negatywny wpływ na organizm człowieka, w szczególności na wątrobę, trzustkę, układ pokarmowy, układ krążenia oraz rozwijający się płód. Regularne spożywanie alkoholu przez długi czas prowadzi do uszkodzeń tkanek i zaburza prawidłowe funkcjonowanie wielu układów.
Wśród alkoholi bez glutenu można wymienić:
- czystą wódkę,
- whisky,
- spirytus,
- nalewki,
- rum,
- rakiję,
- koniak,
- tequilę,
- gin.

W przypadku destylowanych napojów alkoholowych na etykiecie nie zawsze znajduje się informacja o surowcach zawierających alergeny (jęczmieniu, życie czy pszenicy). Zasadniczo proces destylacji powinien usunąć białka glutenowe, ale czasem producenci stosują dodatki, które mogą zawierać śladowe ilości nietolerowanych białek. Dlatego dla osób z celiakią lub nietolerancją glutenu najlepszym wyborem są specjalnie oznaczone wina bezglutenowe i piwa bezglutenowe. Zawsze należy sprawdzać etykiety produktów, zwłaszcza w przypadku napojów aromatyzowanych.
Sprawdź także: Alkohol na diecie
Na co zwracać uwagę, wybierając alkohol na diecie bezglutenowej?
Wybierając alkohol, dla bezglutenowców najważniejsze powinno być sprawdzenie informacji na etykiecie. Niektóre trunki (np. wódki zawierające kłosy z ziarnami) mogą zawierać dodatkowe składniki szkodliwe dla osób z nietolerancją glutenu. Również niektóre likiery mogą zawierać gluten np. z aromatów, syropów lub innych składników. Gluten może znajdować się także w wódkach aromatyzowanych i bimbrze. Na wszelki wypadek warto zrezygnować z sięgania po alkohol na diecie bezglutenowej.

Jeśli ze względu na stan zdrowia musisz stosować dietę niskoglutenową i bez nabiału, aby ułatwić sobie codzienność, możesz zdecydować się na catering. Dieta pudełkowa dopasowana do indywidualnych potrzeb przyczyni się do poprawy Twojego samopoczucia i złagodzenia dolegliwości związanych z nietolerancją glutenu lub celiakią.
Sprawdź także: Dieta oczyszczająca jelita – zasady, zalecenia, przepisy
Alkohol a celiakia – jakie są zagrożenia?
Warto mieć świadomość, że większość tradycyjnych piw jest wytwarzana z jęczmienia, który zawiera gluten. Osoby z celiakią powinny unikać takich trunków i ewentualnie wybierać takie warianty, które są wyraźnie oznaczone jako bezglutenowe. Spożycie alkoholu zawierającego gluten dla osób z celiakią może być szczególnie szkodliwe, ponieważ może prowadzić m.in. do uszkodzenia jelit, zaburzeń wchłaniania składników odżywczych, bólu brzucha czy biegunki.

U niektórych osób, zarówno chorujących na celiakię, jak i zdrowych, może wystąpić również nietolerancja alkoholu, która objawia się różnorodnymi symptomami, np.: obniżoną zdolnością organizmu do tolerowania alkoholu, zmianami skórnymi, katarem, problemami z oddychaniem, a nawet reakcjami ogólnoustrojowymi przypominającymi reakcje anafilaktyczne.
Bibliografia:
- Health risks and benefits of alcohol consumption, „Alcohol Research & Health”, 2000; 24 (1).