Cukrzyca to dietozależna jednostka chorobowa, która wymaga stosowania specjalnego sposobu żywienia w celu poprawy glikemii. Tradycyjnie stosuje się dietę cukrzycową z ograniczoną podażą węglowodanów prostych. Jednak ostatnio przedmiotem badań naukowców stała się popularna dieta keto przy cukrzycy. Jaka jest relacja między dietą ketogeniczną a cukrzycą typu 2?
Spis treści
- Wpływ diety ketogenicznej na poziom cukru we krwi
- Badania naukowe dotyczące diety keto i cukrzycy
- Korzyści dla diabetyków typu 2 w stosowaniu diety keto
- Dieta keto a cukrzyca – związek choroby z redukcją masy ciała
- Potencjalne zagrożenia dla osób z cukrzycą
- Przykładowe posiłki ketogeniczne dla diabetyków
- Dlaczego regularne badania przy cukrzycy podczas stosowania diety keto są ważne?
Wpływ diety ketogenicznej na poziom cukru we krwi
Dieta ketogeniczna zakłada, że proporcje makroskładników (białka, tłuszczów i węglowodanów) powinny kształtować się następująco:
- tłuszcze: ok. 70–80% dziennego zapotrzebowania,
- białko: ok. 20% dziennego zapotrzebowania,
- węglowodany: około 5–10% dziennego zapotrzebowania.

W tym modelu niemal zupełnie rezygnuje się ze spożycia cukrów – zarówno prostych, jak i złożonych. Głównym składnikiem odżywczym diety jest tłuszcz. To sprawia, że dieta keto jest dietą niskowęglowodanową. Ograniczenie wszelkich produktów zbożowych, słodyczy, produktów bogato węglowodanowych warzyw i owoców sprzyja poprawie gospodarki węglowodanowej w organizmie.
W ketogenicznej diecie dla diabetyka brak węglowodanów powoduje, że nie dochodzi do gwałtownych skoków glukozy we krwi. Dzięki temu można łatwo kontrolować glikemię poposiłkową i zapobiegać wahaniom stężenia cukru.
Sprawdź także: Cukrzyca – kompendium wiedzy
Badania naukowe dotyczące diety keto i cukrzycy
Naukowcy dogłębnie przeanalizowali potencjalne korzyści płynące z zastosowania diety keto w przypadku pacjentów chorujących na cukrzycę. Zaobserwowano liczne pozytywne zmiany po długotrwałym stosowaniu diety keto.
Istnieje szereg analiz klinicznych, które wykazały pozytywny wpływ diety ketogenicznej we wspomaganiu leczenia cukrzycy. Po zastosowaniu diety ketogennej u pacjentów z cukrzycą zaobserwowano zmniejszone stężenie cukru we krwi po posiłkach oraz obniżony poziom hemoglobiny glikowanej – parametru, który stanowi marker diagnostyczny postępowania zaburzeń gospodarki węglowodanowej w organizmie osób z cukrzycą.
Wiele osób z cukrzycą jednocześnie zmaga się również z problemem nadwagi lub otyłości, które dodatkowo nasilają problemy z utrzymaniem prawidłowych parametrów profilu lipidowego (cholesterolu całkowitego, HDL, LDL i trójglicerydów).
Dobrze zbilansowana dieta ketogeniczna u tych pacjentów przyczynia się do redukcji masy ciała, poprawy poziomu cholesterolu we krwi oraz obniżenia stężenia cholesterolu całkowitego i frakcji złego cholesterolu LDL oraz trójglicerydów. Co ważne, dodatkowo obserwuje się wzrost wartości dobrego cholesterolu HDL.
Korzyści dla diabetyków typu 2 w stosowaniu diety keto

Dieta ketogeniczna przynosi wiele korzyści, które przemawiają za zasadnością stosowania jej wśród pacjentów z cukrzycą. Poprawne stosowanie zasad diety keto pozwala osobom z cukrzycą na unormowanie poziomu glukozy we krwi, dzięki czemu łatwo można zapobiegać napadom hiperglikemii i powikłaniom cukrzycy, do których należą między innymi:
- zespół stopy cukrzycowej,
- retinopatia cukrzycowa,
- neuropatia cukrzycowa,
- niewydolność nerek.
Dieta keto a cukrzyca – związek choroby z redukcją masy ciała
Stosowanie diety ketogennej korzystnie wpływa na redukcję masy ciała u pacjentów z cukrzycą, którzy nierzadko borykają się również z nadwagą lub otyłością. Badania potwierdzają utratę nawet 25% masy ciała.
Poziom insuliny na keto również ulega poprawie. Ograniczenie podaży węglowodanów na diecie ketogennej prowadzi do zmniejszenia stężenia insuliny na czczo, a co za tym idzie – obniżenia wskaźnika HOMA-IR (stosowanego w diagnozowaniu i kontrolowaniu insulinooporności).
Potencjalne zagrożenia dla osób z cukrzycą
Jednym z potencjalnych zagrożeń dla pacjentów z cukrzycą jest ryzyko niedocukrzenia, czyli tak zwane zjawisko hipoglikemii. Dostarczanie niewielu węglowodanów wraz z pożywieniem oraz nieregularne spożywanie posiłków mogą doprowadzić do spadku poziomu cukru we krwi. To z kolei wiąże się z ryzykiem utraty przytomności, a nawet hospitalizacji.

Problem może pojawić się także na początku stosowania diety ketogenicznej u osób z cukrzycą. Cząsteczki glukozy stanowią paliwo energetyczne dla wszystkich komórek i tkanek. W przypadku braku bezpośredniego źródła glukozy w diecie wątroba zaczyna czerpać cząsteczki cukru ze zgromadzonego wcześniej glikogenu. Wysoki poziom glukozy na ketozie może stanowić zagrożenie.
Przykładowe posiłki ketogeniczne dla diabetyków
Poniżej przedstawiamy nasze propozycje zdrowych i smacznych posiłków na diecie ketogenicznej w cukrzycy typu 2.
- Jajecznica na oleju rzepakowym z sałatką ze szpinaku, pomidora i sera feta,
- kakaowe pancakes z mąki migdałowej z musem z malin i migdałami,
- pieczony bakłażan nadziewany serkiem śmietankowym i łososiem wędzonym,
- sałatka grecka z serem fetą, pomidorami, cebulą i ogórkiem polana oliwą z oliwek,
- shake z mleka migdałowego, oleju lnianego, malin, borówek i orzechów włoskich,
- smażona pierś z kurczaka z pomidorkami koktajlowymi i szpinakiem w sosie na bazie jogurtu greckiego,
- mrożone tabliczki z jogurtu greckiego i borówek.

Jeśli nie masz wiedzy lub czasu, by przygotowywać zbilansowane, wysokotłuszczowe posiłki diety ketogennej, zdecyduj się na catering dietetyczny. Specjalista przygotuje menu dopasowane do potrzeb Twojego organizmu, a doświadczeni kucharze przyrządzą pełnowartościowe potrawy zgodne z zasadami diety keto.
Sprawdź także: Co może jeść diabetyk?
Dlaczego regularne badania przy cukrzycy podczas stosowania diety keto są ważne?
Dieta keto przynosi wiele korzyści, ale niestety wiąże się też z pewnym ryzykiem. Zamiar jej stosowania należy bezwzględnie skonsultować z lekarzem lub dietetykiem. Niewłaściwie zbilansowana dieta ketogeniczna może przyczynić się do powstania powikłań związanych z cukrzycą, a ponadto zwiększyć prawdopodobieństwo rozwoju miażdżycy i innych chorób sercowo-naczyniowych.