Dieta Montignaca - na czym polega?

dieta montignaca

Dieta Montignaca to metoda odżywiania opracowana przez francuskiego dietetyka Michela Montignaca w latach 80. ubiegłego stulecia. Zauważył on, że to nie ilość spożywanych kalorii, a jakość i rodzaj wybieranych produktów mają wpływ na to, że chudniemy. Dieta skutecznie pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami i pozwala uniknąć efektu jo-jo.

Spis treści:

  1. Założenia diety Montignaca
  2. Czym jest indeks glikemiczny pokarmów?
  3. Najważniejsze zasady diety Montignaca
  4. Zalety metody Montignaca

Założenia diety Montignaca

Doktor Montignac, szukając najlepszego dla siebie sposobu na walkę z nadwagą dostrzegł powiązanie otyłości z pracą trzustki. To organ, który produkuje dwa niezwykle ważne hormony: insulinę i glukagon. Francuz doszedł do wniosku, że żeby pozbyć się zbędnych kilogramów należy spożywać naturalne produkty najwyższej jakości i o niskim indeksie glikemicznym, czyli takie, które nie powodują gwałtownych skoków cukru we krwi. W metodzie Montignaca bardzo ważne jest również to, żeby posiłki spożywać regularnie, w miarę możliwości o stałych porach. Dodatkowo należy pamiętać o odpowiednim komponowaniu ze sobą poszczególnych makroskładników. Zobacz przykładowe menu.

Czym jest indeks glikemiczny pokarmów?

Indeks glikemiczny (IG) to wskaźnik, który określa tempo wzrostu poziomu glukozy we krwi po spożyciu danego produktu. Zjedzenie posiłku o wysokim indeksie glikemicznym powoduje nagły skok cukru we krwi, co prowadzi do gwałtownego wyrzutu insuliny przez trzustkę. Stężenie cukru zmniejszy się równie szybko, lecz nie do poziomu wyjściowego, a znacznie niższego. Skutkiem tego może być zmęczenie, głód i ochota na coś słodkiego. Aby temu zapobiec, doktor Montignac zalecał spożywanie produktów, których indeks glikemiczny nie przekracza 50. Dzięki temu unikniemy napadów głodu i chęci na podjadanie pomiędzy posiłkami, co ma kluczowe znaczenie w walce z nadwagą.

Zobacz także: Przepis na muffinki o niskim indeksie glikemicznym

dieta montignaca

Najważniejsze zasady diety Montignaca

  1. Jedz regularnie i o stałych porach. Absolutne minimum to trzy główne posiłki dziennie, jednak najłatwiej będzie Ci uzyskać wymarzone efekty, jeśli postarasz się jeść regularnie, pięć razy w ciągu dnia. Podjadanie pomiędzy posiłkami jest zabronione.
  2. Śniadanie powinno składać się głównie z węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym z niewielkim dodatkiem produktów białkowych. Na obiad wybierz danie białkowo-tłuszczowe. Kolacja powinna być lekkostrawna i jak najbardziej uboga w tłuszcz (wyjątkiem jest oliwa z oliwek i inne bogate źródła kwasów omega-3).
  3. Jedz śniadanie najpóźniej 1 godzinę po przebudzeniu i kolację około 3-4 godzin przed pójściem spać.
  4. Ogranicz tłuszcze nasycone, takie jak smalec czy masło. Zamiast nich wybieraj te nienasycone.
  5. Podczas stosowania diety Montignaca całkowicie zakazane są słodycze i alkohol.
  6. Ogranicz picie mocnej kawy i herbaty. Postaw na kawę zbożową, zieloną herbatę i zioła.
  7. Nie popijaj posiłków – nie pij też tuż przed i po jedzeniu. Pamiętaj jednak o odpowiednim nawodnieniu organizmu i spożywaj minimum 1,5 litra wody dziennie.
  8. Unikaj produktów zawierających oczyszczoną mąkę pszenną, takich jak białe pieczywo czy makarony.
  9. Sięgaj po warzywa bogate w błonnik, np. sałatę, pory, bakłażany.
  10. I najważniejsze: Zwracaj uwagę na indeks glikemiczny posiłków i zadbaj o to, by nie był on wyższy niż 50.

Zalety metody Montignaca

Udowodniono, że dieta opracowana przez Michela Montignaca pomaga trwale pozbyć się niechcianych kilogramów i wygrać walkę z otyłością. Warto zaznaczyć, że stosując ją dostarczymy naszemu organizmowi wszystkich niezbędnych makroelementów: węglowodanów, białek i tłuszczy oraz błonnika. Nie musimy drastycznie ograniczać kaloryczności ani porcji jedzenia. Nie mamy też ściśle narzuconej listy produktów: spośród tych o IG nie większym niż 50, możemy wybierać te, które najbardziej nam smakują. Oprócz tego dzięki niej wyrobimy sobie nawyk regularnego spożywania posiłków i odzwyczaimy się od sięgania po niezdrowe przekąski i używki, a to przyniesie wiele korzyści Twojemu zdrowiu. Na początku selekcja dozwolonych produktów może okazać się nieco czasochłonna, ale z pomocą tabeli IG szybko zapamiętasz po jakie składniki możesz sięgać. Jeśli jednak wydaje Ci się to zbyt skomplikowane, a marzysz o trwałej i skutecznej utracie wagi, pomyśl nad zamówieniem diety pudełkowej. Dzięki cateringowi dietetycznemu codziennie dostaniesz pyszne przygotowane specjalnie dla Ciebie dania, zrobione z produktów o niskim i średnim indeksie glikemicznym. W ten sposób zaoszczędzisz mnóstwo czasu, a jeśli będziesz stosować się do podanych zasad, w prosty sposób zyskasz wymarzoną, szczupłą sylwetkę.

 

Kobieta wyjmuje warzywa z torby
Przepisy, Porady dietetyka
17.07.2024

Dieta przy chemioterapii – jak powinien wyglądać jadłospis przy nowotworze?

W procesie leczenia chemią warto zadbać o odżywianie, które pomoże złagodzić skutki uboczne cytostatyków, czyli odpowiednio zbilansowane, bogate w witaminy i minerały oraz dopasowane do dolegliwości i schorzeń towarzyszących. Najlepiej skonsultować się w tej kwestii z lekarzem, który doradzi, jaka dieta przy chemioterapii w konkretnym przypadku może okazać się korzystna.

Dieta przy chemioterapii – jak powinien wyglądać jadłospis przy nowotworze?
Mężczyzna trzyma się za bolący brzuch
Porady dietetyka
13.07.2024

Dieta przy jelitówce – czyli co jeść podczas grypy żołądkowej?

Jelitówka to zakaźna choroba, której objawy może złagodzić żywność uspokajająca układ pokarmowy. Dieta przy jelitówce powinna być przede wszystkim lekkostrawna i rozszerzana stopniowo. Warto ograniczyć jadłospis do pokarmów płynnych, kleików i koktajli. Aby zrekompensować straty witamin i minerałów, warto pić elektrolity. Należy też zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu.

Dieta przy jelitówce – czyli co jeść podczas grypy żołądkowej?
Zdrowy obiad na talerzu
Porady dietetyka
11.07.2024

Dieta przy refluksie gardłowo-krtaniowym — co jeść a czego lepiej unikać?

Pierwszym krokiem, by dowiedzieć się, co jeść, a czego unikać przy refluksie gardłowo-krtaniowym jest obserwowanie reakcji organizmu na poszczególne pokarmy. Dolegliwości w tej chorobie są uwarunkowane indywidualnie. Wśród potencjalnie refluksogennych produktów znajdują się m.in. cytrusy, pomidory czy czekolada, natomiast w łagodzeniu dyskomfortu i zniwelowaniu nieprzyjemnych objawów pomocne są napary ziołowe, np. z rumianku lub kopru włoskiego.

Dieta przy refluksie gardłowo-krtaniowym — co jeść a czego lepiej unikać?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję