HACCP – Certyfikat messenger
Infolinia: 22 730 00 69 22 723 31 87 22 110 50 88
25.02.2022

Przepis na muffinki o niskim indeksie glikemicznym

Zmagasz się z insulinoopornością lub cukrzycą? A może chcesz zadbać o siebie i stosujesz dietę o niskim indeksie glikemicznym? Przygotowalismy specjalnie dla Ciebie przepis na muffinki o niskim indeksie glikemicznym z borówkami. 

Słodycze o niskim indeksie glikemicznym

Dieta o niskim indeksie glikemicznym jest dedykowana osobom ze stanem przedcukrzycowym, insulinoopornością czy PCOS. Jej menu skomponowane jest w oparciu o produkty o niskim i średnim indeksie glikemicznym:

  •  chude mięsa,
  •  ryby,
  •  warzywa,
  •  pełnoziarniste produky zbożowe,
  •  orzechy i pestki,
  •  owoce o niskim i średnim IG.

Nie oznacza to jednak, że musisz zapomnić o słodkościach. Dobór odpowiednich składników i ich proporcji pozwoli na przygotowanie smacznego deseru, który jednocześnie nie będzie powodował wahań poziomu glukozy we krwi. 

zdrowe muffinki z borówkami

Przepis na muffinki o niskim indeksie glikemicznym z borówkami

Składniki: 

  •  mąka owsiana - 120g
  •  proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  •  erytrytol - 40g
  •  jajko - 1 sztuka
  •  masło - 50g
  •  skórka pomarańczowa - 1 łyżka
  •  mleko - 60g
  •  borówki amerykańskie lub jagody - 120g

Przygotowanie:

1. Roztopione masło wymieszaj z mlekiem oraz jajkiem. Dodaj startą skórkę pomarańczową.
2. Przesiej mąkę przez sitko, dodaj erytrytol oraz proszek do pieczenia.
3. Delikatnie połącz wszystkie składniki.
4. Piecz około 25 minut w 180 °C.

Smacznego!

 

dietetyk w cateringu dietetycznym Paulina Przytuła-Woszczak

Magister dietetyki w cateringu dietetycznym WygodnaDieta.pl. Wiedzę zdobyła podczas studiów na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie oraz licznych kursów. Główne zainteresowania to profilaktyka chorób cywilizacyjnych oraz wsparcie kobiet z zespołem policystycznych jajników.

 

 

×