W internecie nie brakuje tabel z produktami uszeregowanymi pod względem wpływu na pH organizmu oraz suplementów diety wspomagających naturalne odkwaszanie organizmu. Tygodniowe jadłospisy diety odkwaszającej mają rzekomo pomóc przy problemach z brakiem energii, a nawet zmniejszać ryzyko rozwoju wielu chorób. Czy tygodniowa dieta odkwaszająca jest skuteczna? Jak odkwasić organizm i czy odkwaszanie organizmu dietą jest w ogóle możliwe? Wszystkiego dowiesz się z niniejszego artykułu.
Spis treści:
- Jak dieta może pomóc w odkwaszaniu organizmu?
- Dieta odkwaszająca – zasady
- Dieta odkwaszająca – co jeść a czego unikać?
- Jakich efektów można oczekiwać po zastosowaniu diety odkwaszającej?
Jak dieta może pomóc w odkwaszaniu organizmu?
Czy diety odkwaszające, np. dieta sokowa, naprawdę mogą pomóc odkwasić organizm? Czy istnieją warzywa odkwaszające organizm? Nie jest łatwo udzielić jednoznacznej odpowiedzi. Równowaga kwasowo-zasadowa jest niezbędna, aby organizm prawidłowo funkcjonował. To stan, w którym zostaje zachowany odpowiedni stosunek kationów i anionów w płynach ustrojowych. Organizm człowieka posiada mechanizmy buforujące, które utrzymują względnie stałe pH krwi w zakresie 7,36 – 7,44. Za kontrolę pH odpowiadają nerki, płuca oraz mechanizmy buforujące krwi oraz innych tkanek, np. układ białczanowy, wodorowęglanowy czy hemoglobinowy.
Prawidłowe funkcjonowanie tych mechanizmów jest niezwykle istotne, ponieważ nawet minimalne odchylenia mogą stanowić zagrożenie dla organizmu. Można to zaobserwować np. u osób z kwasicą metaboliczną w przypadku przewlekłej niewydolności nerek, którym podaje się substancje zobojętniające w celu podniesienia pH. Nie ma to jednak żadnego związku z dietą, a ze źle funkcjonującym naturalnym mechanizmem.
Dieta ma niewielki wpływ na pH krwi (od 0,01 do 0,02 jednostki), w nieco większym stopniu wpływa na pH moczu, więc np. spożycie większej ilości warzyw może wiązać się z bardziej zasadowym pH moczu.
Dieta odkwaszająca – zasady
Dieta odkwaszająca organizm ma na celu utrzymanie równowagi pH organizmu poprzez zmniejszenie udziału produktów kwasotwórczych i zwiększenie ilości produktów alkalicznych. W celu oceny potencjału kwasotwórczego diety stosuje się najczęściej wskaźnik PRAL (Potential Renal Acid Load). Stworzono go na podstawie tego, jak dany produkt wpływa na pH moczu. Uwzględnia on zatem ilość białka, fosforu, potasu i wapnia w diecie.
Do składników kwasotwórczych zalicza się:
- fosfor,
- chlor,
- siarkę,
- kwas szczawiowy,
- kwas fitynowy
- dwutlenek węgla.
Z kolei wśród składników zasadotwórczych są:
- sód,
- potas,
- wapń,
- magnez.
Zgodnie ze wskaźnikiem PRAL zasadotwórcze są wszystkie warzywa i owoce, soki owocowe i soki warzywne. Neutralne są nasiona roślin strączkowych, oliwa z oliwek i masło, a kwasotwórcze: nabiał, jaja, mięso, orzechy czy zboża. Z tych informacji łatwo można wydedukować, że dieta odkwaszająca jest uboga w zwierzęce i wegańskie źródła białka oraz bazuje na warzywach i owocach.
Poniżej przedstawiamy listę produktów uznawanych za odkwaszające organizm – które stanowią podstawę menu diety odkwaszającej – oraz listę produktów zakwaszających organizm, których należy unikać.
Dieta odkwaszająca – co jeść a czego unikać?
Za produkty odkwaszające uznawane są:
- warzywa, np.: szpinak, rukola, jarmuż, roszponka, seler, pomidory, brokuł, kalafior, cukinia;
- owoce, np.: truskawki, awokado, mango, jabłka, gruszki;
- soki owocowe i warzywne;
- zioła i przyprawy: cynamon, imbir, kurkuma;
- napoje: zielona herbata, woda z cytryną.
Na diecie odkwaszającej należy unikać spożywania w dużych ilościach produktów uznawanych za kwasotwórcze, np.: mięsa, ryb, produktów mlecznych, nasion, pestek, orzechów, produktów przetworzonych, słodyczy, cukru, alkoholu i kawy.
Sprawdź także: Przepis na muffinki twarogowo-warzywne
Jakich efektów można oczekiwać po zastosowaniu diety odkwaszającej?
Badania nie potwierdzają skuteczności tego sposobu żywienia, dlatego trudno jest wskazać konkretne efekty. Zwolennicy diety odkwaszającej najczęściej oczekują ogólnej poprawy samopoczucia i zwiększenia energii. Niektórzy sugerują również, że diety odkwaszające mogą pomóc w zwalczaniu stanów zapalnych w organizmie, co z kolei może wpłynąć na redukcję różnych objawów chorobowych. Można przeczytać także, że dieta odkwaszająca może zapobiegać osteoporozie lub jej rozwojowi oraz że środowisko kwaśne sprzyja powstawaniu nowotworów. Jednak są to tylko pogłoski, które nie są poparte rzetelnymi danymi naukowymi.
Diety odkwaszające kładą nacisk na większe spożycie warzyw i owoców, a te mają niską wartość energetyczną, co może być wykorzystywane podczas redukcji masy ciała. Nie są to jednak diety na odchudzanie. Przepisy diety odkwaszającej bazują w większości na owocach i wykorzystują właściwości warzyw strączkowych i innych oraz uwzględniają soki i nasiona roślin strączkowych, jednak nie są pełnowartościowe. Dieta oparta tylko na tych produktach będzie powodowała niedobory niezbędnych składników odżywczych.
Co więcej, redukcja ilości białka w diecie może wiązać się ze zmniejszeniem masy kostnej i masy mięśniowej, a to będzie miało negatywny wpływ na metabolizm. Należy przede wszystkim pamiętać, iż równowaga kwasowo-zasadowa w organizmie jest regulowana przez naturalne mechanizmy, a organizm ma zdolność skutecznego utrzymania odpowiedniego pH bez konieczności ścisłego przestrzegania diety odkwaszającej.
Sprawdź także: Właściwości jabłek – dlaczego warto je jeść?
Dobroczynny wpływ na zdrowie ma unikanie stresu i wprowadzenie zdrowych nawyków żywieniowych, czyli zrównoważonej i różnorodnej diety, regularnej aktywności fizycznej oraz odpowiedniej ilość snu. Jeśli chcesz zacząć się zdrowiej odżywiać, dobrym pomysłem może być też zbilansowany, pełnowartościowy catering dietetyczny.
Jeśli masz jakiekolwiek obawy dotyczące równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie, zawsze warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem przed wprowadzeniem radykalnych zmian w diecie. Z pewnością nie musisz martwić się zakwaszeniem organizmu, a większe spożywanie warzyw i owoców zamiast diety odkwaszającej będzie korzystne dla zdrowia.
Bibliografia:
- Schwalfenberg G.K., The alkaline diet: is there evidence that an alkaline pH diet benefits health?, Journal of Environmental and Public Health, 2012;2012:727630.