14.03.2024

Dieta odkwaszająca – które produkty i dania pomogą odkwasić organizm?

owoce (dieta odkwaszająca)

W internecie nie brakuje tabel z produktami uszeregowanymi pod względem wpływu na pH organizmu oraz suplementów diety wspomagających naturalne odkwaszanie organizmu. Tygodniowe jadłospisy diety odkwaszającej mają rzekomo pomóc przy problemach z brakiem energii, a nawet zmniejszać ryzyko rozwoju wielu chorób. Czy tygodniowa dieta odkwaszająca jest skuteczna? Jak odkwasić organizm i czy odkwaszanie organizmu dietą jest w ogóle możliwe? Wszystkiego dowiesz się z niniejszego artykułu.

Spis treści:

  1. Jak dieta może pomóc w odkwaszaniu organizmu?
  2. Dieta odkwaszająca – zasady
  3. Dieta odkwaszająca – co jeść a czego unikać?
  4. Jakich efektów można oczekiwać po zastosowaniu diety odkwaszającej?

Jak dieta może pomóc w odkwaszaniu organizmu?

Czy diety odkwaszające, np. dieta sokowa, naprawdę mogą pomóc odkwasić organizm? Czy istnieją warzywa odkwaszające organizm? Nie jest łatwo udzielić jednoznacznej odpowiedzi. Równowaga kwasowo-zasadowa jest niezbędna, aby organizm prawidłowo funkcjonował. To stan, w którym zostaje zachowany odpowiedni stosunek kationów i anionów w płynach ustrojowych. Organizm człowieka posiada mechanizmy buforujące, które utrzymują względnie stałe pH krwi w zakresie 7,36 – 7,44. Za kontrolę pH odpowiadają nerki, płuca oraz mechanizmy buforujące krwi oraz innych tkanek, np. układ białczanowy, wodorowęglanowy czy hemoglobinowy.

płuca człowieka

Prawidłowe funkcjonowanie tych mechanizmów jest niezwykle istotne, ponieważ nawet minimalne odchylenia mogą stanowić zagrożenie dla organizmu. Można to zaobserwować np. u osób z kwasicą metaboliczną w przypadku przewlekłej niewydolności nerek, którym podaje się substancje zobojętniające w celu podniesienia pH. Nie ma to jednak żadnego związku z dietą, a ze źle funkcjonującym naturalnym mechanizmem. 

Dieta ma niewielki wpływ na pH krwi (od 0,01 do 0,02 jednostki), w nieco większym stopniu wpływa na pH moczu, więc np. spożycie większej ilości warzyw może wiązać się z bardziej zasadowym pH moczu. 

Dieta odkwaszająca – zasady

Dieta odkwaszająca organizm ma na celu utrzymanie równowagi pH organizmu poprzez zmniejszenie udziału produktów kwasotwórczych i zwiększenie ilości produktów alkalicznych. W celu oceny potencjału kwasotwórczego diety stosuje się najczęściej wskaźnik PRAL (Potential Renal Acid Load). Stworzono go na podstawie tego, jak dany produkt wpływa na pH moczu. Uwzględnia on zatem ilość białka, fosforu, potasu i wapnia w diecie.

soki z cytrusów

Do składników kwasotwórczych zalicza się: 

  • fosfor, 
  • chlor, 
  • siarkę, 
  • kwas szczawiowy, 
  • kwas fitynowy
  • dwutlenek węgla.

Z kolei wśród składników zasadotwórczych są: 

  • sód, 
  • potas, 
  • wapń,
  • magnez. 

Zgodnie ze wskaźnikiem PRAL zasadotwórcze są wszystkie warzywa i owoce, soki owocowe i soki warzywne. Neutralne są nasiona roślin strączkowych, oliwa z oliwek i masło, a kwasotwórcze: nabiał, jaja, mięso, orzechy czy zboża. Z tych informacji łatwo można wydedukować, że dieta odkwaszająca jest uboga w zwierzęce i wegańskie źródła białka oraz bazuje na warzywach i owocach.

soki owocowe

Poniżej przedstawiamy listę produktów uznawanych za odkwaszające organizm – które stanowią podstawę menu diety odkwaszającej – oraz listę produktów zakwaszających organizm, których należy unikać.

Dieta odkwaszająca – co jeść a czego unikać?

Za produkty odkwaszające uznawane są:

  • warzywa, np.: szpinak, rukola, jarmuż, roszponka, seler, pomidory, brokuł, kalafior, cukinia;
  • owoce, np.: truskawki, awokado, mango, jabłka, gruszki;
  • soki owocowe i warzywne;
  • zioła i przyprawy: cynamon, imbir, kurkuma;
  • napoje: zielona herbata, woda z cytryną.

imbir

Na diecie odkwaszającej należy unikać spożywania w dużych ilościach produktów uznawanych za kwasotwórcze, np.: mięsa, ryb, produktów mlecznych, nasion, pestek, orzechów, produktów przetworzonych, słodyczy, cukru, alkoholu i kawy. 

Sprawdź także: Przepis na muffinki twarogowo-warzywne

Jakich efektów można oczekiwać po zastosowaniu diety odkwaszającej?

Badania nie potwierdzają skuteczności tego sposobu żywienia, dlatego trudno jest wskazać konkretne efekty. Zwolennicy diety odkwaszającej najczęściej oczekują ogólnej poprawy samopoczucia i zwiększenia energii. Niektórzy sugerują również, że diety odkwaszające mogą pomóc w zwalczaniu stanów zapalnych w organizmie, co z kolei może wpłynąć na redukcję różnych objawów chorobowych. Można przeczytać także, że dieta odkwaszająca może zapobiegać osteoporozie lub jej rozwojowi oraz że środowisko kwaśne sprzyja powstawaniu nowotworów. Jednak są to tylko pogłoski, które nie są poparte rzetelnymi danymi naukowymi. 

Diety odkwaszające kładą nacisk na większe spożycie warzyw i owoców, a te mają niską wartość energetyczną, co może być wykorzystywane podczas redukcji masy ciała. Nie są to jednak diety na odchudzanie. Przepisy diety odkwaszającej bazują w większości na owocach i wykorzystują właściwości warzyw strączkowych i innych oraz uwzględniają soki i nasiona roślin strączkowych, jednak nie są pełnowartościowe. Dieta oparta tylko na tych produktach będzie powodowała niedobory niezbędnych składników odżywczych.

nasiona roślin strączkowych

Co więcej, redukcja ilości białka w diecie może wiązać się ze zmniejszeniem masy kostnej i masy mięśniowej, a to będzie miało negatywny wpływ na metabolizm. Należy przede wszystkim pamiętać, iż równowaga kwasowo-zasadowa w organizmie jest regulowana przez naturalne mechanizmy, a organizm ma zdolność skutecznego utrzymania odpowiedniego pH bez konieczności ścisłego przestrzegania diety odkwaszającej. 

Sprawdź także: Właściwości jabłek – dlaczego warto je jeść?

Dobroczynny wpływ na zdrowie ma unikanie stresu i wprowadzenie zdrowych nawyków żywieniowych, czyli zrównoważonej i różnorodnej diety, regularnej aktywności fizycznej oraz odpowiedniej ilość snu. Jeśli chcesz zacząć się zdrowiej odżywiać, dobrym pomysłem może być też zbilansowany, pełnowartościowy catering dietetyczny

Jeśli masz jakiekolwiek obawy dotyczące równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie, zawsze warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem przed wprowadzeniem radykalnych zmian w diecie. Z pewnością nie musisz martwić się zakwaszeniem organizmu, a większe spożywanie warzyw i owoców zamiast diety odkwaszającej będzie korzystne dla zdrowia.

Bibliografia:

  1. Schwalfenberg G.K., The alkaline diet: is there evidence that an alkaline pH diet benefits health?, Journal of Environmental and Public Health, 2012;2012:727630.

 

Kobieta wyjmuje warzywa z torby
Przepisy, Porady dietetyka
17.07.2024

Dieta przy chemioterapii – jak powinien wyglądać jadłospis przy nowotworze?

W procesie leczenia chemią warto zadbać o odżywianie, które pomoże złagodzić skutki uboczne cytostatyków, czyli odpowiednio zbilansowane, bogate w witaminy i minerały oraz dopasowane do dolegliwości i schorzeń towarzyszących. Najlepiej skonsultować się w tej kwestii z lekarzem, który doradzi, jaka dieta przy chemioterapii w konkretnym przypadku może okazać się korzystna.

Dieta przy chemioterapii – jak powinien wyglądać jadłospis przy nowotworze?
Mężczyzna trzyma się za bolący brzuch
Porady dietetyka
13.07.2024

Dieta przy jelitówce – czyli co jeść podczas grypy żołądkowej?

Jelitówka to zakaźna choroba, której objawy może złagodzić żywność uspokajająca układ pokarmowy. Dieta przy jelitówce powinna być przede wszystkim lekkostrawna i rozszerzana stopniowo. Warto ograniczyć jadłospis do pokarmów płynnych, kleików i koktajli. Aby zrekompensować straty witamin i minerałów, warto pić elektrolity. Należy też zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu.

Dieta przy jelitówce – czyli co jeść podczas grypy żołądkowej?
Zdrowy obiad na talerzu
Porady dietetyka
11.07.2024

Dieta przy refluksie gardłowo-krtaniowym — co jeść a czego lepiej unikać?

Pierwszym krokiem, by dowiedzieć się, co jeść, a czego unikać przy refluksie gardłowo-krtaniowym jest obserwowanie reakcji organizmu na poszczególne pokarmy. Dolegliwości w tej chorobie są uwarunkowane indywidualnie. Wśród potencjalnie refluksogennych produktów znajdują się m.in. cytrusy, pomidory czy czekolada, natomiast w łagodzeniu dyskomfortu i zniwelowaniu nieprzyjemnych objawów pomocne są napary ziołowe, np. z rumianku lub kopru włoskiego.

Dieta przy refluksie gardłowo-krtaniowym — co jeść a czego lepiej unikać?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję