Przyjmowanie antybiotyków to często niezbędny element leczenia wielu infekcji bakteryjnych. Jednak, aby terapia była skuteczna i jak najmniej obciążająca dla organizmu, musisz też zadbać o dietę. Dowiedz się, jakie produkty warto włączyć do jadłospisu, a których należy unikać, by wspomóc organizm w walce z chorobą i zminimalizować ryzyko skutków ubocznych przyjmowania antybiotyków.
Spis treści:
- Dieta przy kuracji antybiotykiem – dlaczego jest istotna?
- Podstawowe założenia diety przy antybiotyku
- Jakie produkty można jeść przy antybiotyku?
- Błonnik pokarmowy
- Probiotyki i prebiotyki
- Dieta przeciwzapalna
- Produkty niewskazane podczas przyjmowania antybiotyku
- Mleko a antybiotyk
- Nabiał a antybiotyk
- Jakie owoce przy antybiotyku nie są wskazane?
- Dieta przy antybiotyku – przykładowy jadłospis
Dieta przy kuracji antybiotykiem – dlaczego jest istotna?
Antybiotyki, choć skuteczne w eliminowaniu bakterii chorobotwórczych, nie działają wybiórczo – mogą również zaburzać równowagę zdrowej mikroflory bakteryjnej w organizmie. Jaka dieta przy antybiotyku jest zatem wskazana? Taka, która wspiera odbudowę mikroflory oraz minimalizuje negatywne skutki leczenia, np. ogólne osłabienie odporności. Ważne jest, aby dieta podczas antybiotykoterapii była bogata w pro- i prebiotyki, a przy tym miała działanie silnie przeciwzapalne. Jeśli zastosujesz się do najważniejszych zaleceń dotyczących tego, co jeść przy antybiotyku, przyspieszysz proces rekonwalescencji.
Czy wiesz, że niektóre antybiotyki mogą działać mniej efektywnie lub powodować dodatkowe skutki uboczne, gdy chory nie dba o dietę? Między przyjmowaniem antybiotyków a jedzeniem zachodzi istotna korelacja. Niektóre leki mogą wchodzić w niebezpieczne interakcje z pewnymi składnikami żywności, dlatego bardzo ważne jest, aby wiedzieć, czego nie jeść przy braniu antybiotyków.

Podstawowe założenia diety przy antybiotyku
Główne zadania diety podczas antybiotykoterapii to:
- wspieranie układu trawiennego,
- ochrona i regeneracja dobrej flory bakteryjnej
- dostarczanie organizmowi składników odżywczych, które są niezbędne do walki z infekcją i szybkiego powrotu do zdrowia.
Dieta powinna być bogata w błonnik pokarmowy (jeśli nie zmagasz się z problemami żołądkowo-jelitowymi), pro- i prebiotyki oraz produkty o wysokiej wartości odżywczej.
Jakie produkty można jeść przy antybiotyku?
Dieta w trakcie leczenia antybiotykiem przede wszystkim powinna być urozmaicona i pełnowartościowa oraz dopasowana do indywidualnego zapotrzebowania energetycznego. W trakcie leczenia nie zaleca się stosowania jadłospisów odchudzających i monodiet. Bardzo istotne jest uwzględnienie w jadłospisie źródeł błonnika, probiotyków, prebiotyków oraz antyoksydantów.
Błonnik pokarmowy
Odpowiednia zawartość błonnika w diecie jest niezwykle ważna, ponieważ składnik ten nie tylko wspomaga procesy trawienne, ale także pomaga w utrzymaniu i odbudowie flory bakteryjnej w jelitach. Produkty bogate w błonnik to:
- pełnoziarniste produkty zbożowe,
- niektóre warzywa,
- rośliny strączkowe,
- niektóre owoce,
- orzechy,
- nasiona,
- pestki.

Probiotyki i prebiotyki
Probiotyki – te znajdujące się w jogurtach, kefirze czy innych fermentowanych produktach – dostarczają do przewodu pokarmowego żywe kultury bakterii, które wspomagają odbudowę i utrzymanie zdrowej mikroflory jelitowej. Jaki jogurt przy antybiotyku wybrać? Ten, który w składzie ma miliardy bakterii probiotycznych.
Prebiotyki – obecne w czosnku, cebuli, porze, bananach czy cykorii – dostarczają „pożywienia” dla korzystnych bakterii, wspierają ich wzrost i aktywność w układzie pokarmowym. Często chorzy zadają pytanie, czy można jeść czosnek przy antybiotyku. Owszem, nawet trzeba! Oprócz prebiotyków zawiera on także silną substancję przeciwzapalną – allicynę.
Równie zdrowym produktem jest miód i odpowiedź na pytanie, czy można jeść miód przy antybiotyku, także jest twierdząca. Warto pamiętać jednak, by spożywać go w temperaturze pokojowej (poniżej 40 stopni), by nie stracił swoich cennych właściwości.
Sprawdź także: Właściwości miodu

Dieta przeciwzapalna
Dieta przy antybiotyku powinna zawierać produkty o wysokiej wartości odżywczej oraz o działaniu antyoksydacyjnym. Zalecana jest zatem dieta śródziemnomorska, bazująca na świeżych warzywach, owocach, strączkach, oliwie z oliwek i dobrych źródłach kwasów omega-3. Jeśli chcesz zamówić catering dietetyczny, w ofercie szukaj właśnie tej opcji menu.
W jadłospisie powinny znaleźć się produkty, które będą dostarczać naturalne przeciwutleniacze – witaminę E, witaminę C, beta-karoten i polifenole. Wśród nich są m.in. zielona herbata i owoce w intensywnych kolorach (również owoce egzotyczne, np. mango). Czy można jeść jabłka przy antybiotyku? To pytanie powinno brzmieć inaczej: dlaczego warto jeść jabłka przy antybiotyku? Chociaż owoc ten nie ma intensywnie barwnego miąższu, to w jego skórce kryje się wiele substancji aktywnych, które korzystnie wpływają na zdrowie, odporność i funkcjonowanie organizmu.
Produkty niewskazane podczas przyjmowania antybiotyku
Podczas stosowania antybiotyków pewne produkty mogą być niewskazane, z uwagi na działanie hamujące wchłanianie leków lub ryzyko skutków ubocznych.
Mleko a antybiotyk
Obecność mleka w jadłospisie to jedno z ważniejszych zagadnień zwłaszcza w diecie przy antybiotyku na boreliozę (często stosowanych tetracyklinach). Produkty mleczne – ze względu na zawartość wapnia – mogą wpływać na absorpcję niektórych antybiotyków. Wapń wchodzi w reakcje z substancjami aktywnymi leków i nie dość, że uniemożliwia ich działanie, to jeszcze sam nie ulega absorpcji (wchłanianiu w jelitach). Podobnie na wchłanianie wpływają produkty roślinne wzbogacane wapniem (np. napoje roślinne czy tofu).
Nabiał a antybiotyk
Analogicznie wygląda sytuacja w przypadku nabiału. Antybiotyki mogą nie działać prawidłowo, jeśli dieta jest bogata w produkty nabiałowe. Zwykle zaleca się czasowe ograniczenie spożywania produktów mlecznych lub zachowanie odpowiedniego odstępu między momentem przyjęcia leku a spożyciem posiłku z nabiałem czy dużą ilością wapnia. Co ważne, nie ma takiej konieczności w przypadku jajek. Często są one mylnie zaliczane do kategorii nabiału, co powoduje, że chorzy zastanawiają się, czy można jeść jajka przy antybiotyku. Nie istnieją ku temu żadne przeciwskazania.
Jakie owoce przy antybiotyku nie są wskazane?
W czasie leczenia warto mieć w pamięci, jakich owoców nie jeść przy antybiotyku. Warto unikać owoców cytrusowych, zwłaszcza grejpfrutów. Ponadto należy ograniczyć spożywanie owoców bogatych w kwas salicylowy (truskawek, malin czy jagód), gdyż mogą podrażniać żołądek oraz wpływać na działanie niektórych antybiotyków – zwłaszcza tych, które są wrażliwe na kwaśne środowisko. Co ważne, antybiotyków nie powinno się popijać owocowymi sokami, szczególnie grejpfrutowym i pomarańczowym.

Sprawdź także: Białko w diecie — budulec nie tylko dla mięśni
Dieta przy antybiotyku – przykładowy jadłospis
Jak wprowadzić te wszystkie zalecenia w życie? Skomponowanie menu przy antybiotyku nie jest skomplikowane. Dania mogą być smaczne i szybkie. Poniżej zamieszczamy pomysły na posiłki, które można bez obaw spożywać podczas leczenia antybiotykiem.
Śniadanie: Bułka grahamka posmarowana margaryną z chudą wędliną, pomidorem i rukolą
II Śniadanie: Wafle ryżowe z masłem orzechowym i bananem

Obiad: Danie jednogarnkowe (duszone i podane z pestkami dyni): komosa ryżowa, pierś z indyka, szpinak, papryka, marchewka, cukinia i pomidory z puszki
Podwieczorek: Mus z mango i nasion chia
Kolacja: Jajecznica z pieczarkami i szpinakiem, z kromkami chleba posmarowanymi margaryną