Diety warzywno-owocowe stanowią popularny sposób na odchudzanie. Przez niektóre osoby wybierane są nie tylko po to, by uporać się ze zbędnymi kilogramami, ale także w celu oczyszczenia organizmu z toksyn, poprawy trawienia czy w walce z przeróżnymi chorobami. Czy słusznie? Na czym polega post warzywno-owocowy? Jakie efekty przynosi stosowanie diety warzywno-owocowej i u kogo sprawdzi się ten rodzaj żywienia?
Spis treści:
- Na czym polega dieta warzywno-owocowa?
- Dieta warzywno-owocowa – wpływ na ciało i samopoczucie
- Dla kogo jest dieta warzywno-owocowa?
- Przykładowy jadłospis na diecie warzywno-owocowej
Na czym polega dieta warzywno-owocowa?
Dieta warzywno-owocowa, nazywana także postem warzywno-owocowym, polega na spożywaniu wyłącznie warzyw i owoców – zarówno surowych, gotowanych, pieczonych, jak i w postaci soków (głównie z zielonych pędów roślin), surówek, sałatek czy zup. Najczęściej na diecie warzywno-owocowej można spożywać tylko:
- warzywa niskoskrobiowe korzeniowe (marchew, buraka, seler, rzodkiewkę, pietruszkę)
- warzywa kapustne (różnego rodzaju kapusty, kalafiora, brokuły, jarmuż, kiełki),
- warzywa cebulowe (cebulę, por, czosnek),
- warzywa psiankowate (pomidora, paprykę),
- warzywa liściaste (roszponkę, rukolę, różnego rodzaju sałaty),
- niskocukrowe owoce (jagody, jabłka, cytryny i grejpfruty).
Sprawdź także: Jakie warzywa i owoce jeść wiosną?
Nie jest to zatem dieta wegetariańska czy wegańska, ponieważ ma dużo bardziej restrykcyjny charakter. Post warzywno-owocowy wyklucza spożywanie:
- węglowodanów złożonych (makaronów, ziemniaków, ryżu, kasz, płatków, pieczywa),
- mięsa i przetworów mięsnych,
- ryb,
- produktów mlecznych i jaj,
- nasion roślin strączkowych,
- tłuszczu (masła, oliwy z oliwek i innych olejów roślinnych, awokado),
- słodyczy i słodkich przekąsek,
- fast foodów,
- alkoholu,
- owocowych soków, napojów gazowanych i innych słodkich napojów.
Sprawdź także: Dieta wegańska
Dieta warzywno-owocowa – wpływ na ciało i samopoczucie
Dieta warzywno-owocowa zazwyczaj skutkują osłabieniem organizmu, brakiem energii w ciągu dnia oraz niedoborami kalorii, makroskładników oraz witamin i składników mineralnych. Tego rodzaju sposób żywienia może prowadzić do niedożywienia, zaburzeń elektrolitowych, a w konsekwencji do nieprawidłowego działania układów organizmu, co może skutkować nawet utratami przytomności. Post warzywno-owocowy nie jest zatem dobrym sposobem na utratę masy ciała, a jego stosowanie przez dłuższy czas może być dla organizmu wyniszczające. Tego typu diety mogą być szczególnie niebezpieczne dla osób chorych, kobiet w ciąży, kobiet karmiących, dzieci czy seniorów.
Dieta oparta na samych warzywach i owocach dostarcza niewiele kalorii i nie jest w stanie pokryć zapotrzebowania organizmu na energię niezbędną do utrzymania podstawowych funkcji życiowych (podstawowej przemiany materii (PPM)). Cateringowe diety warzywno-owocowe to jedynie strata pieniędzy oraz zdrowia. Stosowanie restrykcyjnych diet będzie prowadziło do spowolnienia metabolizmu, co w przyszłości może utrudniać odchudzanie. Co więcej, nie przeprowadzono żadnych randomizowanych, kontrolowanych badań naukowych oceniających skuteczność tego typu diet detoksykujących/oczyszczających u ludzi.
Dla kogo jest dieta warzywno-owocowa?
Osoby chcące zrzucić zbędne kilogramy najczęściej zastanawiają się, ile można schudnąć na diecie warzywno owocowej? Już po tygodniu efektem diety warzywno-owocowej jest utrata kilku kilogramów. Jest to jednak spadek najczęściej beztłuszczowej masy ciała, a nie tkanki tłuszczowej. Po powrocie do nieeliminacyjnej diety kilogramy wracają jak bumerang, a osoby, które zmieniają jadłospis, są bardzo osłabione. Taki rodzaj diety doprowadza najczęściej do spowolnienia metabolizmu i późniejszego efektu jo-jo, co dodatkowo zniechęca do stosowania jakichkolwiek diet i walki ze zbędnymi kilogramami w przyszłości.
Diety warzywno-owocowe nie są zalecanym, zdrowym sposobem na utratę masy ciała, a już na pewno nie będą w stanie oczyścić organizmu z toksyn. Właściwie najczęściej nie wiadomo nawet, o jakich toksynach mowa, ponieważ gdybyśmy byli zatruci toksynami, pomocna nie byłaby dieta, a wizyta w szpitalu na oddziale toksykologii. Organizm człowieka szkodliwych substancji pozbywa się między innymi z pomocą wątroby, nerek, płuc czy skóry.
Najlepszym detoksem będzie racjonalna, prawidłowo zbilansowana dieta, w której ograniczymy produkty wysokoprzetworzone. Jeśli chcesz schudnąć, lepszym wyborem od diety warzywno-owocowej będzie zatem prawidłowo zbilansowana dieta redukcyjna. Dlatego, jeśli nie wiesz, jak zacząć odchudzanie, pomocna może okazać się konsultacja z dietetykiem, który dobierze optymalny plan żywienia, lub dieta pudełkowa o odpowiednio dobranej kaloryczności.
Przykładowy jadłospis na diecie warzywno-owocowej
Najczęściej jadłospis na tydzień w diecie warzywno-owocowej wygląda bardzo podobnie – w każdym posiłku znajdują się: sok, surówka, zupa albo pieczone, gotowane lub surowe warzywa. Poniżej przedstawiamy, jak może wyglądać przykładowy jadłospis na jeden dzień, na oczyszczającej diecie warzywno-owocowej. Jak widać, przepisy na diecie warzywno-owocowej nie są skomplikowane, a posiłki są zazwyczaj bardzo monotonne.
Śniadanie:
- Szklanka wody z cytryną
- Sok jabłkowo-selerowy z dodatkiem cytryny i jarmużu
- Surówka z kapusty kiszonej z dodatkiem natki pietruszki
- Sałatka z pomidorem, ogórkiem i szczypiorkiem
- Gotowany kalafior
Obiad:
- Sok szpinakowo-jabłkowy z imbirem
- Zupa krem z brokułów z warzywami
- Sałatka z czerwonej i kiszonej kapusty z natką pietruszki
Kolacja:
- Sok pomidorowy
- Pomidory z cebulą i szczypiorkiem
- Pieczona cukinia, papryka i marchewki