Dieta zupowa – na czym polega? Ile można schudnąć? Wskazania i przeciwwskazania

zupa pomidorowa z makaronem

Dieta zupowa polega na jedzeniu zupy jako jedynej potrawy w menu. Zastosowanie kuracji ma na celu utratę zbędnych kilogramów, przy jednoczesnym zachowaniu uczucia sytości i satysfakcji z posiłków. Ponieważ w ostatnich latach zdobyła sporą popularność, wyjaśniamy czym jest dieta zupowa i jak się do niej przygotować? Kto może, a kto nie powinien jej stosować i jakie daje efekty?

Spis treści:

  1. Dieta zupowa – skąd się wzięła?
  2. Zasady diety zupowej
  3. Dieta zupowa – dla kogo?
  4. Jakie efekty daje dieta zupowa?
  5. Dieta zupowa – wady i przeciwwskazania
  6. Jeżeli nie dieta zupowa, to jaka?

Dieta zupowa – skąd się wzięła?

Dieta zupowa istnieje już od kilkudziesięciu lat. Jej pierwowzorem jest popularna w latach 80. ubiegłego wieku dieta kapuściana, której menu było oparte na jedzeniu kapuśniaku. Obecnie dieta zupowa dopuszcza spożywanie różnorodnych wersji zup, w tym mięsnych i wegetariańskich, z dodatkiem nasion strączków czy na bazie bulionu. Dozwolone są zarówno zupy krem, jak i tradycyjne z kawałkami warzyw i innymi składnikami zatopionymi w bulionie.

krem z dyni

Zasady diety zupowej

Dieta zupowa to rodzaj niskokalorycznej i restrykcyjnej diety odchudzającej. Najpopularniejszy typ diety zupowej polega na tym, że jedyną potrawą, jaką można spożywać w ciągu dnia, jest zupa. Czas trwania kuracji wynosi 3 do 7 dni.

Dlaczego właśnie zupa? Ponieważ jest to potrawa sycąca i niskokaloryczna, a jednocześnie niedroga, łatwa do zrobienia i uniwersalna. Co więcej, przygotowana w odpowiedniej ilości jednego dnia i przechowywana w lodówce, zapewni nam wyżywienie na kilka pełnych dni.

Dieta zupowa jadłospis opiera o lekkie warzywne zupy o niskiej zawartości tłuszczu, w formie tradycyjnej zupy lub też zmiksowanej. Aby dostarczyć organizmowi jak najwięcej różnorodnych substancji odżywczych stosując kilkudniową dietę zupową zaleca się spożywanie różnych jej rodzajów w ciągu dnia.

Warto podkreślić, że głównym składnikiem większości zup są różnorodne warzywa. Dla organizmu są one źródłem witamin, składników mineralnych, antyoksydantów oraz błonnika pokarmowego. Jego obecność usprawnia prace przewodu pokarmowego, a ponadto sprawia, że dania są bardziej sycące. Aby zupy stanowiły pełnowartościowy, lecz nadal niskokaloryczny posiłek, warto wzbogacić je o cenne proteiny. Możemy do nich dodać chude mięso drobiowe, nasiona roślin strączkowych, a także ryby. Doprawiając zupę do smaku otrzymujemy pyszny posiłek, który ponadto dobrze nawadnia organizm.

Inny wariant diety zupowej zakłada spożywanie zupy jako jeden lub dwa z pięciu dobowych posiłków. W takim przypadku nie ma ograniczenia czasowego stosowania diety. Nie mniej warto liczyć kalorie zawarte w posiłkach, aby nie przekroczyć dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Skuteczność tej metody wynika z ujemnego bilansu energetycznego.

Dieta zupowa – dla kogo?

Choć większość osób decydujących się na zastosowanie diety zupowej, robi to kierując się opinią celebrytów lub znajomych, istnieją sytuacje, w których dieta zupowa może być wskazaniem medycznym. Taki sposób odżywiania zaleca się osobom cierpiącym na bóle gardła lub problemy z przełykaniem (wtedy zupy nie powinny być zbyt gorące ani pikantne).
Dieta zupowa zalecana jest także osobom, które zmagają się z problemami ortodontycznymi. Chętnie stosują ją osoby noszące aparat, a także cierpiące na afty lub ból zęba.

Sprawdź także: Przepis na zupę krem z marchwi

Dieta zupowa - zupa w cateringu dietetycznym

Jakie efekty daje dieta zupowa?

Głównym efektem diety zupowej jest szybka utrata kilogramów. Niektóre celebrytki twierdzą, że stosowanie tego sposobu żywienia pomogło im schudnąć nawet 9 kilogramów w ciągu miesiąca. Patrząc na to realistycznie, nie należy spodziewać się, aż tak spektakularnych efektów, jednak zrzucenie 5 kilogramów w ciągu miesiąca na diecie zupowej jest całkiem możliwe. Pytanie tylko, czy bezpieczne?

Odżywiając się jedynie zupą w ilości ok 6 porcji dziennie dostarczamy organizmowi zwykle nie więcej niż 1200 kcal. Jest to ilość mniejsza niż podstawowe zapotrzebowanie energetyczne większości dorosłych osób. Pamiętajmy, że zdrowe odchudzanie powinno opierać się na diecie zbilansowanej, zawierającej ilość kalorii niższą o ok. 300-500 kcal od naszego dziennego zapotrzebowania.

W przypadku korzyści ze stosowania diety zupowej, możemy wspomnieć, że zupa jest lekka, a zawarte w niej składniki odżywcze szybko się wchłaniają. Co więcej, znajdujący się w warzywach błonnik wpływa na przemianę materii, regulując pracę jelit i sprzyjając naturalnemu oczyszczaniu organizmu. Warto jednak pamiętać, aby restrykcyjnego wariantu diety zupowej, opartego na spożywaniu jedynie zup, nie stosować dłużej niż przez 3 dni. Jeżeli chcemy zrzucić zbędne kilogramy i liczymy na stałe efekty, musimy zmienić tryb życia, wprowadzić zbilansowaną dietę odchudzającą oraz pomyśleć o rozpoczęciu systematycznych ćwiczeń fizycznych.

Sprawdź także: Przepis na zupę Tom Kha Kai z tofu

Dieta zupowa – wady i przeciwwskazania

Dieta zupowa z pozoru wydaje się stanowić idealną metodę redukcji masy ciała. Niestety kilkudniowa restrykcja kaloryczna nie jest skutecznym sposobem na trwałe zrzucenie nadmiernych kilogramów. Z kolei wydłużenie czasu kuracji opartej o spożywanie wyłącznie wielowarzywnych zup może wiązać się z szybkim obniżeniem masy ciała, natomiast po powrocie do dawnych nawyków żywieniowych, z efektem jojo.

Oparcie jadłospisu na spożywaniu tylko niskokalorycznych zup stwarza ryzyko niedoboru:

  • węglowodanów, które zapewniają energię;
  • tłuszczu w tym niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Warto wiedzieć, że przy niedoborze zdrowych tłuszczów dostarczane wraz z posiłkami witaminy i antyoksydanty nie zostaną w pełni wykorzystane przez organizm;
  • białka, będącego budulcem m.in. mięśni;
  • niezbędnych witamin m.in. kwasu foliowego czy witaminy C, które ulegają zniszczeniu pod wpływem działania wysokiej temperatury;
  • składników mineralnych m.in. żelaza.

Diety zupowej nie powinny stosować osoby niedożywione, dzieci i młodzież, Nie wskazana jest kobietom planującym potomstwo, ciężarnym oraz karmiącym piersią. Ponadto nie powinna być stosowana w połączeniu z wysoką aktywnością fizyczną.

Jeżeli nie dieta zupowa, to jaka?

Chcąc uzyskać najlepsze efekty odchudzające, warto pomyśleć o zastosowaniu zbilansowanej diety. W ofercie naszego cateringu dietetycznego mamy również dietę pudełkową niskokaloryczną, która pomoże osiągnąć wyznaczone cele. U nas znajdziesz także diety eliminacyjne w różnych kalorycznościach.

Jeśli zależy Ci na zdrowym i skutecznym odchudzaniu, warto rozważyć dietę pudełkową niskokaloryczną od Wygodnej Diety. Ten catering dietetyczny dostarcza pięć zbilansowanych posiłków dziennie, które pomagają utrzymać energię i zapewniają odpowiednią podaż składników odżywczych, co jest kluczowe przy redukcji masy ciała.

 

 

lekkostrawna dieta w ciąży
Przepisy, Porady dietetyka
17.11.2025

Dieta lekkostrawna w ciąży – zdrowe i bezpieczne posiłki dla przyszłych mam

Dieta lekkostrawna może być zalecana w różnych schorzeniach i po operacjach, ale również w okresie ciąży czy po porodzie. Zastanawiasz się, co jeść w ciąży na diecie lekkostrawnej? Przepisy na klasyczne dania wydają Ci się nieodpowiednie? Dowiedz się, jak powinno wyglądać jedzenie lekkostrawne w ciąży i zainspiruj się przykładowym jadłospisem dla kobiet w ciąży przygotowanym przez dietetyka.

Dieta lekkostrawna w ciąży – zdrowe i bezpieczne posiłki dla przyszłych mam
jak złagodzić z pomocą diety objawy endometriozy
Porady dietetyka
17.11.2025

Dieta przeciwzapalna przy endometriozie – klucz do łagodzenia objawów

Endometrioza definiowana jest jako występowanie tkanki endometrium w lokalizacji innej niż jama macicy, z towarzyszącym odczynem, który przypomina stan zapalny, co prowadzi do dolegliwości bólowych. Niestety patogeneza endometriozy nie jest w pełni jasna, co utrudnia odpowiednie leczenie przyczynowe. W ostatnich latach podkreśla się jednak znaczącą rolę żywienia w endometriozie. Poznaj porady dietetyka, dotyczące tego, co jeść przy endometriozie, a czego unikać i jak skomponować jadłospis.

Dieta przeciwzapalna przy endometriozie – klucz do łagodzenia objawów
dieta z niskim indeksem glikemicznym a stany zapalne
Ciekawostki, Porady dietetyka
17.11.2025

Dieta przeciwzapalna z niskim IG — jak złagodzić stany zapalne przez zdrowe odżywianie?

Dieta przeciwzapalna to ostatnio bardzo popularny temat w świecie dietetyki. Obecnie obserwuje się zwiększoną zapadalność na choroby wywoływane procesem zapalnym organizmu. Zmiana nawyków żywieniowych, w tym wprowadzenie do diety produktów z niskim indeksem glikemicznym (IG), powinny być jednym z pierwszych kroków terapeutycznych. Sprawdź, czym cechuje się dieta z niskim IG.

Dieta przeciwzapalna z niskim IG — jak złagodzić stany zapalne przez zdrowe odżywianie?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję