22.03.2018

Przepis na zupę krem z marchwi

przepis zupa krem z marchwi

Właściwości prozdrowotne marchewki, wiążą się głownie z wysoką zawartością beta-karotenu. Wspomaga on prawidłowe funkcjonowanie wzroku, leczenie trądziku, wzmacnia odporność i przeciwdziała starzeniu się skóry. Zaś zawarte w marchwi pektyny obniżają poziom cholesterolu we krwi i przeciwdziałają miażdżycy. Spożywanie tego warzywa pozytywnie wpływa na przemianę materii, wspomaga bowiem produkcje kwasu mlekowego i octowego.

Sprawdź także:  Dieta na dobry wzrok - co jeść na poprawę wzroku?

Głównym składnikiem naszej zupy jest marchew, jednak bez imbiru, cynamonu, czosnku czy goździków nie tylko smakowałaby zupełnie inaczej, ale też straciłaby część swoich właściwości, zwłaszcza rozgrzewających i wspomagających odchudzanie.

Dowiedz się więcej:  Właściwości marchwi - dlaczego warto ją jeść?

Imbir znany jest ze swoich właściwości prozdrowotnych. Reguluje trawienie pobudzając wydzielanie soku żołądkowego oraz śliny. Działa rozkurczowo, żółciopędnie oraz zapobiega wzdęciom. Jest również bardzo pomocny przy infekcjach i przeziębieniach, działa silnie rozgrzewająco.

Cynamon to składnik, który powinien pojawiać się w diecie, zwłaszcza odchudzającej czy dla diabetyka. Wspomaga bowiem regulowanie cukru we krwi oraz obniża poziom cholesterolu. Poprawia również dopływ krwi do mózgu mając tym samym pozytywny wpływ na koncentrację i pamięć. Działa pozytywnie na przemianę materii, proces trawienia oraz pracę nerek, usprawniając oczyszczanie organizmu.

Dosyć o tym dlaczego warto jeść marchewkę, imbir czy cynamon. Przygotujmy z nich lekką, rozgrzewającą i aromatyczną zupę krem.

Zobacz również:  Witaminy A i E, czyli sekret młodości i piękna

zupa krem z marchwi

Składniki:

  • Bulion warzywny: 180 ml
  • Sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
  • Marchew: 200 g
  • Cebula: 15 g
  • Oliwa: 1 g
  • Imbir świeży: 3 g
  • Czosnek: 1 g
  • Cynamon, kurkuma, goździki, kumin, curry, suszone chilli, sól, pieprz

Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na oliwie. Dodajemy posiekany czosnek, starty imbir, goździki oraz cynamon i przesmażamy. Marchew obieramy i kroimy w niewielkie plasterki, dodajemy do przesmażonych warzyw zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości (około 15 minut). Dodajemy sok z pomarańczy. Doprawiamy kuminem, kurkumą, curry, chilli, solą oraz pieprzem. Miksujemy na gładki krem. Proponujemy podawać z prażonymi pestkami dyni lub płatkami migdałów.

 

Kobieta wyjmuje warzywa z torby
Przepisy, Porady dietetyka
17.07.2024

Dieta przy chemioterapii – jak powinien wyglądać jadłospis przy nowotworze?

W procesie leczenia chemią warto zadbać o odżywianie, które pomoże złagodzić skutki uboczne cytostatyków, czyli odpowiednio zbilansowane, bogate w witaminy i minerały oraz dopasowane do dolegliwości i schorzeń towarzyszących. Najlepiej skonsultować się w tej kwestii z lekarzem, który doradzi, jaka dieta przy chemioterapii w konkretnym przypadku może okazać się korzystna.

Dieta przy chemioterapii – jak powinien wyglądać jadłospis przy nowotworze?
Mężczyzna trzyma się za bolący brzuch
Porady dietetyka
13.07.2024

Dieta przy jelitówce – czyli co jeść podczas grypy żołądkowej?

Jelitówka to zakaźna choroba, której objawy może złagodzić żywność uspokajająca układ pokarmowy. Dieta przy jelitówce powinna być przede wszystkim lekkostrawna i rozszerzana stopniowo. Warto ograniczyć jadłospis do pokarmów płynnych, kleików i koktajli. Aby zrekompensować straty witamin i minerałów, warto pić elektrolity. Należy też zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu.

Dieta przy jelitówce – czyli co jeść podczas grypy żołądkowej?
Zdrowy obiad na talerzu
Porady dietetyka
11.07.2024

Dieta przy refluksie gardłowo-krtaniowym — co jeść a czego lepiej unikać?

Pierwszym krokiem, by dowiedzieć się, co jeść, a czego unikać przy refluksie gardłowo-krtaniowym jest obserwowanie reakcji organizmu na poszczególne pokarmy. Dolegliwości w tej chorobie są uwarunkowane indywidualnie. Wśród potencjalnie refluksogennych produktów znajdują się m.in. cytrusy, pomidory czy czekolada, natomiast w łagodzeniu dyskomfortu i zniwelowaniu nieprzyjemnych objawów pomocne są napary ziołowe, np. z rumianku lub kopru włoskiego.

Dieta przy refluksie gardłowo-krtaniowym — co jeść a czego lepiej unikać?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję