11.03.2020

Koronawirus: czy korzystanie z cateringu dietetycznego jest bezpieczne?

bezpieczeństwo w cateringu dietetycznym

Warto wiedzieć o tym, że obecnie nie potwierdzono żadnego przypadku zarażenia koronawirusem za pośrednictwem żywności. Ekspert ds. bezpieczeństwa żywności z uniwersytetu North Carolina prof. Chapman stwierdził, że prawdopodobieństwo przenoszenia wirusa przez jedzenie jest „ekstremalnie niskie”. Warto też dodać, że obróbka termiczna żywności również może przyczyniać się do zabijania wirusa. Na obecnym etapie badań nie możemy z całą pewnością wykluczyć możliwości zakażenia poprzez żywność, jednak należy pamiętać, że prawdopodobieństwo wystąpienia takiej sytuacji jest wysoce mało prawdopodobne.

Spis treści:

  1. Koronawirus w żywności – czy to możliwe?
  2. Dlaczego z nami możesz czuć się bezpiecznie?
  3. Co to oznacza w praktyce?
  4. Czy zamawianie diety pudełkowej jest bezpieczne?

Koronawirus w żywności – czy to możliwe?

Warto wiedzieć o tym, że obecnie nie potwierdzono żadnego przypadku zarażenia koronawirusem za pośrednictwem żywności. Ekspert ds. bezpieczeństwa żywności z uniwersytetu North Carolina prof. Chapman stwierdził, że prawdopodobieństwo przenoszenia wirusa przez jedzenie jest „ekstremalnie niskie”. Warto też dodać, że obróbka termiczna żywności również może przyczyniać się do zabijania wirusa. Na obecnym etapie badań nie możemy z całą pewnością wykluczyć możliwości zakażenia poprzez żywność, jednak należy pamiętać, że prawdopodobieństwo wystąpienia takiej sytuacji jest wysoce mało prawdopodobne.

Dlaczego z nami możesz czuć się bezpiecznie?

Bezpieczeństwo żywności to dla nas priorytet. Wdrożyliśmy i certyfikowaliśmy system zarządzania bezpieczeństwem żywności HACCP, regularnie przechodzimy kontrole przeprowadzane przez zewnętrznego audytora DEKRA.

Zobacz także:  Czy dieta pudełkowa jest zdrowa?

Co to oznacza w praktyce?

Rygorystycznie przestrzegamy zasad higieny. Używamy strojów ochronnych, rękawiczek oraz maseczek. Regularnie dezynfekujemy wszystkie powierzchnie. Osoby postronne nie mają wstępu na teren obiektu w którym przygotowujemy potrawy. Stan zdrowia pracowników jest kontrolowany przed ich wejściem na teren firmy. Pracownicy wykazujący symptomy choćby przeziębienia nie są wpuszczani na teren zakładu.

Sprawdź także:  Dieta pudełkowa - zalety cateringu dietetycznego

Czy zamawianie diety pudełkowej jest bezpieczne?

Zamawianie diety pudełkowej oraz wszelkiej żywności na wynos niweluje konieczność stykania się z mnóstwem osób podczas wizyt w sklepach spożywczych, czyli zmniejsza ryzyko zarażenia. Oprócz tego pamiętajmy, że podczas przygotowywania posiłków wdrożone są najwyższe systemy bezpieczeństwa, a każdy z pracowników cateringu dietetycznego jest odpowiednio przeszkolony pod kątem przestrzegania zasad BHP. Ponadto dieta pudełkowa to starannie zbilansowane, zdrowe posiłki, które pozwalają na utrzymanie dobrej formy.

Dowiedz się więcej:  Catering dietetyczny od kuchni - jak to działa?

Zamówienie cateringu dietetycznego to doskonały sposób na spożywanie starannie zbilansowanych posiłków oraz uniknięcie odwiedzania zatłoczonych miejsc jak restauracje czy sklepy spożywcze.

Zobacz też:  Dieta pudełkowa – cena, menu, dostawa

W czasie, gdy jesteśmy narażeni na jakiekolwiek choroby, przeziębienia czy grypę, warto dbać o odpowiednie odżywianie. Pamiętajmy także o piciu odpowiedniej ilości wody (1,5-2l dziennie). Miejmy też na uwadze podstawowe środki ostrożności – myjmy ręce, unikajmy dużych skupisk ludzkich, starajmy się nie dotykać klamek czy włączników światła w miejscach publicznych.

W przypadku wszelkich pytań zachęcamy do kontaktu z naszym Biurem Obsługi pod numerem (22) 730 00 69.

 

model serca, obok stetoskop
Przepisy, Porady dietetyka
05.05.2025

Dieta śródziemnomorska w prewencji chorób serca: czy to działa?

Choroby sercowo-naczyniowe pozostają główną przyczynę zgonów na świecie. Z ich powodu co roku umiera ponad 20 milionów osób. Dziś doskonale wiemy już, że odpowiednio dobrana dieta może być jednym z najskuteczniejszych narzędzi w prewencji tych schorzeń. Szczególne zainteresowanie naukowców i lekarzy, ale również pacjentów i osób z grup ryzyka, wzbudza dieta śródziemnomorska.

 

Dieta śródziemnomorska w prewencji chorób serca: czy to działa?
łuszczyca
Przepisy, Porady dietetyka
04.05.2025

Dieta przeciwzapalna w łuszczycy: praktyczny przewodnik i jadłospis

Łuszczyca to przewlekła choroba zapalna skóry dotykająca około 2–3% populacji. Szacuje się, że tylko w Polsce choruje na nią około miliona osób. Choć jej podłoże jest złożone i obejmuje czynniki genetyczne oraz immunologiczne, coraz więcej badań wskazuje na istotną rolę diety w łagodzeniu objawów i wspomaganiu leczenia farmakologicznego.

Dieta przeciwzapalna w łuszczycy: praktyczny przewodnik i jadłospis
Kobieta z hashimoto
Przepisy, Porady dietetyka
02.05.2025

Dieta przy chorobie Hashimoto: zbilansowane menu regulujące pracę tarczycy

Hashimoto, czyli przewlekłe limfocytarne zapalenie tarczycy, to najczęstsza choroba autoimmunologiczna, a także główna przyczyna niedoczynności tarczycy. Leczenie polega zazwyczaj na hormonalnej terapii zastępczej, a dietoterapia stanowi uzupełnienie postępowania farmakologicznego. Sprawdź, jak powinna wyglądać dieta przy Hashimoto i na jakie pokarmy zwrócić szczególną uwagę.

Dieta przy chorobie Hashimoto: zbilansowane menu regulujące pracę tarczycy

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję