08.03.2018

Jarmużowe kotleciki z komosy ryżowej

przepis kotleciki z komosy

Jarmuż to wciąż niedoceniana roślina bogata w wartości odżywcze. Co więcej w wielu potrawach nie tylko wzbogaca ich skład w prozdrowotne elementy ale również dodaje ciekawego posmaku. Niepozorny jarmuż zawiera dużo błonnika, białka, witamin (zwłaszcza C i K) oraz składników mineralnych (głównie wapnia i potasu).

Jest również bogaty w przeciwutleniacze mające bardzo pozytywny wpływ na zdrowie. Sulforafan o działaniu antynowotworowym oraz karotenoidy (luteinę, zeaksantynę oraz beta karoten) hamujące szkodliwe procesy oksydacyjne.

Komosa ryżowa (quinoa)

Zwana też „matką zbóż” czy „świętym zbożem Inków” i nic dziwnego, gdyż bogactwo wartości odżywczych zawartych w quinoi jest nie do przecenienia. Komosa ryżowa to bogate źródło pełnowartościowego białka, witamin, składników mineralnych i zdrowych kwasów tłuszczowych. Zawiera również sapominy wykazujące działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe, przeciwalergiczne oraz immunostymulujące. Swoje właściwości antyoksydacyjne quinoa zawdzięcza wysokiej zawartości flawonoidów (głównie kampferolu i kwercetyny).

Jeśli zależy Ci na codziennym dostępie do różnorodnych, zdrowych i zbilansowanych posiłków, warto rozważyć catering dietetyczny diety pudełkowej z wyborem menu od Wygodnej Diety, która pozwala samodzielnie komponować menu dostosowane do Twoich potrzeb i preferencji smakowych.

Zobacz również:  Antyoksydanty w żywności – czym są przeciwutleniacze?

Między innymi zawartość flawonoidów wyróżnia komosę ryżową na tle tradycyjnych zbóż, które nie zawierają ich w ogóle. Zaś białko zawarte w quinoi jest pełnowartościowe (zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne – czyli takie które nie są syntezowane w naszym organizmie i powinniśmy je dostarczać) jest więc bardzo dobrym produktem dla wegan i wegetarian. Komosa ryżowa dzięki zawartości tłuszczów nienasyconych (głownie kwasu oleinowego, linolowego i linolenowego) wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu, zmniejszając ryzyko miażdżycy i innych chorób układu krążenia. Indeks glikemiczny tego produktu jest na niskim poziomie dzięki temu, że quinoa zawiera głównie węglowodany złożone. Jak widać, główny składnik naszego dania to istna kopalnia wartości odżywczych i warto go wprowadzać do diety pod różnymi postaciami.

Sprawdź także:  Witaminy przyspieszające odchudzanie

Dodatek pestek słonecznika i suszonych pomidorów również nie pozostaje bez pozytywnego wpływu na wartość odżywczą i prozdrowotną potrawy. Jednocześnie znacznie wzbogacając jej walory smakowe. Ale dość o produktach, pora połączyć je w potrawę.

jarmużowe kotleciki z komosy ryżowej

Dowiedz się więcej:  Co jeść, aby schudnąć? Lista składników!

Składniki: (ok. 6-8 kotlecików)

  • komosa ryżowa: 90 g
  • jarmuż: 60 g
  • pestki słonecznika: 14 g
  • suszone pomidory: 20 g
  • jajko: 1 (małe)
  • ser feta: 40 g
  • cząber, czarnuszka, majeranek, tymianek
  • jogurt grecki: 60 g
  • bazylia (świeża) 4 g
  • pieprz cytrynowy
  • sok z cytryny: ok. 5 g

Wykonanie: Komosę ryżową płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy przez ok. 20 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Jarmuż siekamy i parzymy w osolonym wrzątku. Suszone pomidory drobno kroimy, ser feta rozdrabniamy. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni. Ugotowaną Quinoę, jarmuż, suszone pomidory, pestki słonecznika jajko oraz ser feta dokładnie łączymy oraz doprawiamy tymiankiem, majerankiem, cząbrem oraz czarnuszką. Formujemy niewielkie kotleciki. Piekarnik nagrzewamy do 190°C, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Kotleciki pieczemy przez ok. 20 minut.

Sos: Bazylię siekamy. Jogurt grecki łączymy z sokiem z cytryny, pieprzem cytrynowym oraz bazylią.

Proponujemy podawać jeszcze ciepłe z kiełkami lub mieszanką sałat.

Smacznego!

 

dla kogo jest dieta bezglutenowa
Porady dietetyka
25.11.2025

Czy dieta bezglutenowa jest zdrowa dla każdego?

Dieta bezglutenowa najczęściej jest stosowana w celiakii, chorobie Duhringa czy nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten. Zawsze powinna być zbilansowana i skomponowana tak, by pokrywać indywidualne zapotrzebowanie. Sprawdzamy, czy dieta bezglutenowa jest szkodliwa i kto może się a na nią zdecydować, a kto nie powinien stosować takiego menu.

Czy dieta bezglutenowa jest zdrowa dla każdego?
keto a zespół jelita drażliwego
Ciekawostki, Porady dietetyka
25.11.2025

Zespół jelita drażliwego a dieta ketogeniczna – czy można ją stosować?

Zespół jelita drażliwego (IBS) to przewlekłe schorzenie układu pokarmowego, które objawia się bólem brzucha, wzdęciami, biegunkami lub zaparciami. Kiedy IBS się nasila, wiele osób poszukuje metod łagodzenia nieprzyjemnych objawów. Coraz częściej w tym kontekście pojawia się dieta ketogeniczna. Sprawdzamy, czy jest to dobra dieta na jelita.

Zespół jelita drażliwego a dieta ketogeniczna – czy można ją stosować?
odchudzanie na diecie bezglutenowej
Ciekawostki, Odchudzanie
24.11.2025

Czy dieta bezglutenowa odchudza?

Z uwagi na rosnącą popularność różnych diet eliminacyjnych wiele osób zastanawia się, ile można schudnąć na diecie bezglutenowej. Czy rzeczywiście wykluczenie glutenu z codziennego jadłospisu prowadzi do utraty wagi, czy może jest to efekt związany z ogólną zmianą nawyków żywieniowych? Sprawdź, co na temat bezglutenowej diety odchudzającej twierdzą dietetycy.

Czy dieta bezglutenowa odchudza?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję