Endometrioza jest chorobą, w której tkanka macicy występuje poza nią. Postawienie diagnozy to nie wyrok dla kobiety – objawy można zmniejszać farmakologicznie, a organizm: odpowiednim żywieniem. Czy dieta przeciwzapalna przy endometriozie może okazać się dobrym pomysłem? Przedstawiamy, co na ten temat uważa dietetyk.
Spis treści
- Jakie produkty wspierają leczenie endometriozy?
- Rola diety przeciwzapalnej w walce z endometriozą
- Najlepsze pokarmy przeciwzapalne dla kobiet z endometriozą
Jakie produkty wspierają leczenie endometriozy?
Dieta na endometriozę powinna opierać się na modelu prawidłowego żywienia. Warto jednak zwrócić uwagę na to, aby pewnych składników było w jadłospisie więcej, a niektórych mniej. Najlepiej przebadanym elementem, który ma działanie przeciwzapalne, są kwasy omega-3 obecne między innymi w:
- tłustych rybach morskich (łososiu, śledziu, sardynkach),
- tranie (oleju z wątroby dorsza/rekina),
- olejach roślinnych (oleju lnianym, rzepakowym).

Dieta przy endometriozie powinna też zawierać antyoksydanty (przeciwutleniacze). Jak sama nazwa wskazuje, będą działały przeciw utlenianiu, które jest głównym powodem stanów zapalnych w organizmie. Jego przyczyną jest z kolei obecność wolnych rodników tlenowych. Antyoksydanty znajdują się przede wszystkim w warzywach i owocach. Im więcej kolorów na talerzu, tym lepiej, dlatego warto włączyć do diety np.:
- brokuły,
- paprykę,
- pomidory,
- awokado,
- szparagi,
- borówki,
- truskawki,
- porzeczki.

Czego nie jeść przy endometriozie? Zdecydowanie warto ograniczyć do minimum spożywanie nasyconych kwasów tłuszczowych (NKT). Znajdują się one w produktach odzwierzęcych:
- tłustym mięsie i nabiale,
- szynkach,
- konserwach,
- oleju kokosowym i palmowym.
NKT stymulują produkcję PGF2 (prostaglandyn), które odpowiadają za silne dolegliwości bólowe w endometriozie.
Kiedy mowa o tłuszczach i diecie przeciwzapalnej często pojawiają się pytania o to, czy w menu antyoksydacyjnym mogą pojawiać się jaja. Czy należy je wykluczyć? Nie ma takiej potrzeby. Spożywanie jajek przy endometriozie jest jak najbardziej wskazane, zwłaszcza że są one źródłem żelaza, na które zapotrzebowanie często wzrasta właśnie u pacjentek z problemami ginekologicznymi. Dodatkowo jajka faktycznie zawierają tłuszcze – jednak te korzystne jednonienasycone kwasy tłuszczowe.

Rola diety przeciwzapalnej w walce z endometriozą
Podczas przerostu tkanki endometrium pojawia się stan zapalny. W efekcie u kobiet często powstają liczne zrosty, torbiele i blizny. Im szybciej zatrzyma się ten proces, tym mniejsze będą powikłania. Dlatego po wykryciu endometriozy bardzo ważna jest szybka reakcja i zatrzymanie procesu zapalnego. Elementem terapii może być właśnie dieta przeciwzapalna.

Sprawdź także: Jaka dieta przy zapaleniu żołądka będzie najlepsza? Produkty zalecane i przeciwwskazane
Najlepsze pokarmy przeciwzapalne dla kobiet z endometriozą
Przykładowy jadłospis przy endometriozie powinien opierać się na zasadach zdrowego żywienia. Należy jednak uwzględnić elementy przeciwzapalne i zminimalizować podaż prozapalnych. Posiłki, które można spożywać bez obaw, to np.:
- jajecznica smażona na oleju rzepakowym z pomidorami, szczypiorkiem i chlebem żytnim,
- owsianka na mleku migdałowym z borówkami i orzechami włoskimi,
- łosoś na parze ze szparagami i kaszą bulgur,
- pudding chia z malinami i masłem orzechowym.

Ważne, aby posiłki miały niski indeks glikemiczny i zawierały elementy o działaniu przeciwzapalnym. W przypadku problemów z komponowaniem dań można skorzystać z cateringu dietetycznego dopasowanego do indywidualnych potrzeb.