Choroba Hashimoto, czyli przewlekłe autoimmunizacyjne zapalenie tarczycy typu Hashimoto, wywołuje stan zapalny tarczycy i prowadzi do jej stopniowej niewydolności. Chociaż przyczyny nie zostały w pełni poznane, wielu chorych zgłasza złagodzenie objawów po zastosowaniu diety przeciwzapalnej. Jak powinna wyglądać odpowiednio zbilansowana dieta przeciwzapalna na tarczycę?
Spis treści
- Jak dieta wpływa na przebieg choroby Hashimoto?
- Najlepsze pokarmy przeciwzapalne dla osób z Hashimoto
- Rola diety przeciwzapalnej w leczeniu Hashimoto
- Jakie produkty należy unikać przy Hashimoto?
- Przykładowy jadłospis dla osób z Hashimoto
Jak dieta wpływa na przebieg choroby Hashimoto?
Dieta w Hashimoto jest bardzo ważnym elementem terapii, który wpływa na przebieg choroby. Badania naukowe dowodzą, że żywność przeciwzapalna może pomagać w łagodzeniu stanów zapalnych, wspomagać układ immunologiczny oraz stabilizować gospodarkę hormonalną. Dieta przeciwzapalna przy Hashimoto może także znacznie obniżyć poziom markerów zapalnych anty-TPO (przeciwciał przeciwko peroksydazie tarczycowej) i anty-TG (przeciwciał przeciwko tyreoglobulinie).
Dieta Hashimoto powinna być oparta na produktach bogatych w:
- cynk,
- selen,
- żelazo,
- witaminę D,
- antyoksydanty,
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3,
- produkty o niskim indeksie glikemicznym.

Składniki te wpływają na prawidłowe funkcjonowanie gruczołu tarczowego, wspierają naturalne mechanizmy obronne organizmu oraz stabilizują poziom cukru we krwi, co ma bezpośredni wpływ na stan tarczycy. Ważne jest również unikanie produktów wysoko przetworzonych oraz zawierających duże ilości węglowodanów prostych, które mogą dodatkowo nasilać stan zapalny.
Najlepsze pokarmy przeciwzapalne dla osób z Hashimoto
Dieta przeciwzapalna powinna zawierać żywność bogatą w witaminy, składniki mineralne, antyoksydanty oraz błonnik. Do produktów spożywczych, które warto wprowadzić do codziennego jadłospisu diety przeciwzapalnej Hashimoto, należą:
- tłuste ryby: łosoś, śledź, pstrąg, halibut lub makrela — bogate w witaminę D i wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, wspomagają procesy wyciszania stanów zapalnych;
- owoce jagodowe: truskawki, jagody, maliny, jeżyny, poziomki, wiśnie i borówki – zawierają polifenole o działaniu antyoksydacyjnym, dzięki czemu chronią komórki przed uszkodzeniami;
- orzechy i nasiona roślin oleistych: migdały, orzechy włoskie, nasiona dyni, siemię lniane – dostarczają prozdrowotne kwasy tłuszczowe nienasycone oraz błonnik pokarmowy;
- zielona herbata – zawiera katechiny, silne antyoksydanty o działaniu przeciwzapalnym;
- przyprawy: kurkuma, imbir, szafran, goździki oraz rozmaryn – są naturalnymi środkami o działaniu przeciwzapalnym, które można dodawać do potraw w celu poprawy zdrowia tarczycy.

Rola diety przeciwzapalnej w leczeniu Hashimoto
Dieta przeciwzapalna wspomaga leczenie farmakologiczne choroby Hashimoto. Odpowiednie żywienie działa uzupełniająco przy farmakoterapii i może zwiększać jej skuteczność. Dzięki eliminacji produktów prozapalnych i wprowadzeniu żywności przeciwzapalnej układ odpornościowy zostaje obciążony. Obniżenie poziomu stanów zapalnych poprawia funkcje tarczycy i ułatwia regulację produkcji hormonów.

Zawarte w diecie przeciwzapalnej antyoksydanty, witaminy i składniki mineralne mogą wpływać na regenerację komórek pęcherzykowych tarczycy oraz wspierać prawidłową produkcję najważniejszych hormonów. Dzięki temu bardzo często obserwuje się złagodzenie objawów choroby. Regularne spożywanie żywności bogatej w składniki przeciwzapalne poprawia pracę tarczycy, chroni komórki przed stresem oksydacyjnym i może prowadzić do ogólnej poprawy samopoczucia.
Jakie produkty należy unikać przy Hashimoto?
Dieta przeciwzapalna w przebiegu choroby Hashimoto powinna zawierać liczne składniki odżywcze, które wspierają pracę tarczycy i wyciszają stan zapalny. Jednak ważnym aspektem diety jest także ograniczenie lub całkowita eliminacja pokarmów, które wykazują negatywny wpływ na funkcje tarczycy. Do produktów, które warto wyeliminować z diety przeciwzapalnej, należą:
- węglowodany proste i żywność o wysokim indeksie glikemicznym: białe pieczywo, słodycze, pieczywo cukiernicze i napoje słodzone mogą powodować gwałtowne wahania poziomu cukru we krwi;
- nienasycone kwasy tłuszczowe typu trans znajdujące się w fast foodach, twardych margarynach i wysoko przetworzonej żywności, nasilają stan zapalny w tarczycy.

Choroba Hashimoto bardzo często współwystępuje z celiakią lub nietolerancją laktozy, dlatego w ich przypadku konieczna jest eliminacja pokarmów zawierających gluten oraz laktozę. Pamiętaj jednak, że taka konieczność ma miejsce tylko wtedy gdy zaburzenia faktycznie zostały zdiagnozowane. Jeśli nie zostały potwierdzone wynikami badań, nie ma potrzeby wprowadzania nadmiernych restrykcji w tym zakresie.
Sprawdź także: Jaka dieta przy zapaleniu żołądka będzie najlepsza? Produkty zalecane i przeciwwskazane
Przykładowy jadłospis dla osób z Hashimoto
Poniżej przedstawiamy propozycję jednodniowego jadłospisu diety przeciwzapalnej, który może być zastosowany przez osoby z chorobą Hashimoto:.
- Śniadanie: owsianka z owocami leśnymi: truskawkami, malinami i borówkami, z dodatkiem nasion chia, orzechów włoskich i cynamonu
- Drugie śniadanie: koktajl na bazie jogurtu naturalnego z jarmużem, bananami z dodatkiem kurkumy i imbiru
- Obiad: pieczony łosoś z sałatką z jarmużu, brokułów, awokado i pomidorów, skropiona oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.
- Kolacja: kasza gryczana z pieczoną papryką, cukinią, batatami oraz pieczonym indykiem przyprawionym rozmarynem.

Jeżeli komponowanie dań zgodnych z zasadami diety przeciwzapalnej sprawia Ci trudności, możesz rozważyć catering dietetyczny. Dieta pudełkowa skomponowana przez dietetyka i dopasowana do Twoich potrzeb będzie nie tylko smaczna, ale i wspomoże funkcjonowanie gruczołu tarczowego.