HACCP – Certyfikat
Infolinia: 22 730 00 69 22 723 31 87 22 110 50 88
przepis pasta z czarnej fasoli
01.03.2018

Przepis na pastę z czarnej fasoli, twarogu i suszonych pomidorów

Czarna fasola – błonnik, białko i nie tylko

Czarna fasola to niepozorna roślina, która kryje w sobie wiele cennych składników. Warto wprowadzić ją do diety z uwagi na wysoką zawartość białka oraz błonnika. O tym jak ważne jest spożycie odpowiednio dużej ilości błonnika przeczytacie w naszym artykule: rola błonnika w diecie. Spożycie białka ma dużą wagę w diecie odchudzającej, zapewnia bowiem uczucie sytości oraz pobudza metabolizm.

Czarna fasola to również bogactwo witamin i minerałów. Między innymi wapnia, żelaza, manganu, kwasu foliowego witamin A i B6. Produkt ten wyróżnia się też zawartością flawonoidów o właściwościach antyoksydacyjnych. Jest dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3.

Ze względu na taki skład czarna fasola bardzo dobrze wpływa na układ trawienny, metabolizm oraz poziom cholesterolu.

Twaróg – mnóstwo białka, niewiele kalorii

Kolejnym składnikiem naszej pasty jest twaróg. Warto zauważyć, że jest to produkt niskoenergetyczny o wysokiej zawartości białka. Dodatkowo wzbogaca potrawę o witaminy B2 i B12, wapń, fosfor oraz cynk.

Suszone pomidory – przeciwutleniacze i witaminy

Dopełnienie składu potrawy stanowią suszone pomidory. Wzbogacają nie tylko smak ale również wartość odżywczą naszej pasty. Są bogatym źródłem likopenu, silnego przeciwutleniacza działającego przeciwstarzeniowo i antynowotworowo. Witamina E zawarta w suszonych pomidorach wraz z likopenem bardzo dobrze wpływa na kondycję skóry i oczu. Witamina B3 wspomaga zaś regulację metabolizmu cukrów.

Jak widać taka pasta to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych. Wysoka zawartość białka i błonnika przemawiają za wprowadzeniem jej do diety redukcyjnej. Zatem do dzieła!

pasta z czarnej fasoli i suszonych pomidorów

Składniki: (4 porcje)

  • czarna fasola: 200 g
  • twaróg chudy: 120 g
  • suszone pomidory: 80 g
  • olej: 12 g
  • sok z cytryny: 40 g
  • tymianek: 4 g
  • cebula: 20 g
  • czosnek: 4 g
  • sól

Wykonanie: Fasolę namaczamy (najlepiej jest zostawić ją na noc). Odlewamy wodę i gotujemy w świeżej z niewielkim dodatkiem soli, przez ok 30 / 40 minut. Odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia. Cebulę szklimy na oleju. Ostudzoną fasolę, twaróg, suszone pomidory, zeszkloną cebulę, czosnek, sok z cytryny oraz tymianek blendujemy na gładką masę i gotowe

×