01.03.2018

Przepis na pastę z czarnej fasoli, twarogu i suszonych pomidorów

przepis pasta z czarnej fasoli

Czarna fasola to niepozorna roślina, która kryje w sobie wiele cennych składników. Warto wprowadzić ją do diety z uwagi na wysoką zawartość białka oraz błonnika. O tym jak ważne jest spożycie odpowiednio dużej ilości błonnika przeczytacie w naszym artykule: rola błonnika w diecie. Spożycie białka ma dużą wagę w diecie odchudzającej, zapewnia bowiem uczucie sytości oraz pobudza metabolizm.

Spis treści:

  1. Czarna fasola – błonnik, białko i nie tylko
  2. Twaróg – mnóstwo białka, niewiele kalorii
  3. Suszone pomidory – przeciwutleniacze i witaminy

Czarna fasola – błonnik, białko i nie tylko

Czarna fasola to niepozorna roślina, która kryje w sobie wiele cennych składników. Warto wprowadzić ją do diety z uwagi na wysoką zawartość białka oraz błonnika. O tym jak ważne jest spożycie odpowiednio dużej ilości błonnika przeczytacie w naszym artykule: rola błonnika w diecie. Spożycie białka ma dużą wagę w diecie odchudzającej, zapewnia bowiem uczucie sytości oraz pobudza metabolizm.

Dowiedz się więcej:  Dieta wysokobłonnikowa - zasady, przeciwwskazania, źródła błonnika

Czarna fasola to również bogactwo witamin i minerałów. Między innymi wapnia, żelaza, manganu, kwasu foliowego witamin A i B6. Produkt ten wyróżnia się też zawartością flawonoidów o właściwościach antyoksydacyjnych. Jest dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3.

Zobacz również:  Właściwości warzyw strączkowych

Ze względu na taki skład czarna fasola bardzo dobrze wpływa na układ trawienny, metabolizm oraz poziom cholesterolu.

Twaróg – mnóstwo białka, niewiele kalorii

Kolejnym składnikiem naszej pasty jest twaróg. Warto zauważyć, że jest to produkt niskoenergetyczny o wysokiej zawartości białka. Dodatkowo wzbogaca potrawę o witaminy B2 i B12, wapń, fosfor oraz cynk.

Sprawdź także:  Białko w diecie - rola, niedobór, nadmiar

Suszone pomidory – przeciwutleniacze i witaminy

Dopełnienie składu potrawy stanowią suszone pomidory. Wzbogacają nie tylko smak ale również wartość odżywczą naszej pasty. Są bogatym źródłem likopenu, silnego przeciwutleniacza działającego przeciwstarzeniowo i antynowotworowo. Witamina E zawarta w suszonych pomidorach wraz z likopenem bardzo dobrze wpływa na kondycję skóry i oczu. Witamina B3 wspomaga zaś regulację metabolizmu cukrów.

Jak widać taka pasta to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych. Wysoka zawartość białka i błonnika przemawiają za wprowadzeniem jej do diety redukcyjnej. Zatem do dzieła!

pasta z czarnej fasoli i suszonych pomidorów

Składniki: (4 porcje)

  • czarna fasola: 200 g
  • twaróg chudy: 120 g
  • suszone pomidory: 80 g
  • olej: 12 g
  • sok z cytryny: 40 g
  • tymianek: 4 g
  • cebula: 20 g
  • czosnek: 4 g
  • sól

Wykonanie: Fasolę namaczamy (najlepiej jest zostawić ją na noc). Odlewamy wodę i gotujemy w świeżej z niewielkim dodatkiem soli, przez ok 30 / 40 minut. Odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia. Cebulę szklimy na oleju. Ostudzoną fasolę, twaróg, suszone pomidory, zeszkloną cebulę, czosnek, sok z cytryny oraz tymianek blendujemy na gładką masę i gotowe

 

Kobieta wyjmuje warzywa z torby
Przepisy, Porady dietetyka
17.07.2024

Dieta przy chemioterapii – jak powinien wyglądać jadłospis przy nowotworze?

W procesie leczenia chemią warto zadbać o odżywianie, które pomoże złagodzić skutki uboczne cytostatyków, czyli odpowiednio zbilansowane, bogate w witaminy i minerały oraz dopasowane do dolegliwości i schorzeń towarzyszących. Najlepiej skonsultować się w tej kwestii z lekarzem, który doradzi, jaka dieta przy chemioterapii w konkretnym przypadku może okazać się korzystna.

Dieta przy chemioterapii – jak powinien wyglądać jadłospis przy nowotworze?
Mężczyzna trzyma się za bolący brzuch
Porady dietetyka
13.07.2024

Dieta przy jelitówce – czyli co jeść podczas grypy żołądkowej?

Jelitówka to zakaźna choroba, której objawy może złagodzić żywność uspokajająca układ pokarmowy. Dieta przy jelitówce powinna być przede wszystkim lekkostrawna i rozszerzana stopniowo. Warto ograniczyć jadłospis do pokarmów płynnych, kleików i koktajli. Aby zrekompensować straty witamin i minerałów, warto pić elektrolity. Należy też zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu.

Dieta przy jelitówce – czyli co jeść podczas grypy żołądkowej?
Zdrowy obiad na talerzu
Porady dietetyka
11.07.2024

Dieta przy refluksie gardłowo-krtaniowym — co jeść a czego lepiej unikać?

Pierwszym krokiem, by dowiedzieć się, co jeść, a czego unikać przy refluksie gardłowo-krtaniowym jest obserwowanie reakcji organizmu na poszczególne pokarmy. Dolegliwości w tej chorobie są uwarunkowane indywidualnie. Wśród potencjalnie refluksogennych produktów znajdują się m.in. cytrusy, pomidory czy czekolada, natomiast w łagodzeniu dyskomfortu i zniwelowaniu nieprzyjemnych objawów pomocne są napary ziołowe, np. z rumianku lub kopru włoskiego.

Dieta przy refluksie gardłowo-krtaniowym — co jeść a czego lepiej unikać?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję