21.06.2018

Przepis na ciasto marchewkowe

ciasto marchewkowe - przepis

Ciasto marchewkowe to placek z tartą marchewką, rozpowszechniony szczególnie w krajach anglosaskich. Ponieważ w trakcie pieczenia marchewka staje się miękka, ciasto staje się delikatne i wilgotne. Poznaj przepis na ciasto marchewkowo w lżejszej wersji niż tradycyjna. 

Spis treści:

  1. Właściwości marchewki
  2. Ciasto marchewkowe – przepis 

Właściwości marchewki

Marchew jest źródłem wielu cennych składników odżywczych. Zawiera witaminy z grupy B, witaminę C oraz składniki mineralne, takie jak magnez, potas, mangan, wapń, cynk i żelazo. Swoją sławę zawdzięcza przede wszystkim obecności karotenów, czyli żółto pomarańczowych barwników o właściwościach przeciwzapalnych i antyoksydacyjnych. Spośród nich najbardziej rozpowszechniony jest beta-karoten, czyli prowitamina A, obecny w dużych ilościach w marchwi. Jej korzeń to również bogate źródło błonnika pokarmowego. Więcej na ten temat przeczytasz we wpisie o właściwościach marchwi.

Marchew to warzywo niskokaloryczne, ponieważ w 100 g zapewnia ok. 33 kcal. Surowa ma niski indeks glikemiczny (IG=30), który zwiększa się pod wpływem gotowania i pieczenia. Marchew ma właściwości oczyszczające i wspomaga metabolizm, dzięki czemu świetnie sprawdzi się jako element diet odchudzających.

Jej regularne spożywanie zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia i nowotwory. Usprawnia pracę układu nerwowego i trawiennego oraz wzmacnia układ immunologiczny. Ponadto, dzięki wysokiej zawartości beta-karotenu, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku, chroniąc przed zwyrodnieniami plamki żółtej i rozwojem zaćmy. Pomaga również obniżyć poziom złego cholesterolu, przez co zmniejsza ryzyko zawału serca oraz udaru mózgu. Prowitamina A ma także pozytywny wpływ na stan skóry, włosów i paznokci – spowalnia proces starzenia, odmładza i uczestniczy w procesach regeneracyjnych. Jest znana również z tego, że wspomaga opalanie działając jak naturalny filtr ochronny i przedłuża trwałość opalenizny. Beta-karoten chroni przed powstawaniem plam i przebarwień, które często są skutkiem opalania. Kilka tygodni przed rozpoczęciem kąpieli słonecznych, warto włączyć do diety soki i inne przetwory z marchewki.

Sprawdź także:  Pasta marchewkowo-sezamowa - przepis

Obecny w marchwi beta-karoten organizm przyswoi w pełni tylko w obecności tłuszczów. Żeby lepiej wykorzystać dobroczynne właściwości tego warzywa, warto spożywać je z dodatkiem oleju, orzechów lub masła.

Nasza propozycja na wykorzystanie marchwi to ciasto marchewkowe. Jest proste w przygotowaniu i sprawdzi się świetnie jako, przekąska lub deser.

Zobacz też:  Rolada marchewkowa - przepis

ciasto z marchewki

Ciasto marchewkowe – przepis 

Składniki na ciasto (na 2-4 porcje):

  •  2 jajka, 
  •  200 g startej na drobnych oczkach marchewki,
  •  80-100 g mąki owsianej lub pełnoziarnistej,
  •  40 g erytrytolu, ksylitolu (lub inny słodzik),
  •  łyżeczka proszku do pieczenia, 
  •  2 łyżeczki cynamonu,
  •  łyżka oleju rzepakowego.

Składniki na polewę:

  •  150 g serka homogenizowanego,
  •  łyżeczka żelatyny,
  •  2 łyżki wrzątku (do rozpuszczenia żelatyny),
  •  2 łyżeczki erytrytolu,
  •  kilka kropli aromatu cytrynowego.

Wykonanie: 

  1.  Jajka należy połączyć z olejem i słodzidłem na kremową masę. 
  2.  W oddzielnym naczyniu połącz suche składniki tj. mąkę, cynamon i proszek do pieczenia. 
  3.  Marchewkę zetrzyj na tarce na drobnych oczkach i lekko odsącz z nadmiaru płynu. 
  4.  Do mokrych składników dodaj marchew i wymieszaj. Następnie dodaj suche składniki i ponownie wszystko dokładnie wymieszaj. 
  5.  Otrzymaną masę przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 30-40 minut w 180 stopni Celsjusza.
  6.  Żelatynę rozpuść we wrzątku. Mieszankę dodaj do serka wraz z erytrytolem i aromatem. Wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji i polej polewą wystudzone ciasto.

Smacznego!
 

 

Dziecko je posiłek razem z mamą
Przepisy, Porady dietetyka
16.10.2024

Dieta dla 11-latka – jak skomponować jadłospis dla dziecka w tym wieku?

W wieku 11 lat dziecko intensywnie się rozwija, a jego organizm potrzebuje wielu różnych składników odżywczych i witamin, by prawidłowo funkcjonować. Niestety rodzice często nie wiedzą, jak powinna wyglądać dieta dla 11-latka, a niewłaściwie opracowany jadłospis negatywnie wpływa na rozwój i zdrowie. Codzienny jadłospis nastolatka musi być pełnowartościowy i sprzyjać kształtowaniu zdrowych nawyków żywieniowych, które pozostaną z dzieckiem na całe życie.

Dieta dla 11-latka – jak skomponować jadłospis dla dziecka w tym wieku?
Filet z dorsza z sałatką na talerzu
Przepisy, Porady dietetyka
15.10.2024

Dieta bezlaktozowa – czego nie mogą jeść osoby nietolerujące laktozy?

Nietolerancja laktozy jest schorzeniem, które wiąże się z przykrymi dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi. Kluczowym elementem terapii jest wykluczenie z diety produktów, które zawierają nietolerowany dwucukier. Na szczęście dieta bez laktozy może być równie smaczna, co tradycyjna. Wystarczy kilka prostych zmian i z powodzeniem przygotujesz każde danie w wersji bezlaktozowej.

Dieta bezlaktozowa – czego nie mogą jeść osoby nietolerujące laktozy?
Glukometr z warzywami i owocami w tle
Przepisy, Porady dietetyka
14.10.2024

Dieta cukrzycowa – jadłospis na 7 dni dla stabilizacji cukru

Odpowiednio zbilansowana dieta dla diabetyka to jeden z fundamentów walki z cukrzycą zarówno typu 1, jak i typu 2. Celem jest kontrola glikemii i redukcja ryzyka rozwoju ostrych i przewlekłych powikłań choroby. W poniższym artykule podpowiadamy co jeść, jeśli chorujesz na cukrzycę i przedstawiamy przepisy kulinarne dla diety cukrzycowej.

Dieta cukrzycowa – jadłospis na 7 dni dla stabilizacji cukru

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję