HACCP – Certyfikat messenger
Infolinia: 22 730 00 69 22 723 31 87 22 110 50 88
przepis na ciasto marchewkowe
21.06.2018

Przepis na ciasto marchewkowe

Bogactwo składników odżywczych

Marchew jest prawdziwą skarbnicą wartości odżywczych. Zawiera między innymi witaminy: B1, B2, B6, C, E, H, K, PP oraz minerały: magnez, potas, mangan, fosfor, wapń i żelazo. Swoją sławę zawdzięcza przede wszystkim obecności karotenów, z których najważniejszy jest beta-karoten, czyli prowitamina A. Jest również bogatym źródłem błonnika pokarmowego.

To warzywo niskokaloryczne (100 g surowej marchwi to 30 kcal), lekkostrawne i o niskim indeksie glikemicznym (IG=30). Ma właściwości oczyszczające i wspomaga metabolizm, dzięki czemu świetnie sprawdzi się jako element diet odchudzających.

Jej regularne spożywanie zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia i nowotwory. Usprawnia pracę układu nerwowego i trawiennego oraz wzmacnia układ immunologiczny. Ponadto, dzięki wysokiej zawartości beta-karotenu, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku, chroniąc przed zwyrodnieniami plamki żółtej i rozwojem zaćmy. Pomaga również obniżyć poziom złego cholesterolu, przez co zmniejsza ryzyko zawału oraz udaru mózgu. Prowitamina A ma także pozytywny wpływ na stan skóry, włosów i paznokci: spowalnia proces starzenia, odmładza i regeneruje. Jest znana również z tego, że wspomaga opalanie, przedłużając trwałość opalenizny i nadając skórze złoty odcień. Beta-karoten chroni przed powstawaniem plam i przebarwień, które często są skutkiem opalania. Kilka tygodni przed rozpoczęciem kąpieli słonecznych, warto włączyć do diety soki i inne przetwory z marchewki.

Witaminy A, E i K zawarte w marchwi przyswoją się w pełni tylko w obecności tłuszczów. Żeby lepiej wykorzystać dobroczynne właściwości tego warzywa, warto spożywać je z dodatkiem oleju lub masła.

Nasza propozycja to ciasto marchewkowe. Jest proste w przygotowaniu i sprawdzi się świetnie jako, przekąska lub deser.

ciasto marchewkowe

Składniki (na 4 porcje):

  • Jajko 2 szt.
  • Mąka pszenna 30 g
  • Mąka pszenna pełnoziarnista 15 g
  • Ksylitol (lub inny słodzik) 15 g
  • Marchew 30 g
  • Proszek do pieczenia 1,5 g
  • Olej z pestek winogron 6 g

Wykonanie: Jajko ucieramy z olejem i ksylitolem. W oddzielnym naczyniu łączymy mąkę i proszek do pieczenia. Marchewkę ścieramy na tarce na średnich oczkach, lekko odsączamy. a następnie płynne składniki dodajemy do suchych i wszystko dokładnie mieszamy. Otrzymaną masę przekładamy do foremki i pieczemy 30 minut w 180 °C.

Smacznego!

×