21.06.2018

Przepis na ciasto marchewkowe

ciasto marchewkowe - przepis

Ciasto marchewkowe to placek z tartą marchewką, rozpowszechniony szczególnie w krajach anglosaskich. Ponieważ w trakcie pieczenia marchewka staje się miękka, ciasto staje się delikatne i wilgotne. Poznaj przepis na ciasto marchewkowo w lżejszej wersji niż tradycyjna. 

Spis treści:

  1. Właściwości marchewki
  2. Ciasto marchewkowe – przepis 

Właściwości marchewki

Marchew jest źródłem wielu cennych składników odżywczych. Zawiera witaminy z grupy B, witaminę C oraz składniki mineralne, takie jak magnez, potas, mangan, wapń, cynk i żelazo. Swoją sławę zawdzięcza przede wszystkim obecności karotenów, czyli żółto pomarańczowych barwników o właściwościach przeciwzapalnych i antyoksydacyjnych. Spośród nich najbardziej rozpowszechniony jest beta-karoten, czyli prowitamina A, obecny w dużych ilościach w marchwi. Jej korzeń to również bogate źródło błonnika pokarmowego. Więcej na ten temat przeczytasz we wpisie o właściwościach marchwi.

Marchew to warzywo niskokaloryczne, ponieważ w 100 g zapewnia ok. 33 kcal. Surowa ma niski indeks glikemiczny (IG=30), który zwiększa się pod wpływem gotowania i pieczenia. Marchew ma właściwości oczyszczające i wspomaga metabolizm, dzięki czemu świetnie sprawdzi się jako element diet odchudzających.

Jej regularne spożywanie zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia i nowotwory. Usprawnia pracę układu nerwowego i trawiennego oraz wzmacnia układ immunologiczny. Ponadto, dzięki wysokiej zawartości beta-karotenu, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku, chroniąc przed zwyrodnieniami plamki żółtej i rozwojem zaćmy. Pomaga również obniżyć poziom złego cholesterolu, przez co zmniejsza ryzyko zawału serca oraz udaru mózgu. Prowitamina A ma także pozytywny wpływ na stan skóry, włosów i paznokci – spowalnia proces starzenia, odmładza i uczestniczy w procesach regeneracyjnych. Jest znana również z tego, że wspomaga opalanie działając jak naturalny filtr ochronny i przedłuża trwałość opalenizny. Beta-karoten chroni przed powstawaniem plam i przebarwień, które często są skutkiem opalania. Kilka tygodni przed rozpoczęciem kąpieli słonecznych, warto włączyć do diety soki i inne przetwory z marchewki.

Sprawdź także:  Pasta marchewkowo-sezamowa - przepis

Obecny w marchwi beta-karoten organizm przyswoi w pełni tylko w obecności tłuszczów. Żeby lepiej wykorzystać dobroczynne właściwości tego warzywa, warto spożywać je z dodatkiem oleju, orzechów lub masła.

Nasza propozycja na wykorzystanie marchwi to ciasto marchewkowe. Jest proste w przygotowaniu i sprawdzi się świetnie jako, przekąska lub deser.

Zobacz też:  Rolada marchewkowa - przepis

ciasto z marchewki

Ciasto marchewkowe – przepis 

Składniki na ciasto (na 2-4 porcje):

  •  2 jajka, 
  •  200 g startej na drobnych oczkach marchewki,
  •  80-100 g mąki owsianej lub pełnoziarnistej,
  •  40 g erytrytolu, ksylitolu (lub inny słodzik),
  •  łyżeczka proszku do pieczenia, 
  •  2 łyżeczki cynamonu,
  •  łyżka oleju rzepakowego.

Składniki na polewę:

  •  150 g serka homogenizowanego,
  •  łyżeczka żelatyny,
  •  2 łyżki wrzątku (do rozpuszczenia żelatyny),
  •  2 łyżeczki erytrytolu,
  •  kilka kropli aromatu cytrynowego.

Wykonanie: 

  1.  Jajka należy połączyć z olejem i słodzidłem na kremową masę. 
  2.  W oddzielnym naczyniu połącz suche składniki tj. mąkę, cynamon i proszek do pieczenia. 
  3.  Marchewkę zetrzyj na tarce na drobnych oczkach i lekko odsącz z nadmiaru płynu. 
  4.  Do mokrych składników dodaj marchew i wymieszaj. Następnie dodaj suche składniki i ponownie wszystko dokładnie wymieszaj. 
  5.  Otrzymaną masę przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 30-40 minut w 180 stopni Celsjusza.
  6.  Żelatynę rozpuść we wrzątku. Mieszankę dodaj do serka wraz z erytrytolem i aromatem. Wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji i polej polewą wystudzone ciasto.

Smacznego!
 

 

Kobieta wyjmuje warzywa z torby
Przepisy, Porady dietetyka
17.07.2024

Dieta przy chemioterapii – jak powinien wyglądać jadłospis przy nowotworze?

W procesie leczenia chemią warto zadbać o odżywianie, które pomoże złagodzić skutki uboczne cytostatyków, czyli odpowiednio zbilansowane, bogate w witaminy i minerały oraz dopasowane do dolegliwości i schorzeń towarzyszących. Najlepiej skonsultować się w tej kwestii z lekarzem, który doradzi, jaka dieta przy chemioterapii w konkretnym przypadku może okazać się korzystna.

Dieta przy chemioterapii – jak powinien wyglądać jadłospis przy nowotworze?
Mężczyzna trzyma się za bolący brzuch
Porady dietetyka
13.07.2024

Dieta przy jelitówce – czyli co jeść podczas grypy żołądkowej?

Jelitówka to zakaźna choroba, której objawy może złagodzić żywność uspokajająca układ pokarmowy. Dieta przy jelitówce powinna być przede wszystkim lekkostrawna i rozszerzana stopniowo. Warto ograniczyć jadłospis do pokarmów płynnych, kleików i koktajli. Aby zrekompensować straty witamin i minerałów, warto pić elektrolity. Należy też zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu.

Dieta przy jelitówce – czyli co jeść podczas grypy żołądkowej?
Zdrowy obiad na talerzu
Porady dietetyka
11.07.2024

Dieta przy refluksie gardłowo-krtaniowym — co jeść a czego lepiej unikać?

Pierwszym krokiem, by dowiedzieć się, co jeść, a czego unikać przy refluksie gardłowo-krtaniowym jest obserwowanie reakcji organizmu na poszczególne pokarmy. Dolegliwości w tej chorobie są uwarunkowane indywidualnie. Wśród potencjalnie refluksogennych produktów znajdują się m.in. cytrusy, pomidory czy czekolada, natomiast w łagodzeniu dyskomfortu i zniwelowaniu nieprzyjemnych objawów pomocne są napary ziołowe, np. z rumianku lub kopru włoskiego.

Dieta przy refluksie gardłowo-krtaniowym — co jeść a czego lepiej unikać?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję