HACCP – Certyfikat
Infolinia: 22 730 00 69 22 723 31 87 22 110 50 88
przepis ciasto z gruszkami i orzechami
21.12.2018

Przepis na ciasto z gruszkami i orzechami

Właściwości gruszki

Te znane wszystkim owoce są często niedoceniane. To doskonałe źródło potasu, fosforu, wapnia, magnezu, sodu, miedzi, żelaza, jodu i boru. Są też kopalnią witamin. Znajdziemy w nich między innymi witaminę A, B1, B2, B6, C i PP. Ich regularne spożywanie może poprawić pracę mózgu, obniżyć poziom cholesterolu we krwi, poprawić trawienie i uregulować funkcjonowanie tarczycy.

Orzechy włoskie na pamięć i koncentrację

Znane są przede wszystkim z tego, że poprawiają pracę mózgu, pamięć i koncentrację. Dodatkowo działają przeciwzakrzepowo, chronią układ krążenia, regulują pracę układu trawiennego i wpływają na piękny wygląd cery. To wszystko dzięki wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych Omega-3, fosforu, potasu, magnezu, żelaza, witamin z grupy B i E.

Zalety cynamonu

Nie tylko pięknie pachnie i nadaje potrawom niepowtarzalnego aromatu, lecz także ma wiele cennych właściwości. Wspomaga prawidłową pracę przewodu pokarmowego, zmniejsza poziom cholesterolu i cukru we krwi, reguluje gospodarkę węglowodanową w organizmie, łagodzi bóle reumatyczne. Wykazuje też działanie antybakteryjne i zapobiega rozwojowi zmian nowotworowych.

przepis na ciasto z gruszkami i orzechami

Kakao – skarbnica przeciwutleniaczy

Jego właściwości znali i doceniali już starożytni Aztekowie, przez których nazywane było napojem bogów. Kakao to skarbnica przeciwutleniaczy neutralizujących szkodliwe działanie wolnych rodników. Chroni przed rozwojem chorób serca, cukrzycy i nowotworów. Poprawia pamięć i usprawnia pracę mózgu, a także wpływa na dobry nastrój i samopoczucie. Jest bogatym źródłem magnezu, potasu, żelaza i fosforu.

Składniki:

  • gruszka 800 g
  • orzechy włoskie 200 g
  • cynamon 2 łyżeczki
  • słodzik 180 g
  • mąka pszenna 200 g
  • mąka pełnoziarnista 160 g
  • jajko 6 szt.
  • proszek do pieczenia 4 łyżeczki
  • kakao 6 łyżek
  • mleko 200 ml
  • olej pół szklanki
  • skórka z pomarańczy 60 g
  • szczypta soli

Wykonanie: Gruszkę obieramy i kroimy w kostkę. W jednej misce łączymy wszystkie suche składniki: mąkę, kakao, słodzik, cynamon, proszek do pieczenia i posiekane orzechy włoskie, a w drugiej mokre: mleko, olej i jajko. Następnie płynne składniki łączymy z suchymi. Dodajemy pokrojoną gruszkę i skórkę pomarańczową i wszystko delikatnie mieszamy. Otrzymaną masę przekładamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut.

×