21.12.2018

Przepis na ciasto z gruszkami i orzechami

przepis ciasto z gruszkami i orzechami

Te znane wszystkim owoce są często niedoceniane. To doskonałe źródło potasu, fosforu, wapnia, magnezu, sodu, miedzi, żelaza, jodu i boru. Są też kopalnią witamin. Znajdziemy w nich między innymi witaminę A, B1, B2, B6, C i PP. Ich regularne spożywanie może poprawić pracę mózgu, obniżyć poziom cholesterolu we krwi, poprawić trawienie i uregulować funkcjonowanie tarczycy.

Spis treści:

  1. Właściwości gruszki
  2. Orzechy włoskie na pamięć i koncentrację
  3. Zalety cynamonu
  4. Kakao – skarbnica przeciwutleniaczy

Właściwości gruszki

Te znane wszystkim owoce są często niedoceniane. To doskonałe źródło potasu, fosforu, wapnia, magnezu, sodu, miedzi, żelaza, jodu i boru. Są też kopalnią witamin. Znajdziemy w nich między innymi witaminę A, B1, B2, B6, C i PP. Ich regularne spożywanie może poprawić pracę mózgu, obniżyć poziom cholesterolu we krwi, poprawić trawienie i uregulować funkcjonowanie tarczycy.

Orzechy włoskie na pamięć i koncentrację

Dla osób chcących zadbać o zdrowie i różnorodność w diecie, dieta pudełkowa z wyborem menu od Wygodnej Diety to wygodne rozwiązanie oferujące aż 25 dań dziennie, które można dostosować do indywidualnych potrzeb i smaków, wspierając tym samym codzienną troskę o mózg i układ krążenia.

Znane są przede wszystkim z tego, że poprawiają pracę mózgu, pamięć i koncentrację. Dodatkowo działają przeciwzakrzepowo, chronią układ krążenia, regulują pracę układu trawiennego i wpływają na piękny wygląd cery. To wszystko dzięki wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych Omega-3, fosforu, potasu, magnezu, żelaza, witamin z grupy B i E.

Sprawdź także:  Właściwości orzechów - porównanie

Zalety cynamonu

Nie tylko pięknie pachnie i nadaje potrawom niepowtarzalnego aromatu, lecz także ma wiele cennych właściwości. Wspomaga prawidłową pracę przewodu pokarmowego, zmniejsza poziom cholesterolu i cukru we krwi, reguluje gospodarkę węglowodanową w organizmie, łagodzi bóle reumatyczne. Wykazuje też działanie antybakteryjne i zapobiega rozwojowi zmian nowotworowych.

Dowiedz się więcej:  Rozgrzewające przyprawy na odchudzanie

przepis na ciasto z gruszkami i orzechami

Kakao – skarbnica przeciwutleniaczy

Jego właściwości znali i doceniali już starożytni Aztekowie, przez których nazywane było napojem bogów. Kakao to skarbnica przeciwutleniaczy neutralizujących szkodliwe działanie wolnych rodników. Chroni przed rozwojem chorób serca, cukrzycy i nowotworów. Poprawia pamięć i usprawnia pracę mózgu, a także wpływa na dobry nastrój i samopoczucie. Jest bogatym źródłem magnezu, potasu, żelaza i fosforu.

Zobacz też:  Antyoksydanty w żywności – czym są przeciwutleniacze?

Składniki:

  • gruszka 800 g
  • orzechy włoskie 200 g
  • cynamon 2 łyżeczki
  • słodzik 180 g
  • mąka pszenna 200 g
  • mąka pełnoziarnista 160 g
  • jajko 6 szt.
  • proszek do pieczenia 4 łyżeczki
  • kakao 6 łyżek
  • mleko 200 ml
  • olej pół szklanki
  • skórka z pomarańczy 60 g
  • szczypta soli

Wykonanie: Gruszkę obieramy i kroimy w kostkę. W jednej misce łączymy wszystkie suche składniki: mąkę, kakao, słodzik, cynamon, proszek do pieczenia i posiekane orzechy włoskie, a w drugiej mokre: mleko, olej i jajko. Następnie płynne składniki łączymy z suchymi. Dodajemy pokrojoną gruszkę i skórkę pomarańczową i wszystko delikatnie mieszamy. Otrzymaną masę przekładamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut.

 

lekkostrawna dieta w ciąży
Przepisy, Porady dietetyka
17.11.2025

Dieta lekkostrawna w ciąży – zdrowe i bezpieczne posiłki dla przyszłych mam

Dieta lekkostrawna może być zalecana w różnych schorzeniach i po operacjach, ale również w okresie ciąży czy po porodzie. Zastanawiasz się, co jeść w ciąży na diecie lekkostrawnej? Przepisy na klasyczne dania wydają Ci się nieodpowiednie? Dowiedz się, jak powinno wyglądać jedzenie lekkostrawne w ciąży i zainspiruj się przykładowym jadłospisem dla kobiet w ciąży przygotowanym przez dietetyka.

Dieta lekkostrawna w ciąży – zdrowe i bezpieczne posiłki dla przyszłych mam
jak złagodzić z pomocą diety objawy endometriozy
Porady dietetyka
17.11.2025

Dieta przeciwzapalna przy endometriozie – klucz do łagodzenia objawów

Endometrioza definiowana jest jako występowanie tkanki endometrium w lokalizacji innej niż jama macicy, z towarzyszącym odczynem, który przypomina stan zapalny, co prowadzi do dolegliwości bólowych. Niestety patogeneza endometriozy nie jest w pełni jasna, co utrudnia odpowiednie leczenie przyczynowe. W ostatnich latach podkreśla się jednak znaczącą rolę żywienia w endometriozie. Poznaj porady dietetyka, dotyczące tego, co jeść przy endometriozie, a czego unikać i jak skomponować jadłospis.

Dieta przeciwzapalna przy endometriozie – klucz do łagodzenia objawów
dieta z niskim indeksem glikemicznym a stany zapalne
Ciekawostki, Porady dietetyka
17.11.2025

Dieta przeciwzapalna z niskim IG — jak złagodzić stany zapalne przez zdrowe odżywianie?

Dieta przeciwzapalna to ostatnio bardzo popularny temat w świecie dietetyki. Obecnie obserwuje się zwiększoną zapadalność na choroby wywoływane procesem zapalnym organizmu. Zmiana nawyków żywieniowych, w tym wprowadzenie do diety produktów z niskim indeksem glikemicznym (IG), powinny być jednym z pierwszych kroków terapeutycznych. Sprawdź, czym cechuje się dieta z niskim IG.

Dieta przeciwzapalna z niskim IG — jak złagodzić stany zapalne przez zdrowe odżywianie?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję