20.11.2019

Przepis na ciecierzycę w stylu orientalnym

przepis ciecierzyca w stylu orientalnym

Orientalna kuchnia zyskuje coraz więcej zwolenników. Charakterystyczne dla azjatyckich państw potrawy to przede wszystkim bogactwo smaków i aromatów, które zawdzięczają chętnie wykorzystywanym mieszankom przypraw. Bazą wielu z nich są warzywa strączkowe takie jak cieciorka, soczewica czy soja. Nasza propozycja to ciecierzyca w stylu orientalnym – sycące danie o niskiej kaloryczności, które sprawdzi się doskonale nie tylko w jadłospisie osób, które chcą schudnąć, lecz także wszystkich fanów kuchni Wschodu.

Ciecierzyca – królowa wśród strączków

Ciecierzyca, znana także jako groch włoski, jest jednym z najbogatszych odżywczo nasion strączkowych. To bardzo dobre źródło wartościowego białka (w 100 gramach cieciorki znajdziemy prawie 9 gramów białka). Oprócz tego zawiera witaminy z grupy B, witaminę C, A, E i K. Dostarczy nam też sporo magnezu, fosforu, cynku, manganu, miedzi, wapnia, potasu, żelaza i sodu.

Zobacz również:  Wegańskie źródła białka - białko roślinne w diecie wegańskiej

Bogactwo witamin i minerałów sprawia, że ciecierzyca ma wiele prozdrowotnych właściwości. Jej regularne jedzenie pomoże zapobiec zaparciom, obniży poziom złego cholesterolu, ureguluje ciśnienie krwi, a także wspomoże odchudzanie. Warto wspomnieć także, że warzywo to ma niski indeks glikemiczny (IG=30) i z powodzeniem mogą sięgać po nie cukrzycy oraz osoby stosujące dietę Motignaca. Cieciorka nie zawiera glutenu i może stanowić zamiennik tradycyjnej mąki do wypieku niektórych ciast i pieczywa. Stanowi też doskonałe źródło błonnika pokarmowego, dzięki któremu na długo zapewnia uczucie sytości, reguluje pracę układu trawiennego i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca. Dodatkowo warzywo to sprzyja wiązaniu kwasu solnego w żołądku, dlatego zalecane jest także jako element diety przeciwko refluksowi.

\u003cp\u003eDla osób, które chcą regularnie korzystać z dobrodziejstw ciecierzycy i innych roślin strączkowych, wygodnym rozwiązaniem może być \u003ca href=\"https://www.wygodnadieta.pl/dieta-pudelkowa-weganska\"\u003edieta pudełkowa wegańska od Wygodnej Diety\u003c/a\u003e. Ten catering dietetyczny oferuje zbilansowane posiłki bogate w białko roślinne, które wspierają zdrowie i ułatwiają utrzymanie odpowiedniej masy ciała.\u003c/p\u003e

Sprawdź także:  Właściwości warzyw strączkowych

Podobnie jak większość warzyw strączkowych, ciecierzyca może powodować wzdęcia. Powodują je oligosacharydy gazotwórcze, których człowiek nie trawi. Aby temu zapobiec, nasiona przed gotowaniem należy namoczyć w wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej przez przynajmniej 10 godzin. Do potraw z dodatkiem grochu włoskiego warto także dodać majeranek, tymianek lub oregano, aby ułatwić proces trawienia.

Cieciorka ma delikatny, lekko słodki smak, dzięki któremu znalazła wszechstronne zastosowanie w kuchni. To nie tylko obowiązkowy składnik hummusu, lecz także doskonały dodatek do sałatek, curry, a nawet ciast i ciasteczek.

Zobacz też:  Co jeść przed treningiem?

ciecierzyca w stylu orientalnym

Składniki:

  • Ciecierzyca 25 g
  • Cukinia 50 g
  • Cebula 10 g
  • Papryka 20 g
  • Mieszanka chińska 70 g
  • Orzechy arachidowe 7 g
  • Sos sojowy 5 g

Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, curry, kurkuma

Wykonanie: Namoczoną przez noc ciecierzycę płuczemy i gotujemy na małym ogniu przez 1-1,5 godziny. Cukinię, cebulę i paprykę kroimy w kostkę i podsmażamy razem z mieszanką chińską na patelni, do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Dodajemy sos sojowy i przyprawy oraz ugotowaną wcześniej cieciorkę. Wszystko mieszamy i posypujemy posiekanymi orzeszkami arachidowymi. Smacznego!

 

skutki uboczne diety wysokobiałkowej
Ciekawostki, Porady dietetyka
14.11.2025

Dieta wysokobiałkowa — skutki uboczne i jak ich uniknąć

Diety wysokobiałkowe są powszechnie stosowane między innymi przez sportowców. Jednak nie tylko osoby uprawiające sport będą zainteresowane dietą bogatą w białko. Ktoś, kto pragnie zredukować masę ciała, także powinien wybierać diety, które uwzględniają produkty wysokobiałkowe. Czy większa ilość tego makroskładnika jest bezpieczna dla każdego oraz czy można przesadzić z ilością białka w diecie? Przekonajmy się.

Dieta wysokobiałkowa — skutki uboczne i jak ich uniknąć
łatwa dieta odchudzająca
Ciekawostki, Porady dietetyka, Odchudzanie
14.11.2025

Prosta dieta odchudzająca – łatwe kroki do zrzucenia wagi

Łatwa dieta odchudzająca to dla wielu oksymoron. Jednak proces zrzucania wagi wcale nie musi być trudny i nieprzyjemny. W rzeczywistości dobra dieta na odchudzanie to taka, której przestrzeganie nie stanowi wyzwania i która przynosi efekty bez karkołomnych wyrzeczeń. Rozprawiamy się z mitami i podpowiadamy, jak powinna wyglądać najprostsza dieta odchudzająca i jak przygotować zbilansowany plan posiłków na odchudzanie.

Prosta dieta odchudzająca – łatwe kroki do zrzucenia wagi
co zjeść przed wykonaniem RTG
Ciekawostki, Porady dietetyka
13.11.2025

Dieta lekkostrawna przed RTG – co powinno się jeść?

Badanie RTG jest krótkie i bezbolesne, ale wymaga odpowiedniego przygotowania, jeśli dotyczy jamy brzusznej czy odcinka lędźwiowo-krzyżowego kręgosłupa. Jeśli czeka Cię RTG i zastanawiasz się, jak przygotować się do RTG, co jeść, a czego nie jeść przed RTG, to koniecznie zapoznaj się z poniższym artykułem.

Dieta lekkostrawna przed RTG – co powinno się jeść?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję