Imbir na odchudzanie. Właściwości imbiru

świeży imbir i cytryna - właściwości imbiru

Imbir to jedna z najstarszych znanych przypraw na świecie, która wyróżnia się również wieloma właściwościami zdrowotnymi. Imbir wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu odpornościowego, łagodzi bóle i mdłości. W poniższym artykule przybliżamy właściwości zdrowotne imbiru, a także podpowiadamy, jak włączyć go do codziennej diety. Dowiesz się również, czy imbir wspomaga odchudzanie.

Spis treści:

  1. Kilka słów o imbirze 
  2. Imbir – wartości odżywcze
  3. Właściwości lecznicze imbiru 
  4. Imbir a cholesterol 
  5. Imbir a poziom cukru we krwi 
  6. Imbir a trawienie
  7. Imbir na przeziębienie 
  8. Imbir a bóle miesiączkowe
  9. Imbir a mdłości w ciąży
  10. Właściwości odchudzające imbiru 
  11. Jak stosować imbir? 
  12. Herbata imbirowa – przepis
  13. Napój imbirowy – przepis
     

Kilka słów o imbirze

Imbir jest jedną z najlepiej poznanych przypraw na świecie, która króluje przede wszystkim w kuchni indyjskiej i azjatyckiej. Część jadalną stanowi widlasto rozgałęzione podziemne kłącze, które jest podzielone na bulwiaste człony. Korzeń imbiru ma delikatną, beżową skórkę, która okrywa jasnożółty miąższ. Ten charakteryzuje się intensywnym ostrym, korzennym smakiem i zapachem. Roślina zawdzięcza je obecności licznych olejków eterycznych, które odpowiadają również za zdrowotne właściwości imbiru.

Najczęściej wykorzystywany jest obrany ze skórki świeży imbir lub mielony imbir w proszku. Dużą popularnością cieszy się również syrop imbirowy dodawany do napojów, a także imbir marynowany, który stanowi uzupełnienie zestawu sushi. Rzadziej spotykany jest imbir kandyzowany w cukrze, który za jego sprawą jest też znacznie bardziej kaloryczny. 

imbir świeży i suszony - właściwości imbiru

Imbir – wartości odżywcze

Wartość odżywcza imbiru jest zależna od kilku czynników. Duże znaczenie ma przede wszystkim gatunek i pochodzenie rośliny, sezon zbioru, metody przechowywania, stan kłącza oraz forma produktu. Świeży korzeń imbiru w 80% składa się z wody, dlatego jest niskokaloryczny. W 100 g dostarcza:

  •  80 kcal, 
  •  1,8 g białka,
  •  0,7 g tłuszczu,
  •  17,8 g węglowodanów,
  •  2,0 g błonnika pokarmowego.

Sproszkowany imbir jest pozbawiony wody, dlatego zawiera więcej kalorii. Stosujemy go jednak w ilościach symbolicznych, dlatego nie należy się tym martwić. 100 g mielonego imbiru w proszku dostarcza:

  •  347 kcal,
  •  9,1 g białka,
  •  5,9 g tłuszczu,
  •  70,8 g węglowodanów,
  •  12,5 g błonnika pokarmowego.

Imbir stanowi źródło składników mineralnych, takich jak potas, magnez, wapń, cynk oraz żelazo. Dostarcza też pewne ilości witamin z grupy B, witaminy A i E. Ponadto imbir zawiera związki o działaniu przeciwzapalnym, przeciwdrobnoustrojowym oraz antyoksydacyjnym. 

Właściwości lecznicze imbiru

Historia wykorzystywania imbiru w celach leczniczych sięga starożytności. Ta aromatyczna przyprawa ma szerokie prozdrowotne zastosowanie, udokumentowanie wynikami licznych badań naukowych. Poniżej przybliżamy właściwości korzenia imbiru.

Imbir a cholesterol

Regularne spożywanie imbiru polecane jest osobom z podwyższonym poziomem cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Metaanaliza 12 badań z udziałem w sumie 586 osób wykazała, że spożywanie 2 g imbiru dziennie wykazuje korzystny wpływ na profil lipidowy krwi. Mówiąc prościej autorzy przeglądu stwierdzili, że taka dawka imbiru pomogła obniżyć poziom tzw. złego cholesterolu LDL we krwi oraz trójglicerydów, a jednocześnie powoduje wzrost poziomu tzw. dobrego cholesterolu HDL. Włączenie tej przyprawy do diety może przyczynić się do poprawy lipogramu, a tym samym redukować ryzyko rozwoju miażdżycy naczyń krwionośnych. 

Imbir a poziom cukru we krwi

Do ważnych właściwości imbiru należy jego działanie hipoglikemiczne, które polega na obniżaniu poziomu cukru we krwi. Imbir może zwiększać wrażliwość tkanek na działanie insuliny, czyli hormonu, który transportuje glukozę z krwi do tkanek równocześnie obniżając jej poziom we krwi. Ponadto ma ograniczać wchłanianie glukozy w jelitach do krwioobiegu. Mimo tych obiecujących wyników, osoby z cukrzycą, stosujące leki obniżające poziom cukru we krwi, powinny z dużą ostrożnością podchodzić do używania imbiru. Składniki imbiru mogą wchodzić w interakcję z tymi lekami, nasilając ich działanie, co nie jest bezpieczne dla diabetyków.

Imbir a trawienie

Stosowany doraźnie imbir pomaga niwelować niektóre dolegliwości trawienne. Napój imbirowy sprawdza się przy przejedzeniu, wzdęciach, bólach brzucha oraz niestrawności. Dlatego dobrze mieć w domu kawałek świeżego imbiru lub opakowanie imbiru mielonego, aby skorzystać z jego leczniczych właściwości. Jednocześnie warto mieć na uwadze, że imbir nie jest polecany przy wrzodach żołądka lub dwunastnicy, gdyż stymuluje wydzielanie soku żołądkowego, przez co może nasilać objawy tych chorób. 

Zobacz też: 9 najczęstszych błędów w odchudzaniu

imbir, miód, cytryny - właściwości imbiru

Imbir na przeziębienie

Imbir ma działanie rozgrzewające, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, a także przeciwzapalne. Te właściwości warto wykorzystywać nie tylko w okresie jesienno-zimowym, ale w ciągu całego roku, aby wzmacniać naturalną odporność organizmu. Picie naparu z imbiru pomaga złagodzić ból gardła, łagodzi kaszel i rozrzedza zalegającą wydzielinę. Imbir warto stosować w połączeniu z innymi naturalnymi składnikami znanymi z właściwości wzmacniających odporność – czosnkiem, cytryną i miodem

Imbir a bóle miesiączkowe

Nawet połowa miesiączkujących kobiet doświadcza bólów menstruacyjnych. W celu złagodzenia tych dolegliwości polecany jest imbir. Ból menstruacyjny jest związany z podwyższeniem poziomu prostaglandyn w organizmie. Imbir hamuje ich wytwarzanie, dzięki czemu łagodzi ból. W badaniu z udziałem studentek wykazano, że stosowanie kapsułek zawierających 500 mg sproszkowanego imbiru przez trzy pierwsze dni miesiączki działało znieczulająco. Objawem ubocznym, jaki zaobserwowano u 5% kobiet była zgaga.

Imbir a mdłości w ciąży

Jednym z popularniejszych zastosowań imbiru jest łagodzenie porannych mdłości w czasie ciąży, których może doświadczać nawet 80% ciężarnych. Imbir łagodzi te dolegliwości bardzo skutecznie, a przy tym jest generalnie bezpieczny do stosowania w czasie ciąży. Ponieważ niektórzy autorzy zwracają uwagę na to, że stosowanie imbiru w tej grupie populacyjnej nie jest pozbawione ryzyka, warto skonsultować się z lekarzem prowadzącym, aby uzyskać indywidualną poradę w tym zakresie. 

Właściwości odchudzające imbiru

Imbir posiada właściwości łagodzące wzdęcia, dzięki czemu jego stosowanie może być pomocne w uzyskaniu płaskiego brzucha. Czy oznacza to, że imbir ułatwia odchudzanie? Wyniki badań naukowych w tym zakresie dostarczają sprzecznych wniosków. Z pewnością stosowanie imbiru nie zastąpi zdrowej i zbilansowanej diety o obniżonej kaloryczności, a więc z deficytem kalorycznym. Ten jest niezbędny do skutecznego spalania tkanki tłuszczowej

Jeśli chcesz zdrowo i skutecznie schudnąć, zachęcamy do skorzystania z cateringu dietetycznego. Zapraszamy do kontaktu z naszymi dietetykami, którzy doradzą odpowiedni rodzaj i wariant kaloryczny diety z naszej oferty. Do wyboru masz wiele możliwości, dzięki czemu każdy z pewnością znajdzie dla siebie odpowiednie rozwiązanie.

Zobacz też: Jak zacząć odchudzanie?

Jak stosować imbir?

Przy braku przeciwwskazań i dobrej tolerancji, warto stosować imbir w codziennej diecie. Na szczęście można w różnorodny sposób włączyć go do swojego jadłospisu. Warto wiedzieć, że świeży imbir ma intensywniejszy i ostrzejszy smak oraz aromat w porównaniu do mielonego imbiru. 

Świeży imbir sprawdzi się jako:

  •  dodatek do herbaty lub ciepłej wody, 
  •  dodatek do aromatyzowania wody do picia,
  •  składnik marynat do mięs, warzyw lub tofu,
  •  składnik rozgrzewających zup, bulionów i wywarów,
  •  dodatek do dań kuchni indyjskiej lub azjatyckiej. 

Imbir w proszku można wykorzystać jako:

  •  składnik ciepłych napojów,
  •  przyprawa do wypieku korzennych ciast i ciasteczek,
  •  dodatek do zimowej owsianki,
  •  składnik aromatycznych marynat do mięs, warzyw lub tofu,
  •  dodatek do wywarów, zup i bulionów,
  •  przyprawa do dań kuchni indyjskiej i azjatyckiej.

Osoby, które nie lubią smaku imbiru, a chcą skorzystać z jego cennych właściwości mogą stosować go w mniejszych dawkach, lub łączyć imbir ze słodkimi dodatkami, które łagodzą jego intensywność np. miodem. 

Sprawdź także: Rozgrzewające przyprawy na odchudzanie

napar z imbiru

Herbata imbirowa – przepis

Herbata imbirowa to smaczna propozycja na jesienne i zimowe wieczory. Poniżej przestawiamy naszą propozycję z czarną herbatą, natomiast sprawdzi się również zielona herbata, a także łagodna w smaku biała.

Składniki:

  • 1 łyżeczka liści czarnej herbaty, 
  •  200-250 ml gorącej wody,
  •  ok. 2 cm imbiru pokrojonego na plasterki,
  •  2 goździki,
  •  szczypta cynamonu,
  •  ew. 1-2 łyżeczki erytrytolu do smaku.

Sposób przygotowania:
Herbatę zaparz we wrzątku. Następnie dodaj kawałki pokrojonego korzenia imbiru, goździki oraz cynamon. Jeśli lubisz słodkie napoje, polecamy skorzystać z erytrytolu, który nie zawiera kalorii.

Napój imbirowy – przepis

Jakie właściwości ma napój imbirowy? Jego wpicie rozgrzewa organizm, poprawia nastrój i samopoczucie oraz działa antyoksydacyjnie. Ponieważ jest smaczny nawet dzieci chętnie wypiją jego porcję. 

Składniki:

  •  200-250 ml ciepłej, nie gorącej wody,
  •  ćwiartka pomarańczy,
  •  1-2 łyżeczki miodu pszczelego,
  •  ok. 2 cm korzenia imbiru,
  •  2 goździki,
  •  szczypta kurkumy.

Sposób wykonania:
W ciepłej wodzie rozpuść miód i sok pomarańczowy. Ważne, aby woda nie była gorąca, ponieważ dodany do niej miód straci wszystkie swoje cenne właściwości. Następnie dodaj kurkumę i kawałki imbiru lub starty na tarce korzeń, a następnie wymieszaj. 
 


Bibliografia:
1.    Kluczyński B., Gramza-Michałowska: Znaczenie żywieniowe imbiru. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 2016, XLIX, 1, 57-63.
2.    Glibowski P., Długołęcka A., Grdeń A., Toczek K.: Właściwości prozdrowotne imbiru. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 2017, 1, 2, 115-121.
3.    Pourmasoumi M.: The effect of ginger supplementation on lipid profile: A systematic review and meta-analysis of clinical trials. Phytomedicine, . 2018 Apr 1;43:28-36.

 

dietetyk w cateringu dietetycznymMartyna Jaros 

Absolwentka SGGW z tytułem magistra dietetyki. Z zamiłowaniem poszerza swoją wiedzę dotyczącą psychodietetyki oraz zmiany nawyków żywieniowych. Obecnie doradza klientom cateringu dietetycznego WygodnaDieta.pl jak zdrowo i skutecznie osiągać swoje żywieniowe cele. Prywatnie amatorka zdrowego trybu życia, treningu siłowego, CrossFit oraz jogi.
 

 

Uśmiechnięta nastolatka trzymająca miskę pełną owoców
Przepisy, Porady dietetyka
15.04.2024

Dieta dla nastolatków – jakich błędów unikać w żywieniu nastolatków?

Okres nastoletni to czas, w którym kształtowane są nawyki żywieniowe. Nieodpowiednie odżywianie może skutkować nieprawidłowym rozwojem fizycznym i psychicznym oraz złym stanem zdrowia, a także zwiększać ryzyko wystąpienia niektórych chorób. Jak zatem powinien wyglądać zdrowy jadłospis ucznia? Jeśli zastanawiasz się, na co zwrócić uwagę w jadłospisie dla młodzieży, ile kalorii powinna jeść 12-latka i 12-latek, lub jak powinna wyglądać dieta dla nastolatków z niedowagą, poznaj pomysły na przykładowe śniadania dla nastolatków, zdrowe obiady dla nastolatków oraz zbilansowane kolacje.

Dieta dla nastolatków – jakich błędów unikać w żywieniu nastolatków?
Kobieta jedząca gofry (dieta wysokokaloryczna)
Przepisy, Porady dietetyka
14.04.2024

Dieta wysokokaloryczna – Zasady, możliwe efekty oraz jadłospis

Dieta wysokokaloryczna na przytycie lub w celu pokrycia zwiększonego zapotrzebowania organizmu – jak każda inna zdrowa dieta – powinna być właściwie zbilansowana i bazować na pełnowartościowych produktach. Dowiedz się, jak przytyć zdrowo, co ma dużo kalorii oraz jakie się wysokokaloryczne produkty. Przedstawiamy też przykładowy jadłospis diety wysokokalorycznej, który może być inspiracją do komponowania zbilansowanych, odżywczych posiłków.

Dieta wysokokaloryczna – Zasady, możliwe efekty oraz jadłospis
Pieczony kurczak z ziemniakami i brukselką
Przepisy, Porady dietetyka
12.04.2024

Dieta aspirynowa — czyli czego nie jeść przy uczuleniu na kwasy salicylowe

Dla osób z nietolerancją salicylanów ważne jest stosowanie odpowiedniej diety i unikanie produktów, które mogą wywoływać objawy. Często na pewien okres wprowadza się specjalną dietę aspirynową. Jak wygląda ten model żywienia? Dowiedz się, w jakiej żywności są salicylany i poznaj przykładowe przepisy na obiady w diecie aspirynowej.

Dieta aspirynowa — czyli czego nie jeść przy uczuleniu na kwasy salicylowe

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję