HACCP – Certyfikat
Infolinia: 22 730 00 69 22 723 31 87 22 110 50 88
przepis sałatka z białą fasolą
14.12.2017

Przepis na sałatkę z białą fasolą

Fasola jest doskonałym źródłem białka. Pod tym względem zajmuje trzecie miejsce zaraz po soi i grochu, jest więc ważnym produktem w dietach wegetariańskich i wegańskich. Fasola biała dostarcza organizmowi witamin z grupy B, witaminę A i PP a do tego lecytynę, która korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację. Jest też dobrym źródłem składników mineralnych, przede wszystkim żelaza i magnezu. Zawarte w niej nienasycone kwasy tłuszczowe są dobrym rozpuszczalnikiem dla witamin i ułatwiają organizmowi ich przyswajanie. Fasola zawiera też rozpuszczalny błonnik wpływający na obniżenie złego cholesterolu, lekkostrawną skrobię, a także inhibitory proteazy, które hamują rozrost tkanek nowotworowych. Ponadto obniża ciśnienie krwi a u osób, które nie mają poważnych problemów żołądkowych, poprawia perystaltykę jelit i ułatwia przemianę materii. Poniżej prezentujemy przepis na smaczną sałatkę z białej fasoli.

Przepis na sałatkę z białą fasolą

Składniki:

  • biała fasola w puszcze - 350 g,
  • cebula - 50 g,
  • czosnek - 2 g,
  • pestki dyni - 60 g,
  • curry - 10 g,
  • cynamon - 5 g,
  • gałka muszkatołowa - 1,5 g,
  • świeży imbir - 1,5 g,
  • sok z połowy limonki,
  • oliwa z oliwek - 5 łyżek.

Przygotowanie: Fasolę odcedzamy i płuczemy w zimnej wodzie. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskam przez praskę. Pestki dyni prażymy na suchej patelni przez około 5 minut, a następnie studzimy. Przyprawy mieszamy z sokiem z limonki, oliwą z oliwek oraz startym na drobnych oczkach imbirem. Na koniec wszystkie składniki sałatki mieszamy z przygotowanym dressingiem. Możemy posypać ulubionymi kiełkami lub natką pietruszki. Smacznego!

×