HACCP – Certyfikat
Infolinia: 22 730 00 69 22 723 31 87 22 110 50 88
wytrawne szpinakowe fit gofry
21.01.2022

Przepis na szpinakowe fit gofry

Gofry kojarzą Ci się ze słodką przekąską? A czy wiesz, że mogą również stanowić pełnowartościowy posiłek? Nasi dietetycy i kucharze przygotowali dla Was szybki przepis na fit gofry ze szpinakiem! 

Wartości odżywcze szpinaku 

Do głównych wartości odżywczych szpinaku zaliczamy jego właściwości przeciwutleniające. Obecność:

  •  flawonoidów;
  •  karotenoidów;
  •  witaminy A i C;
  •  magnezu;
  •  cynku;
  •  selenu

wpływa korzystnie na prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób wynikających ze stresu oksydacyjnego.

Dodatkowo zawarte w szpinaku karotenoidy (luteina i zeaksantyna), wpływają korzystnie na prawidłową pracę oczu.

wartości odżywcze szpinaku

Szpinak jest bogatym źródłem:

  •  witaminy K, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu krzepliwości krwi oraz odgrywa istotną rolę w profilaktyce choroby niedokrwiennej; 
  •  wapnia, podstawowego składnika kości i zębów;
  •  błonnika pokarmowego, odpowiedzialnego za prawidłową perystaltykę jelit;
  •  żelaza, niezbędnego do budowy krwinek czerwonych. Należy jednak pamiętać, że przyswajalność żelaza ze szpinaku jest niższa niż z innych produktów odzwierzęcych. Aby temu zaradzić zaleca się komponowanie posiłku tak, aby wraz ze spożyciem szpinaku w menu pojawiał się składnik bogaty w witaminę C (np. papryka, natka pietruszki, kiwi, jarmuż, brokuł).

Przechowywanie szpinaku

Najlepsze liście szpinaku są zielone z zachowaną jędrnością bez żółtych przebarwień. Aby zachować świeżość na długo, szpinak należy przechowywać w lodówce, w szczelnym opakowaniu. Przed włożeniem do lodówki nie myjemy liści, ponieważ może to przyspieszyć procesy gnilne.

wytrawne gofry z jajkiem i pomidorami

Przepis na gofry fit

Naszą propozycją na wykorzystanie cennych składników odżywczych szpinaku jest przepis na chrupiące fit gofry na słono.

Ciasto na gofry fit (4 porcje około 8 gofrów):

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka 
  • łyżeczka oleju
  • 100 g świeżego szpinaku
  • ok 1 g proszku do pieczenia

Wykonanie:
1. Wsypujemy do miski suche składniki – mąkę oraz proszek do pieczenia, mieszamy.
2. Dodajemy mokre składniki – jajka, mleko, olej oraz szpinak i miksujemy na gładką masę. 
3. Masę wlewamy do gofrownicy i pieczemy około 3-4 minuty (czas dostosuj do swojego urządzenia).
 

 

Fit gofry możesz zjeść z ulubionymi dodatkami np. serkiem śmietankowym, guacamole czy wędzonym łososiem. 

Smacznego!

 

dietetyk w cateringu dietetycznymPaulina Przytuła-Woszczak

Magister dietetyki w cateringu dietetycznym WygodnaDieta.pl. Wiedzę zdobyła podczas studiów na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie oraz licznych kursów. Główne zainteresowania to profilaktyka chorób cywilizacyjnych oraz wsparcie kobiet z zespołem policystycznych jajników.
 

 

 

×