21.01.2022

Przepis na szpinakowe fit gofry

wytrawne szpinakowe fit gofry

Gofry kojarzą Ci się ze słodką przekąską? A czy wiesz, że mogą również stanowić pełnowartościowy posiłek? Nasi dietetycy i kucharze przygotowali dla Was szybki przepis na fit gofry ze szpinakiem! 

Spis treści:

  1. Wartości odżywcze szpinaku 
  2. Przechowywanie szpinaku
  3. Przepis na gofry fit

Wartości odżywcze szpinaku 

Do głównych wartości odżywczych szpinaku zaliczamy jego właściwości przeciwutleniające. Obecność:

  •  flawonoidów;
  •  karotenoidów;
  •  witaminy A i C;
  •  magnezu;
  •  cynku;
  •  selenu

wpływa korzystnie na prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób wynikających ze stresu oksydacyjnego.

Dodatkowo zawarte w szpinaku karotenoidy (luteina i zeaksantyna), wpływają korzystnie na prawidłową pracę oczu.

wartości odżywcze szpinaku

Szpinak jest bogatym źródłem:

  • witaminy K, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu krzepliwości krwi oraz odgrywa istotną rolę w profilaktyce choroby niedokrwiennej. Więcej na ten temat przeczytasz we wpisie o roli  witaminie K w diecie; 
  •  wapnia, podstawowego składnika kości i zębów;
  •  błonnika pokarmowego, odpowiedzialnego za prawidłową perystaltykę jelit;
  •  żelaza, niezbędnego do budowy krwinek czerwonych. Należy jednak pamiętać, że przyswajalność żelaza ze szpinaku jest niższa niż z innych produktów odzwierzęcych. Aby temu zaradzić zaleca się komponowanie posiłku tak, aby wraz ze spożyciem szpinaku w menu pojawiał się składnik bogaty w witaminę C (np. papryka, natka pietruszki, kiwi, jarmuż, brokuł).

Przechowywanie szpinaku

Najlepsze liście szpinaku są zielone z zachowaną jędrnością bez żółtych przebarwień. Aby zachować świeżość na długo, szpinak należy przechowywać w lodówce, w szczelnym opakowaniu. Przed włożeniem do lodówki nie myjemy liści, ponieważ może to przyspieszyć procesy gnilne.

wytrawne gofry z jajkiem i pomidorami

Przepis na gofry fit

Naszą propozycją na wykorzystanie cennych składników odżywczych szpinaku jest przepis na chrupiące fit gofry na słono.

Ciasto na gofry fit (4 porcje około 8 gofrów):

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka 
  • łyżeczka oleju
  • 100 g świeżego szpinaku
  • ok 1 g proszku do pieczenia

Wykonanie:
1. Wsypujemy do miski suche składniki – mąkę oraz proszek do pieczenia, mieszamy.
2. Dodajemy mokre składniki – jajka, mleko, olej oraz szpinak i miksujemy na gładką masę. 
3. Masę wlewamy do gofrownicy i pieczemy około 3-4 minuty (czas dostosuj do swojego urządzenia).

Fit gofry możesz zjeść z ulubionymi dodatkami np. serkiem śmietankowym, guacamole czy wędzonym łososiem. 

Smacznego!

 

Kobieta wyjmuje warzywa z torby
Przepisy, Porady dietetyka
17.07.2024

Dieta przy chemioterapii – jak powinien wyglądać jadłospis przy nowotworze?

W procesie leczenia chemią warto zadbać o odżywianie, które pomoże złagodzić skutki uboczne cytostatyków, czyli odpowiednio zbilansowane, bogate w witaminy i minerały oraz dopasowane do dolegliwości i schorzeń towarzyszących. Najlepiej skonsultować się w tej kwestii z lekarzem, który doradzi, jaka dieta przy chemioterapii w konkretnym przypadku może okazać się korzystna.

Dieta przy chemioterapii – jak powinien wyglądać jadłospis przy nowotworze?
Mężczyzna trzyma się za bolący brzuch
Porady dietetyka
13.07.2024

Dieta przy jelitówce – czyli co jeść podczas grypy żołądkowej?

Jelitówka to zakaźna choroba, której objawy może złagodzić żywność uspokajająca układ pokarmowy. Dieta przy jelitówce powinna być przede wszystkim lekkostrawna i rozszerzana stopniowo. Warto ograniczyć jadłospis do pokarmów płynnych, kleików i koktajli. Aby zrekompensować straty witamin i minerałów, warto pić elektrolity. Należy też zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu.

Dieta przy jelitówce – czyli co jeść podczas grypy żołądkowej?
Zdrowy obiad na talerzu
Porady dietetyka
11.07.2024

Dieta przy refluksie gardłowo-krtaniowym — co jeść a czego lepiej unikać?

Pierwszym krokiem, by dowiedzieć się, co jeść, a czego unikać przy refluksie gardłowo-krtaniowym jest obserwowanie reakcji organizmu na poszczególne pokarmy. Dolegliwości w tej chorobie są uwarunkowane indywidualnie. Wśród potencjalnie refluksogennych produktów znajdują się m.in. cytrusy, pomidory czy czekolada, natomiast w łagodzeniu dyskomfortu i zniwelowaniu nieprzyjemnych objawów pomocne są napary ziołowe, np. z rumianku lub kopru włoskiego.

Dieta przy refluksie gardłowo-krtaniowym — co jeść a czego lepiej unikać?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję