Gofry kojarzą Ci się ze słodką przekąską? A czy wiesz, że mogą również stanowić pełnowartościowy posiłek? Nasi dietetycy i kucharze przygotowali dla Was szybki przepis na fit gofry ze szpinakiem!
Spis treści:
- Wartości odżywcze szpinaku
- Przechowywanie szpinaku
- Przepis na gofry fit
Wartości odżywcze szpinaku
Do głównych wartości odżywczych szpinaku zaliczamy jego właściwości przeciwutleniające. Obecność:
- flawonoidów;
- karotenoidów;
- witaminy A i C;
- magnezu;
- cynku;
- selenu
wpływa korzystnie na prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób wynikających ze stresu oksydacyjnego.
Dodatkowo zawarte w szpinaku karotenoidy (luteina i zeaksantyna), wpływają korzystnie na prawidłową pracę oczu.
Szpinak jest bogatym źródłem:
- witaminy K, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu krzepliwości krwi oraz odgrywa istotną rolę w profilaktyce choroby niedokrwiennej. Więcej na ten temat przeczytasz we wpisie o roli
witaminie K w diecie;
- wapnia, podstawowego składnika kości i zębów;
- błonnika pokarmowego, odpowiedzialnego za prawidłową perystaltykę jelit;
- żelaza, niezbędnego do budowy krwinek czerwonych. Należy jednak pamiętać, że przyswajalność żelaza ze szpinaku jest niższa niż z innych produktów odzwierzęcych. Aby temu zaradzić zaleca się komponowanie posiłku tak, aby wraz ze spożyciem szpinaku w menu pojawiał się składnik bogaty w witaminę C (np. papryka, natka pietruszki, kiwi, jarmuż, brokuł).
Przechowywanie szpinaku
Najlepsze liście szpinaku są zielone z zachowaną jędrnością bez żółtych przebarwień. Aby zachować świeżość na długo, szpinak należy przechowywać w lodówce, w szczelnym opakowaniu. Przed włożeniem do lodówki nie myjemy liści, ponieważ może to przyspieszyć procesy gnilne.
Przepis na gofry fit
Naszą propozycją na wykorzystanie cennych składników odżywczych szpinaku jest przepis na chrupiące fit gofry na słono.
Ciasto na gofry fit (4 porcje około 8 gofrów):
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 2 jajka
- łyżeczka oleju
- 100 g świeżego szpinaku
- ok 1 g proszku do pieczenia
Wykonanie:
1. Wsypujemy do miski suche składniki – mąkę oraz proszek do pieczenia, mieszamy.
2. Dodajemy mokre składniki – jajka, mleko, olej oraz szpinak i miksujemy na gładką masę.
3. Masę wlewamy do gofrownicy i pieczemy około 3-4 minuty (czas dostosuj do swojego urządzenia).
Fit gofry możesz zjeść z ulubionymi dodatkami np. serkiem śmietankowym, guacamole czy wędzonym łososiem.
Smacznego!