Kuskus to kasza pochodząca z północno-zachodniej Afryki. Jego historia sięga 3 tys. lat p.n.e. W kuchni muzułmańskiej jest symbolem szczęścia i dostatku. Tam też często podawany jest podczas wielu uroczystości. Powstaje z twardej pszenicy durum i ma postać okrągłych ziarenek. Jest lekkostrawny, zawiera wiele błonnika oraz białka i może być spożywany przez osoby mające problemy z przewodem pokarmowym. Potrawy z kuskusu robią się coraz bardziej popularne w Polsce. Dziś proponujemy Wam zatem przepis na smaczną i szybką do zrobienia sałatkę z dodatkiem warzyw, fety i granatu.
Zobacz również:
Przepis na zapiekany kuskus z bakaliami
Składniki (porcja dla 4 osób:
- kuskus 140 g
- bulion warzywny – 1 szklanka
- natka pietruszki – 1 łyżeczka
- bazylia świeża – 1 łyżeczka
- kolendra świeża – 1 łyżeczka
- pestki dyni 30 g
- ziarna granatu 50 g
- ser feta 120 g
- cebula czerwona 40 g
- papryka 160 g
- rukola 40 g
- sok z cytryny 20 ml
- sól i pieprz do smaku
- oliwa z oliwek 15 g
Dowiedz się więcej:
Jakie warzywa jeść zimą?
Wykonanie: Kuskus zalewamy szklanką gorącego bulionu warzywnego, przykrywamy i czekamy około 5 minut aż spęcznieje. Ser feta i paprykę kroimy w kostkę, cebulę w drobne piórka. Obieramy granat. Pestki dyni prażymy na suchej patelni. Zioła drobno siekamy. Sok z cytryny, oliwię i zioła mieszamy na dressing. Kuskus, ser, paprykę, cebulę, ziarna granatu oraz pestki dyni mieszamy ze sobą. Rukolę i dressing dodajemy tuż przed podaniem sałatki.
Sprawdź także:
Przewodnik po owocach egzotycznych
Smacznego!