HACCP – Certyfikat messenger
Infolinia: 22 730 00 69 22 723 31 87 22 110 50 88
przepis zapiekany kuskus z bakaliami
07.06.2018

Przepis na zapiekany kuskus z bakaliami

Kuskus jest lekkostrawny i nadaje się do przyrządzania potraw dla dzieci, osób starszych i zmagających się z problemami układu pokarmowego, ponieważ nie podrażnia żołądka. Podobnie jak wszystkie produkty z pszenicy, kuskus zawiera gluten. Z tego względu powinny unikać go osoby na diecie bezglutenowej, cierpiące na celiakię bądź nietolerancje pokarmowe.

To produkt bardzo uniwersalny. W krajach arabskich najczęściej podawany jest z baraniną, rybą lub kurczakiem. Może stanowić także doskonały dodatek do sałatek. Nadaje się też do przygotowania potraw na słodko, które sprawdzą się świetnie jako urozmaicenie śniadania, deser lub podwieczorek.

Nasza propozycja to zapiekany kuskus z bakaliami. To szybki i prosty w przygotowaniu pełnowartościowy posiłek bogaty w cenne dla zdrowia minerały i witaminy. Dzięki dodatkowi orzechów włoskich, masła i żółtka jajka dostarczy nam niezbędnych tłuszczów. Ponadto znajdziemy w nim wspomagające trawienie suszone śliwki i daktyle, rodzynki, które pozytywnie wpływają na pracę serca i poprawiają odporność oraz suszone morele będące świetnym źródłem beta-karotenu i potasu. Bakalie, cynamon i ekstrakt waniliowy sprawiają, że danie to jest słodkie i aromatyczne, pomimo tego, że nie znajdziemy w nim cukru ani sztucznych słodzików.

zapiekany kuskus z bakaliami

Składniki (na 4 porcje):

  • Kuskus: 100 g
  • Suszone morele: 16 g
  • Suszone daktyle: 12 g
  • Rodzynki: 12 g
  • Suszone śliwki: 12 g
  • Orzechy włoskie: 12 g
  • Żółtka jajka: 1 szt.
  • Śmietana 18%: 30 g
  • Masło: 4 g
  • Mleko: 200 g
  • Cynamon, ekstrakt waniliowy

Wykonanie: Kuskus wsypujemy do niedużego naczynia żaroodpornego. Gotujemy połowę mleka (100 g) i zalewamy nim kaszę, przykrywamy i pozostawiamy na około 7 minut. Drobno posiekane suszone morele, daktyle, rodzynki, śliwki oraz orzechy włoskie mieszamy z przygotowanym kuskusem. Następnie, w oddzielnym naczyniu, mieszamy pozostałe mleko, śmietanę 18%, masło i jedno żółtko jajka. Płynne składniki łączymy z suchymi. Dodajemy cynamon i ekstrakt waniliowy wedle uznania. Wszystko dokładnie mieszamy. Naczynie żaroodporne wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy pod przykryciem przez 20 minut.

Kuskus z bakaliami smakuje doskonale na gorąco, zaraz po wyjęciu z piekarnika jak również na zimno. Smacznego!

×