07.06.2018

Przepis na zapiekany kuskus z bakaliami

przepis zapiekany kuskus z bakaliami

Kuskus jest lekkostrawny i nadaje się do przyrządzania potraw dla dzieci, osób starszych i zmagających się z problemami układu pokarmowego, ponieważ nie podrażnia żołądka. Podobnie jak wszystkie produkty z pszenicy, kuskus zawiera gluten. Z tego względu powinny unikać go osoby na diecie bezglutenowej, cierpiące na celiakię bądź nietolerancje pokarmowe.

Warto rozważyć także dietę pudełkową lekkostrawną od Wygodnej Diety, która oferuje zbilansowane, łatwostrawne posiłki idealne dla osób z wrażliwym układem pokarmowym. Taki catering dietetyczny można znaleźć w ofercie lekkostrawnej diety pudełkowej, zapewniającej wygodę i wsparcie dla zdrowia układu trawiennego.

To produkt bardzo uniwersalny. W krajach arabskich najczęściej podawany jest z baraniną, rybą lub kurczakiem. Może stanowić także doskonały dodatek do sałatek. Nadaje się też do przygotowania potraw na słodko, które sprawdzą się świetnie jako urozmaicenie śniadania, deser lub podwieczorek.

Nasza propozycja to zapiekany kuskus z bakaliami. To szybki i prosty w przygotowaniu pełnowartościowy posiłek bogaty w cenne dla zdrowia minerały i witaminy. Dzięki dodatkowi orzechów włoskich, masła i żółtka jajka dostarczy nam niezbędnych tłuszczów. Ponadto znajdziemy w nim wspomagające trawienie suszone śliwki i daktyle, rodzynki, które pozytywnie wpływają na pracę serca i poprawiają odporność oraz suszone morele będące świetnym źródłem beta-karotenu i potasu. Bakalie, cynamon i ekstrakt waniliowy sprawiają, że danie to jest słodkie i aromatyczne, pomimo tego, że nie znajdziemy w nim cukru ani sztucznych słodzików.

Sprawdź także:  Właściwości orzechów - porównanie

zapiekany kuskus z bakaliami

Składniki (na 4 porcje):

  • Kuskus: 100 g
  • Suszone morele: 16 g
  • Suszone daktyle: 12 g
  • Rodzynki: 12 g
  • Suszone śliwki: 12 g
  • Orzechy włoskie: 12 g
  • Żółtka jajka: 1 szt.
  • Śmietana 18%: 30 g
  • Masło: 4 g
  • Mleko: 200 g
  • Cynamon, ekstrakt waniliowy

Dowiedz się więcej:  Ile orzechów warto jeść dziennie? Optymalne wartości wskazuje dietetyk

Wykonanie: Kuskus wsypujemy do niedużego naczynia żaroodpornego. Gotujemy połowę mleka (100 g) i zalewamy nim kaszę, przykrywamy i pozostawiamy na około 7 minut. Drobno posiekane suszone morele, daktyle, rodzynki, śliwki oraz orzechy włoskie mieszamy z przygotowanym kuskusem. Następnie, w oddzielnym naczyniu, mieszamy pozostałe mleko, śmietanę 18%, masło i jedno żółtko jajka. Płynne składniki łączymy z suchymi. Dodajemy cynamon i ekstrakt waniliowy wedle uznania. Wszystko dokładnie mieszamy. Naczynie żaroodporne wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy pod przykryciem przez 20 minut.

Zobacz również:  Sałatka z kaszą kuskus i warzywami

Kuskus z bakaliami smakuje doskonale na gorąco, zaraz po wyjęciu z piekarnika jak również na zimno. Smacznego!

 

Koktajle owocowo warzywne
Porady dietetyka
31.07.2025

Co jeść na plaży, żeby nie czuć się ciężko? Oto nasza lista

Plażujesz, chcesz się dobrze czuć i świetnie wyglądać w stroju kąpielowym? Zamiast ciężkich dań wybierz lekkie, orzeźwiające dania i przekąski, które dodadzą energii, nie obciążą układu pokarmowego i pomogą przetrwać upał. Sprawdź naszą listę smacznych i praktycznych pomysłów na plażowe jedzenie.

Co jeść na plaży, żeby nie czuć się ciężko? Oto nasza lista
Woda z dodatkami (cytryna, maliny itp.)
Porady dietetyka
31.07.2025

Jaki jadłospis warto stosować podczas wakacji w ekstremalnym upale?

Wysokie temperatury potrafią odebrać apetyt, obniżyć samopoczucie i zwiększyć ryzyko odwodnienia oraz problemów żołądkowo-jelitowych. W czasie ekstremalnych upałów, szczególnie podczas wakacji warto zwrócić uwagę nie tylko na to, co jemy, ale też jak przechowujemy i transportujemy żywność. Odpowiednio zaplanowany jadłospis pomoże przetrwać falę gorąca i będzie wspierać Twoje zdrowie i samopoczucie. Poznaj nasze wskazówki oraz zalecaną dietę podczas upałów.

Jaki jadłospis warto stosować podczas wakacji w ekstremalnym upale?
Gofry i lody
Porady dietetyka
28.07.2025

Jak jeść zdrowo w hotelowych bufetach all-inclusive? Oto nasze wskazówki

Wyjazd na wakacje all-inclusive to dla wielu czas relaksu, ale też spore wyzwanie dla tych, którzy na co dzień dbają o sylwetkę i zdrowie. Podpowiadamy, jak mądrze komponować posiłki na wakacjach w hotelowych bufetach, by jeść smacznie, czuć się lekko i wrócić z wakacji bez dodatkowych kilogramów.

Jak jeść zdrowo w hotelowych bufetach all-inclusive? Oto nasze wskazówki

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję