07.06.2018

Przepis na zapiekany kuskus z bakaliami

przepis zapiekany kuskus z bakaliami

Kuskus jest lekkostrawny i nadaje się do przyrządzania potraw dla dzieci, osób starszych i zmagających się z problemami układu pokarmowego, ponieważ nie podrażnia żołądka. Podobnie jak wszystkie produkty z pszenicy, kuskus zawiera gluten. Z tego względu powinny unikać go osoby na diecie bezglutenowej, cierpiące na celiakię bądź nietolerancje pokarmowe.

Warto rozważyć także dietę pudełkową lekkostrawną od Wygodnej Diety, która oferuje zbilansowane, łatwostrawne posiłki idealne dla osób z wrażliwym układem pokarmowym. Taki catering dietetyczny można znaleźć w ofercie lekkostrawnej diety pudełkowej, zapewniającej wygodę i wsparcie dla zdrowia układu trawiennego.

To produkt bardzo uniwersalny. W krajach arabskich najczęściej podawany jest z baraniną, rybą lub kurczakiem. Może stanowić także doskonały dodatek do sałatek. Nadaje się też do przygotowania potraw na słodko, które sprawdzą się świetnie jako urozmaicenie śniadania, deser lub podwieczorek.

Nasza propozycja to zapiekany kuskus z bakaliami. To szybki i prosty w przygotowaniu pełnowartościowy posiłek bogaty w cenne dla zdrowia minerały i witaminy. Dzięki dodatkowi orzechów włoskich, masła i żółtka jajka dostarczy nam niezbędnych tłuszczów. Ponadto znajdziemy w nim wspomagające trawienie suszone śliwki i daktyle, rodzynki, które pozytywnie wpływają na pracę serca i poprawiają odporność oraz suszone morele będące świetnym źródłem beta-karotenu i potasu. Bakalie, cynamon i ekstrakt waniliowy sprawiają, że danie to jest słodkie i aromatyczne, pomimo tego, że nie znajdziemy w nim cukru ani sztucznych słodzików.

Sprawdź także:  Właściwości orzechów - porównanie

zapiekany kuskus z bakaliami

Składniki (na 4 porcje):

  • Kuskus: 100 g
  • Suszone morele: 16 g
  • Suszone daktyle: 12 g
  • Rodzynki: 12 g
  • Suszone śliwki: 12 g
  • Orzechy włoskie: 12 g
  • Żółtka jajka: 1 szt.
  • Śmietana 18%: 30 g
  • Masło: 4 g
  • Mleko: 200 g
  • Cynamon, ekstrakt waniliowy

Dowiedz się więcej:  Ile orzechów warto jeść dziennie? Optymalne wartości wskazuje dietetyk

Wykonanie: Kuskus wsypujemy do niedużego naczynia żaroodpornego. Gotujemy połowę mleka (100 g) i zalewamy nim kaszę, przykrywamy i pozostawiamy na około 7 minut. Drobno posiekane suszone morele, daktyle, rodzynki, śliwki oraz orzechy włoskie mieszamy z przygotowanym kuskusem. Następnie, w oddzielnym naczyniu, mieszamy pozostałe mleko, śmietanę 18%, masło i jedno żółtko jajka. Płynne składniki łączymy z suchymi. Dodajemy cynamon i ekstrakt waniliowy wedle uznania. Wszystko dokładnie mieszamy. Naczynie żaroodporne wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy pod przykryciem przez 20 minut.

Zobacz również:  Sałatka z kaszą kuskus i warzywami

Kuskus z bakaliami smakuje doskonale na gorąco, zaraz po wyjęciu z piekarnika jak również na zimno. Smacznego!

 

dieta lekkostrawna na dolegliwości żołądkowe
Przepisy, Porady dietetyka
22.10.2025

Dieta lekkostrawna – jadłospis na tydzień dla łagodzenia żołądka

Dieta lekkostrawna (dieta łatwostrawna) ma na celu dostarczenie niezbędnych składników odżywczych w potrawach łatwych do strawienia. Wiele osób nie wie jednak po jakie produkty może sięgać, jaki chleb na diecie lekkostrawnej wybrać oraz jakich produktów nie spożywać. Poznaj przepisy dla diety lekkostrawnej i dowiedz się, czego unikać w tym modelu odżywiania.

Dieta lekkostrawna – jadłospis na tydzień dla łagodzenia żołądka
dania na diecie keto
Przepisy
22.10.2025

Przykładowa dieta ketogeniczna – pomysły na zbilansowane posiłki

Dieta ketogeniczna (dieta keto) to model niskowęglowodanowy, wysokotłuszczowy, zaprojektowany w celu wprowadzenia organizmu w stan metaboliczny zwany ketozą. Wciąż zyskuje na popularności i wiele osób poszukuje przykładowej diety keto na odchudzanie, dlatego poniżej przedstawiamy przepisy diety ketogenicznej dla początkujących, dzięki którym stworzysz pyszny jadłospis.

Przykładowa dieta ketogeniczna – pomysły na zbilansowane posiłki
co jeść na diecie bezglutenowej
Przepisy, Porady dietetyka
22.10.2025

Dieta bezglutenowa – co jeść, aby cieszyć się zdrowiem

Dieta bezglutenowa to sposób odżywiania zalecany głównie dla chorych na celiakię, czyli przewlekłą chorobę autoimmunologiczną, w której spożywanie glutenu (białka występującego w pszenicy, życie i jęczmieniu) prowadzi do uszkodzenia błony śluzowej jelita cienkiego. Dieta w tym przypadku odgrywa kluczową rolę. Dowiedz się, czego nie jeść na diecie bezglutenowej, a jakie produkty na diecie bezglutenowej są zalecane.

Dieta bezglutenowa – co jeść, aby cieszyć się zdrowiem

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję