Dieta lekkostrawna (dieta łatwostrawna) ma na celu dostarczenie niezbędnych składników odżywczych w potrawach łatwych do strawienia. Wiele osób nie wie jednak po jakie produkty może sięgać, jaki chleb na diecie lekkostrawnej wybrać oraz jakich produktów nie spożywać. Poznaj przepisy dla diety lekkostrawnej i dowiedz się, czego unikać w tym modelu odżywiania.
Spis treści
- Dieta lekkostrawna a odchudzanie
- Przepisy na śniadania lekkostrawne
- Jak przygotować obiady, które nie obciążają żołądka?
- Kolacje lekkostrawne – co jeść wieczorem?
- Zdrowe przekąski w diecie lekkostrawnej
- Desery, które nie podrażniają żołądka
Dieta lekkostrawna a odchudzanie
Dieta lekkostrawna nie powinna być stosowana jako dieta odchudzająca. Często zdarza się jednak, że przepisy po operacji dla diety lekkostrawnej nie są odpowiednio dopasowanego do chorego, w związku z czym traci on na wadze. Jadłospis diety lekkostrawnej po operacji należy zawsze dopasować indywidualnie. Przepisy diety lekkostrawnej warto modyfikować, w zależności od stanu zdrowia i samopoczucia po spożyciu określonych produktów. Poniżej prezentujemy przykładowe dania lekkostrawne, które są smaczne i pełnowartościowe. Jeśli potrzebujesz spersonalizowanej diety lub nie masz czasu samodzielnie opracować jadłospisu i gotować, skorzystaj z pomocy dietetyka i wypróbuj lekkostrawny catering dietetyczny.
Przepisy na śniadania lekkostrawne
Poniżej znajdziesz kilka propozycji na pełne smaku, lekkostrawne śniadanie, które nie będzie obciążało żołądka i jelit, ale odżywi organizm.
Jajecznica na parze z warzywami
Składniki:
- 2 jajka
- 2 małe pomidory
- pół cukinii
- szczypta soli
Sposób wykonania:
Warzywa pokrój w drobną kostkę. W naczyniu do gotowania na parze umieść warzywa i gotuj przez około 5 minut. W miseczce rozbij jajka, dodaj sól, a następnie dobrze wymieszaj. Dodaj jajka do warzyw w naczyniu do gotowania na parze i gotuj, aż jajka się zetną (około 5–7 minut).

Smoothie bananowo-jagodowe
Składniki:
- 1 banan
- 1 szklanka jagód
- pół szklanki jogurtu naturalnego
- pół szklanki wody kokosowej
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Przelej do szklanki i podawaj od razu.

Kanapki z awokado i jajkiem na miękko
Składniki:
- 1 dojrzałe awokado
- 2 jajka
- 2 kromki pieczywa pszennego
- szczypta soli
- sok z połowy cytryny
Sposób wykonania:
Jajka ugotuj na miękko. Awokado obierz, usuń pestkę i rozgnieć miąższ widelcem. Dodaj sok z cytryny, sól i pieprz do awokado i dobrze wymieszaj. Kromki chleba posmaruj pastą z awokado. Na wierzch ułóż pokrojone w plasterki jajka. Na kanapki możesz położyć również plastry pomidora bez skórki.
Jak przygotować obiady, które nie obciążają żołądka?
Przygotowanie lekkostrawnych obiadów, które nie obciążają żołądka, wymaga wyboru odpowiednich składników i metod gotowania. Zaleca się gotowanie w wodzie, na parze, w naczyniach bez wody. Na diecie lekkostrawnej zalecane jest również duszenie, pieczenie w folii, pergaminie, naczyniach ceramicznych, piekarniku czy opiekaczu elektrycznym. Na obiad można podawać zupy, które nie obciążą żołądka np.: rosół jarski, jarzynową, ziemniaczaną, owocową, krupnik, zupy podprawiane zawiesiną z mąki i mleka, a także chude mięso czy ryby. Dozwolone są także: gotowane ziemniaki, ryż, budynie z kasz, warzywa, makarony, mięsa, risotto, leniwe pierogi, kluski biszkoptowe.
Kolacje lekkostrawne – co jeść wieczorem?
Co jeść na kolację na diecie lekkostrawnej? Poniżej przedstawiamy przepisy na kolację lub podwieczorek diety lekkostrawnej.
- Sałatka z gotowanym kurczakiem i ryżem – wymieszaj gotowanego kurczaka z sałatą, pokrojonym pomidorem bez skórki i oliwą z oliwek.
- Zupa krem z dyni – gotowaną dynię, marchew, odrobinę masła i szczyptę imbiru zblenduj na gładki krem.
- Pieczony dorsz – dorsza upiecz w folii i podaj z gotowanymi ziemniakami i duszonymi burakami.
- Jajecznica na parze – jajka ugotuj na parze z dodatkiem drobno posiekanej zielonej sałaty.

Sprawdź także: Dieta lekkostrawna po operacji – przykładowy jadłospis oraz jak długo powinna trwać?
Zdrowe przekąski w diecie lekkostrawnej
Zdrowe przekąski diety lekkostrawnej to np.:
- owoce bez skórki, np.: banany, jabłka, morele, brzoskwinie;
- niskotłuszczowy nabiał: jogurty naturalne najlepiej bez dodatku cukru, kefiry, chude sery twarogowe, mleko <2% tłuszczu;
- warzywa: np. gotowane marchewki, cukinia, dynia;
- ryżowe krakersy;
- jajka na miękko.

Desery, które nie podrażniają żołądka
Na diecie lekkostrawnej dozwolone jest spożywanie deserów, które nie obciążą przewodu pokarmowego i wywołają nieprzyjemnych dolegliwości. Są to m.in.: kisiele, budynie, galaretki owocowe i mleczne, kompoty, musy, bezy, suflety, soki owocowe, przeciery owocowe, dozwolone owoce pieczone lub surowe, oraz w umiarkowanych ilościach – w zależności od tolerancji chorego – kremy czy ciasta z małą ilością tłuszczu i jaj.

Sprawdź także: Dieta lekkostrawna dla dziecka – zasady żywienia i przykładowe posiłki
Jakich produktów unikać na diecie lekkostrawnej?
Wiesz już, jaka dieta to lekkostrawny model żywienia, pora zastanowić się, jakie produkty obciążają układ trawienny i mogą wywoływać dolegliwości żołądkowo- jelitowe.
W diecie lekkostrawnej niewskazane są:
- tłuste potrawy, np.: smażone jedzenie, placki ziemniaczane, frytki, smażone ziemniaki, kotlety, bigos, fasolka po bretońsku, tłuste mięsa, smalec, słonina, łój, boczek, margaryny twarde;
- produkty bogate w błonnik pokarmowy, np.: pełnoziarniste pieczywo, gruboziarniste kasze, pełnoziarniste makarony, owsianka, brązowy ryż, surowe warzywa i owoce ze skórką oraz daktyle, kawon, owoce marynowane;
- tłuste gatunki mięs: wieprzowina, baranina, gęsi, kaczki, tłuste ryby;
- nabiał pełnotłusty, np.: pełnotłuste mleko, śmietana, tłuste sery;
- pikantne potrawy, np.: ostre przyprawy, ocet, pieprz, liść laurowy;
- gałka muszkatołowa, papryczki chili, estragon, kminek;
- napoje gazowane, alkohol, mocna herbata, kakao, mocna kawa.