30.09.2017

Berbere - przyprawa o zapachu Afryki

berbere

Berbere to ognista przyprawa wywodzącą się z kuchni etiopskiej. Jej nazwa pochodzi od Berberów, ludu zamieszkującego Północną Afrykę. Berbere stosuje się przede wszystkim do mięs. Należy jednak używać jej z umiarem ze względu na dużą pikantność. Berbere to tak naprawdę mieszanka przypraw. Występuje wiele jej odmian, ale zawsze powinny znaleźć się w niej: imbir, kardamon, ziele angielskie, czarny pieprz oraz papryka chili. Do berbere dodaje się także często gałkę muszkatołową, kozieradkę oraz kolendrę. Wiele z tych ziół posiada właściwości lecznicze. Dzięki olejkom eterycznym, ziele angielskie stosowane jest na wymioty i zaparcia. Imbir wykorzystywany jest podczas przeziębienia i bólu gardła oraz reguluje trawienie. Kolendra wykazuje działanie rozkurczowe w obwodzie przewodu pokarmowego i oczyszcza organizm z toksyn. Kozieradka zaś łagodzi objawy wrzodów i obniża poziom cukru we krwi. Ziarna pieprzu czarnego wspomagają odchudzanie, polepszają pracę układu krążenia i działają rozgrzewająco. Z kolei papryka chili obniża poziom cholesterolu we krwi i przyspiesza metabolizm. Berbere może być stosowana do mięs i sosów, gulaszów a także dań fasolowych, zawierających pomidory. Nadaje potrawom wyrazistego i ostrego smaku.

berbere

Jeśli chcesz wprowadzić do swojej diety różnorodne smaki i cieszyć się zdrowymi, zbilansowanymi posiłkami, warto rozważyć dietę pudełkową z wyborem menu od Wygodnej Diety. Dzięki temu catering dietetyczny pozwoli Ci samodzielnie decydować o składzie posiłków, łącząc wygodę z bogactwem aromatów i składników odżywczych.

Jak zatem przygotować naszą idealną berbere?

Składniki: 8-10 goździków i tyle samo nasion kardamonu, 1 łyżeczka ziela angielskiego i 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego, łyżeczka nasion kolendry, łyżeczka kozieradki i ziela angielskiego, 2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu, 1 łyżeczka zmielonego imbiru, odrobina gałki muszkatołowej i 6-8 papryczek chilli.

Przygotowanie: Usunąć szypułki i pestki z papryczek. Na rozgrzanej patelni wymieszać rozgniecione nasiona kardamonu, kolendrę, kozieradkę, kmin, goździki, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Należy uważać, aby składniki się nie przypaliły! Po kilku minutach usunąć nasiona kardamonu i zmielić resztę w młynku wraz z chili. Do całości dodać gałkę muszkatołową i imbir oraz niewielką ilość soli. Gotowe! Przygotowaną przyprawę można dodawać do potraw lub zamknąć w szczelnym słoiku. Tak przechowywać można ją do trzech miesięcy.

Sprawdź również: Rozgrzewające przyprawy na odchudzanie

 

węglowodany na diecie low carb
Ciekawostki, Porady dietetyka
05.11.2025

Dieta niskowęglowodanowa, ile powinno się na niej spożywać węglowodanów

Liczba osób zmagających się z otyłością, cukrzycą typu 2 i innymi schorzeniami związanymi z nadmiernym spożyciem węglowodanów prostych rośnie w zastraszającym tempie. Na szczęście na popularności zyskuje dieta niskowęglowodanowa. Ile węglowodanów dziennie uwzględnia się w tego typu menu? Dowiedz się, ile węgli na diecie low carb można spożywać i zainspiruj się przykładowymi niskowęglowodanowymi posiłkami.

Dieta niskowęglowodanowa, ile powinno się na niej spożywać węglowodanów
co jeść na diecie bezglutenowej i bezlaktozowej
Przepisy, Porady dietetyka
05.11.2025

Dieta bezglutenowa i bezmleczna – co jeść?

W dzisiejszych czasach coraz więcej osób zmaga się z nietolerancjami pokarmowymi czy chorobami, które wymagają wykluczenia z diety konkretnych grup produktów. Dieta bezglutenowa i bezmleczna stają się często koniecznością dla osób z celiakią lub alergią na białka mleka krowiego. Na szczęście istnieje wiele smacznych i zdrowych produktów, które można włączyć do codziennego menu. W artykule przedstawimy przepisy bezmleczne i bezglutenowe, które nie tylko zaspokoją głód, ale również dostarczą niezbędne składniki odżywcze.

Dieta bezglutenowa i bezmleczna – co jeść?
jadłospis na diecie odchudzającej
Odchudzanie
04.11.2025

Dieta odchudzająca – zdrowy jadłospis dla skutecznego schudnięcia

Dieta odchudzająca może być naprawdę smaczna, tania i przede wszystkim skuteczna. Poznaj przepisy dla diety odchudzającej na śniadanie, obiad i kolację, które ułatwią Ci przejście na dietę i utratę kilogramów oraz dowiedz się czego unikać przy odchudzaniu. Dzięki poniższym przepisom stworzysz pyszny i zbilansowany jadłospis dla diety odchudzającej bez stosowania restrykcyjnych diet czy głodówki.

Dieta odchudzająca – zdrowy jadłospis dla skutecznego schudnięcia

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję