30.09.2017

Berbere - przyprawa o zapachu Afryki

berbere

Berbere to ognista przyprawa wywodzącą się z kuchni etiopskiej. Jej nazwa pochodzi od Berberów, ludu zamieszkującego Północną Afrykę. Berbere stosuje się przede wszystkim do mięs. Należy jednak używać jej z umiarem ze względu na dużą pikantność. Berbere to tak naprawdę mieszanka przypraw. Występuje wiele jej odmian, ale zawsze powinny znaleźć się w niej: imbir, kardamon, ziele angielskie, czarny pieprz oraz papryka chili. Do berbere dodaje się także często gałkę muszkatołową, kozieradkę oraz kolendrę. Wiele z tych ziół posiada właściwości lecznicze. Dzięki olejkom eterycznym, ziele angielskie stosowane jest na wymioty i zaparcia. Imbir wykorzystywany jest podczas przeziębienia i bólu gardła oraz reguluje trawienie. Kolendra wykazuje działanie rozkurczowe w obwodzie przewodu pokarmowego i oczyszcza organizm z toksyn. Kozieradka zaś łagodzi objawy wrzodów i obniża poziom cukru we krwi. Ziarna pieprzu czarnego wspomagają odchudzanie, polepszają pracę układu krążenia i działają rozgrzewająco. Z kolei papryka chili obniża poziom cholesterolu we krwi i przyspiesza metabolizm. Berbere może być stosowana do mięs i sosów, gulaszów a także dań fasolowych, zawierających pomidory. Nadaje potrawom wyrazistego i ostrego smaku.

berbere

Jeśli chcesz wprowadzić do swojej diety różnorodne smaki i cieszyć się zdrowymi, zbilansowanymi posiłkami, warto rozważyć dietę pudełkową z wyborem menu od Wygodnej Diety. Dzięki temu catering dietetyczny pozwoli Ci samodzielnie decydować o składzie posiłków, łącząc wygodę z bogactwem aromatów i składników odżywczych.

Jak zatem przygotować naszą idealną berbere?

Składniki: 8-10 goździków i tyle samo nasion kardamonu, 1 łyżeczka ziela angielskiego i 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego, łyżeczka nasion kolendry, łyżeczka kozieradki i ziela angielskiego, 2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu, 1 łyżeczka zmielonego imbiru, odrobina gałki muszkatołowej i 6-8 papryczek chilli.

Przygotowanie: Usunąć szypułki i pestki z papryczek. Na rozgrzanej patelni wymieszać rozgniecione nasiona kardamonu, kolendrę, kozieradkę, kmin, goździki, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Należy uważać, aby składniki się nie przypaliły! Po kilku minutach usunąć nasiona kardamonu i zmielić resztę w młynku wraz z chili. Do całości dodać gałkę muszkatołową i imbir oraz niewielką ilość soli. Gotowe! Przygotowaną przyprawę można dodawać do potraw lub zamknąć w szczelnym słoiku. Tak przechowywać można ją do trzech miesięcy.

Sprawdź również: Rozgrzewające przyprawy na odchudzanie

 

co lekkostrawnego zjeść przed RTG
Ciekawostki, Porady dietetyka
02.12.2025

Dieta lekkostrawna przed RTG – co jeść, by uniknąć problemów przed badaniem?

Przed badaniem RTG należy się odpowiednio przygotować. Jeśli szukasz odpowiedzi na pytanie, co można jeść przed RTG kręgosłupa lędźwiowego lub zastanawiasz się, czy można jeść przed RTG płuc, to poniższy artykuł jest dla Ciebie. Wyjaśniamy w nim szczegółowo, jak powinna wyglądać dieta lekkostrawna przed RTG i co warto wiedzieć przed badaniem.

Dieta lekkostrawna przed RTG – co jeść, by uniknąć problemów przed badaniem?
dieta przy zakażeniu Clostridium
Ciekawostki, Porady dietetyka
02.12.2025

Dieta lekkostrawna przy zakażeniu Clostridium — jakie pokarmy wspierają leczenie?

Zakażenie bakterią Clostridium difficile najczęściej objawia się biegunką o różnym nasileniu, bólem brzucha, nudnościami, wymiotami i gorączką, co prowadzi do znacznego osłabienia organizmu. Antybiotyki stanowią podstawę leczenia, ale ważną rolę odgrywa również odpowiedni sposób żywienia. Sprawdź, jaka dieta przy bakterii Clostridium difficile jest zalecana przez lekarzy oraz co jeść. Clostridium nie musi oznaczać konieczności wprowadzenia skomplikowanego jadłospisu.

Dieta lekkostrawna przy zakażeniu Clostridium — jakie pokarmy wspierają leczenie?
kiedy jest konieczna dieta lekkostrawna w ciąży
Ciekawostki, Porady dietetyka
02.12.2025

Dieta lekkostrawna w ciąży – kiedy jest konieczna?

Ciąża to czas intensywnych zmian w organizmie kobiety, które mogą wpływać na funkcjonowanie układu pokarmowego, co może powodować konieczność zastosowania odpowiedniej diety. Planujesz ciążę lub jesteś przyszłą mamą i zastanawiasz się, czy dieta dla kobiet w ciąży zawsze powinna być dietą lekkostrawną? W poniższym artykule omawiamy, jak zdrowo jeść w ciąży, kiedy dieta lekkostrawna dla kobiet w ciąży ma sens oraz przedstawiamy przykładowe przepisy dla tego sposobu żywienia.

Dieta lekkostrawna w ciąży – kiedy jest konieczna?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję