30.09.2017

Berbere - przyprawa o zapachu Afryki

berbere

Berbere to ognista przyprawa wywodzącą się z kuchni etiopskiej. Jej nazwa pochodzi od Berberów, ludu zamieszkującego Północną Afrykę. Berbere stosuje się przede wszystkim do mięs. Należy jednak używać jej z umiarem ze względu na dużą pikantność. Berbere to tak naprawdę mieszanka przypraw. Występuje wiele jej odmian, ale zawsze powinny znaleźć się w niej: imbir, kardamon, ziele angielskie, czarny pieprz oraz papryka chili. Do berbere dodaje się także często gałkę muszkatołową, kozieradkę oraz kolendrę. Wiele z tych ziół posiada właściwości lecznicze. Dzięki olejkom eterycznym, ziele angielskie stosowane jest na wymioty i zaparcia. Imbir wykorzystywany jest podczas przeziębienia i bólu gardła oraz reguluje trawienie. Kolendra wykazuje działanie rozkurczowe w obwodzie przewodu pokarmowego i oczyszcza organizm z toksyn. Kozieradka zaś łagodzi objawy wrzodów i obniża poziom cukru we krwi. Ziarna pieprzu czarnego wspomagają odchudzanie, polepszają pracę układu krążenia i działają rozgrzewająco. Z kolei papryka chili obniża poziom cholesterolu we krwi i przyspiesza metabolizm. Berbere może być stosowana do mięs i sosów, gulaszów a także dań fasolowych, zawierających pomidory. Nadaje potrawom wyrazistego i ostrego smaku.

berbere

Jeśli chcesz wprowadzić do swojej diety różnorodne smaki i cieszyć się zdrowymi, zbilansowanymi posiłkami, warto rozważyć dietę pudełkową z wyborem menu od Wygodnej Diety. Dzięki temu catering dietetyczny pozwoli Ci samodzielnie decydować o składzie posiłków, łącząc wygodę z bogactwem aromatów i składników odżywczych.

Jak zatem przygotować naszą idealną berbere?

Składniki: 8-10 goździków i tyle samo nasion kardamonu, 1 łyżeczka ziela angielskiego i 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego, łyżeczka nasion kolendry, łyżeczka kozieradki i ziela angielskiego, 2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu, 1 łyżeczka zmielonego imbiru, odrobina gałki muszkatołowej i 6-8 papryczek chilli.

Przygotowanie: Usunąć szypułki i pestki z papryczek. Na rozgrzanej patelni wymieszać rozgniecione nasiona kardamonu, kolendrę, kozieradkę, kmin, goździki, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Należy uważać, aby składniki się nie przypaliły! Po kilku minutach usunąć nasiona kardamonu i zmielić resztę w młynku wraz z chili. Do całości dodać gałkę muszkatołową i imbir oraz niewielką ilość soli. Gotowe! Przygotowaną przyprawę można dodawać do potraw lub zamknąć w szczelnym słoiku. Tak przechowywać można ją do trzech miesięcy.

Sprawdź również: Rozgrzewające przyprawy na odchudzanie

 

jadłospis na diecie przeciwzapalnej dla dziecka
Ciekawostki, Porady dietetyka
01.12.2025

Dieta przeciwzapalna dla dzieci. Jak kształtować zdrowe nawyki żywieniowe od najmłodszych lat?

Bardzo ważną rolę w żywieniu dziecka odgrywają rodzice, którzy powinni dbać, aby dieta pociech była racjonalna, zbilansowana oraz bogata w składniki odżywcze. Wprowadzenie diety przeciwzapalnej od najmłodszych lat może przyczynić się do poprawy pracy układu odpornościowego dziecka, zmniejszać ryzyko wystąpienia chorób przewlekłych, zapobiegać otyłości, zmniejszać ryzyko nowotworów i wspomagać prawidłowy rozwój młodego organizmu. Podpowiadamy, jak wspierać zdrowe nawyki żywieniowe od najmłodszych lat i jak może wyglądać dieta przeciwzapalna dla dzieci.

Dieta przeciwzapalna dla dzieci. Jak kształtować zdrowe nawyki żywieniowe od najmłodszych lat?
produkty wspierające dietę przeciwzapalną na jelita
Ciekawostki, Porady dietetyka
01.12.2025

Dieta przeciwzapalna na jelita – produkty, które wspierają zdrowie układu pokarmowego

Stan jelit ma wpływ na funkcjonowanie całego organizmu i wpływa między innymi na odporność, ogólne samopoczucie i metabolizm. Współczesny styl życia, wysoko przetworzona żywność, duży stres i brak aktywności fizycznej, mogą prowadzić do stanów zapalnych w organizmie, w tym w układzie pokarmowym, a w konsekwencji do wielu przewlekłych schorzeń. W tym artykule przedstawimy, co działa przeciwzapalnie na jelita i jaka dieta na zapalenie jelit sprawdza się najlepiej.

Dieta przeciwzapalna na jelita – produkty, które wspierają zdrowie układu pokarmowego
dieta przeciwzapalna o niskim indeksie glikemicznym
Ciekawostki, Porady dietetyka
01.12.2025

Dieta przeciwzapalna z niskim IG – jak kontrolować stan zapalny przez odpowiednie produkty?

Dieta przeciwzapalna z niskim indeksem glikemicznym (IG) zalecana jest np. dla osób z Hashimoto i towarzyszącą insulinoopornością. Odpowiednio dobrane menu nie tylko wspomaga kontrolę poziomu cukru we krwi i wpływa korzystnie na metabolizm oraz odporność, ale także pomaga redukować stan zapalny, który jest istotnym czynnikiem wielu chorób przewlekłych. Poznaj zasady i efekty diety przeciwzapalnej o niskim IG.

Dieta przeciwzapalna z niskim IG – jak kontrolować stan zapalny przez odpowiednie produkty?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję