30.09.2017

Berbere - przyprawa o zapachu Afryki

berbere

Berbere to ognista przyprawa wywodzącą się z kuchni etiopskiej. Jej nazwa pochodzi od Berberów, ludu zamieszkującego Północną Afrykę. Berbere stosuje się przede wszystkim do mięs. Należy jednak używać jej z umiarem ze względu na dużą pikantność. Berbere to tak naprawdę mieszanka przypraw. Występuje wiele jej odmian, ale zawsze powinny znaleźć się w niej: imbir, kardamon, ziele angielskie, czarny pieprz oraz papryka chili. Do berbere dodaje się także często gałkę muszkatołową, kozieradkę oraz kolendrę. Wiele z tych ziół posiada właściwości lecznicze. Dzięki olejkom eterycznym, ziele angielskie stosowane jest na wymioty i zaparcia. Imbir wykorzystywany jest podczas przeziębienia i bólu gardła oraz reguluje trawienie. Kolendra wykazuje działanie rozkurczowe w obwodzie przewodu pokarmowego i oczyszcza organizm z toksyn. Kozieradka zaś łagodzi objawy wrzodów i obniża poziom cukru we krwi. Ziarna pieprzu czarnego wspomagają odchudzanie, polepszają pracę układu krążenia i działają rozgrzewająco. Z kolei papryka chili obniża poziom cholesterolu we krwi i przyspiesza metabolizm. Berbere może być stosowana do mięs i sosów, gulaszów a także dań fasolowych, zawierających pomidory. Nadaje potrawom wyrazistego i ostrego smaku.

berbere

Jeśli chcesz wprowadzić do swojej diety różnorodne smaki i cieszyć się zdrowymi, zbilansowanymi posiłkami, warto rozważyć dietę pudełkową z wyborem menu od Wygodnej Diety. Dzięki temu catering dietetyczny pozwoli Ci samodzielnie decydować o składzie posiłków, łącząc wygodę z bogactwem aromatów i składników odżywczych.

Jak zatem przygotować naszą idealną berbere?

Składniki: 8-10 goździków i tyle samo nasion kardamonu, 1 łyżeczka ziela angielskiego i 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego, łyżeczka nasion kolendry, łyżeczka kozieradki i ziela angielskiego, 2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu, 1 łyżeczka zmielonego imbiru, odrobina gałki muszkatołowej i 6-8 papryczek chilli.

Przygotowanie: Usunąć szypułki i pestki z papryczek. Na rozgrzanej patelni wymieszać rozgniecione nasiona kardamonu, kolendrę, kozieradkę, kmin, goździki, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Należy uważać, aby składniki się nie przypaliły! Po kilku minutach usunąć nasiona kardamonu i zmielić resztę w młynku wraz z chili. Do całości dodać gałkę muszkatołową i imbir oraz niewielką ilość soli. Gotowe! Przygotowaną przyprawę można dodawać do potraw lub zamknąć w szczelnym słoiku. Tak przechowywać można ją do trzech miesięcy.

Sprawdź również: Rozgrzewające przyprawy na odchudzanie

 

Szklanka wody mineralnej z cytryną
Porady dietetyka
16.07.2025

Nawodnienie w upały – 3 testy, które wykonasz w 5 minut

Odwodnienie podczas upałów może pojawić się szybciej, niż się tego spodziewasz, szczególnie gdy dużo się pocisz, nie masz apetytu i nie uzupełniasz elektrolitów. Często nie zdajemy sobie sprawy z jego pierwszych objawów, takich jak uczucie zmęczenia, spadek koncentracji czy bóle głowy. Warto zatem poznać proste testy, które w zaledwie kilka minut pomogą ocenić, czy Twój organizm jest odpowiednio nawodniony.

Nawodnienie w upały – 3 testy, które wykonasz w 5 minut
zdrowy posiłek na plażę
Porady dietetyka
15.07.2025

Co jeść przed pójściem na plażę? Oto produkty, których lepiej unikać

Plażowanie to nie tylko słońce, woda i relaks. Nie można zapomnieć, że to też wyzwanie dla organizmu. Wysoka temperatura, zmiany ciśnienia, aktywność fizyczna i długie przebywanie na słońcu sprawiają, że to, co zjesz przed wyjściem z domu, może zaważyć na całym Twoim dniu. Zamiast zmagać się z uczuciem ciężkości, sennością czy rozstrojem żołądka, lepiej wiedzieć, czego unikać.

Co jeść przed pójściem na plażę? Oto produkty, których lepiej unikać
zdrowe żywienie na wakacjach
Porady dietetyka
14.07.2025

10 zasad zdrowego żywienia na wakacjach – jak nie stracić formy?

Wakacje to czas odpoczynku i oderwania od codziennej rutyny. Dla wielu to także moment, w którym pojawia się stres związany z tym, że kilka dni luzu wystarczy, by zaprzepaścić efekty dotychczasowej diety czy treningów. Nieregularne posiłki, wakacyjne pokusy czy brak aktywności mogą sprawić, że po urlopie wracamy z dodatkowymi kilogramami. W tym artykule przedstawimy Ci 10 zasad zdrowego odżywiania na wakacjach, dzięki którym wrócisz nie tylko wypoczęty, ale i bez dodatkowych kilogramów.

10 zasad zdrowego żywienia na wakacjach – jak nie stracić formy?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję