16.03.2018

Co i ile pić na diecie?

co pić na diecie

Ok. 300 ml wody dostarczanej organizmowi stanowi woda metaboliczna (pochodząca z procesów spalania), kolejne 1000 ml dostarczamy z pożywieniem, zaś największą część z napojami (min. 1,5 l).

Spis treści:

  1. Dlaczego nawodnienie jest tak ważne?
  2. Co pić aby skutecznie nawodnić organizm?
  3. Czego należy unikać?
  4. Woda sprzymierzeńcem podczas odchudzania

Dlaczego nawodnienie jest tak ważne?

Nawodnienie organizmu jest bardzo ważne, szczególnie podczas odchudzania. Woda jest niezbędna w procesie przemiany materii oraz bierze udział w usuwaniu końcowych produktów tych przemian. Jest środowiskiem wszystkich reakcji zachodzących w organizmie, w tym transportu substancji odżywczych czy usuwaniu toksyn.

Picie zbyt małej ilości wody często skutkuje osłabieniem, bólami głowy, stawów, zaparciami oraz nadwagą.

Co pić aby skutecznie nawodnić organizm?

Ważna jest nie tylko ilość, ale i sposób dostarczania wody do organizmu. Podstawowym napojem powinna być niskozmineralizowana (<500 mg minerałów/l wody), niegazowana woda mineralna. Jako dodatku smakowego można użyć plasterka cytryny, pomarańczy czy kilku listków świeżej mięty. Co będzie przyjemną odmianą dla tych osób, które nie lubią smaku czystej wody. Wodę należy pić małymi porcjami w ciągu całego dnia. W ten sposób organizm będzie w stanie najlepiej z niej skorzystać.

Poza wodą mineralną warto również pić herbaty, przy czym szczególnie polecana jest herbata zielona, herbatki ziołowe lub owocowe (niesłodzone). Dobrym wyborem będą też soki warzywne, natomiast umiar należy zachować spożywając soki owocowe tłoczone lub wyciskane, gdyż naturalnie występujący w nich cukier zwiększa kaloryczność tego typu napojów.

Sprawdź także: Dieta sokowa - na czym polega? Kiedy stosować i jakie są przeciwwskazania?

co pić na diecie

Czego należy unikać?

Słodkie napoje, zarówno te gazowane, jak i niegazowane są jedynie źródłem „pustych” kalorii (szklanka napoju typu cola to ponad 100 kcal), dobrze jest więc całkowicie z nich zrezygnować.

Należy się również wystrzegać słodkich napojów „dietetycznych”, czyli tych bez dodatku cukru, w których składzie znajdują się sztuczne substancje słodzące. Tego typu chemiczne zamienniki często mają niekorzystny wpływ na organizm i mogą przyczyniać się do rozregulowania apetytu. Sztuczne substancje słodzące „oszukują” organizm przygotowując go na zastrzyk energii, do którego nie dochodzi. Do mózgu wysyłany jest wówczas sygnał głodu, co zmusza nas do sięgnięcia po jakąś przekąskę (niekoniecznie dietetyczną). To właśnie dlatego po spożyciu produktów typu „light” ochota na spożycie innych produktów jest większa. Pułapką mogą się również okazać soki owocowe. Często są one produkowane na bazie zagęszczonych, słodzonych koncentratów. Warto więc sprawdzić etykietę produktu przed jego spożyciem.

Woda sprzymierzeńcem podczas odchudzania

Odpowiednie nawodnienie organizmu nie tylko wspomaga metabolizm, zwiększając efektywność diety odchudzającej, ale też oczyszcza go wspomagając usuwanie toksyn. Właściwa ilość wody wypijana każdego dnia jest również istotna w zwalczaniu nadmiernego apetytu.

Należy jednak pamiętać, że słowo „odpowiednie” jest tutaj kluczowe. Nadmierna ilość może bowiem prowadzić do przewodnienia, którego objawem jest wzrost ciśnienia krwi oraz obrzęki stóp. Nie powinno się spożywać więcej niż 5 litrów wody dziennie, a odpowiednią ilość trzeba dopasować indywidualnie biorąc pod uwagę swoje parametry oraz aktywność fizyczną.

 

model serca, obok stetoskop
Przepisy, Porady dietetyka
05.05.2025

Dieta śródziemnomorska w prewencji chorób serca: czy to działa?

Choroby sercowo-naczyniowe pozostają główną przyczynę zgonów na świecie. Z ich powodu co roku umiera ponad 20 milionów osób. Dziś doskonale wiemy już, że odpowiednio dobrana dieta może być jednym z najskuteczniejszych narzędzi w prewencji tych schorzeń. Szczególne zainteresowanie naukowców i lekarzy, ale również pacjentów i osób z grup ryzyka, wzbudza dieta śródziemnomorska.

 

Dieta śródziemnomorska w prewencji chorób serca: czy to działa?
łuszczyca
Przepisy, Porady dietetyka
04.05.2025

Dieta przeciwzapalna w łuszczycy: praktyczny przewodnik i jadłospis

Łuszczyca to przewlekła choroba zapalna skóry dotykająca około 2–3% populacji. Szacuje się, że tylko w Polsce choruje na nią około miliona osób. Choć jej podłoże jest złożone i obejmuje czynniki genetyczne oraz immunologiczne, coraz więcej badań wskazuje na istotną rolę diety w łagodzeniu objawów i wspomaganiu leczenia farmakologicznego.

Dieta przeciwzapalna w łuszczycy: praktyczny przewodnik i jadłospis
Kobieta z hashimoto
Przepisy, Porady dietetyka
02.05.2025

Dieta przy chorobie Hashimoto: zbilansowane menu regulujące pracę tarczycy

Hashimoto, czyli przewlekłe limfocytarne zapalenie tarczycy, to najczęstsza choroba autoimmunologiczna, a także główna przyczyna niedoczynności tarczycy. Leczenie polega zazwyczaj na hormonalnej terapii zastępczej, a dietoterapia stanowi uzupełnienie postępowania farmakologicznego. Sprawdź, jak powinna wyglądać dieta przy Hashimoto i na jakie pokarmy zwrócić szczególną uwagę.

Dieta przy chorobie Hashimoto: zbilansowane menu regulujące pracę tarczycy

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję