20.11.2023

Dieta Atkinsa – fazy, zasady oraz wady i zalety

odchudzanie na diecie Atkinsa

Dieta Atkinsa – znana także jako dieta wysokobiałkowa czy niskowęglowodanowa – od lat przyciąga uwagę entuzjastów zdrowego odżywiania oraz osób poszukujących skutecznych metod odchudzania. To jedno z najbardziej kontrowersyjnych i jednocześnie popularnych podejść do żywienia, które zdobyło rzesze zwolenników na całym świecie. Przeczytaj poniższy artykuł i dowiedz się, co to dieta Atkinsa, co można jeść oraz ile można schudnąć na diecie Atkinsa.

Spis treści:

  1. Czym charakteryzuje się dieta Atkinsa?
  2. Dieta Atkinsa – co można jeść?
  3. Dieta Atkinsa a dieta ketogenna
  4. Fazy diety Atkinsa
    • Faza indukcji (wprowadzająca)
    • 2. Faza naprzemienna (równowagi)
    • 3. Faza uwalniająca
    • 4. Faza stabilizacji
  5. Wady i zalety diety Atkinsa
  6. Czy dieta Atkinsa jest skuteczna?
    • Dieta Atkinsa – przykładowe przepisy

Czym charakteryzuje się dieta Atkinsa?

Dieta Atkinsa została opracowana przez lekarza Roberta Atkinsa. Jego zdaniem rola węglowodanów w diecie jest przeceniana i dlatego propagował on model żywienia, w którym ogranicza się ich spożywanie na rzecz białek i tłuszczów. Dieta ma czteroetapowy przebieg i uwzględnia wysoką podaż płynów. Ważnym posiłkiem w diecie Atkinsa jest śniadanie, które może zawierać jajka, boczek i inne niskowęglowodanowe składniki.

Dieta Atkinsa – co można jeść?

W zależności od etapu diety, na przepisy diety Atkinsa uwzględniają: mięso, ryby, sery, tłuszcze roślinne, jajka, w późniejszych etapach dozwolone jest spożycie warzyw, niektórych owoców, orzechów, ziaren, płatków owsianych i brązowego ryżu.

Sprawdź także: Dieta niskowęglowodanowa - kompletny przewodnik

co można jeść na diecie Atkinsa

Dieta Atkinsa a dieta ketogenna

Dieta Atkinsa i dieta ketogenna to dwie popularne diety niskowęglowodanowe, ale istnieją między nimi istotne różnice. Dieta Atkinsa jest bardziej elastyczna pod względem spożycia węglowodanów. W pierwszej fazie (fazie indukcji) ogranicza się spożycie węglowodanów do bardzo niskiego poziomu, ale w kolejnych fazach wprowadza się je stopniowo, co oznacza, że można jeść więcej węglowodanów niż w diecie ketogennej. Dieta ketogeniczna jest znacznie bardziej skoncentrowana na tłuszczach. Duży udział kalorii pochodzi z tłuszczu, a spożycie białka jest kontrolowane, aby utrzymać organizm w stanie ketozy. Monitorowanie stanu ketozy nie jest kluczowym elementem diety Atkinsa, zwłaszcza w późniejszych fazach, w których spożywa się większe ilości węglowodanów. Z kolei w diecie ketogennej monitorowanie ketonów we krwi lub moczu stanowi istotny element diety.

Fazy diety Atkinsa

Zasady diety Atkinsa nie są skomplikowane. Dieta podzielona jest na 4 fazy, w których spożywa się określone produkty.

zasady diety Atkinsa

Faza indukcji (wprowadzająca)

Na początku istotna jest rola ryb w diecie, duży jest udział mięsa, serów, tłuszczów roślinnych i jaj. Niezalecane jest spożywanie: pieczywa i innych produktów zbożowych, owoców i słodyczy. Głównym składnikiem diety jest zatem białko pochodzenia zwierzęcego, a węglowodany spożywa się w ilości ok. 20-25 g/dobę; jest to zatem dieta ketogeniczna. Etap ten trwa minimum dwa tygodnie. Dziennie zaleca się spożywać od 3 do 5 posiłków.

2. Faza naprzemienna (równowagi)

W kolejnej fazie dozwolone jest spożywanie większej ilości produktów i węglowodanów do 80 g/ dobę. Zaliczamy do nich mięso, ryby, sery, tłuszcze, jaja, warzywa, niektóre owoce (wiśnie, jagody, melon), orzechy, ziarna, pełnotłuste mleko, jogurt grecki, ser ricotta, serek wiejski, nasiona roślin strączkowych i sok pomidorowy. 

założenia diety Atkinsa

3. Faza uwalniająca

W tej fazie można do diety dołączyć pozostałe owoce, warzywa skrobiowe i pełnoziarniste produkty zbożowe. Węglowodany w diecie stanowią 50-80 g/ dobę. 

4. Faza stabilizacji

W ostatniej fazie diety Atkinsa można spożywać takie same produkty jak w fazie 3, ale zwiększeniu ulega ilość węglowodanów, która może wynosić 80-100 g. Faza ta polega takim bilansowaniu posiłków, aby długofalowo nie przekraczać 100 g/ dobę. Zwolennicy tego typu diet podkreślają, iż pomoże to w utrzymaniu zrzuconych kilogramów. 

Jak widać, w każdym etapie diety spożywa się duże ilości mięsa i ryb.

Sprawdź także: Jak obliczyć zapotrzebowanie kaloryczne?

zalety diety Atkinsa

Wady i zalety diety Atkinsa

W Internecie możemy znaleźć gotowe przepisy i jadłospis diety Atkinsa. Czy jednak warto z nich skorzystać? Do zalet diety Atkinsa możemy z pewnością zaliczyć mniejsze łaknienie i ochotę na podjadanie. Na diecie Atkinsa zwiększa się bowiem stężenie ciał ketonowych we krwi, które zmniejszają łaknienie. Często obserwuje się też szybką utratę masy ciała.

Jeśli chodzi o wady diety, to jest ich zdecydowanie więcej niż zalet. Dieta Atkinsa może obciążać nerki i zwiększać ryzyko wystąpienia kamicy nerkowej. Zasady tego modelu odżywiania nie będą odpowiadać weganom i osobom, które mają wątpliwości, czy mięso jest zdrowe. Z uwagi na niedostateczną podaż błonnika pokarmowego podczas stosowania diety mogą występować zaparcia. Dodatkowo dieta Atkinsa może być niedoborowa w niektóre witaminy: A, E, B1, B6  czy foliany, a także składniki mineralne takie jak: wapń, potas czy magnez. Stosowanie diet wysokobiałkowych może wiązać się ze zwiększonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych, chorób nerek, wątroby, osteoporozy oraz nowotworów jelita grubego. Ponadto wysokie spożycie białka może powodować zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej organizmu.

dla kogo polecana jest dieta Atkinsa

Czy dieta Atkinsa jest skuteczna?

Osoby szukające sposobu na odchudzanie zastanawiają się, ile można  schudnąć na diecie Atkinsa. Należy jednak pamiętać, iż krótkoterminowe diety dają krótkoterminowe efekty. Tylko zbilansowana dieta oparta o zasady zdrowego odżywiania oraz regularna aktywność fizyczna mogą spowodować trwałe zmiany wagi. Efekty diety Atkinsa z pewnością nie będą korzystne dla zdrowia, a zrzucone kilogramy po czasie mogą wrócić w postaci efektu jo-jo.

Jeśli nie wiesz, jak rozpocząć odchudzanie lub nie masz czasu na przygotowywanie posiłków, pomocna może być dieta pudełkowa. Możesz też skonsultować się z dietetykiem, który podpowie, jak zdrowo zrzucić zbędne kilogramy i zadbać o organizm.

śniadanie na diecie Atkinsa

Dieta Atkinsa – przykładowe przepisy

Śniadanie: jajecznica z boczkiem na maśle, sałatka (cebula, szpinak, pomidorki) i herbata bez dodatku cukru

II śniadanie: sałata masłowa z ogórkiem, pomidorem i kawałkami kurczaka

Obiad: pieczona wołowina w ziołach i gotowane brokuły

Kolacja: pieczona ryba w pomidorach

 

Kobieta wyjmuje warzywa z torby
Przepisy, Porady dietetyka
17.07.2024

Dieta przy chemioterapii – jak powinien wyglądać jadłospis przy nowotworze?

W procesie leczenia chemią warto zadbać o odżywianie, które pomoże złagodzić skutki uboczne cytostatyków, czyli odpowiednio zbilansowane, bogate w witaminy i minerały oraz dopasowane do dolegliwości i schorzeń towarzyszących. Najlepiej skonsultować się w tej kwestii z lekarzem, który doradzi, jaka dieta przy chemioterapii w konkretnym przypadku może okazać się korzystna.

Dieta przy chemioterapii – jak powinien wyglądać jadłospis przy nowotworze?
Mężczyzna trzyma się za bolący brzuch
Porady dietetyka
13.07.2024

Dieta przy jelitówce – czyli co jeść podczas grypy żołądkowej?

Jelitówka to zakaźna choroba, której objawy może złagodzić żywność uspokajająca układ pokarmowy. Dieta przy jelitówce powinna być przede wszystkim lekkostrawna i rozszerzana stopniowo. Warto ograniczyć jadłospis do pokarmów płynnych, kleików i koktajli. Aby zrekompensować straty witamin i minerałów, warto pić elektrolity. Należy też zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu.

Dieta przy jelitówce – czyli co jeść podczas grypy żołądkowej?
Zdrowy obiad na talerzu
Porady dietetyka
11.07.2024

Dieta przy refluksie gardłowo-krtaniowym — co jeść a czego lepiej unikać?

Pierwszym krokiem, by dowiedzieć się, co jeść, a czego unikać przy refluksie gardłowo-krtaniowym jest obserwowanie reakcji organizmu na poszczególne pokarmy. Dolegliwości w tej chorobie są uwarunkowane indywidualnie. Wśród potencjalnie refluksogennych produktów znajdują się m.in. cytrusy, pomidory czy czekolada, natomiast w łagodzeniu dyskomfortu i zniwelowaniu nieprzyjemnych objawów pomocne są napary ziołowe, np. z rumianku lub kopru włoskiego.

Dieta przy refluksie gardłowo-krtaniowym — co jeść a czego lepiej unikać?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję