Dieta bezpszeniczna – co można jeść? Efekty oraz przykładowe menu

Mężczyzna odmawia pieczywa

Pszenica jest najczęściej spożywanym ziarnem w Europie i Ameryce. Niektórzy świadomie ograniczają jej spożycie np. w celu zrzucenia zbędnych kilogramów lub ze względu na dolegliwości zdrowotne. Co może znaleźć się w jadłospisie diety bez zbóż, a czego należy unikać? Dowiedz się, w jakich produktach ukrywa się pszenica i jak wprowadzić zdrową, tanią dietę bez węglowodanów.

Spis treści:

  1. Dieta bezpszeniczna – na czym polega?
  2. Co można jeść na diecie bezpszenicznej?
    • Przykładowy jadłospis diety bez pszenicy
  3. Z jakich produktów należy zrezygnować na diecie bezpszenicznej?
  4. Dieta bezpszeniczna – kto powinien z niej skorzystać?

Dieta bezpszeniczna – na czym polega?

Dietę bezzbożową, czyli dietę bez pszenicy, stosuje się w przypadku alergii na to zboże. Reakcja immunologiczna, IgE-zależna lub IgE-niezależna, może być wywołana kontaktem, wdychaniem lub spożyciem pszenicy. W wyniku kontaktu z alergenem dochodzi do uwolnienia mediatorów reakcji zapalnej (m.in.: histaminy, czynnika aktywującego płytki krwi czy leukotrienów), które są odpowiedzialne za objawy alergii. W przypadku alergii na pszenicę konieczne jest zatem ograniczenie kontaktu z tym alergenem. Efekty diety bez pszenicy u osób z alergią są widoczne dość szybko. Posiłki bez tego zboża zmniejszają występujący stan zapalny i wpływają korzystnie na trawienie i wygląd skóry. Warto wyjaśnić, że dieta bez pszenicy nie jest tym samym, co dieta bez zbóż czy dieta bezglutenowa. W przypadku tego ostatniego modelu żywienia należy wykluczyć wszystkie produkty zawierające białka glutenowe, czyli nie tylko pszenicę, ale również m.in. żyto, jęczmień czy owies.

Kobieta odmawia chleba

Sprawdź także: Dieta bez glutenu i nabiału

Co można jeść na diecie bezpszenicznej?

Na diecie bezpszenicznej można spożywać wiele pysznych i zdrowych dań.

Istotna rola węglowodanów w diecie jest bezdyskusyjna, więc powinny być one obecne również w jadłospisie bez pszenicy. Oto lista przykładowych produktów, które są dozwolone:

  • różnorodne warzywa i owoce,
  • mięso, ryby, owoce morza,
  • jaja,
  • orzechy, nasiona, pestki,
  • nabiał: mleko, jogurty, sery, twarogi,
  • napoje roślinne (np. migdałowe, kokosowe),
  • ziemniaki,
  • bezglutenowe zboża i mąki: quinoa, ryż, kukurydza, gryka, proso, amarantus, tapioka, mąka ryżowa, mąka kukurydziana, mąka gryczana, mąka ziemniaczana, mąka migdałowa, mąka kokosowa, mąka ciecierzycy, mąka soczewicy, mąka konopna i wiele innych,
  • bezglutenowe produkty piekarnicze: chleb, bułki, ciasta, ciasteczka i inne produkty piekarnicze wykonane z bezglutenowych mąk i składników.
  • płatki śniadaniowe: płatki owsiane bezglutenowe, płatki ryżowe, płatki kukurydziane, płatki gryczane i inne bezglutenowe.
  • przetwory bezglutenowe: bezglutenowe makarony, kasze, mąki do panierowania, sosy, przekąski i inne przetwory oznaczone jako „bezglutenowe”.

Warto pamiętać, żeby zawsze sprawdzać etykiety produktów, ponieważ czasem mogą zawierać ukryty gluten lub pszenicę. Na rynku jest dostępnych wiele składników, które ułatwiają komponowanie codziennego jadłospisu i sprawiają, że osoby rezygnujące z pszenicy mogą piec ciasta, torty, chleby czy nawet zorganizować wielkanoc bez glutenu i laktozy.

Przykładowy jadłospis diety bez pszenicy

Śniadanie: jaglanka z gruszką i siemieniem lnianym

Składniki:

  • 4 łyżki płatków jaglanych
  • szklanka mleka 2% tłuszczu
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 1 gruszka
  • garść orzechów nerkowca - 1 garść

Sposób wykonania:

Płatki zalej wrzątkiem i poczekaj, aż napęcznieją. Następnie dolej mleko, dodaj pokrojoną gruszkę, nasiona lnu i posiekane orzechy.

Jaglanka z gruszką i siemieniem lnianym

Obiad: pstrąg z rozmarynem, ziemniakami i kapustą kiszoną

Składniki:

  • 250 g ziemniaków
  • 200 g pstrąga
  • plasterek cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka masła
  • pół garści świeżego rozmarynu
  • 2 szczypty soli
  • pół szklanki kapusty kiszonej

Sposób wykonania:

Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj do miękkości. Rybę umyj, oprósz solą i pieprzem oraz natnij skórę w kilku miejscach. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę i wymieszaj z masłem. Do środka ryby włóż masło czosnkowe i rozmaryn. Rybę przełóż do naczynia do zapiekania i piecz w piekarniku około 25–30 minut w 200°C. Gotową rybę skrop sokiem z cytryny. Podawaj z ziemniakami i kiszoną kapustą.

Pstrąg z rozmarynem, ziemniakami i kiszoną kapustą

Podwieczorek: koktajl jabłkowo-orzechowy

Składniki:

  • szklanka mleka 2% tłuszczu
  • 1,5 łyżeczki masła orzechowego
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • 1 jabłko
  • pół łyżeczki cukru lub erytrytolu

Sposób wykonania:

Mleko, cukier lub erytrytol, masło orzechowe, siemię lniane i pokrojone w kostkę jabłko zmiksuj w blenderze na gładki koktajl.

Koktajl jabłkowo orzechowy

Kolacja: sałatka winogronowa z kurczakiem i awokado

Składniki:

  • 150 g piersi z kurczaka
  • 2 ziemniaki
  • 3 garście winogron
  • 5 łyżek kukurydzy konserwowej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • pół awokado
  • 2 szczypty soli
  • 4 szczypty pieprzu czarnego
  • pół szczypty curry
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu

Sposób wykonania:

Mięso umyj i ugotuj w wodzie, a po ostudzeniu pokrój w kostkę. Ziemniaki obierz, ugotuj i pokrój w kostkę. Winogrona przekrój na pół, usuń pestki, jeśli jest taka konieczność. Następnie dodaj mięso, pokrojonego ziemniaka, odsączoną kukurydzę i awokado pokrojone w kostkę. Dopraw solą, pieprzem, curry i sokiem z cytryny. Wymieszaj z jogurtem z dodatkiem majonezu. Sałatkę odstaw na 2 godziny, by smaki dobrze się połączyły.

Sałatka winogronowa z kurczakiem i awokado

Sprawdź także: Jaki chleb na diecie? Rodzaje, kaloryczność pieczywa i wartość odżywcza

Z jakich produktów należy zrezygnować na diecie bezpszenicznej?

Produkty zakazane na diecie bez pszenicy to:

  • bułka tarta,
  • kasza pęczak,
  • ekstrakt zbóż,
  • ziarna pszenicy,
  • kuskus,
  • suchary,
  • tortilla pszenna,
  • pszenica durum,
  • einkorn,
  • pszenica płaskurka,
  • farina (wafelki z ziaren zbóż),
  • mąka pszenna,
  • pieczywo: chleb, ciasto, durum, wzbogacony graham o dużej zawartości glutenu, ciasto samowyrastające, miękka pszenica,
  • hydrolizowane białko pszenicy,
  • otręby, pszenica durum, gluten, trawa, słód, kiełki, skrobia,
  • hydrolizat otrąb pszennych,
  • olej z kiełków pszenicy,
  • trawa pszeniczna,
  • izolowane białko pszenicy.

W praktyce ważne jest zatem uważne czytanie etykiet produktów spożywczych, ponieważ pszenicę mogą zawierać także inne produkty, np. słodycze, słone przekąski, gotowe dania czy wędliny.

Dieta bezpszeniczna – kto powinien z niej skorzystać?

Dietę bez pszenicy powinny stosować osoby mające alergię na pszenicę. Z kolei w przypadku celiakii czy nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten zaleca się stosowanie całkowitej diety bezglutenowej. Zawsze warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem przed wprowadzeniem drastycznych zmian w diecie, aby upewnić się, że model żywienia będzie odpowiedni i nie wpłynie negatywnie na organizm, np. nie doprowadzi do niedoborów żywieniowych. Jeśli poszukujesz diety bez pszenicy, a nie masz czasu na przygotowywanie posiłków dieta pudełkowa bez pszenicy może okazać się dobrym rozwiązaniem.

 

Kobieta wyjmuje warzywa z torby
Przepisy, Porady dietetyka
17.07.2024

Dieta przy chemioterapii – jak powinien wyglądać jadłospis przy nowotworze?

W procesie leczenia chemią warto zadbać o odżywianie, które pomoże złagodzić skutki uboczne cytostatyków, czyli odpowiednio zbilansowane, bogate w witaminy i minerały oraz dopasowane do dolegliwości i schorzeń towarzyszących. Najlepiej skonsultować się w tej kwestii z lekarzem, który doradzi, jaka dieta przy chemioterapii w konkretnym przypadku może okazać się korzystna.

Dieta przy chemioterapii – jak powinien wyglądać jadłospis przy nowotworze?
Mężczyzna trzyma się za bolący brzuch
Porady dietetyka
13.07.2024

Dieta przy jelitówce – czyli co jeść podczas grypy żołądkowej?

Jelitówka to zakaźna choroba, której objawy może złagodzić żywność uspokajająca układ pokarmowy. Dieta przy jelitówce powinna być przede wszystkim lekkostrawna i rozszerzana stopniowo. Warto ograniczyć jadłospis do pokarmów płynnych, kleików i koktajli. Aby zrekompensować straty witamin i minerałów, warto pić elektrolity. Należy też zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu.

Dieta przy jelitówce – czyli co jeść podczas grypy żołądkowej?
Zdrowy obiad na talerzu
Porady dietetyka
11.07.2024

Dieta przy refluksie gardłowo-krtaniowym — co jeść a czego lepiej unikać?

Pierwszym krokiem, by dowiedzieć się, co jeść, a czego unikać przy refluksie gardłowo-krtaniowym jest obserwowanie reakcji organizmu na poszczególne pokarmy. Dolegliwości w tej chorobie są uwarunkowane indywidualnie. Wśród potencjalnie refluksogennych produktów znajdują się m.in. cytrusy, pomidory czy czekolada, natomiast w łagodzeniu dyskomfortu i zniwelowaniu nieprzyjemnych objawów pomocne są napary ziołowe, np. z rumianku lub kopru włoskiego.

Dieta przy refluksie gardłowo-krtaniowym — co jeść a czego lepiej unikać?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję