05.06.2025

Dieta cukrzycowa przy cukrzycy typu 1

Kobieta mierzy poziom glukozy we krwi

Cukrzyca typu 1 jest chorobą o podłożu autoimmunologicznym. Najczęściej diagnozuje się ją w młodym wieku, ale dotyczy też osób dorosłych. Niezwykle istotnym elementem leczenia jest odpowiedni sposób żywienia. W zależnosi od tego, kto choruje na cukrzycę typu 1, należy dobrać inną dietę o określonej kaloryczności i specyfice. Wyjaśniamy, jaka dieta przy cukrzycy typu 1 jest zalecana przez specjalistów i jak skomponować menu.

Spis treści:

  1. Zasady diety przy cukrzycy typu 1
  2. Jakie produkty wybierać przy cukrzycy typu 1?
  3. Wpływ diety na kontrolę poziomu cukru we krwi
  4. Praktyczne porady dotyczące diety przy cukrzycy typu 1
  5. Jak unikać wahań glukozy na diecie cukrzycowej?

Zasady diety przy cukrzycy typu 1

Kiedy cukrzyca typu 1 zostaje zdiagnozowana, warto niezwłocznie zadbać o wprowadzenie odpowiedniego jadłospisu. Jest to schorzenie, które polega na zahamowaniu produkcji insuliny w trzustce. Wymaga kontrolowania poziomu cukru we krwi i dostarczania do organizmu niezbędnych, egzogennych dawek insuliny, w celu obniżania poziomu glukozy we krwi poprzez jej transport do komórek ciała.

Produkty o niskim indeksie glikemicznym

Dieta w cukrzycy typu 1 u dzieci i dorosłych jest stosowana wspomagająco przy leczeniu farmakologicznym i pomaga w utrzymywaniu prawidłowej masy ciała i unormowaniu poziomu cukru we krwi. Coraz częściej współwystępuje z nadwagą i otyłością, co sprawia, że znaczenie prawidłowego żywienia jest jeszcze większe.

Jadłospis diety w cukrzycy typu 1 powinien być zbilansowany i oparty na produktach o niskim IG, aby wspomagać organizm w walce z nadmierną ilością krążącej glukozy i zapobiegać powikłaniom cukrzycy.

Zbilansowany posiłek

Poniższe wskazówki dotyczące diety dla cukrzyka mogą pomóc Ci w doborze odpowiednich produktów spożywczych, a także w kompozycji pełnowartościowych i zdrowych posiłków.

  1. Wybieraj głównie produkty węglowodanowe o niskim indeksie glikemicznym (rzadziej te o średnim IG). Ogranicz spożycie żywności o wysokim IG.
  2. Zadbaj o prawidłową proporcję makroskładników w posiłkach. Optymalna struktura energetyczna w przypadku cukrzycy typu 1 to:
    • 45% węglowodanów,
    • 20% białka (zwłaszcza przy towarzyszących problemach z masą ciała, np. nadwadze i otyłości)
    • do 35% zdrowych tłuszczów.
  3. Bardzo pomocne w diecie cukrzyka typu 1 jest liczenie tak zwanych wymienników węglowodanowych. 1 WW (wymiennik węglowodanowy) odpowiada 10 gramom spożytych węglowodanów przyswajalnych. Dzięki obliczaniu WW z łatwością można dopasować odpowiednią dawkę insuliny przed posiłkiem.
  4. Spożywaj produkty zawierające duże ilości błonnika pokarmowego, który zaspokaja apetyt, wspomaga normowanie masy ciała i powoduje obniżenie stężenia glukozy we krwi.
  5. Pamiętaj produktach, które zawierają związki przeciwzapalne i przeciwutleniające, takich jak np. witaminy C, E i D, beta-karoten, selen, cynk – świetnie sprawdzają się w dietoterapii chorób autoimmunologicznych.

Źródła błonnika pokarmowego

Sprawdź także: Cukrzyca – kompendium wiedzy

Jakie produkty wybierać przy cukrzycy typu 1?

Wiedza o tym, co jeść w cukrzycy typu 1 jest niezbędna, by móc komponować zdrowe posiłki sprzyjające utrzymywaniu poziomu glikemii na odpowiednim poziomie. W jadłospisie diety w cukrzycy typu 1 warto uwzględnić poniższe grupy produktów.

  • Produkty zbożowe pełnoziarniste: pieczywo razowe, żytnie, pumpernikiel, kasza gryczana, bulgur, jęczmienna pęczak, makaron z pszenicy durum, ryż basmati – mają niski indeks glikemiczny i  zawierają także duże ilości błonnika pokarmowego.

Pieczywo pełnoziarniste różne rodzaje

  • Chude mięso: drób, cielęcina; jaja, chude mleko i produkty mleczne, ryby i owoce morza – są źródłem pełnowartościowego białka.
  • Nierafinowane oleje roślinne: olej rzepakowy, oliwa z oliwek, olej lniany.
  • Orzechy i nasiona – dostarczają nienasycone kwasy tłuszczowe oraz mikroelementy, takie jak: żelazo, selen, cynk.
  • Tłuste ryby morskie: łosoś, tuńczyk, makrela, śledź i halibut – zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega 3, które regulują gospodarkę lipidową, a także są bardzo dobrym źródłem witaminy D, która działa immunomodulująco.

Tłuste ryby morskie

  • Owoce jagodowe – dzięki polifenolom wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające.
  • Warzywa z niskim indeksem glikemicznym

A jakich produktów należy unikać w diecie dla diabetyka? Mocno przetworzonych, zawierających duże ilości dodanego cukru, tłustych mięs i produktów mlecznych, konserw, fast foodów, słodyczy z dodatkiem sporej ilości cukru i oleju palmowego oraz pieczywa cukierniczego.

Sprawdź także: Co może jeść diabetyk?

Wpływ diety na kontrolę poziomu cukru we krwi

Odpowiedni sposób żywienia w cukrzycy typu 1 ma ogromne znaczenie w kontroli glikemii poposiłkowej. Dieta z niskim indeksem i ładunkiem glikemicznym sprawia, że glukoza z posiłku jest uwalniana z przewodu pokarmowego znacznie wolniej, a zatem nie dochodzi do gwałtownych skoków glukozy we krwi, a co za tym idzie – zmniejsza się ryzyko hipoglikemii lub hiperglikemii.

Składnikiem odżywczym, który skutecznie obniża poziom cukru we krwi, jest błonnik pokarmowy. Należy zadbać, aby jego dzienne spożycie wynosiło przynajmniej 35 g na dobę.

Źródła błonnika

Praktyczne porady dotyczące diety przy cukrzycy typu 1

Poniżej prezentujemy kilka wskazówek, które warto zastosować w diecie przy cukrzycy typu 1.

  • Staraj się spożywać 3–4 posiłki w ciągu dnia w regularnych odstępach czasu, mniej więcej co 3 lub 4 godziny. Wskazówka ta jest także podpowiedzią, jak schudnąć przy cukrzycy typu 1. Regularność posiłków bardzo korzystnie wpływa na kontrolę apetytu.
  • Pamiętaj o dostarczaniu w każdym posiłku wszystkich makroskładników w odpowiedniej proporcji.
  • Unikaj rozdrabniania oraz nadmiernej obróbki termicznej. Jak najczęściej jedz produkty świeże, na surowo, np. owoce i warzywa.
  • Produkty węglowodanowe, takie jak kasze, makarony czy ryż spożywaj „al dente”.

surowe warzywa

Ułatwieniem dla osób, które muszą kontrolować poziom glikemii, może być catering dietetyczny. Dieta pudełkowa z niskim indeksem glikemicznym skomponowana przez specjalistę przyczyni się do poprawy stanu zdrowia i zainspiruje do komponowania zbilansowanych dań.

Sprawdź także: Jak powinna wyglądać dieta przy cukrzycy typu 2?

Jak unikać wahań glukozy na diecie cukrzycowej?

Zaburzenia gospodarki węglowodanowej w cukrzycy typu 1 są bardzo uciążliwe, ale odpowiednio zbilansowana dieta z ograniczeniem węglowodanów prostych w połączeniu z farmakoterapią skutecznie redukują wahania poziomu cukru we krwi. Zastosowanie przytoczonych wyżej porad wspomaga wyrównywanie stężenia glukozy w organizmie i normowanie masy ciała. Jeśli będziesz przestrzegać opisanych zaleceń diety dla cukrzyka, unikniesz wahań poziomu glukozy.

 

Odżywianie na tropikalnych wyspach
Porady dietetyka
21.08.2025

Odżywianie na tropikalnych wyspach – o czym warto wiedzieć?

Podróż na tropikalne wyspy to nie tylko szansa na odpoczynek w rajskiej scenerii, ale również okazja do zetknięcia się z zupełnie inną kulturą kulinarną. Egzotyczne owoce, świeże ryby, lokalne przyprawy i nietypowe kompozycje składników kuszą bogactwem smaków, ale mogą też stanowić wyzwanie dla osób dbających o zdrową dietę. Wysokie temperatury, odmienny rytm dnia oraz spożywanie nieznanych produktów mogą odbić się na samopoczuciu. Warto wcześniej zastanowić się, jak cieszyć się wakacjami bez dolegliwości trawiennych i korzystać z dobrodziejstw lokalnej kuchni, bez szkody dla zdrowia.

Odżywianie na tropikalnych wyspach – o czym warto wiedzieć?
Smart snacking
Porady dietetyka
20.08.2025

Smart snacking – poznaj 5 świetnych przekąsek, które warto mieć w podręcznym bagażu!

W okresie wakacyjnym chętnie sięgamy po przekąski, jednak nie zawsze są one zdrowe i korzystne dla sylwetki. W podróży czy na plaży łatwo ulec pokusie pochrupania chipsów, rozsmakowania się w słodyczach czy słodkich napojach, które dostarczają puste kalorie i negatywnie wpływają na zdrowie. Warto przygotować się wcześniej i poznać smart snacking – sposoby na przekąszanie korzystne dla zdrowia. Oto 5 zdrowych i wartościowych propozycji, które doskonale sprawdzą się w podręcznym bagażu.

Smart snacking – poznaj 5 świetnych przekąsek, które warto mieć w podręcznym bagażu!
Keto wakacje
Przepisy, Porady dietetyka
17.08.2025

Keto wakacje – oto przykładowy jadłospis na sierpień!

Sierpień to czas pełen różnorodnych smaków – dojrzewają świeże warzywa, sezonowe owoce kuszą na straganach, a wakacyjne wyjazdy sprzyjają próbowaniu nowych dań. Osoby będące na diecie ketogenicznej często obawiają się, że w tym okresie trudno będzie utrzymać zasady diety i jednocześnie cieszyć się wakacyjną swobodą. Nic bardziej mylnego! Ten model odżywiania daje szerokie możliwości komponowania smacznych, sycących i różnorodnych posiłków, które można dopasować także do urlopowego trybu życia.

Keto wakacje – oto przykładowy jadłospis na sierpień!

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję