Zespół policystycznych jajników (PCOS) jest najczęstszym zaburzeniem endokrynnym dotykającym kobiety w wieku rozrodczym i jest związany z występowaniem otyłości, hiperinsulinemii i insulinooporności. Wiele badań wskazuje, że odpowiednio zbilansowana dieta może wspomagać łagodzenie objawów PCOS, a także zmniejszać insulinooporność i otyłość oraz poprawiać zdrowie metaboliczne. Dieta low-carb jest jednym z podejść, które warto rozważyć. Sprawdź, jak powinien wyglądać prawidłowo zbilansowany jadłospis low-carb przy PCOS.
Spis treści
- Jak dieta niskowęglowodanowa wpływa na objawy PCOS?
- Jakie pokarmy warto spożywać na diecie niskowęglowodanowej przy PCOS?
- Jak unikać nasilenia objawów PCOS na diecie niskowęglowodanowej?
- Rola zdrowych tłuszczów i białka w diecie low-carb przy PCOS
Jak dieta niskowęglowodanowa wpływa na objawy PCOS?
U kobiet z PCOS często obserwuje się współistnienie insulinooporności, zaburzeń lipidowych otyłości czy cukrzycy. Aby zmniejszać otyłość i poprawiać parametry metaboliczne, należy przede wszystkim wprowadzić dietę ubogoenergetyczną, kontrolować ilość kwasów tłuszczowych i oprzeć dietę o produkty z niskim indeksem glikemicznym.

Dieta niskowęglowodanowa może być szczególnie pomocna, ponieważ ograniczenie łatwo przyswajalnych węglowodanów sprzyja poprawie wrażliwości na insulinę, stabilizacji glukozy we krwi i redukcji masy ciała. Dzięki temu dieta low-carb (zwłaszcza w połączeniu z aktywnością fizyczną) może łagodzić kluczowe objawy PCOS.
Sprawdź także: Dieta ketogeniczna – na czym polega?
Jakie pokarmy warto spożywać na diecie niskowęglowodanowej przy PCOS?
PCOS to nie choroba, a zaburzenie, które może dawać różne objawy. Dieta niskowęglowodanowa przy PCOS powinna opierać się na produktach, które pomagają stabilizować poziom glukozy i insuliny we krwi, a jednocześnie są wartościowe. Na talerzu powinny znaleźć się przede wszystkim:
- warzywa, np. kalafior, brokuły, ogórki, cukinia, papryka, rzodkiewka czy szpinak – są niskokaloryczne i bogate w błonnik pokarmowy, a zatem wspierają uczucie sytości i pomagają w kontroli masy ciała;
- źródła zdrowych tłuszczów, np. awokado, oliwa z oliwek, olej lniany, orzechy i nasiona – wspierają gospodarkę hormonalną;
- źródła pełnowartościowego białka, np. chude mięso, ryby, jajka, tofu czy chude sery;
- owoce o niskim indeksie glikemicznym, np. jagody czy maliny – dostarczają cenne antyoksydanty.

Jeśli musisz stosować specjalną dietę przy PCOS, niedoczynności tarczycy czy insulinooporności, a brakuje Ci wiedzy na temat żywienia, skonsultuj się z dietetykiem i skorzystaj z diety pudełkowej. W ramach cateringu możesz zamówić menu, które pomoże Ci zadbać o przestrzeganie zaleceń diety przy PCOS (niskowęglowodanowej, o niskim indeksie glikemicznym czy innej).
Sprawdź także: Dieta LCHF – czyli na czym polega dieta niskowęglowodanowa-wysokotłuszczowa
Jak unikać nasilenia objawów PCOS na diecie niskowęglowodanowej?
Aby uniknąć nasilenia objawów PCOS na diecie niskowęglowodanowej, ważne jest, aby unikać skrajności, które nie są dobre w żadnym podejściu żywieniowym. Dieta nigdy nie powinna być zbyt restrykcyjna, ponieważ może być trudna do przestrzegania przez dłuższy czas. Dodatkowo stosowanie restrykcyjnych modeli żywienia stwarza ryzyko niedoborów witamin i składników mineralnych.

Na diecie low-carb przy PCOS węglowodany powinny pochodzić z wartościowych źródeł, takich jak warzywa, produkty pełnoziarniste czy nasiona roślin strączkowych. Warto uwzględnić w jadłospisie również owoce o niskim indeksie glikemicznym, szczególnie jagodowe, które są bombą witamin i antyoksydantów.
Aby uniknąć nasilenia objawów PCOS, nie zaleca się stosowania diety opartej o wysoko przetworzone produkty, o produkty o wysokim indeksie glikemicznym i bogate w tłuszcze nasycone i trans. Warto zwrócić uwagę również na regularne spożywanie małych posiłków, co pomaga utrzymać stabilny poziom glukozy i insuliny we krwi.
Sprawdź także: Rola węglowodanów w diecie
Rola zdrowych tłuszczów i białka w diecie low-carb przy PCOS

Na diecie niskowęglowodanowej przy PCOS należy pamiętać o odpowiedniej podaży białka i tłuszczów ze zdrowych źródeł. Warto sięgać po pełnowartościowe źródła protein, takie jak jaja, tofu, chude sery czy nasiona roślin strączkowych, a w umiarkowanych ilościach również chude mięso i tłuste ryby. Białko pomaga utrzymać uczucie sytość, ma wpływ na ładunek glikemiczny całego posiłku i stabilizuje poziom cukru oraz insuliny we krwi. Ważne jest także unikanie nadmiernej tłuszczów nasyconych i tłuszczów typu trans, które mogą negatywnie wpływać na gospodarkę lipidową i hormonalną.
Bibliografia:
- Kłósek P., Grosicki S., Całyniuk B., Dietoterapia w zespole policystycznych jajników — zalecenia praktyczne, Zakład Profilaktyki Chorób Nowotworowych Wydziału Zdrowia Publicznego w Bytomiu, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach, 2005.
- Mavropoulos J. C., Yancy W. S., Hepburn J., Westman E. C., The effects of a low-carbohydrate, ketogenic diet on the polycystic ovary syndrome: a pilot study, „Nutrition & Metabolism”, 2005, t. 2.