10.03.2024

Dieta po kolonoskopii — jakich produktów unikać

budyń waniliowy (zalecany produkt po kolonoskopii)

Odpowiednia dieta przed kolonoskopią warunkuje prawidłowy przebieg badania, dlatego lekarze częściej poświęcają jej więcej uwagi, niż temu, jak pacjent powinien się żywić po zabiegu. Jednak nie da się ukryć, że kwestia tego, co można jeść po kolonoskopii, jest równie ważna. Sprawdź, jaką dietę stosować po badaniu, aby uniknąć nieprzyjemnych dolegliwości.

Spis treści:

  1. Dlaczego kolonoskopia wymaga odpowiedniej diety?
  2. Jakich produktów unikać po badaniu?
  3. Ile utrzymywać dietę po kolonoskopii?

Dlaczego kolonoskopia wymaga odpowiedniej diety?

Kolonoskopia to endoskopowe badanie, które pozwala lekarzowi ocenić jelito grube i wykryć ewentualne patologiczne zmiany czy nieprawidłowości (polipy, stany zapalne, guzy) widoczne na powierzchni śluzówki. Podczas badania pacjent leży na boku, a lekarz wprowadza przez odbyt giętki endoskop wyposażony w kamerę. Urządzenie to umożliwia obserwację wnętrza jelita na monitorze.

Kolonoskopię przeprowadza się nie tylko w celach diagnostycznych, ale także, jeśli istnieje potrzeba pobrania od pacjenta wycinków tkanki (biopsji) do dalszych badań histopatologicznych lub usunięcia polipów. 

gastroenterolog trzymajacy endoskop

Sama znajomość tego, jak przebiega kolonoskopia, już częściowo pozwala zrozumieć, dlaczego badanie wymaga wcześniejszego przygotowania jelita  i stosowania odpowiedniej diety oraz środków przeczyszczających, aby oczyścić dolne odcinki układu pokarmowego z treści pokarmowej.

Jeśli  pacjent nie zastosuje się do zaleceń żywieniowych przed i po kolonoskopii, może okazać się, że badanie nie zostanie przeprowadzone właściwie, a co za tym idzie, będzie wymagało powtórzenia w innym terminie. 

Sprawdź także: Leczenie dietą. Czy można uzdrowić organizm za pomocą diety?

Jakich produktów unikać po badaniu?

Przykładowa dieta po kolonoskopii powinna opierać się na zaleceniach diety lekkostrawnej. Łączenie pokarmów w codziennym jadłospisie powinno przebiegać według zaleceń lekarza. Warto w menu uwzględnić produkty zbożowe o niskiej zawartości błonnika (np. pieczywo pszenne, drobne makarony, kaszę mannę), źródła chudego białka (np. drób, białe ryby, chudy nabiał), małe ilości tłuszczów (np. oliwę, olej rzepakowy, masło) oraz owoce i warzywa (po wcześniejszej obróbce, np. przetarte, pieczone, gotowane).

chleb pszenny

W przestrzeganiu ścisłej, związanej z pewnymi restrykcjami diety przydatny może okazać się catering dietetyczny, który można zamówić na określony czas. 

Po badaniu powinno się unikać ciężkostrawnych, bogatych w błonnik produktów, które mogą podrażniać jelita. Przeciwwskazane są pełnoziarniste produkty zbożowe, surowe owoce i warzywa, całe orzechy, całe nasiona, a także ciężkostrawne mięsa i pikantne potrawy. Dieta po kolonoskopii i wycięciu polipa wymaga również wykluczenia alkoholu.

Sprawdź także: Dieta low FODMAP – wesprzyj swoje jelita

Ile utrzymywać dietę po kolonoskopii?

Wielu pacjentów zastanawia się, czy po kolonoskopii można jeść. Można, a nawet trzeba. Dieta przed kolonoskopią często jest niskokaloryczna, a leki przeczyszczające mogą przyczynić się do znacznego odwodnienia organizmu. Co więcej, badanie wymaga tego, aby pacjent był na czczo. 

Jak i co jeść po kolonoskopii? Aby uniknąć osłabienia, złego samopoczucia, czy nawet omdleń bardzo ważne jest to, aby po kolonoskopii możliwie szybko spożyć pełnowartościowy lekkostrawny posiłek. To kiedy można jeść po kolonoskopii, zależy od apetytu, jednak przyjmuje się, aby odczekać minimum 1–2 godz. od zakończenia zabiegu. Jedzenie po kolonoskopii powinno odbywać się w spokojnym tempie, aby metabolizm organizmu, kolokwialnie mówiąc, nie zwariował po kilku dniach specyficznych ograniczeń dietetycznych przed badaniem. Warto zwracać na to uwagę, ponieważ często głodni pacjenci bardzo szybko pochłaniają duże ilości jedzenia, co może nasilać skurcze jelit, a tym samym powodować biegunki, czy w przypadku usunięcia polipów, nawet niewielkie krwawienie.

Dieta po kolonoskopii w znieczuleniu ogólnym może wymagać nieco innego podejścia, ponieważ wielu pacjentów skarży się wtedy na brak apetytu, nudności oraz wymioty. W takich przypadkach podstawą wciąż pozostaje dieta lekkostrawna, jednak zaleca się spożywać głównie posiłki o płynnej konsystencji (koktajle, zupy kremy, budynie, kisiele). Jeśli nudności i wymioty doskwierają przez długi czas, można wprowadzić produkty, które łagodzą negatywne objawy (świeży imbir, imbir suszony, migdały, ziołowe napary np. z mięty lub z kopru włoskiego).

zupa dyniowa

W kolejnych 2–3 dniach po badaniu wciąż ważne jest przestrzeganie zaleceń diety lekkostrawnej oraz pamiętanie o prawidłowym nawodnieniu i uważne obserwowanie reakcji organizmu. Po tym czasie można wrócić do zdrowej i zbilansowanej diety, a jeśli pojawią się jakiekolwiek dolegliwości, należy skonsultować się z lekarzem w celu ustalenia ich przyczyny.

 

model serca, obok stetoskop
Przepisy, Porady dietetyka
05.05.2025

Dieta śródziemnomorska w prewencji chorób serca: czy to działa?

Choroby sercowo-naczyniowe pozostają główną przyczynę zgonów na świecie. Z ich powodu co roku umiera ponad 20 milionów osób. Dziś doskonale wiemy już, że odpowiednio dobrana dieta może być jednym z najskuteczniejszych narzędzi w prewencji tych schorzeń. Szczególne zainteresowanie naukowców i lekarzy, ale również pacjentów i osób z grup ryzyka, wzbudza dieta śródziemnomorska.

 

Dieta śródziemnomorska w prewencji chorób serca: czy to działa?
łuszczyca
Przepisy, Porady dietetyka
04.05.2025

Dieta przeciwzapalna w łuszczycy: praktyczny przewodnik i jadłospis

Łuszczyca to przewlekła choroba zapalna skóry dotykająca około 2–3% populacji. Szacuje się, że tylko w Polsce choruje na nią około miliona osób. Choć jej podłoże jest złożone i obejmuje czynniki genetyczne oraz immunologiczne, coraz więcej badań wskazuje na istotną rolę diety w łagodzeniu objawów i wspomaganiu leczenia farmakologicznego.

Dieta przeciwzapalna w łuszczycy: praktyczny przewodnik i jadłospis
Kobieta z hashimoto
Przepisy, Porady dietetyka
02.05.2025

Dieta przy chorobie Hashimoto: zbilansowane menu regulujące pracę tarczycy

Hashimoto, czyli przewlekłe limfocytarne zapalenie tarczycy, to najczęstsza choroba autoimmunologiczna, a także główna przyczyna niedoczynności tarczycy. Leczenie polega zazwyczaj na hormonalnej terapii zastępczej, a dietoterapia stanowi uzupełnienie postępowania farmakologicznego. Sprawdź, jak powinna wyglądać dieta przy Hashimoto i na jakie pokarmy zwrócić szczególną uwagę.

Dieta przy chorobie Hashimoto: zbilansowane menu regulujące pracę tarczycy

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję