Dieta po udarze – co powinien jeść chory? Jadłospis i przepisy

Śniadanie w diecie po udarze

Udar mózgu może mieć poważne i długotrwałe konsekwencje dla zdrowia. Jest jednym z najczęstszych powodów zgonów w Polsce. Statystyki pokazują także, że udar mózgu jest w czołówce – zajmuje niehonorowe pierwsze miejsce – przyczyn niepełnosprawności wśród populacji osób dorosłych.

Spis treści:

  1. Jak powinna wyglądać dieta po udarze mózgu?
  2. Przykładowy jadłospis dla osoby po udarze niedokrwiennym mózgu
  3. Dieta po udarze – przepisy
    • Czekoladowy mus z kaszy gryczanej
    • Zupa krem z pomidorów

Jak powinna wyglądać dieta po udarze mózgu?

W rehabilitacji i zapobieganiu kolejnym zdarzeniom ogromne znaczenie ma odżywcza i dobrze zbilansowana dieta, która powinna być dostosowana do stanu pacjenta. Jak powinna wyglądać dieta po udarze niedokrwiennym mózgu? Zarówno dieta po udarze krwotocznym, jak i niedokrwiennym powinna wspierać regenerację organizmu i pomagać w zapobieganiu kolejnym incydentom. Istotne jest zastosowanie diety:

  • z ograniczeniem tłuszczów nasyconych – z wyłączeniem tłuszczów zwierzęcych i tłustego nabiału;
  • z odpowiednią ilością chudych źródeł białka, np. drobiu, ryb, chudego nabiału, nasion strączkowych, tofu;
  • z uwzględnieniem produktów przeciwzapalnych — przeciwutleniacze w żywności znajdują się przede wszystkim w owocach, warzywach, orzechach, nasionach, pestkach, herbacie i przyprawach (np. imbirze, kurkumie, czosnku). Właściwości imbiru i niektórych przypraw korzennych są nieocenione dla zdrowia układu krążenia i w redukowaniu tworzenia się nowych blaszek miażdżycowych.

Sprawdź także: Dieta Mind i inne brain boostery – pobudź swój mózg do pracy!

Obiad w diecie po udarze

Ponadto pacjentom zaleca się spożywanie posiłków, które są łatwe do strawienia, aby nie obciążać układu pokarmowego. Gotowanie na parze to doskonała metoda przyrządzania warzyw i mięsa, która pozwala zachować większość składników odżywczych i nie uwzględnia dodatku zbędnych tłuszczów. Posiłki powinny być serwowane w formie, która ułatwia jedzenie, szczególnie jeśli pacjent ma trudności z połykaniem. Polecane są kremowe zupy, gładkie purée lub delikatnie gotowane, rozdrobnione pokarmy. Należy regularnie podawać małe porcje kilka razy dziennie (5–6 posiłków).

Jeśli szukasz praktycznego wsparcia w codziennym odżywianiu, warto rozważyć dietę pudełkową lekkostrawną od Wygodnej Diety. Ten catering dietetyczny oferuje zbilansowane, łatwostrawne posiłki, które mogą ułatwić rekonwalescencję i wspomóc regenerację po udarze.

Aby ułatwić sobie codzienność, możesz skorzystać z diety pudełkowej: płynnej, przeciwzapalnej lub lekkostrawnej. Pamiętaj, że w przypadku każdej diety najważniejsze jest dopasowanie jej do indywidualnych potrzeb organizmu i celów. Taką możliwość oferujemy w cateringu Wygodna Dieta. W ramach wykupionego planu zapewniamy Ci bezpłatne konsultacje z doświadczonym dietetykiem i profesjonalne wsparcie w doborze jadłospisu pudełkowego i spersonalizowaniu go do Twoich osobistych wymagań.

Przykładowy jadłospis dla osoby po udarze niedokrwiennym mózgu

Poniżej proponujemy przykładowy jadłospis diety po udarze mózgu, którym możesz się zainspirować podczas tworzenia menu.

Śniadanie: Budyń ze zmiksowanej kaszy bulgur, twarogu i mleka, z dodatkiem musu z truskawek i masła orzechowego

II Śniadanie: Jogurt naturalny z nasionami chia i pulpą z mango

Obiad: Zupa krem z białych warzyw z dodatkiem oliwy, podana z szarpaną piersią z kurczaka gotowaną na parze

Zupa krem z białych warzyw z oliwą

Podwieczorek: Kisiel z malin z namoczonymi płatkami migdałów

Kolacja: Ryż z sosem ze zmiksowanych warzyw (pomidorów, marchwi i cukinii) z kruszonką z twarogu

Ryż z sosem z miksowanych warzyw

Pamiętaj, że to tylko inspiracja do tego, jak może wyglądać dobrze zbilansowana dieta po udarze. Przepisy można modyfikować, by dopasować dania do preferencji pacjenta. Pamiętaj jedynie, by uwzględniać składniki wskazane przez lekarza wśród tego, co jeść po udarze i unikać produktów niezalecanych.

Sprawdź także: Zielone naleśniki z kurczakiem, szpinakiem i serem

Dieta po udarze – przepisy

Przepisy kulinarne po udarze mózgu nie muszą być skomplikowane i czasochłonne. Poniżej przedstawiamy propozycje smacznych i prostych do przygotowania dań.

Czekoladowy mus z kaszy gryczanej

Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy gryczanej
  • 1/2 szklanki mleka 1,5%
  • 30 g chudego twarogu
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżka orzechów laskowych
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • banan

Sposób wykonania:

Kaszę gryczaną ugotuj i zmiksuj na gładki mus z mlekiem, twarogiem, kakao, orzechami i połową banana. Pozostałą część owocu rozgnieć widelcem i wymieszaj z jogurtem. Mus podaj z jogurtowo-bananowym sosem.

Czekoladowy mus z kaszy gryczanej

Zupa krem z pomidorów

Składniki:

  • puszka pomidorów
  • marchew
  • ząbek czosnku
  • udko z kurczaka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • szczypta imbiru
  • szczypta tymianku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Sposób wykonania:

Udko kurczaka obierz ze skóry i pozbądź się kości. Mięso włóż do garnka, dodaj pomidory, marchew pokrojoną w kostkę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Całość duś pod przykryciem, aż mięso będzie ugotowane (ok. 15 minut). Wyjmij mięso z garnka, a do wywaru i warzyw dodaj przyprawy i całość zmiksuj na gładki krem. Mięso poszarp lub pokrój na małe kawałki. Zupę podawaj polaną oliwą, z kleksem jogurtu i mięsem.

 

 

Koktajle owocowo warzywne
Porady dietetyka
31.07.2025

Co jeść na plaży, żeby nie czuć się ciężko? Oto nasza lista

Plażujesz, chcesz się dobrze czuć i świetnie wyglądać w stroju kąpielowym? Zamiast ciężkich dań wybierz lekkie, orzeźwiające dania i przekąski, które dodadzą energii, nie obciążą układu pokarmowego i pomogą przetrwać upał. Sprawdź naszą listę smacznych i praktycznych pomysłów na plażowe jedzenie.

Co jeść na plaży, żeby nie czuć się ciężko? Oto nasza lista
Woda z dodatkami (cytryna, maliny itp.)
Porady dietetyka
31.07.2025

Jaki jadłospis warto stosować podczas wakacji w ekstremalnym upale?

Wysokie temperatury potrafią odebrać apetyt, obniżyć samopoczucie i zwiększyć ryzyko odwodnienia oraz problemów żołądkowo-jelitowych. W czasie ekstremalnych upałów, szczególnie podczas wakacji warto zwrócić uwagę nie tylko na to, co jemy, ale też jak przechowujemy i transportujemy żywność. Odpowiednio zaplanowany jadłospis pomoże przetrwać falę gorąca i będzie wspierać Twoje zdrowie i samopoczucie. Poznaj nasze wskazówki oraz zalecaną dietę podczas upałów.

Jaki jadłospis warto stosować podczas wakacji w ekstremalnym upale?
Gofry i lody
Porady dietetyka
28.07.2025

Jak jeść zdrowo w hotelowych bufetach all-inclusive? Oto nasze wskazówki

Wyjazd na wakacje all-inclusive to dla wielu czas relaksu, ale też spore wyzwanie dla tych, którzy na co dzień dbają o sylwetkę i zdrowie. Podpowiadamy, jak mądrze komponować posiłki na wakacjach w hotelowych bufetach, by jeść smacznie, czuć się lekko i wrócić z wakacji bez dodatkowych kilogramów.

Jak jeść zdrowo w hotelowych bufetach all-inclusive? Oto nasze wskazówki

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję