Dieta po udarze – co powinien jeść chory? Jadłospis i przepisy

Śniadanie w diecie po udarze

Udar mózgu może mieć poważne i długotrwałe konsekwencje dla zdrowia. Jest jednym z najczęstszych powodów zgonów w Polsce. Statystyki pokazują także, że udar mózgu jest w czołówce – zajmuje niehonorowe pierwsze miejsce – przyczyn niepełnosprawności wśród populacji osób dorosłych.

Spis treści:

  1. Jak powinna wyglądać dieta po udarze mózgu?
  2. Przykładowy jadłospis dla osoby po udarze niedokrwiennym mózgu
  3. Dieta po udarze – przepisy
    • Czekoladowy mus z kaszy gryczanej
    • Zupa krem z pomidorów

Jak powinna wyglądać dieta po udarze mózgu?

W rehabilitacji i zapobieganiu kolejnym zdarzeniom ogromne znaczenie ma odżywcza i dobrze zbilansowana dieta, która powinna być dostosowana do stanu pacjenta. Jak powinna wyglądać dieta po udarze niedokrwiennym mózgu? Zarówno dieta po udarze krwotocznym, jak i niedokrwiennym powinna wspierać regenerację organizmu i pomagać w zapobieganiu kolejnym incydentom. Istotne jest zastosowanie diety:

  • z ograniczeniem tłuszczów nasyconych – z wyłączeniem tłuszczów zwierzęcych i tłustego nabiału;
  • z odpowiednią ilością chudych źródeł białka, np. drobiu, ryb, chudego nabiału, nasion strączkowych, tofu;
  • z uwzględnieniem produktów przeciwzapalnych — przeciwutleniacze w żywności znajdują się przede wszystkim w owocach, warzywach, orzechach, nasionach, pestkach, herbacie i przyprawach (np. imbirze, kurkumie, czosnku). Właściwości imbiru i niektórych przypraw korzennych są nieocenione dla zdrowia układu krążenia i w redukowaniu tworzenia się nowych blaszek miażdżycowych.

Sprawdź także: Dieta Mind i inne brain boostery – pobudź swój mózg do pracy!

Obiad w diecie po udarze

Ponadto pacjentom zaleca się spożywanie posiłków, które są łatwe do strawienia, aby nie obciążać układu pokarmowego. Gotowanie na parze to doskonała metoda przyrządzania warzyw i mięsa, która pozwala zachować większość składników odżywczych i nie uwzględnia dodatku zbędnych tłuszczów. Posiłki powinny być serwowane w formie, która ułatwia jedzenie, szczególnie jeśli pacjent ma trudności z połykaniem. Polecane są kremowe zupy, gładkie purée lub delikatnie gotowane, rozdrobnione pokarmy. Należy regularnie podawać małe porcje kilka razy dziennie (5–6 posiłków).

Jeśli szukasz praktycznego wsparcia w codziennym odżywianiu, warto rozważyć dietę pudełkową lekkostrawną od Wygodnej Diety. Ten catering dietetyczny oferuje zbilansowane, łatwostrawne posiłki, które mogą ułatwić rekonwalescencję i wspomóc regenerację po udarze.

Aby ułatwić sobie codzienność, możesz skorzystać z diety pudełkowej: płynnej, przeciwzapalnej lub lekkostrawnej. Pamiętaj, że w przypadku każdej diety najważniejsze jest dopasowanie jej do indywidualnych potrzeb organizmu i celów. Taką możliwość oferujemy w cateringu Wygodna Dieta. W ramach wykupionego planu zapewniamy Ci bezpłatne konsultacje z doświadczonym dietetykiem i profesjonalne wsparcie w doborze jadłospisu pudełkowego i spersonalizowaniu go do Twoich osobistych wymagań.

Przykładowy jadłospis dla osoby po udarze niedokrwiennym mózgu

Poniżej proponujemy przykładowy jadłospis diety po udarze mózgu, którym możesz się zainspirować podczas tworzenia menu.

Śniadanie: Budyń ze zmiksowanej kaszy bulgur, twarogu i mleka, z dodatkiem musu z truskawek i masła orzechowego

II Śniadanie: Jogurt naturalny z nasionami chia i pulpą z mango

Obiad: Zupa krem z białych warzyw z dodatkiem oliwy, podana z szarpaną piersią z kurczaka gotowaną na parze

Zupa krem z białych warzyw z oliwą

Podwieczorek: Kisiel z malin z namoczonymi płatkami migdałów

Kolacja: Ryż z sosem ze zmiksowanych warzyw (pomidorów, marchwi i cukinii) z kruszonką z twarogu

Ryż z sosem z miksowanych warzyw

Pamiętaj, że to tylko inspiracja do tego, jak może wyglądać dobrze zbilansowana dieta po udarze. Przepisy można modyfikować, by dopasować dania do preferencji pacjenta. Pamiętaj jedynie, by uwzględniać składniki wskazane przez lekarza wśród tego, co jeść po udarze i unikać produktów niezalecanych.

Sprawdź także: Zielone naleśniki z kurczakiem, szpinakiem i serem

Dieta po udarze – przepisy

Przepisy kulinarne po udarze mózgu nie muszą być skomplikowane i czasochłonne. Poniżej przedstawiamy propozycje smacznych i prostych do przygotowania dań.

Czekoladowy mus z kaszy gryczanej

Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy gryczanej
  • 1/2 szklanki mleka 1,5%
  • 30 g chudego twarogu
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżka orzechów laskowych
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • banan

Sposób wykonania:

Kaszę gryczaną ugotuj i zmiksuj na gładki mus z mlekiem, twarogiem, kakao, orzechami i połową banana. Pozostałą część owocu rozgnieć widelcem i wymieszaj z jogurtem. Mus podaj z jogurtowo-bananowym sosem.

Czekoladowy mus z kaszy gryczanej

Zupa krem z pomidorów

Składniki:

  • puszka pomidorów
  • marchew
  • ząbek czosnku
  • udko z kurczaka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • szczypta imbiru
  • szczypta tymianku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Sposób wykonania:

Udko kurczaka obierz ze skóry i pozbądź się kości. Mięso włóż do garnka, dodaj pomidory, marchew pokrojoną w kostkę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Całość duś pod przykryciem, aż mięso będzie ugotowane (ok. 15 minut). Wyjmij mięso z garnka, a do wywaru i warzyw dodaj przyprawy i całość zmiksuj na gładki krem. Mięso poszarp lub pokrój na małe kawałki. Zupę podawaj polaną oliwą, z kleksem jogurtu i mięsem.

 

 

Szklanka wody mineralnej z cytryną
Porady dietetyka
16.07.2025

Nawodnienie w upały – 3 testy, które wykonasz w 5 minut

Odwodnienie podczas upałów może pojawić się szybciej, niż się tego spodziewasz, szczególnie gdy dużo się pocisz, nie masz apetytu i nie uzupełniasz elektrolitów. Często nie zdajemy sobie sprawy z jego pierwszych objawów, takich jak uczucie zmęczenia, spadek koncentracji czy bóle głowy. Warto zatem poznać proste testy, które w zaledwie kilka minut pomogą ocenić, czy Twój organizm jest odpowiednio nawodniony.

Nawodnienie w upały – 3 testy, które wykonasz w 5 minut
zdrowy posiłek na plażę
Porady dietetyka
15.07.2025

Co jeść przed pójściem na plażę? Oto produkty, których lepiej unikać

Plażowanie to nie tylko słońce, woda i relaks. Nie można zapomnieć, że to też wyzwanie dla organizmu. Wysoka temperatura, zmiany ciśnienia, aktywność fizyczna i długie przebywanie na słońcu sprawiają, że to, co zjesz przed wyjściem z domu, może zaważyć na całym Twoim dniu. Zamiast zmagać się z uczuciem ciężkości, sennością czy rozstrojem żołądka, lepiej wiedzieć, czego unikać.

Co jeść przed pójściem na plażę? Oto produkty, których lepiej unikać
zdrowe żywienie na wakacjach
Porady dietetyka
14.07.2025

10 zasad zdrowego żywienia na wakacjach – jak nie stracić formy?

Wakacje to czas odpoczynku i oderwania od codziennej rutyny. Dla wielu to także moment, w którym pojawia się stres związany z tym, że kilka dni luzu wystarczy, by zaprzepaścić efekty dotychczasowej diety czy treningów. Nieregularne posiłki, wakacyjne pokusy czy brak aktywności mogą sprawić, że po urlopie wracamy z dodatkowymi kilogramami. W tym artykule przedstawimy Ci 10 zasad zdrowego odżywiania na wakacjach, dzięki którym wrócisz nie tylko wypoczęty, ale i bez dodatkowych kilogramów.

10 zasad zdrowego żywienia na wakacjach – jak nie stracić formy?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję