Dieta przeciwzapalna zyskuje na popularności wśród osób chorujących na Hashimoto. Czy taki sposób odżywiania może rzeczywiście pomóc w walce z chorobą i poprawić jakość życia? Sprawdzamy, jaka dieta w Hashimoto będzie najlepsza i przyglądamy się bliżej zasadom przeciwzapalnego modelu odżywiania oraz potencjalnym korzyściom specjalnej diety dla osób z Hashimoto.
Spis treści
- Najważniejsze produkty wspomagające leczenie Hashimoto, które warto włączyć do diety
- Unikanie pokarmów wywołujących stany zapalne
- Rola antyoksydantów w diecie Hashimoto
- Wpływ diety na objawy Hashimoto
Najważniejsze produkty wspomagające leczenie Hashimoto, które warto włączyć do diety
Wiele osób zmagających się z autoimmunologicznym zapaleniem tarczycy zastanawia się, jak się odżywiać przy Hashimoto i jaką dietę wybrać? Najlepszym wyborem jest indywidualnie zbilansowana dieta przeciwzapalna. Dla chorych polecane są także dieta śródziemnomorska i dieta DASH. Oprócz uwzględnienia w jadłospisie konkretnych produktów ważne jest również przestrzeganie dodatkowych zaleceń. Dieta dla osób z Hashimoto powinna zawierać 4–5 posiłków dziennie. Ważne jest dostosowanie wartości energetycznej do indywidualnych potrzeb, ponieważ nadmierne ograniczenie kalorii, nadmierna podaż lub dieta niskotłuszczowa mogą mieć wpływ na czynności tarczycy. Zaleca się również ograniczenie podaży białka pochodzenia zwierzęcego na rzecz białka roślinnego.

W terapii dietetycznej Hashimoto należy wziąć pod uwagę ogólny stan zdrowia, m.in. współwystępowanie innych chorób, które mogą przyczyniać się do występowania niedoborów żywieniowych. W diecie dla chorego na Hashimoto nie można dopuścić do niedoborów: żelaza, cynku, magnezu, selenu. Często chorzy nie dbają o dostateczne spożycie jodu, podaż witaminy A, witaminy D, witamin antyoksydacyjnych i witamin z grupy B, a także kwasów tłuszczowych omega-3. Eliminacja glutenu zalecana jest tylko w przypadku stwierdzonej celiakii czy nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten. Również dieta bez laktozy nie jest zalecana dla każdego. Wszelkie ograniczenia dietetyczne warto skonsultować z dietetykiem.
Co jeść przy Hashimoto, aby wspierać tarczycę? Dieta powinna uwzględniać produkty o działaniu przeciwzapalnym, czyli:
- różnorodne warzywa – szczególnie świeże i zielonoliściaste,
- owoce – szczególnie owoce jagodowe,
- dobrej jakości ryby i owoce morza,
- nasiona, orzechy, pestki,
- nasiona roślin strączkowych, np. soczewicę, ciecierzycę, fasolę,
- pełnoziarniste produkty zbożowe: gruboziarniste kasze, pełnoziarniste pieczywo, pełnoziarniste płatki, brązowy ryż,
- tran, oleje roślinne, np. olej lniany, oliwa z oliwek, olej z awokado, olej z pestek winogron,
- różnorodne zioła, przyprawy ziołowe, korzenne.

W diecie przy Hashimoto zaleca się również zwiększenie spożycia rozpuszczalnego błonnika pokarmowego, który może poprawić pracę jelit.
Sprawdź także: Dieta przy Hashimoto
Unikanie pokarmów wywołujących stany zapalne
Czego nie można jeść przy Hashimoto? Produkty prozapalne w Hashimoto to między innymi:
- słodycze, wyroby cukiernicze,
- słodzone napoje,
- rafinowane produkty zbożowe,
- tłuste wędliny tłuste mięsa,
- alkohol,
- margaryny twarde,
- sól (w nadmiarze),
- cukier stołowy,
- dania typu fast food.
Rola antyoksydantów w diecie Hashimoto
Antyoksydanty (przeciwutleniacze) odgrywają istotną rolę w jadłospisie diety przeciwzapalnej w Hashimoto, ponieważ mogą pomóc w ochronie tarczycy przed uszkodzeniami wywołanymi przez stres oksydacyjny. Stres oksydacyjny jest wynikiem nadmiernej produkcji wolnych rodników, które mogą prowadzić do uszkodzenia komórek i nasilenia stanu zapalnego. Przeciwutleniacze w żywności, m.in.: witaminy C i E, beta-karoten, selen, cynk, flawonoid, luteina, zeaksantyn, resweratrol, mogą pomóc w ochronie komórek przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki.

Wpływ diety na objawy Hashimoto
Dieta w chorobie Hashimoto ma znaczenie i może wpływać na samopoczucie oraz przebieg choroby. Odpowiednio zbilansowane menu o charakterze przeciwzapalnym może wspierać funkcjonowanie tarczycy, łagodzić objawy choroby i korzystnie wpływać na ogólne zdrowie organizmu. Dieta przeciwzapalna przy Hashimoto powinna być dopasowana indywidualnie. Nie istnieje jeden skuteczny schemat żywieniowy odpowiedni dla każdego. Zmiany w diecie powinny być wprowadzane stopniowo i najlepiej pod nadzorem dietetyka specjalizującego się w chorobach tarczycy. Jeśli nie masz czasu i pomysłów na przeciwzapalne posiłki, dobrym rozwiązaniem może być zbilansowana dieta pudełkowa.
Bibliografia:
- Ihnatowicz P. i wsp., The importance of nutritional factors and dietary management of Hashimoto's thyroiditis, „Annals of Agricultural and Environmental Medicine”, June 2020, 19; 27 (2).