Helicobacter pylori to bakteria, która infekuje żołądek i może powodować pewne problemy zdrowotne. Szacuje się, że zakażenie dotyczy połowy ludzi na świecie. Jeśli zmagasz się z problemami żołądkowymi związanymi z infekcją, dowiedz się, jak powinna wyglądać dieta przy Helicobacter pylori. Produkty wskazane i zakazane oraz przykładowy jadłospis znajdziesz w niniejszym artykule.
Spis treści
- Co to jest Helicobacter pylori?
- Jak przebiega zapalenie żołądka?
- Jakie zmiany w diecie należy wprowadzić przy Helicobacter pylori?
- Co jeść przy Helicobacter pylori?
- Czego nie jeść przy Helicobacter pylori?
- Dieta przy Helicobacter pylori – przykładowy jadłospis
Co to jest Helicobacter pylori?
H. pylori jest powszechną przyczyną wrzodów żołądka i dwunastnicy. Bakterie mnożą się w warstwie śluzu wyściełającej oba te narządy układu pokarmowego. Helicobacter wydziela specjalny enzym (ureazę), który stanowi swego rodzaju ochronę przed bakteriobójczym środowiskiem. Enzym ten przekształca mocznik w amoniak, co chroni bakterie przed kwasem żołądkowym.
Objawy zakażenia H. pylori to najczęściej:
- ból brzucha,
- utrata apetytu,
- częste odbijanie,
- wzdęcia,
- niezamierzona utrata wagi,
- nudności,
- wymioty,
- anemia (niedokrwistość).
Należy jednak zaznaczyć, że wiele osób zakażonych H. pylori nie zauważa żadnych dolegliwości i przechodzi infekcję bezobjawowo. Niektóre przypadki zakażenia H. pylori mogą jednak prowadzić do poważniejszych komplikacji: wrzodów, zapalenia błony śluzowej żołądka, a nawet rozwoju nowotworów. Dlatego tak ważne jest, aby osoby z podejrzeniem zakażenia poddały się odpowiednim badaniom i leczeniu, przestrzegając przy tym zasad diety przy Helicobacter pylori.
![Młoda osoba trzyma się za brzuch](/files/common/mloda-osoba-tyrzma-sie-za-brzuch.webp)
Zakażenie H. pylori jest zwykle przenoszone z osoby na osobę poprzez bezpośredni kontakt ze śliną, wymiocinami lub stolcem. Może być również rozprzestrzeniane przez zanieczyszczoną żywność lub wodę. Ryzyko zakażenia jest większe w przypadku życia w przeludnionych warunkach, bez niezawodnego dostępu do czystej wody oraz u osób mieszkających z kimś, u kogo występuje (zdiagnozowane lub nie) zakażenie H. pylori.
Jak przebiega zapalenie żołądka?
Objawy związane z zapaleniem żołądka to zazwyczaj:
- ból lub pieczenie w górnej części brzucha, które może nasilać się lub łagodzić w zależności od spożywania posiłków
- nudności,
- wymioty,
- uczucie pełności w górnej części brzucha po jedzeniu.
Jeśli zauważysz u siebie dyskomfort związany z jedzeniem lub inne niepokojące objawy, koniecznie zgłoś się do lekarza, w celu zdiagnozowania przyczyn problemów. Zapalenie żołądka wywołane przez Helicobacter pylori może też przebiegać bezobjawowo.
Warto pamiętać, że dieta odgrywa ważną rolę w leczeniu i profilaktyce zapalenia żołądka. Zalecane jest przestrzeganie zasad diety lekkostrawnej, unikanie alkoholu, przypraw, a także produktów, które mogą podrażniać błonę śluzową żołądka. Ważne jest również regularne monitorowanie stanu zdrowia, zwłaszcza jeśli w rodzinie występowały przypadki wrzodów lub nowotworów żołądka. Pomóc może lekkostrawna dieta pudełkowa.
Jakie zmiany w diecie należy wprowadzić przy Helicobacter pylori?
Zmiana diety przy bakterii Helicobacter pylori jest niezwykle ważna, ponieważ odpowiednie jedzenie może wspomagać leczenie, łagodzić objawy i przyspieszyć powrót do zdrowia. Należy pamiętać, że dieta przy leczeniu Helicobacter ma charakter okresowy. Należy stosować ją tylko w czasie leczenia i rekonwalescencji i nie ma konieczności przestrzegania zaleceń przez całe życie. Jeśli chcesz mieć pewność, że Twój jadłospis będzie w tym czasie dobrze zbilansowany, rozważ skorzystanie z diety pudełkowej opracowanej przez doświadczonego dietetyka.
Przepisy diety przy Helicobacter pylori powinny opierać się na zasadach diety lekkostrawnej, która ma na celu maksymalne odciążenie układu pokarmowego i wspomaganie regeneracji stanu zapalnego żołądka.
Dieta lekkostrawna opiera się na kilku kluczowych elementach.
- Ogranicz spożycie błonnika pokarmowego do ok. 25 g/dzień. Unikaj pełnoziarnistych produktów zbożowych i wybieraj te na bazie oczyszczonych zbóż. Co jeść przy bakterii Helicobacter? Drobne kasze (manna, kuskus, perłowa), biały ryż, drobne makarony pszenne, białe pieczywo, bułki kajzerki, czy dobrze ugotowane płatki jaglane i ryżowe.
- Pamiętaj o źródłach białka – zwracaj uwagę na to, aby produkty bogate w białko nie dostarczały dużej ilości tłuszczów. Sięgaj po chudy drób (pierś z kurczaka, indyka), białe ryby (mintaja, dorsza), odtłuszczony lub niskotłuszczowy nabiał (mleko <2%, chudy twaróg, jogurty naturalne) i jajka ugotowane na miękko (jeśli dobrze tolerujesz żółtko). Z roślinnych źródeł białka możesz wybrać miękkie tofu, jednak nasiona roślin strączkowych mogą okazać się już zbyt ciężkostrawne.
- Uwzględnij w jadłospisie – w odpowiednich porcjach – nienasycone kwasy tłuszczowe. Chociaż w diecie lekkostrawnej zaleca się ograniczenie tłuszczów, nie oznacza to, że należy je zupełnie wyeliminować. Mają działanie przeciwzapalne i redukują stres oksydacyjny. Do posiłków dodawaj: orzechy, nasiona i pestki (w zmielonej lub bardzo drobno posiekanej postaci), oleje roślinne — oliwę z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany (1 łyżeczka lub ok. 1/4 awokado).
- Włącz do diety pokarmy bogate w antyoksydanty, ale zwróć uwagę na formę podania. Wybieraj produkty, które możesz upiec, ugotować, zblendować na pastę lub zjeść w bardzo drobno posiekanej postaci. Mimo tego, że obróbka może nieco zmniejszyć zawartość korzystnych składników aktywnych, to zdecydowanie poprawi strawność owoców i warzyw, a to jest najistotniejsze w diecie przy Helicobacter pylori. Jadłospis powinien być łagodny dla żołądka.
- Dbaj o odpowiednie nawodnienie – pij duże ilości wody, herbat ziołowych i bulionów.
Sprawdź także: Antyoksydanty w żywności – czym są przeciwutleniacze?
![Kobieta pije herbatę](/files/common/kobieta-pije-herbate.webp)
Co jeść przy Helicobacter pylori?
Wśród naturalnych metod leczenia infekcji Helicobacter pylori coraz bardziej popularne staje się wykorzystanie ziół i przypraw. Naturalne środki mogą wspomagać proces leczenia, działać przeciwko bakteriom i łagodzić objawy zapalenia żołądka. Zalecane są głównie: kurkuma, oregano, czosnek, cynamon i imbir – właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne tych przypraw wspomagają organizm w walce z H. pylori.
Warto zaznaczyć, że niektóre z zalecanych produktów, np. czosnek i imbir, chociaż wykazują działanie bakteriobójcze, mogą działać drażniąco na układ pokarmowy, dlatego tak ważne jest odpowiednie dopasowanie diety do reakcji organizmu. Pamiętaj też, że niektóre zioła i przyprawy owszem, mogą być pomocne, ale nie zastąpią konwencjonalnego leczenia medycznego.
![Kanapki z pastą z cukinii](/files/common/kanapki-z-pasta-z-cukinii_1.webp)
Po antybiotykoterapii konieczne może być także wsparcie mikroflory jelitowej, ponieważ przyjmowane leki mogą zaburzać jej równowagę. Probiotyki i prebiotyki odgrywają tu kluczową rolę. Probiotyki dostarczają korzystne bakterie, a prebiotyki są „pokarmem” dla dobrych bakterii w jelitach i wspierają ich wzrost oraz aktywność.
Pamiętaj, aby po zakończeniu leczenia ponownie przetestować obecność H. pylori, aby upewnić się, że terapia była skuteczna. W przypadku nieskutecznego leczenia może być konieczne zastosowanie innych kombinacji antybiotyków.
![Napar z ziół](/files/common/napar-z-ziol.webp)
Czego nie jeść przy Helicobacter pylori?
To, jaką dietę przy Helicobacter będziesz stosować, jest naprawdę bardzo ważne. Niektóre pokarmy mogą nasilać objawy zapalenia żołądka. Które produkty warto wykluczyć z diety przy zakażeniu H. pylori?
- Pełnoziarniste produkty zbożowe,
- warzywa wzdymające,
- strączki,
- cytrusy: cytryny, pomarańcze, limonki i grejpfruty,
- ostre przyprawy: pieprz, curry, ostra papryka, chili,
- konserwy,
- tłuste i smażone jedzenie,
- żywność wysokoprzetworzoną,
- kwaśne pokarmy i napoje,
- mocną czarną kawę i czarną herbatę,
- napoje gazowane,
- alkohol.
Pamiętaj, że warto również zasięgnąć porady lekarza lub dietetyka. Leczenie dietą w przypadku H. pylori powinno być dostosowane do indywidualnych potrzeb i stanu zdrowia każdego pacjenta.
Sprawdź także: Zdrowotne właściwości zielonej herbaty
Dieta przy Helicobacter pylori – przykładowy jadłospis
Podczas poszukiwania odpowiedzi na pytanie, jaką dietę przy Helicobacter pylori warto stosować, przyjrzyj się przykładowym jadłospisom. Oto pomysły na proste dania, które możesz uwzględnić w jadłospisie diety przy Helicobacter pylori.
Śniadanie: kaszka manna ugotowana na mleku, z dodatkiem przetartego banana, masła orzechowego, cynamonu i jogurtu typu skyr
![Kasza manna na mleku z bananem i masłem orzechowym](/files/common/kasza-manna-na-mleku-z-bananem.webp)
II Śniadanie: kisiel z przetartych mrożonych truskawek na mące ziemniaczanej
Obiad: klarowna zupa z dorsza z cukinią, szpinakiem, marchewką i drobnym makaronem pszennym. Polana oliwą i jogurtem naturalnym
![Zupa z dorsza ze szpinakiem i makaronem](/files/common/zupa-z-dorsza-ze-szpinakiem-i-makaronem.webp)
Podwieczorek: tost z awokado, chudą wędliną i passatą pomidorową
Kolacja: kanapki na chlebie pszennym z pastą z pieczonej cukinii, oleju lnianego i chudego twarogu.