05.03.2025

Dieta wątrobowo-cukrzycowa – co powinien jeść diabetyk przy chorobach wątroby?

papierowy model wątroby

Statystyki wskazują, że wielu pacjentów z cukrzycą zmaga się także z chorobami wątroby. Okazuje się, że zaburzenia gospodarki węglowodanowej są powiązane z problemami hepatologicznymi (wątrobowymi). Warto zatem dowiedzieć się, jak powinno wyglądać postępowanie żywieniowe w przypadku występowania obu jednostek chorobowych jednocześnie.

Spis treści:

  1. Dieta wątrobowo-cukrzycowa – na czym polega ten rodzaj diety?
  2. Dieta wątrobowo-cukrzycowa – produkty zalecane
  3. Dieta wątrobowo-cukrzycowa – produkty niewskazane

Dieta wątrobowo-cukrzycowa – na czym polega ten rodzaj diety?

Odpowiednie odżywianie ma ogromny wpływ na funkcjonowanie organizmu. W przypadku chorób dietozależnych istotna jest odpowiednia dieta. Ma ona za zadanie przeciwdziałać ich postępowi i złagodzić objawy.

warzywa, owoce, filet z piersi kurczaka na stole kuchennym

Jadłospis diety cukrzycowo-wątrobowej powinien łączyć w sobie zalecenia diety diabetologicznej oraz wspierającej pracę wątroby. Takie połączenie pozwoli uregulować stężenie cukru we krwi oraz odciążyć zarówno trzustkę, jak i chorą wątrobę.

Aby było to możliwe, należy kontrolować spożycie węglowodanów oraz tłuszczu. Dieta dla diabetyka powinna też bazować na produktach o niskim indeksie glikemicznym. Ponieważ cukry proste powodują gwałtowny wzrost glukozy we krwi, należy ich unikać. Zalecane są natomiast węglowodany złożone, które zapewniają stabilną glikemię po posiłku. Ważna jest też odpowiednia podaż błonnika pokarmowego, gdyż jego rozpuszczalna frakcja spowalnia trawienie cukrów.

Warzywa, filet z piersi kurczaka na stole kuchennym

A co jeść przy chorej wątrobie? Zalecenia powinny zostać dopasowane indywidualnie do występującego schorzenia oraz stanu narządu. Aby złagodzić dolegliwości, należy wprowadzić dietę lekkostrawną, która nie pobudza nadmiernie czynności wydzielniczych wątroby.

Ważny jest również sposób obróbki termicznej produktów. Potrawy powinny być gotowane, parowane, pieczone w folii bez tłuszczu lub duszone. Należy też unikać obfitych posiłków i zamiast dużych porcji jeść kilka mniejszych – powoli, bez pośpiechu i dokładnie przeżuwając każdy kęs.

Dieta wątrobowa wymaga ograniczenia tłuszczu do 30–50 g na dobę. Dzięki temu zmniejsza się wydzielanie żółci, która bierze udział w procesie trawienia tłuszczów. Mimo pewnych ograniczeń ważne jest, aby dieta była bogata w składniki odżywcze.

Bezwzględnie należy wykluczyć również alkohol, gdyż wpływa on destrukcyjnie na wątrobę. Zaleca się również rezygnację z palenia papierosów.

Sprawdź także: Metabolizm – co to jest? Co go przyspiesza, a co zwalnia?

Dieta wątrobowo-cukrzycowa – produkty zalecane

Co jeść na wątrobę, aby wspomóc jej regenerację? Wskazane są produkty lekkostrawne, które odciążą pracę układu pokarmowego. Przy współistniejącej cukrzycy należy znaleźć złoty środek. Diabetycy powinni skupić się na pokarmach, w których przeważają węglowodany złożone. A jakie pieczywo przy chorej wątrobie jest najlepsze? W przypadku schorzeń hepatologicznych poleca się chleb graham bądź pieczywo orkiszowe. W przepisach diety cukrzycowo-wątrobowej warto uwzględnić także kasze (np. jaglaną czy jęczmienną) oraz makaron z pszenicy durum. Ważne jest, aby takie produkty znajdowały się w dobrze zbilansowanych posiłkach, co pozwoli uniknąć wystąpienia hiperglikemii.

Nie należy zapominać, by w posiłkach znalazły się też źródła białka i tłuszczów. Dobre tłuszcze pochodzenia roślinnego np. oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany oraz awokado dostarczają nienasycone kwasy tłuszczowe, które działają przeciwzapalnie. Wskazane są też orzechy, pestki i nasiona, jeśli są dobrze tolerowane. Dobrym źródłem białka jest z kolei chude mięso, np. kurczak, indyk, drób, cielęcina oraz kawałki wołowiny bez dużej ilości tłuszczu np. polędwica. W diecie wątrobowo-cukrzycowej powinny też znaleźć się chude ryby np. dorsz, mintaj czy morszczuk. Pełnowartościowe białko dostarcza też nabiał, np. jogurty, kefir, maślanka oraz chudy twaróg i mleko.

Gotowe danie z kurczakiem, warzywami i awokado

Wiele osób zastanawia się, czy jajka szkodzą na wątrobę. Okazuje się, że zawierają one fosfolipidy, które mają korzystny wpływ na komórki wątroby. Jednak ze względu na zawartość tłuszczu nie należy przesadzać z ich ilością. Zaleca się jeść je gotowane lub w formie jajecznicy na parze.

U boku składników zawierających białko i tłuszcze powinny znaleźć się też dojrzałe, delikatne owoce i warzywa, najlepiej ugotowane lub przecierane. Nie powinny stanowić osobnego posiłku.

Sprawdź także: Jak łączyć pokarmy w diecie?

Dieta wątrobowo-cukrzycowa – produkty niewskazane

W diecie cukrzycowo-wątrobowej należy unikać produktów ciężkostrawnych, które nasilają wydzielanie żółci. Zaleca się rezygnację z tłustych, smażonych potraw. Niewskazane są nasycone kwasy tłuszczowe, które znajdują się w tłustym mięsie, maśle, smalcu oraz oleju kokosowym.

Tym, co szkodzi wątrobie, bez wątpienia są również przetworzone produkty, bogate w sól, cukier i izomery trans kwasów tłuszczowych. Należą do nich:

  • wędliny,
  • kiełbasy,
  • słone i słodkie przekąski,
  • dania typu fast food.

Nie należy jeść również słodyczy, które zawierają duże ilości cukru i powodują skoki glukozy we krwi. Lepiej przygotowywać domowe fit słodkości, które mogą być źródłem cennych składników odżywczych.

Nie rekomenduje się także spożywania potraw zawierających ostre przyprawy, które drażnią przewód pokarmowy. Można natomiast wykorzystywać delikatne zioła.

Zakazane są też alkohol oraz papierosy, ponieważ nasilają progresję chorób hepatologicznych.

Jeśli jesteś diabetykiem, u którego zdiagnozowano problemy wątrobowe, skontaktuj się z wykwalifikowanym dietetykiem klinicznym, który pomoże Ci ustawić odpowiedni jadłospis.

W takich sytuacjach warto rozważyć dietę pudełkową dla diabetyka od Wygodnej Diety, która dostarcza odpowiednio zbilansowane posiłki o niskim indeksie glikemicznym, ułatwiając codzienne utrzymanie stabilnego poziomu cukru i wspierając regenerację wątroby.

Jeśli przygotowywanie zbilansowanych potraw jest dla Ciebie zbyt wymagające, możesz wypróbować

catering dietetyczny, który dostarczy Ci codziennie odpowiednie posiłki.

 

jadłospis na diecie przeciwzapalnej dla dziecka
Ciekawostki, Porady dietetyka
01.12.2025

Dieta przeciwzapalna dla dzieci. Jak kształtować zdrowe nawyki żywieniowe od najmłodszych lat?

Bardzo ważną rolę w żywieniu dziecka odgrywają rodzice, którzy powinni dbać, aby dieta pociech była racjonalna, zbilansowana oraz bogata w składniki odżywcze. Wprowadzenie diety przeciwzapalnej od najmłodszych lat może przyczynić się do poprawy pracy układu odpornościowego dziecka, zmniejszać ryzyko wystąpienia chorób przewlekłych, zapobiegać otyłości, zmniejszać ryzyko nowotworów i wspomagać prawidłowy rozwój młodego organizmu. Podpowiadamy, jak wspierać zdrowe nawyki żywieniowe od najmłodszych lat i jak może wyglądać dieta przeciwzapalna dla dzieci.

Dieta przeciwzapalna dla dzieci. Jak kształtować zdrowe nawyki żywieniowe od najmłodszych lat?
produkty wspierające dietę przeciwzapalną na jelita
Ciekawostki, Porady dietetyka
01.12.2025

Dieta przeciwzapalna na jelita – produkty, które wspierają zdrowie układu pokarmowego

Stan jelit ma wpływ na funkcjonowanie całego organizmu i wpływa między innymi na odporność, ogólne samopoczucie i metabolizm. Współczesny styl życia, wysoko przetworzona żywność, duży stres i brak aktywności fizycznej, mogą prowadzić do stanów zapalnych w organizmie, w tym w układzie pokarmowym, a w konsekwencji do wielu przewlekłych schorzeń. W tym artykule przedstawimy, co działa przeciwzapalnie na jelita i jaka dieta na zapalenie jelit sprawdza się najlepiej.

Dieta przeciwzapalna na jelita – produkty, które wspierają zdrowie układu pokarmowego
dieta przeciwzapalna o niskim indeksie glikemicznym
Ciekawostki, Porady dietetyka
01.12.2025

Dieta przeciwzapalna z niskim IG – jak kontrolować stan zapalny przez odpowiednie produkty?

Dieta przeciwzapalna z niskim indeksem glikemicznym (IG) zalecana jest np. dla osób z Hashimoto i towarzyszącą insulinoopornością. Odpowiednio dobrane menu nie tylko wspomaga kontrolę poziomu cukru we krwi i wpływa korzystnie na metabolizm oraz odporność, ale także pomaga redukować stan zapalny, który jest istotnym czynnikiem wielu chorób przewlekłych. Poznaj zasady i efekty diety przeciwzapalnej o niskim IG.

Dieta przeciwzapalna z niskim IG – jak kontrolować stan zapalny przez odpowiednie produkty?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję