15.06.2024

Dlaczego dieta wysokobiałkowa w chorobie jest tak ważna?

posiłek wysokobiałkowy (chude mięso, warzywa, ziemniaki)

Łatwostrawna dieta bogatobiałkowa jest stosowana w rekonwalescencji oraz terapii wielu chorób. Leczenie dietą nie sprawdzi się jednak u wszystkich. Dla kogo dieta wysokobiałkowa jest zalecana? Głównie dla osób po operacjach i w stanie wycieńczenia oraz chorych na raka. Dieta wysokobiałkowa dla pacjentów ze specyficznymi potrzebami musi być zbilansowana. Przepisy diety wysokobiałkowej dla chorych muszą uwzględniać odpowiednią ilość protein i innych składników mineralnych.

Spis treści:

  1. Na czym polega dieta wysokobiałkowa dla chorych?
  2. Dlaczego białko w chorobie jest tak ważne?
  3. Dieta wysokobiałkowa w chorobie – produkty zalecane i niezalecane

Na czym polega dieta wysokobiałkowa dla chorych?

Dieta wysokobiałkowa (nazywana także lekkostrawną dietą bogatobiałkową) ma na celu zapewnienie odpowiedniej ilości i jakości białka w diecie, co jest istotne dla osób w różnych stanach chorobowych czy w okresach rekonwalescencji po operacjach, a także u osób z infekcjami przebiegającymi z gorączką, z oparzeniami, urazami, w stanie wyniszczenia, w podeszłym wieku czy chorych na raka. Dieta wysokobiałkowa powinna również dostarczyć odpowiednią ilość witamin i minerałów, tak by nie doprowadzać do niedoborów żywieniowych.

posiłek wysokobiałkowy (filet z piersi kruczaka, ziemniaki, warzywa)

Należy pamiętać, że dieta dla chorych na raka czy osób zmagających się z innymi schorzeniami musi być dopasowana do stanu zdrowia i potrzeb konkretnego pacjenta. Należy zatem obliczyć indywidualnie zapotrzebowanie energetyczne i dopiero wtedy określić ilość makroskładników: białek, tłuszczu i węglowodanów.

Zwykle w diecie bogatobiałkowej białko zwiększa się do 2 g/kg masy ciała, a w skrajnych przypadkach, np. przy rozległych oparzeniach, nawet do 3 g/kg masy ciała i więcej (nawet do 150 g/dobę). Węglowodany w diecie bogatobiałkowej zwykle pokrywają 50–55% całkowitej wartości energetycznej diety, natomiast tłuszcze 25–30%1.

Dla chorych na diecie wysokobiałkowej znaczenie ma też odpowiednia technika przygotowania potraw. Zaleca się gotowanie w wodzie, na parze, w naczyniach bez wody, a także pieczenie w folii, pergaminie czy naczyniach ceramicznych. W celu wzbogacenia diety w białko do potraw dodaje się np. mleko w proszku, jogurty wysokobiałkowe czy białko jaja kurzego.

Warto rozważyć skorzystanie z diety pudełkowej lekkostrawnej od Wygodnej Diety, która zapewnia gotowe, zbilansowane i łatwostrawne posiłki przygotowane z myślą o regeneracji i komforcie układu pokarmowego, co może znacząco wspomóc proces rekonwalescencji.

jogurt wysokobiałkowy w misce

Sprawdź także: Dieta Dukana – na czym polega? Czy jest bezpieczna dla zdrowia?

Dlaczego białko w chorobie jest tak ważne?

Białko w diecie potrzebne jest do budowy i odbudowy ciał odpornościowych, enzymów, hormonów czy białek osocza. Dieta bogatobiałkowa jest zatem bardzo istotna, ponieważ pozwala powrócić do zdrowia po operacji, zmniejsza ryzyko powikłań i zapobiega utracie beztłuszczowej masy ciała.

Należy pamiętać, że w każdym przypadku niezwykle ważne jest, aby bogatobiałkowa dieta lekkostrawna miała odpowiednią wartość kaloryczną – dostosowaną do indywidualnych potrzeb chorego. W innym wypadku białko zostanie wykorzystane do celów energetycznych.

Jeśli nie masz czasu na przygotowywanie zdrowych i prawidłowo zbilansowanych posiłków dieta pudełkowa może okazać się idealnym rozwiązaniem.

posiłek wysokobiałkowy z cateringu dietetycznego

Sprawdź także: „Dieta cud” – czy istnieje?

Dieta wysokobiałkowa w chorobie – produkty zalecane i niezalecane

Poniżej przedstawiamy produkty zalecane i niezalecane w diecie wysokobiałkowej dla chorych.

Dieta bogatobiałkowa – produkty zalecane:

  • młode warzywa, marchew, dynia, kabaczek, patisony, buraki, seler, pietruszka, pomidory bez skórki, szparagi,
  • dojrzałe i soczyste owoce, owoce jagodowe, winogrona bez pestek, owoce cytrusowe, owoce dzikiej róży, brzoskwinie, banany, jabłka,
  • gotowane i pieczone ziemniaki,
  • pieczywo pszenne, sucharki, bułki pszenne, biszkopty, pieczywo półcukiernicze, pieczywo drożdżowe, kasza manna, kasza jęczmienna, kasza krakowska, biały ryż, drobne makarony,
  • chude gatunki mięs: chuda cielęcina, królik, kurczak, indyk, chude gatunki wędlin,
  • chude ryby: dorsz, pstrąg, szczupak, sandacz, morszczuk, mintaj,
  • mleko 0,5-2% tłuszczu, jogurt, kefir, maślanka,
  • masło, oleje roślinne,
  • słaba herbata i słaba kawa,
  • napoje owocowe, soki warzywne, soki warzywno-owocowe, napoje warzywno-owocowe z mlekiem, koktajle mleczno-owocowe.

chuda ryba, warzywa, jajka na stole

Chorzy ze szczególnymi potrzebami powinni dowiedzieć się więcej o tym, czy mięso jest zdrowe i po jakie gatunki mogą sięgać. Dla większości niewskazane jest czerwone mięso, ale nawet chudy drób czy cielęcina mogą okazać się niezdrowe, jeśli nie pochodzą z certyfikowanych hodowli, w których nie stosuje się antybiotyków i chemicznych odżywek.

Dieta bogatobiałkowa – produkty niezalecane:

  • warzywa kapustne, cebulowe, czosnek, nasiona roślin strączkowych, papryka, brukiew, rzodkiewka,
  • wszystkie niedojrzałe owoce, gruszki, czereśnie, daktyle, owoce suszone, owoce marynowane,
  • smażone na tłuszczu ziemniaki, frytki,
  • pieczywo żytnie, pieczywo pełnoziarniste, pieczywo chrupkie żytnie, gruboziarniste kasze (np. pęczak, gryczana), pełnoziarniste makarony, brązowy ryż,
  • tłuste mięso: wieprzowina, baranina, gęś, kaczka,
  • tłuste ryby: węgorz, karp, halibuty, jesiotr, sum,
  • tłuste sery, sery podpuszczkowe, sery topione, ser żółty, ser typu feta,
  • tłuste wędliny, salcesony, pasztety,
  • smalec, łój, słonina, boczek, margaryny twarde,
  • orzechy, nasiona, pestki,
  • kakao, czekolada,
  • tłuste ciasta i desery,
  • woda gazowana, napoje gazowane, napoje energetyczne,
  • alkohol,
  • ostre przyprawy.

Bibliografia:

  1. Cibrowoska H., Ciborowski A. Dietetyka., Żywienie zdrowego i chorego człowieka, PZWL Wydawnictwo Lekarskie, Warszawa 2020

 

Koktajle owocowo warzywne
Porady dietetyka
31.07.2025

Co jeść na plaży, żeby nie czuć się ciężko? Oto nasza lista

Plażujesz, chcesz się dobrze czuć i świetnie wyglądać w stroju kąpielowym? Zamiast ciężkich dań wybierz lekkie, orzeźwiające dania i przekąski, które dodadzą energii, nie obciążą układu pokarmowego i pomogą przetrwać upał. Sprawdź naszą listę smacznych i praktycznych pomysłów na plażowe jedzenie.

Co jeść na plaży, żeby nie czuć się ciężko? Oto nasza lista
Woda z dodatkami (cytryna, maliny itp.)
Porady dietetyka
31.07.2025

Jaki jadłospis warto stosować podczas wakacji w ekstremalnym upale?

Wysokie temperatury potrafią odebrać apetyt, obniżyć samopoczucie i zwiększyć ryzyko odwodnienia oraz problemów żołądkowo-jelitowych. W czasie ekstremalnych upałów, szczególnie podczas wakacji warto zwrócić uwagę nie tylko na to, co jemy, ale też jak przechowujemy i transportujemy żywność. Odpowiednio zaplanowany jadłospis pomoże przetrwać falę gorąca i będzie wspierać Twoje zdrowie i samopoczucie. Poznaj nasze wskazówki oraz zalecaną dietę podczas upałów.

Jaki jadłospis warto stosować podczas wakacji w ekstremalnym upale?
Gofry i lody
Porady dietetyka
28.07.2025

Jak jeść zdrowo w hotelowych bufetach all-inclusive? Oto nasze wskazówki

Wyjazd na wakacje all-inclusive to dla wielu czas relaksu, ale też spore wyzwanie dla tych, którzy na co dzień dbają o sylwetkę i zdrowie. Podpowiadamy, jak mądrze komponować posiłki na wakacjach w hotelowych bufetach, by jeść smacznie, czuć się lekko i wrócić z wakacji bez dodatkowych kilogramów.

Jak jeść zdrowo w hotelowych bufetach all-inclusive? Oto nasze wskazówki

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję