HACCP – Certyfikat messenger
Infolinia: 22 730 00 69 22 723 31 87 22 110 50 88
05.07.2022

Duszone żeberka ze szpinakiem - keto przepis

Jesteś na diecie ketogenicznej, ale brakuje Ci inspiracji na posiłki? Specjalnie dla Ciebie zdobyliśmy przepis od naszego szefa kuchni na keto duszone żeberka. 

Spis treści:

  1.  Dieta ketogeniczna – co to? 
  2.  Dieta ketogeniczna – przepis 

Dieta ketogeniczna – co to? 

Dieta ketogeniczna (dieta keto) polega na ograniczeniu spożycia węglowodanów do około 20g na dobę. A w ich miejsce źródło energii stanowi tłuszcz oraz białko. Ten rodzaj diety skutecznie obniża poziom insuliny we krwi i może pomóc opanować Twój apetyt. Najważniejszą zasadą jaką powinieneś kierować się stosując dietę ketogeniczną jest odpowiedni dobór składników. Wybieraj dobre źródło białka:

  •  ryby - wszytskie gatunki,
  •  nabiał np. sery dojrzewające, sery pleśniowe, śmietana, jaja, masło,
  •  mięso - wszystkie mięsa nieprzetworzone: drób, wołowina, wieprzowina, dziczyzna.

Stawiaj również na tłuszcze roślinne tj:

  •  orzechy i nasiona np. orzechy włoskie, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy arachidowe, nasiona chia, pestki dyni, nasiona słonecznika,
  •  oleje rośinne, masło. 

Spacyfika tej diety wymaga ogranicznia spożycia węglowodanów do minimum. Dlatego w Twoim menu jak narzadziej powinny pojawiać się:

  •  pieczywo, 
  •  makarony, 
  •  płatki śniadaniowe, 
  •  kasze, 
  •  niekóre owoce i warzywa.

Wiecej informacji o diecie niskowęglowodanowej znajdziesz na naszym blogu. 

keto obiad - szpinak, awokado, jaja, bekon, truskawki

Dieta ketogeniczna – przepis 

Keto przepis na duszone żeberka wieprzowe, szpinak blanszowany z serem pleśniowym

  •  żeberka – 200 g
  •  cebula – 40 g
  •  smalec – 2 g
  •  sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie,
  •  bulion drobiowy – 150 g
  •  sos sojowy jasny – 2 g
  •  papryka słodka – 2 g

Szpinak blanszowany z serem pleśniowym

  •  szpinak – 200 g
  •  cebula – 20 g
  •  ser lazur (wiórki) – 40 g
  •  czosnek – 2 g
  •  masło – 2 g 
  •  sól, pieprz, gałka muszkatałowa

Przepis na keto żeberka:

  1.  Żeberka umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki
  2.  Następnie dopraw z obu stron pieprzem, solą i papryką słodką w proszku.
  3.  Na dużej patelni roztop smalec i podsmaż żeberka z obu stron.
  4.  Cebulę pokrój w cienkie piórka i dodaj do żeberek.
  5.  Gdy mięso i cebula będą odpowiednio zarumienione, dorzucić na patelnię ziele angielskie, liście laurowe, wlej bulion oraz sos sojowy.
  6.  Wymieszaj i całość duś przez ok. 60-90 minut na małym ogniu.

Przepis na keto szpinak:

  1.  Umyj i osusz szpinak. 
  2.  Cebulę i czosnek posiekaj drobno i podsmaż na maśle.
  3.  Do cebuli i czosnku dodaj szpinak i podsmaż. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  4.  Pokrusz ser i posyp nim warzywa. 
  5.  Podawaj razem z żeberkami. 

Smacznego! 

×