HACCP – Certyfikat messenger
Infolinia: 22 730 00 69 22 723 31 87 22 110 50 88
przepis spaghetti z dyni
24.09.2017

Dynia - przepis na pyszne spaghetti z dyni

Dynia z powodzeniem wróciła na nasze stoły. Do niedawna nieco zapomniana – dziś wiedzie prym w jesiennym świecie domowych kulinariów. Trudno się temu dziwić. Przyciąga wyglądem, właściwościami zdrowotnymi i możliwościami wykorzystania w kuchni. Przepisów z dynią w roli głównej nie brakuje. Dynia jest niskokaloryczna, a przy tym charakteryzuje się bardzo bogatym zestawem wartościowych składników odżywczych. Wymieńmy tu chociażby witaminę C, E, K i beta-karoten, kwas foliowy, tiaminę i ryboflawinę, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas czy cenny błonnik pokarmowy. To tylko niektóre z istotnych składników żywieniowych, w które obfitują różne odmiany dyni. Najpopularniejsza jest dynia Hokkaido oraz dynia piżmowa, choć coraz większą popularnością cieszą się także inne gatunki – niektóre idealne w wersji „na słodko”, inne „na słono”, kolejne jako składniki zup, ciast, czy weków...

Nie pozostajesz obojętny na urodę dyń piętrzących się właśnie na straganach, ale nie masz pojęcia jak ją wykorzystać w swojej kuchni? W kolejnych dniach podzielimy się z Wami naszymi ulubionymi przepisami. Dziś proponujemy natomiast makaron z dyni.

spaghetti z dyni

Spaghetti z dyni

W nazwę przepisu nie wkradł się żaden chochlik drukarski, rzeczywiście bowiem chcielibyśmy podzielić się z Wami przepisem na spaghetti z dyni, a nie z dynią :) Zachęcamy do spróbowania i zamiany tradycyjnego makaronu na makaron z dyni!

Składniki: dynia makaronowa, kilka pomidorów ( 3-4 sztuki), 150 g cebuli, 1 ząbek czosku, 150 g jogurtu naturalnego. parmezan, do smaku, olej, sól, pieprz, tymianek, listki świeżej bazylii

Przygotowanie: Dynię przekroić na pół, piec do miękkości w piekarniku nagrzanym do około 200 stopni ( około 1 godzinę). W tym czasie na patelni udusić pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek oraz pomidory. Sos doprawić solą, pieprzem, szczyptą tymianku. Dodać jogurt naturalny. Upieczoną dynię wydrążyć widelcem (będą powstawały „makaronowe” nitki), nakładać od razu na talerz. Dodać sosem, udekorować listkami świeżej bazylii.  Posypać niewielką ilością startego parmezanu. Smacznego!

×