24.09.2017

Dynia - przepis na pyszne spaghetti z dyni

przepis spaghetti z dyni

Dynia z powodzeniem wróciła na nasze stoły. Do niedawna nieco zapomniana – dziś wiedzie prym w jesiennym świecie domowych kulinariów. Trudno się temu dziwić. Przyciąga wyglądem, właściwościami zdrowotnymi i możliwościami wykorzystania w kuchni. Przepisów z dynią w roli głównej nie brakuje. Dynia jest niskokaloryczna, a przy tym charakteryzuje się bardzo bogatym zestawem wartościowych składników odżywczych. Wymieńmy tu chociażby witaminę C, E, K i beta-karoten, kwas foliowy, tiaminę i ryboflawinę, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas czy cenny błonnik pokarmowy. To tylko niektóre z istotnych składników żywieniowych, w które obfitują różne odmiany dyni. Najpopularniejsza jest dynia Hokkaido oraz dynia piżmowa, choć coraz większą popularnością cieszą się także inne gatunki – niektóre idealne w wersji „na słodko” jak dyniowe muffinki, inne „na słono”, kolejne jako składniki zup, ciast, czy weków...

Sprawdź także: Właściwości dyni - dlaczego warto ją jeść?

Jeśli szukasz wygodnego sposobu na wprowadzenie do swojej diety różnorodnych i zdrowych posiłków, warto rozważyć catering dietetyczny od Wygodnej Diety. Dieta pudełkowa z wyborem menu pozwala na swobodny wybór spośród wielu dań, co ułatwia komponowanie jadłospisu z ulubionych składników, takich jak dynia czy inne sezonowe warzywa.

Nie pozostajesz obojętny na urodę dyń piętrzących się właśnie na straganach, ale nie masz pojęcia jak ją wykorzystać w swojej kuchni? W kolejnych dniach podzielimy się z Wami naszymi ulubionymi przepisami. Dziś proponujemy natomiast makaron z dyni.

spaghetti z dyni

Spaghetti z dyni

W nazwę przepisu nie wkradł się żaden chochlik drukarski, rzeczywiście bowiem chcielibyśmy podzielić się z Wami przepisem na spaghetti z dyni, a nie z dynią :) Zachęcamy do spróbowania i zamiany tradycyjnego makaronu na makaron z dyni!

Składniki: dynia makaronowa, kilka pomidorów ( 3-4 sztuki), 150 g cebuli, 1 ząbek czosku, 150 g jogurtu naturalnego. parmezan, do smaku, olej, sól, pieprz, tymianek, listki świeżej bazylii

Przygotowanie: Dynię przekroić na pół, piec do miękkości w piekarniku nagrzanym do około 200 stopni ( około 1 godzinę). W tym czasie na patelni udusić pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek oraz pomidory. Sos doprawić solą, pieprzem, szczyptą tymianku. Dodać jogurt naturalny. Upieczoną dynię wydrążyć widelcem (będą powstawały „makaronowe” nitki), nakładać od razu na talerz. Dodać sosem, udekorować listkami świeżej bazylii.  Posypać niewielką ilością startego parmezanu. Smacznego!

Zobacz również: FIT spaghetti grzybowe - przepis

 

przeciwwskazania do diety paleo
Ciekawostki, Porady dietetyka
11.12.2025

Dieta paleo – przeciwwskazania, które warto znać przed zmianą diety

Dieta paleolityczna, nazywana też dietą paleo, opiera się na założeniach, że człowiek powinien spożywać te produkty, które były dostępne dla naszych przodków w epoce paleolitu. Na czym polega dieta paleolityczna? Jej menu koncentruje się głównie na mięsie, rybach, owocach, warzywach, orzechach i nasionach. Z jadłospisu należy wyeliminować produkty zbożowe, nabiał, nasiona roślin strączkowych, a także żywność przetworzoną. Chociaż pierwsze efekty diety paleo można zaobserwować względnie szybko, warto wiedzieć, że nie każdy organizm będzie tolerował taki model odżywiania. Wyjaśniamy, dla kogo dieta paleo jest niewskazana.

Dieta paleo – przeciwwskazania, które warto znać przed zmianą diety
jak skutecznie schudnąć po 40-stce
Przepisy, Odchudzanie
11.12.2025

Skuteczna dieta odchudzająca po 40. roku życia – na co zwrócić uwagę?

Decydując się na stosowanie diety odchudzającej po 40., trzeba zdawać sobie sprawę, że menu powinno dostosowane do potrzeb i ograniczeń, które pojawiają się na tym etapie życia. Spowolniony metabolizm, natłok obowiązków i wysoki poziom stresu czy zmiany hormonalne mogą utrudniać zapanowanie nad wagą. Jednak skuteczne odchudzanie po 40. jest możliwe. W poniższym artykule wyjaśniamy, jak powinno wyglądać zdrowe odchudzanie po 40.

Skuteczna dieta odchudzająca po 40. roku życia – na co zwrócić uwagę?
jaka dieta przy biegunce
Ciekawostki, Porady dietetyka
10.12.2025

Dieta lekkostrawna przy biegunce – co jeść, by wrócić do formy?

Każdy z nas choć raz w życiu zmagał się z biegunką, to powszechna dolegliwość, która może dotknąć zarówno dzieci, jak i dorosłych i doprowadzić do znacznego osłabienia organizmu. Niezależnie od przyczyny, odpowiednia dieta odgrywa bardzo ważną rolę w łagodzeniu objawów, regeneracji układu pokarmowego oraz powrocie organizmu do pełni sił. Sprawdź, co można jeść jak się ma biegunkę, a jakie jedzenie jest niewskazane.

Dieta lekkostrawna przy biegunce – co jeść, by wrócić do formy?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję