Czy dynia kojarzy Ci się tylko z jesiennym kremem? Dzisiaj przełamiemy ten stereotyp! Poznaj wartości odżywcze dyni i spróbuj pysznych muffinek z orzechami włoskimi. 
Spis treści:
	- Dynia - wartości odżywcze
- Przepis na dyniowe muffinki
Dynia - wartości odżywcze
Dynia jest niskokaloryczna i niskowęglowodanowa, dlatego często gości w menu osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Ponadto jest cennym źródłem:
	-  potasu, który reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową i uczestniczy w przewodzeniu impulsów nerwowych; 
-  antyoksydantów - przede wszystkim witaminy E, która chroni organizm przed działaniem wolnych rodników;
-  wapnia, fosforu i magnezu, które pozwalają utrzymać prawidłową mineralizację kości;
-  błonnika pokarmowego, który wspomaga perystaltykę jelit.
Dla osób, które chcą zadbać o zdrową redukcję wagi i korzystać z dobrodziejstw takich warzyw jak dynia, warto rozważyć dietę pudełkową niskokaloryczną od Wygodnej Diety. Ten catering dietetyczny oferuje zbilansowane posiłki bogate w błonnik i odpowiednie proporcje białka, tłuszczu oraz węglowodanów, co wspiera skuteczne i zdrowe odchudzanie.
Delikatny smak dyni sprawia, że można wykorzystać ją w kuchni na wiele sposobów. Pokrojona w słupki i upieczona będzie doskonałym dodatkiem do obiadów. Purée z dyni można dodawać także do owsianek i omletów oraz używać jako farsz do naleśników. 
Sprawdź także: 
Dieta wysokobłonnikowa - zasady, przeciwwskazania, źródła błonnika

Przepis na dyniowe muffinki
Składniki:
	-  mąka pszenna pełnoziarnista - 220 g
-  proszek do pieczenia - ¾ łyżeczki
-  soda oczyszczona - ½ łyżeczki
-  sól - szczypta  
-  erytrytol - 60 g
-  miód - 2 łyżeczki
-  cynamon, kardamon, suszony imbir i gałka muszkatołowa - ¼ łyżeczki
-  jajka - 2 sztuki
-  olej rzepakowy - ½ szklanki
-  surowa tarta dynia - ¾ szklanki
-  suszone owoce np. żurawina, rodzynki, daktyle - mała garść
-  orzechy włoskie - mała garść
Przygotowanie: 
1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni (góra/dół) lub 170 stopni (termoobieg). Suszone owoce sparzyć wrzątkiem na sitku i pokroić na mniejsze kawałki. Orzechy posiekać.
2. Jajka w temperatitrze pokojowej ubić z erytrytolem, następnie powoli wlewać olej. W osobnej misce wymieszać razem suche składniki i dodać do masy jajecznej, wymieszać delikatnie szpatułką. Do ciasta dodać tartą dynię oraz bakalie i wymieszać delikatnie.
3. Foremki do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić je ciastem do ok 2/3 wysokości.
4. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 18 minut lub do momentu, gdy wykałaczka wbita w ciasto będzie sucha.
5. Gotowe muffinki wyłożyć na kratkę i wystudzić, można dodatkowo opruszyć je pudrem z erytrytolu.
Smacznego!