HACCP – Certyfikat
Infolinia: 22 730 00 69 22 723 31 87 22 110 50 88
sałatka z jarmużem i wędzonym kurczakiem
30.11.2017

Przepis na sałatkę z jarmużem i wędzonym kurczakiem

Jej wartości odżywcze znane są już od ponad 4000 lat. Kasza Bulgur wyróżnia się swoimi właściwościami odżywczymi na tle innych kasz pszenicznych. Zawiera przede wszystkim duże ilości błonnika. Jest też z nich najmniej kaloryczna. Bulgur wyróżnia się dużą zawartością fosforu i potasu oraz magnezu. Dziś proponujemy Wam przepis na pyszną sałatkę z kaszą bulgur, wędzonym kurczakiem, jarmużem i pieczonym burakiem!

Sałatka z kaszą bulgur, wędzonym kurczakiem, jarmużem i pieczonym burakiem

Składniki:

  • kasza bulgur - 120 g,
  • bulion warzywny - 300 ml,
  • buraki - 220 g,
  • kurczak wędzony - 150 g,
  • szpinak baby - 80 g,
  • jarmuż - 60 g,
  • cebula - 40 g,
  • szczypiorek - 10 g,
  • czosnek - 5 g,
  • olej rzepakowy - 3 g,
  • sól, pieprz do smaku.

Wykonanie:

Buraki umyć, owinąć folią aluminiową i piec przez około 45 minut w temperaturze 200 st. C. Następnie ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Kaszę opłukać pod bieżącą wodą i odcedzić. Zalać bulionem i gotować bez przykrycia przez około 7-8 minut na wolnym ogniu. Wyłączyć i pozostawić kaszę pod przykryciem na kolejne 5 minut. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. Liście jarmużu umyć, usunąć twarde elementy, porwać na mniejsze kawałki. Cebulę oraz czosnek smażyć na niewielkiej ilości oleju do chwili, gdy będą miękkie. Dodać jarmuż i smażyć przez kolejne 3 minuty. Wystudzić. Na koniec wszystkie składniki dokładnie wymieszać, dodać liście szpinaku, drobno posiekany szczypior oraz pokrojony w kostkę filet z kurczaka.

×